Продукти, що містять вітамін Д

Деяким людям з раннього дитинства знайомий смак риб'ячого жиру, т. к. в дитячому віці для нормального розвитку організму дуже потрібен вітамін D (Холекальциферол). Нестача цього важливого речовини негативно позначається на стані кісток, шкіри, зубів, волосся людини. Але не тільки риб'ячий жир містить Д3. Є й інші продукти, багаті холекальциферолом. Дізнайтеся, які страви і продукти, що містять вітамін д присутні у вашому раціоні. Це керівництво допоможе вам розібратися.

Які продукти містять вітамін Д в великій кількості

Вітамін Д особливо корисний для здоров'я людини будь-якого віку. Ця речовина впливає на обмін кальцію і фосфору, їх нормальне засвоєння. Маленьким дітям, народженим восени і взимку, призначають додатково прийом штучного Д3 з метою зміцнення кісткової тканини. Холекальциферол сприятливо впливає на зміцнення імунітету, його прийом сприяє профілактиці простудних захворювань. Добова доза Д3 становить від 2,5 мкг, які організм повинен отримати з харчування.

Безперечним рекордсменом за вмістом вітаміну Д є риб'ячий жир. На 100 г цього продукту припадає більш як 0,20 мг вітаміну, що перевищує добову норму людини майже в 20 разів. Але не тільки за допомогою риб'ячого жиру можна заповнити запаси корисної речовини. Так, джерелом Д3 вважається морська риба, особливо палтус, тріска, оселедець. Страви з них містять приблизно 3 мкг Д3 на 100 р.

Добре поповнити запаси холекальциферолу допомагають кисломолочні продукти: сир, сир. Корисно вживати вершкове і рослинне масло, сирі яєчні жовтки. Дієтологи радять також урізноманітнити раціон печінкою риб, наприклад, тріски, яка містить максимальну концентрацію Д3 на 100 р. Організм буде отримувати холекальциферол і з молока, але у мінімальній кількості, оскільки свіжий продукт містить фосфор, який перешкоджає його нормальному засвоєнню.

Задовольнити потребу організму в холекальцифероле здатна вівсяна каша, петрушка, картопля, зелень кульбаби, хвощ. Але рослинна їжа містить вітаміну Д вкрай мало, тому серед вегетаріанців нерідкі випадки виникнення захворювань на тлі його нестачі. Так, діти з дефіцитом Д3 страждають від рахіту, у дорослих розвивається остеопороз. Недостатня кількість цієї речовини проявляється підвищеною втомлюваністю, сонливістю і млявістю.

В організмі людини вітамін Д може вироблятися завдяки прийому сонячних ванн. Речовина синтезується під сонячними променями, тому літні прогулянки в сонячний час корисні для здоров'я. Але головне – міра. Жоден лікар не порадить засмагати протягом декількох годин, щоб отримати добову дозу Д3. Рекомендовано перебування на сонці не більше чверті години і тільки в ранковий і вечірній час (до 10 годин ранку і після 17.00), коли сонце менш агресивно, а не в активній фазі.

Список продуктів, які постачають кальцій та вітамін Д3

Потрапляючи в організм, вітамін Д3 буде також бути регулятором рівня кальцію і фосфору, допомагати їх засвоєнню для зміцнення кісткової тканини. Бажано включати в меню страви, які містять одночасно і кальцій Д3. Ви можете використовувати для їх приготування:

  • кефір;
  • сметану;
  • жирні сорти морської риби;
  • натуральний йогурт;
  • яйця;
  • сир;
  • козине і овече молоко;
  • свинячу і яловичу печінку;
  • курячу печінку;
  • тунець;
  • вершкове масло;
  • скумбрію;
  • оселедець.

Крім страв, що містять кальцій, для насичення організму Д3 необхідні ультрафіолетові промені. Помірне вплив сонця на шкіру людини сприятливо впливає на здоров'я і самопочуття. Лікарями доведено, що не менше 90% всього обсягу вітаміну Д в організмі синтезується шкірою під впливом ультрафіолету. Вибираючи місця для загоряння, віддавайте перевагу пляжам з чистим повітрям. Ультрафіолет погано проходить через забруднене повітря, тому і користі від прийому таких сонячних ванн буде мало. Дізнайтеся, які продукти, що містять кальцій у великій кількості, необхідно вживати при його нестачі.

Якщо ви вирішили заповнити нестачу Д3 шляхом прийому синтезованих засобів, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Деколи прийом продуктів і таблеток, штучно збагачених холекальциферолом, викликає відкладення кальцієвих солей. Тому прийом таких препаратів відбувається тільки при медичних показаннях. Про користь вітаміну Д (в продуктах і аптечних препаратах) для дитячого здоров'я дивіться відео з доктором Комаровським.

Рахіт і вітамін Д - Школа доктора Комаровського

Таблиця вмісту вітаміну Д у продуктах харчування

Завдяки цій таблиці ви зможете наповнити свій раціон потрібними продуктами, щоб у достатку отримувати добову дозу вітаміну Д і не стикатися з проблемами, які відбуваються з-за його відсутності в нашому організмі.

Продукт

Вітамін D, мкг/100 г

Печінка тріски

375

Риб'ячий жир

230

Яєчний жовток

7

Печінка палтуса

2500

Бифидолакт сухий

17

Оселедець атлантичний

14

Лосось

7

Масло вершкове

1,5

Сир «Чеддер»

1

Сметана

0,15

Ацидофільна суха молочна суміш

16

Молоко сухе незбиране

0,25

Короп

25

Вугор

23

Кета

16

Форель

16

Скумбрія

15

Горбуша

10

Чорна ікра

8

Дізнайтеся все про препарат Комплівіт кальцій Д3 дітям і дорослим.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!