Як приготувати буженину в духовці будинку. Рецепти приготування смачної буженини з фото і відео

Ви ще купуєте буженину в магазині? Але ж зроблена в домашніх умовах вона виходить набагато соковитіше і ароматніший. Вивчіть наш покрокове керівництво з приготування буженини, занесіть його в закладки і сьогодні ж приготуйте для своїх близьких цей шикарний делікатес.

Якщо ви хочете прикрасити стіл святковим блюдом або просто порадувати домочадців смачно приготованим м'ясом, буженина – те, що потрібно. Правильно приготовлена, вона уб'є наповал всіх, хто її спробує. Як в домашніх умовах приготувати буженину, щоб кожен соковитий шматочок чудового м'яса просто танув у роті, а рум'яна кірочка так і манила до себе, ми вас навчимо.

Як вибрати м'ясо для буженини

Буженина - це шматок не жилавого, не дуже жирного маринованого м'яса, запеченого зі спеціями. Традиційно буженину готують із свинини. Краще всього для цієї страви підійде окіст – там дуже ніжне м'ясо і є невеликий шар жиру, який зробить блюдо ще більш соковитим. Любителі менш жирних страв для запікання використовують ошийок.Якщо відійти від класичного варіанту запеченого м'яса, то для приготування буженини використовують також яловичину, телятину або індичку.

Щоб приготувати смачну соковиту буженину,при виборі м'ясанеобхідно дотримуватися трьох головних критеріїв:

  1. Колір. Свіже м'ясо має бути рожевого або світло-червоного кольору. Сіруваті відтінки свідчать про те, що продукт на прилавку лежить вже довго.
  2. Запах. Свіже м'ясо має солодкуватий запах, а зіпсоване – запах тухлої плоті.
  3. Текстура. Свіже м'ясо повинно бути щільним і пружним, а поверхня не має липнути до рук.

Є ще один спосіб, як визначити якість м'яса, але це можливо зробити тільки в домашніх умови. Отже, візьміть невеликий шматок м'яса і залийте його окропом. Через п'ять хвилин подивіться на воду. Якщо вона мутна і в ній плавають невеликі лахміття – продукт не якісний, якщо вода чиста і прозора, з невеликими вкрапленнями жиру – все в порядку, блюдо вийде смачним і корисним.

Підготовка м'яса до запіканню

М'ясо добре промийте під холодною водою і обсушити паперовим рушником.Якщо шматок м'яса для вас занадто жирний, просто зніміть зверху зайвий жир, залишивши приблизно 0,5 сантиметра.Обріжте, якщо є, пліву і маленькі тонкі шматочки по краях. Пліву видаляйте акуратно, щоб у підсумку буженина не виглядала порізаною і негарною. М'ясо готове до маринування.

Перед запіканням майбутню буженину маринують і шпигують. Для цього використовують різні способи і інгредієнти – гірчицю, оцет, лимон, перець, пряні трави і багато іншого. Але є головне правило – щоб буженина була соковитою, її потрібно маринувати 10-12 годин. Якщо менше – вона не встигне увібрати потрібну кількість маринаду, більше – віддасть маринаду свій сік і буде сухою.

Порада: при роботі з м'ясом постійно погладжуйте його, надаючи потрібну форму, щоб воно запоминало її, і буженина згодом мала гарний вигляд.

Це цікаво! Раніше маринували м'ясо, засовуючи його в мурашник. Мурашина кислота размягчала його жорстку структуру, головне було встежити, щоб мурашки не з'їли ласощі повністю.

Коли м'ясо добре добре просочилося, знімаємо з її поверхні зайвий маринад – більшу частину горошин гірчиці або перцю, щоб все це не пригоріло.

До початку запікання, підсмажте м'ясо з усіх боків. Зовсім трохи, просто щоб взялася тонка скоринка, і сік під час запікання залишався всередині. Для цього сковороду потрібно добре розігріти і приблизно за 20 секунд підсмажувати кожну сторону. Олія Для обсмажування не знадобиться, це потрібно робити на сухій сковороді.

Запікання буженини

Для запікання буженини використовують різні способи – готують її в духовці, аерогрилі або в мультиварці. Але більш традиційної вона виходить тільки в перших двох випадках, так як в мультиварці страва стає більше тушкованим, ніж запеченим.

У духовці буженину запікають в рукаві або фользі. При запіканні в рукаві, його проколюють виделкою в декількох місцях, щоб пар не розірвав плівку.

Щоб запекти буженину у фользі, складіть її в 4 шари і на матову бік укладіть маринований шматок. Його обмотують досить щільно. Кладемо упаковану буженину на деко і доливаємо в нього приблизно 150 мл холодної води, вона буде створювати гарячий пар в духовці, створить додаткову вологу і забезпечить рівномірну випічку з усіх боків. Випікаємо страву при температурі 180°С, не знижуйте і не піднімайте градус під час запікання.

Це цікаво! Щоб правильно розрахувати час запікання м'яса, кухарі користуються такою формулою: 1 кг м'яса = 1 годину запікання.

Коли м'ясо готове, дістаємо його з духовки і даємо йому охолонути, не відкриваючи фольгу або рукав, щоб буженина «відпочила» і добре засвоїла вийшли соками.

Секрети приготування буженини

Отже, виділимо основні секрети приготування соковитої ароматною буженини:

  • Маринуйте від 10 до 12 годин.
  • Запікайте при температурі 180°С.
  • Обсмажуйте м'ясо на добре розігрітій сковороді до запікання.
  • Запікаючи в фользі, додавайте на деко воду.

Як в домашніх умовах готують буженину: рецепти

Дієтична буженина з індички

Це страва з індички не тільки більш низькокалорійне, але і має особливий чудовий аромат.

Інгредієнти: 1,5 кг філе індички, корінь імбиру, розмарин, коріандр, шавлія, сіль, біле напівсолодке вино.

Філе індички зачищаємо від непотрібного жиру і пліви. Готуємо маринад: небагато, приблизно до 35°С, розігрійте вино і додайте в нього по половині чайної ложки розмарину, коріандру, шафрану. У підігрітому вини спеції краще розкриють свої аромати і збагатять ними блюдо. Тремо на дрібній тертці імбир (50-80 г) і додаємо в маринад. Солимо його (приблизно 1-1,5 столові ложки солі). Маринад готовий. Залишаємо в ньому наше м'ясо на 10-12 годин.

На добре розігрітій сковороді шматок м'яса обсмажуємо з усіх боків до отримання тонкої скоринки, кладемо його в рукав. Проколюємо в рукаві трохи дірочок і відправляємо в духовку. Випікаємо при температурі 180°С 1,5 години. Коли буженина готова, дістаємо її, накриваємо чистим рушником і даємо охолонути. Блюдо готове, в якості гарніру можна подати салат зі свіжих помідорів і огірків.

Як приготувати буженину з свинини

Це традиційний рецепт соковитою буженини, запеченої в духовці.

Інгредієнти: 1,5 кг свинячого окосту, головка часнику, перець мелений, імбир, лавровий лист, французька гірчиця, сіль.

Моєму і зачищаємо окіст. Натираємо його сумішшю з солі і меленого перцю. Робимо ножем невеликі надрізи, всередині яких теж натираємо нашої сумішшю. У кожен надріз кладемо по шматочку лаврового листа і половинці зубчики часнику. Готуємо маринад. Дробимо в ступці 5-7 зубчиків часнику, додаємо сіль, імбир і гірчицю. Обмазуємо маринадом окіст і витримуємо його 10 годин в холодильнику.

Коли мариноване м'ясо готове до запіканню, прибираємо непотрібний маринад. Обсмажуємо шматок на сковороді, замотуємо його в 4 шари фольги і на деку з холодною водою відправляємо в духовку на 1,5 години запікати при температурі 180°С.

Готового м'яса даємо охолонути у фользі. Коли воно стане холодним, тонко нарізаємо, викладаємо на листя салату і прикрашаємо оливками.

Як приготувати буженину з яловичини

Таке блюдо з яловичини може бути трохи сухим, але в нашому унікальному рецепті знайдено спеціальне рішення, щоб буженина з яловичини вийшла ніжною і соковитою. Крім того, в розрізі вона буде виглядати неймовірно красиво.

Інгредієнти: 1,5 кг яловичини, 2 довгі моркви, перець мелений, мед, французька гірчиця, оцет, імбир, розмарин, коріандр, шафран, сіль.

Готуємо яловичину і робимо в ній гострим довгим ножем дірочки. Дірочки робіть вздовж волокон, намагайтеся проткнути м'ясо наскрізь. Поверхня м'яса натираємо сумішшю солі і перцю, що у вузькі прорізи вона теж повинна потрапляти. Морква ріжемо тоненькими смужками товщиною приблизно по 0,5 див. Морквяні палички акуратно вкладаємо в дірочки. Готуємо маринад: 0,5 склянки оцту змішати з 0,5 склянки холодної води, додаємо імбир, розмарин, коріандр, шафран і сіль.

Витримуємо нашпиговану морквою яловичину в маринаді 10 годин. Після обжарювання з усіх сторін на сковороді, даємо йому трохи охолонути. Коли м'ясо буде кімнатної температури, натріть його медом і гірчицею, і через 10 хвилин упакуйте у фольгу для запікання. Запікаємо буженину 1,5 години при температурі 180°С.

Для подачі на стіл готовий продукт нарізаємо тонкими слайсами. Подавайте його під кисло-солодким соусом. У кожному шматочку будуть видні кружечки моркви, завдяки чому шматочки будуть виглядати дивно красиво.

Дізнайтеся більше рецептів,як запекти яловичину в духовці.

Як приготувати буженину з телятини

Завдяки цим рецептом ви приготуєте не тільки святкове смачне м'ясо, воно також буде дієтичним.

Інгредієнти: 1,5 кг телятини, 1 лимон, 0,5 л вишневого соку, 300 г чорносливу, імбир, розмарин шафран, сіль.

Готуємо телятину. Натираємо її сіллю з імбиром. Робимо в м'ясі дірочки і шпигуємо їх попередньо вимитим чорносливом. Готуємо маринад: сік одного лимона змішати з вишневим соком, гріємо на водяній бані до 35°С. В підігріту суміш додаємо імбир, розмарин шафран, сіль. Телятину в маринаді витримуємо 12 годин, після чого запікаємо в аерогрилі. Як і в духовці, в аерогрилі виставляємо температуру 180°С і випікаємо страву 1,5 години. Ця страва чудово буде поєднуватися з журавлинним желе.

Відео майстер-клас від шеф-кухаря Руслана Тангирова допоможе вам швидше освоїти всі тонкощі приготування буженини.

Як приготувати буженину?Р. Тангиров.AVI

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!