Журавлина - корисні властивості і протипоказання ягоди. Користь журавлини для жінок і чоловіків

Матінка-природа дарує людям щедрі дари, багаті вітамінами і мікроелементами. Адже не дарма в давнину люди лікувалися травами і ягодами, отримуючи все саме потрібне в натуральному вигляді. Найбагатшим джерелом корисних речовин, що рятує від цинги, простуд і лихоманок, зміцнює імунітет, здавна вважається журавлина. Її унікальний склад володіє властивостями очищати організм від токсинів, а смакові якості широко використовуються для приготування чудових соусів і чудових десертів.

Ягода журавлина: склад і корисні властивості

Мешканка Північної півкулі, журавлина росте в заболоченій місцевості з прохолодним вологим кліматом. За витонченість квітки, що нагадує за формою голову журавля, її називають «журавлиному ягодою», а багатство мінерального складу робить цінним продуктом харчування для жителів північних регіонів. Корисні властивості вона зберігає до весни. Зібрані у вересні ягоди прекрасно зберігаються в ємностях, наповнених водою, довгу зиму. На Русі «журавлинний» бізнес приносив чималий дохід державної скарбниці, а морси, соки, сушені плоди входили в раціон більшості жителів.

Не поступаються лимона, грейпфрута за вмістом аскорбінової кислоти (55 мг на 100 г ягід), свіжі ягоди журавлини володіють унікальними властивостями, дарують людям корисні вітаміни та мікроелементи:

  • вітаміни:
    • групи В – тіамін, ніацин і рибофлавін;
    • К – філохінон;
    • бета-каротин (А) і піридоксин (В6).
    • фолієва кислота;
  • мікроелементи: калій, кальцій, фтор, йод, магній, залізо та ін.
  • органічні кислоти: бензойна, яблучна, лимонна.

За антиоксидантні властивості, журавлина вважається «молодильної» ягодою. Канадські вчені в ході клінічних досліджень виявили, що ризик новоутворень у осіб, що вживають 100-150 г цих ягід щодня, знижується на 35 %. Жителям промислових міст з високим рівнем забруднення атмосфери життєво важливо додати в раціон журавлиху, знижуючи рівень канцерогенів в крові.

Бензойна кислота, якої у складі журавлини дуже багато – природний консервант, тому, корисні властивості «журавлиних ягід» широко застосовуються при консервації. Сушена журавлина і листя рослини стануть джерелом для зміцнення життєвих сил і здоров'я на довгі місяці зими, в період весняного авітамінозу. Напої, морси, журавлинні чаї – чудові енергетики, що підсилюють роботу мозку, надають тонус організму.

Будучи природним антибіотиком, диво-ягода прискорить процес одужання при ангінах, простудних захворюваннях, вірусних інфекціях. Корисні властивості неоціненні при пієлонефритах, циститах. Якщо ви хочете почистити організм від токсинів, з'їдайте по 2 ст. ложки журавлинного варення протягом місяця. Очистити і розрідити кров, не гірше аспірину, допоможуть морси і настої з журавлини.

Особливі кислі властивості журавлини цінуються в кулінарії:

  • вишукані м'ясні страви з журавлинними соусами захопить гурманів;
  • «Журавлина в цукрі», тістечка, інші кондитерські шедеври ідеально підкреслять сумісність несумісних смаків – кислого і солодкого;
  • квашена капуста з додаванням журавлини буде не тільки соковитою, хрустким, але й дуже корисною.

Застосування журавлини в лікувальних цілях

Корисні властивості журавлини широко застосовуються в медицині: традиційної і народної. Витяжка плодів використовується при виготовленні лікарських препаратів, що знижують вплив високих доз радіоактивного опромінення. Для ліквідації патогенної середовища мікрофлори ШКТ, фармацевти створюють ліки на основі Oxycoccus, наприклад «Лекран». Ідеально поєднання плодів та антибактеріальної терапії. Не слід забувати, що застосування будь-яких препаратів має протипоказання, тому необхідні консультації з лікарем.

Вживання журавлини буде корисним, які не мають протипоказань, для організму при таких захворюваннях:

  1. серцево-судинної системи;
  2. хворобах сечостатевих;
  3. пієлонефритах;
  4. пародонтозі, цинзі;
  5. зниженій кислотності шлунка;
  6. цукровому діабеті;
  7. простудних, вірусних, бактеріальних інфекціях;
  8. лікуванні ран і опіків;
  9. появі на шкірі капілярної сітки.

При підвищеному артеріальному тиску

Значний вміст флавоноїдів у журавлині зміцнює стінки судин, перешкоджає виникненню бляшок, сприяє розсмоктуванню тромбів. Корисні властивості плодів гарні для підвищення еластичності капілярів. М'яке, поступове зниження підвищеного АТ – відмітна особливість журавлини. Перетріть потрібну кількість через сито або збийте блендером. Зважте отриманий мус і додайте в нього мед (1:1). Прийом за півгодини до їжі столової ложки 3 рази на день протягом місячного курсу нормалізує тиск.

При простудних захворюваннях

Природний антибіотик, журавлина має корисним властивістю знижувати температуру, збагачуючи організм вітаміном З, так необхідному при застуді. Не забудьте про протипоказання, замініть при наявності останніх плоди на шипшину або малину. Теплий чай з сушеними ягодами, листям рослини, позбавить від вірусів; прибере болю в горлі. Оцінити переваги лікування, корисні властивості журавлини зможуть ті, хто приймає «смачне» ліки:

  • Журавлинний морс. Знадобиться 250 г ягід, літр води, 100 г цукру проварити 10 хвилин і дати настоятися.
  • Вітамінно-медовий чай. 100 г ягід, 5 – 6 листочків журавлини, 20 г меду залити окропом. Пити теплим. Допомагає при бронхіті, ангіні, трахеїті.

При цукровому діабеті

«Хороший» холестерин, утворений при постійному вживанні в їжу журавлинних морсів, соків, нормалізує обмін речовин. Стимулювання діяльності підшлункової залози за рахунок прийому 200 – 250 мл чистого напою призводить до зниження показників цукру у діабетиків II типу, стабілізації показника для I типу хвороби. Низька калорійність журавлини, заповнення запасів корисних речовин в організмі – найважливіші корисні властивості плодів для поліпшення якості існування діабетиків.

При ослабленому імунітеті

Авітаміноз, зниження імунітету – серйозний привід ввести в раціон диво-ягідку. Корисні властивості журавлинного варення (сирі ягоди, перетерті з цукром 1:1) поповнять запас мікроелементів; морси допоможуть відновити сили, бадьорість. Щоб ефективно протистояти бактеріям, організму потрібно отримувати в день не менше 50 м журавлиною витяжки або 250 мл соку. Чудовим засобом підвищення імунітету «союз» квашеної капусти з журавлиною, 200 г якого щодня зимової часом вбережуть від грипу, застуди.

При вагітності

Майбутнім матусям вживання журавлини дуже корисно, але пов'язане з деякими протипоказаннями. Корисні дії ягід підвищують імунітет, надають сил, заряд енергії, стимулюють розвиток судинної системи малюка, покращують розумові здібності. Зменшення набряклості, збільшення адаптивності до гормональної перебудови – величезний плюс журавлинних напоїв. Проте лікарі застерігають: безконтрольно захоплюватися такими корисними плодами вагітним не варто з-за можливих протипоказань – алергічних реакцій, підвищення кислотності шлунку.

При захворюванні нирок

Сечогінні властивості журавлини, потужний протизапальний ефект стане незамінним при захворюваннях нирок, сечостатевої системи. Квас журавлинний (0,5 кг ягід, 2 л води, склянка цукру, 50 г дріжджів) володіє корисною властивістю вимивати пісок, перешкоджати утворенню каменів; свіжовіджатий сік – 200 мл – при циститі швидко зніме больові відчуття внизу живота, позбавляючи від запалення. Перевагою ягоди є те, що при наявності сечогінних властивостей, не вимиваються запаси калію, магнію з організму.

Як заготовити ягоди на зиму

Для заготівлі на зиму гарні будуть цілі ягідки з непорушеною оболонкою. Кращим варіантом зберігання стане ємкість (бочка) з водою, куди занурюються ягоди, що знаходиться в темному прохолодному приміщенні. Не втрачає корисних властивостей журавлина при заморожуванні або сушці. Смачним ласощами, рятує від застуд, стане журавлинне варення, не вимагає теплової обробки. Компоти, соки, морси, приготовані на зиму, втрачають частину корисних властивостей, тому готувати їх краще перед вживанням, використовуючи заморожені плоди, засушені гілочки, листя рослини.

Відео-рецепт як приготувати морс з журавлини

Журавлинний морс являє собою приємний прохолодний напій, приготований на основі свіжовичавленого соку, води, цукру (меду). Щоб приготувати корисний вітамінний коктейль, захищає від вірусів, зміцнюючий сили, що володіє протизапальними властивостями, підготуйте:

  • невелике сито;
  • салатницю (миску) для свіжовіджатого соку;
  • каструлю з водою;
  • інгредієнти: вимиті, перебрані ягоди і цукор.

Хочете дізнатися, що робити далі? Які секрети приготування ароматного, шалено корисного журавлинного морсу? Подивіться наше відео:

#69 ЖУРАВЛИННИЙ МОРС

Протипоказання до вживання ягоди

Корисні властивості ягоди безцінні, навіть з урахуванням протипоказань, побічних ефектів. Щоб нівелювати останні, не зловживайте кількістю – і ваш організм буде під надійним захистом. Основними протипоказаннями включення журавлини в раціон є:

  • алергічні реакції;
  • гастрити;
  • виразкова хвороба;
  • підвищена кислотність ШКТ,
  • захворювання печінки.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!