Скільки калорій в банані

Кваліфіковані дієтологи рекомендують щодня споживати максимум води, фруктів і овочів. Однак, до бананів, на їхню думку, слід ставитися з обережністю – цей фрукт є одним із самих калорійних, набагато перевершуючи за цим показником, наприклад, цитрусові. Давайте дізнаємося, скільки калорій в банані, це допоможе вам прорахувати, скільки фруктів можна з'їдати протягом дня, не шкодить фігурі.

Калорійність банана

Говорити про калорійність цього тропічного фрукта важко. Існують різні сорти, більш або менш калорійні. Різні продукти з цього плоду можуть мати як дуже високу (наприклад, бананові чіпси), так і помірну енергетичну цінність (натуральний сік). Для повного уявлення розглянемо будь-які різновиди фрукта, що зустрічаються на вітчизняному ринку.

Без шкірки

Банан – один з найулюбленіших заморських фруктів. Але багатьох людей, що намагаються схуднути або стежать за власною фігурою, цікавить, яка калорійність цього продукту. Враховуючи, що маса 1 шт. банани приблизно дорівнює 200 грамам, віднімемо з цього числа вага шкірки (40-50 гр.). Тобто, в одному банані без шкірки буде близько 120 ккал, якщо плід недозрілий, калорійність переспевшего фрукта (з темними цятками на шкірці) – 170-180 ккал, що приблизно дорівнює енергетичної цінності 120 гр. вареного курячого філе.

У сушеному банані

100 гр. сушених фруктів мають дуже високу калорійність у порівнянні не тільки з недозрілими, але навіть з натуральними переспевшими плодами. Вона досягає значення 320 ккал. Враховуючи, що середня маса одного сушеного банана розміром 20 см – близько 25-30 гр., виходить, що його калорійність може досягати 100 ккал. Вживати цей фрукт сушеним – оптимальний варіант для швидких перекусів, так як вони дозволяють швидко отримати відчуття ситості. Скинути зайві кілограми за допомогою сушених бананів – завдання важке.

В бананових чіпсах

Якщо свіжий фрукт нарізати тоненькими скибочками і підсмажити на пальмовій олії – вийдуть так звані " бананові чіпси. Вони поки ще не часто зустрічаються на вітчизняних ринках, але великі супермаркети давно реалізовують цей продукт. Смачні чіпси традиційно включають до складу різних сумішей оброблених екзотичних фруктів. Однак, їх не можна вживати людям, що стежать за формами свого тіла. Калорійність чіпсів дуже висока: 490-500 ккал на 100 гр. Бананові чіпси мають ще один недолік – мінімальний вміст корисних речовин.

В недозрілому плоді

Свіжі, недостиглі плоди мають зеленувато-жовтого забарвлення і приємний аромат. У 100 гр. банана міститься близько 70-80 ккал. Жителі країн, що є експортерами цих фруктів, зривають їх з дерев недоспелыми, не чекаючи, поки вони «доспеют» і покриються темними цятками. Якщо цього не зробити вчасно – шкірка може тріснути, а смакові якості стануть менш вираженими. Свіжі банани традиційно використовуються для приготування різноманітних оригінальних кулінарних страв.

У перезрілому фрукті

Але свіжі банани не вийде зберігати дуже довго, навіть при оптимальній температурі (+10°С) і вологості повітря. Якщо шкірка фрукта покривається темними цятками – значить, він вважається переспевшим. Чим більше плям і крапок – тим більше він перезрілий. І, хоч такі банани більш солодкі і м'які, ніж свіжі, шанувальникам малокалорійної живлення їх вживати небажано: калорійність переспілих бананів складає близько 110-125 ккал на 100 гр.

В банановому соку

Найменш калорійним вважається натуральний банановий сік – лише 47 ккал на 100 г. Важливо, що практично всі корисні речовини, присутні в свіжому продукті, залишаються і в соку. Тобто, сік стане оптимальним варіантом для людей, що обожнюють сам тропічний фрукт і прагнуть дотримуватися дієти. Звертайте увагу лише на те, що справжній корисний сік може бути отриманий лише за допомогою звичайної соковижималки. Соки ж, що продаються в магазинах, включають не більше 30% бананового пюре.

Міні-банан

Міні-банани продаються в супермаркетах великими гронами і називаються «бебі». Середня довжина одного фрукта, як правило, не перевищує 12 сантиметрів. «Бебі» не менш солодкі, ніж звичайні банани, але мають трохи інший смак і аромат. Перевага даного сорту – порівняно мала калорійність: 80-90 ккал. Жителі країн, які є великими експортерами фруктів, споживають міні-банани, тоді як більш популярний у нас великий сорт використовується в якості корму для тварин.

Зелений банан Платан

Платан – так називається рідкісний сорт, відрізняється від звичайного меншим вмістом цукру (смак платан віддає кислинкою) та іншим відтінком шкірки (зеленим або червоним). У споживачів платан не надто популярний, натомість вагомою перевагою цього сорту є порівняно невисока калорійність – в межах 60 ккал. За кордоном платан вживають в смаженому або вареному вигляді.

Харчова цінність банана

У середньому, 100 г свіжого фрукта міститься 1,5 г білка, 0,4 г жирів і майже 21 г вуглеводів (близько 8,5% добової для жінок і 6,5% для чоловіків). До його плюсів можуть бути віднесені відсутність холестерину, мінімальний вміст жирів і висока – калію, клітковини, фруктози, вітамінів С і В6. Недолік – висока калорійність і великий процентний вміст цукру.

Чим корисний банан

Висока енергетична цінність плода передбачає його доречність до вживання на сніданок: він подарує вам достатню кількість енергії. Увечері ж від бананів бажано утриматися. Не забувайте, що для дієтичного раціону оптимальним варіантом є плоди сорту платан, що містять мінімум калорій. Наостанок, давайте дізнаємося, яку користь для здоров'я несуть банани:

  • Високий вміст калію корисно для серця і мозку.
  • Так званий білок триптофан, яка міститься в банані, перетворюється нашим організмом в серотонін. Цей гормон ще називають гормоном щастя – він покращує емоційний стан, що сприяє нервового і фізичного розслаблення.
  • Цей фрукт допомагає навіть самим завзятим курцям розлучитися з шкідливою звичкою. Вітаміни групи B допомагають організму ліквідувати негативний вплив нікотину.
  • Банан корисний людям, які займаються інтенсивним фізичним і інтелектуальним працею, у тому числі спортсменам: з'ївши кілька плодів, ви забезпечите організм енергією на 2 години роботи.
  • Цей тропічний фрукт ефективний при наявності запалень слизової рота, виразках шлунка, ентеритах, атеросклерозі, гіпертонії, хворобах печінки, нирок. Він зменшує вміст холестерину, зміцнює імунну систему, виводить шлаки і стабілізує роботу нервової системи.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!