Морська капуста: користь і лікувальні властивості

Людство з давніх пір використовують морські водорості як простий продукт харчування, що містить величезну кількість вітамінів. Раніше капусту вживали жителі прибережних районів, але сьогодні її можна зустріти в магазинах будь-якого міста. Цілющі властивості ламінарії зробили її одним з найпопулярніших сучасних продуктів.

Що таке морська капуста

Ламінарія (морська капуста) відноситься до різновиду бурих морських водоростей. Цей продукт відрізняється своєрідним смаком і незвичайним зовнішнім виглядом. Колір може бути бурим або зеленим, в залежності від місця мешкання водоростей. За зовнішнім виглядом морські водорості ламінарія нагадують довгі стрічки з хвилястими краями.

Капуста має різкий запах. Вона містить дуже багато води, тому перед продажем водорості піддають обробці або сушать. Як правило, продається ламінарія в сушеному, маринованому або замороженому вигляді. Сушена морська капуста може зберігатися в прохолодному темному місці не більше трьох років.

Морська капуста сушена

Ламінарія в сушеному вигляді зберігає багато цінних речовин. Вживання її в їжу сприяє виведенню важких металів, радіонуклідів, залишків антибіотиків. Дане натуральне ліки благотворно впливає на мікрофлору кишечника, має глистогінну дію. До цілющих властивостях сухої ламінарії можна віднести:

  • нормалізацію обміну речовин;
  • зниження концентрації холестерину;
  • підвищення імунітету;
  • зниження ваги;
  • лікування захворювань судин і серця;
  • нормалізацію роботи ЦНС.

Чим корисна морська капуста

Морські водорості придбали величезну популярність завдяки своєму унікальному складу. Лікарі стверджують, що систематичне вживання цього продукту покращує метаболізм і підвищує тонус організму. Комплекс полісахаридів, що перебувають у складі ламінарії, надає стимулюючу дію на імунну систему.

Ось інші корисні властивості морської капусти:

  • перешкоджає утворенню тромбів;
  • усуває підвищену згортання крові;
  • високий рівень вмісту йоду допомагає усунути дефіцит цього мікроелемента;
  • знижує ризик виникнення атеросклерозу;
  • можна використовувати для профілактики ендемічного зобу;
  • виводить токсини з організму;
  • очищає кров від перероблених клітин;
  • сприяє терапії хвороб передміхурової залози;
  • допомагає нормалізації гормонального фону;
  • інгаляції прискорюють процес лікування при простудних захворюваннях;
  • сприяє ліквідації статевих дисфункцій;
  • нормалізує травлення, можна використовувати при хронічних запорах і колітах;
  • знижує ймовірність виникнення пухлин;
  • при місцевому застосуванні покращує колір обличчя, підвищує пружність шкіри;
  • покращує пам'ять, підвищує працездатність.

Користь для жінок

Ламінарія - відмінний дієтичний продукт, який підійде жінкам, які піклуються про своє здоров'я. Дівчата, які регулярно вживають водорості, рідко стикаються з раком молочної залози. Продукт призначається часто при плануванні вагітності. При цьому користь морської капусти для жінок в тому, що вона допомагає підготуватися до виношування дитини, відновлює нормальний гормональний фон жіночого організму, стабілізує менструальний цикл.

Водорості знайшли застосування і в косметології. На їх основі готують ефективні антицелюлітні обгортання. Ламінарію рекомендують застосовувати для схуднення, вона виводить зі шкіри надлишки води, стимулює обмін речовин, позбавляє від токсинів (в цьому основне її достоїнство). Популярні креми і маски для волосся і особи, які володіють відмінним омолоджуючі властивості, розгладжує зморшки, тонізує шкіру, покращує стан волосся.

Для чоловіків

У чоловіків, які регулярно вживають свіжу ламінарію, поліпшується стан нервової системи і ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Крім того, користь морської капусти для чоловіків в тому, що даний продукт допомагає запобігти еректильну дисфункцію, підвищує життєздатність та активність сперматозоїдів. Ламінарія є потужним афродизіаком. Навіть невелика порція свіжого продукту стимулює вироблення тестостерону, підвищує сексуальний потяг. Ще капуста знижує ризик появи раку простати у чоловіків.

Шкода морської капусти

Як і багато інші продукти, ламінарію слід вживати дозовано, інакше вона може нашкодити організму. Чим шкідлива морська капуста? При зловживанні морепродуктом можливий розвиток гіперфункції щитовидної залози, яка пов'язана із надлишком йоду. Водорості можуть усмоктувати речовини, які знаходяться у воді. Якщо капусту вирощували в забруднених районах, можливо, вона містить сліди важких металів, так що треба ретельно вибирати продукт. З обережністю треба їсти ламінарію під час вагітності, оскільки може виникнути алергія.

Що міститься в морській капусті

Хімічний склад морської капусти може відрізнятися в залежності від сорту і ареалу вирощування, температури води, солоності моря, освітленості. На склад готового до вживання продукту впливає спосіб кулінарної обробки. Енергетична цінність становить всього 5 ккал на 100 грамів. Білків міститься 13%, вуглеводів - 59%, жирів - 2%, клітковини - 11%, вологи - 12%, мінеральних солей - 3%.

Ламінарія містить вітаміни, амінокислоти, полісахарид (маніт), фолієву і пантотенову кислоти, білкові речовини, фруктозу, альгінати (солі альгінової кислоти), стерини та наступні мінеральні компоненти:

  • йод (на 100 грамів продукту доводиться 160000 мг);
  • натрій;
  • калій;
  • залізо;
  • магній;
  • бром;
  • кобальт;
  • фосфор;
  • марганець;
  • сірку.

Які вітаміни

Ламінарія – це природний збалансований комплекс, що включає набір макро - і мікроелементів, вітаміни. Регулярне помірне споживання водоростей сприяє швидкій регенерації тканин, зміцненню імунітету, нормальному кровотворенню. Вітаміни в морській капусті сприяють омолодженню організму. Особливо корисний продукт для дітей, так як поліпшується зір і пам'ять. Вітамінний склад продукту включає:

  • вітамін С (аскорбінова кислота);
  • вітамін А (ретинол);
  • вітаміни В2 (рибофлавін), В1 (тіамін), В6 (піридоксин), В9, В12;
  • вітамін D (кальциферол);
  • вітамін РР (ниациновый еквівалент);
  • вітамін Е (токоферол).

Скільки йоду

Бурі водорості багаті йодом в органічній формі. Сто грамів ламінарії може містити до 1,6 грамів корисного елемента. Як правило, зміст залежить від того, де росли водорості, а також від способу приготування придатного в їжу продукту (консервовані, сушені або свіжі). При зберіганні може спостерігатися зниження кількості мікроелемента до 60%, при термічній обробці йод в морській капусті ще знижується на 22%. Тому корисніше ламінарію їсти в сирому вигляді.

Як використовувати морську капусту

Багатьох людей цікавить питання, що робити з морською капустою? Часто ламінарію застосовують для супів, салатів або їдять як гарнір до м'яса. Враховуючи корисні властивості продукту, його ще використовують для ефективного усунення проблем зі здоров'ям. Наприклад, компреси з ламинарией прикладають на хворе місце. Крім того, водорості можна застосовувати для таких лікувальних цілей:

  • Маски з омолоджуючим ефектом. Порошок треба залити окропом на 3 години. Віджати рідину, далі масу слід накласти на обличчя. Зверху накрити марлею і полежати годину. Потім вмитися теплою водою.
  • Настій для ванни. Для цього 2 столові ложки порошку сушеної ламінарії потрібно заварити гарячою водою. Замочування водоростей повинно тривати добу, далі воду треба процідити, перелити в ванну, яку слід приймати по одній годині.
  • Обгортання від розтяжок грудей. Порошок ламінарії залити на 25 хвилин теплою водою. Отриманий склад слід накладати на груди, зверху обернути плівкою і залишити на годину.

Для схуднення

Часто дієтологи рекомендують людям з надмірною вагою включати морські водорості у добовий раціон. Ламінарія містить багатий вітамінно-мінеральний комплекс, що володіє низькою калорійністю, тому вона є хорошим активним продуктом для схуднення. Капуста дає організму почуття швидкого насичення, розбухаючи і заповнюючи собою шлунок. Ламінарію можна використовувати як продукт харчування або косметичний антицелюлітний засіб.

Враховуючи властивості і користь водоростей, була створена спеціальна дієта на морській капусті. Основу такої системи становить 2 розвантажувальних дні на тиждень, протягом яких слід з'їдати 300 г капусти, 300 г нежирної риби або морепродуктів. Все це ділиться на 5 прийомів їжі. За умови дотримання принципів здорового харчування можна скинути приблизно 6 кг за 2 місяці.

Як є

Ламінарію краще їсти в сирому і сушеному вигляді. Так вона краще зберігає мікроелементи і вітаміни. Капуста в оцтово-масляному соусі втрачає велику частину корисних властивостей. Існує величезна кількість страв, де використовуються ці водорості. Найвідоміший – салат, в який додають варені яйця, цибуля, майонез, чіпси і моркву. Крім того, з водоростей можна приготувати смачний суп, для якого знадобиться цибулина, пара картоплин, один томат, часник, сіль і капуста. Всі компоненти необхідно проварити в бульйоні, а ламінарію додати лише в кінці.

Якщо ви купили заморожену ламінарію, спочатку її необхідно промити, опустити в холодну воду, далі довести до кипіння і варити протягом 20 хвилин. Сушену капусту перед приготуванням треба замочити водою на добу. Після цього водорості слід варити півгодини. Порошок ламінарії можна замість приправи додавати в різноманітні страви. Вживання ламінарії у свіжому вигляді принесе більше користі, ніж продукт з консервної банки.

Скільки морської капусти можна з'їдати в день

Можна вибрати ламінарію в маринованому, замороженому і сушеному вигляді. У цих варіантах вона краще зберігає свої природні якості. Менш корисний продукт у вигляді консервів. Норма морської капусти в день становить 30-40 грамів. Для поповнення організму йодом і зміцнення імунітету необхідно вживати 2 ложки продукту в день або 250 г за тиждень. Коди Е401, Е400, Е402, Е404, Е403, Е421, Е406, зазначені на етикетці товару, означають корисні елементи водоростей, а не консерванти.

Ламінарія - протипоказання

Морські водорості необхідно вживати правильно. Для деяких людей цей корисний продукт є шкідливим. При передозуванні ламінарія може викликати алергію або йодизм (отруєння йодом). Основні протипоказання морської капусти:

  • нефрит;
  • туберкульоз легенів;
  • висока чутливість до йоду;
  • геморагічний діатез;
  • порушення роботи печінки і нирок;
  • фурункульоз;
  • вагітність;
  • гастрит;
  • кропив'янка;
  • гипертериоз;
  • ентерит;
  • вугровий висип;
  • виразка шлунка.

Дізнайтеся, чим корисна морська капуста.

Відео

Морська капуста: користь і шкода їстівної водорості

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!