Як засолити ікру форелі

Всі ми звикли купувати червону ікру в заводських баночках. Правда, вона не завжди відрізняється приємним смаком. Якщо ви любите створювати власні кулінарні шедеври, рекомендуємо ознайомитися з нашою поетапної інструкцією по засолюванню ікри форелі в домашніх умовах.

Червона ікра – один з найбільш смачних рибних делікатесів, без якого не обходиться жоден банкет або домашнє торжество. Є икорка на столі – отже, життя вдалося!

Купуючи червону ікру в магазині, ми впевнені, що перед нами ікра далекосхідного лосося або сахалінської кети. Однак у більшості випадків у 140-грамовій баночці ми отримаємо ікру форелі – одного з яскравих представників сімейства лососевих.

Як вибрати ікру для засолювання

Щоб підсумковий продукт придбав відмінний смак і зберігався довго, важливо правильно вибирати ікру для засолювання. Вона буває трьох видів:

  • Ястична ікра-«сирець», яка промивається і солиться відразу в плеве, зберігається не довше місяця і має специфічний присмак;
  • Паюсна ікра – солиться в спеціальних розчинах і пресується до однорідної маси. Вона смачніша і може зберігатися близько року;
  • Зерниста ікра – стигла, добре оброблена сіллю і маслом маса однорідних ікряних зерен, які легко відділяються один від одного і відрізняються делікатним смаком.

Як засолити ікру форелі?

Любителі червоної ікри, що мають сумний досвід дегустації икорного контрафакту і підробок, задаються питанням: як солять ікру форелі в домашніх умовах, удосконалюючи її смак і якість?

Людина за віки знайомства з червоною ікрою винайшов безліч оригінальних рецептів її засолювання в домашніх умовах і навчився робити її напрочуд смачною.

Для будь-якого з рецептів засолювання ікри форелі знадобиться каструля скляна або миска, сіточка для промивання ікринок або марля, сіль, цукор і рослинне масло. Скляні ємності відмінно підходять для засолювання, оскільки це гігієнічна посуд, не вбирає запахи, не виділяє шкідливих речовин і не вступає з продуктами в хімічну реакцію.

Процес засолювання нескладний, але важливо акуратно і послідовно виконувати всі етапи, щоб не зіпсувати ніжний продукт і отримати оптимальний смак продукту без втрати смакових і поживних властивостей.


Етап перший. Промивка ікряних зерен

Якщо у вас немає спеціального ситечка для промивання ікри, то спробуйте звільнити ікринки від пліви (ястика) вручну – головне їх не пошкодити. Щоб прискорити процес, використовуйте теплу (але не гарячу!) воду. Ястычный мішок з ікрою опускається в каструлю з водою, і ікринки счищаются з пліви легше. Потім промийте икорную масу холодною водою в друшляку.


Етап другий. Засолювання ікри

Для засолювання ікри вам знадобиться зробити розсіл з води, морської солі (50-70 г/1 літр води) і цукру (у співвідношенні 1:2). В теплий розсіл опустіть ікру і протримаєте її там 10-20 хвилин, залежно від того, яка ступінь солоності вам за смаком.

Етап третій. Зберігання

Розсіл злити через друшляк або сито, просолену ікру перекладіть в скляну посуд, і дайте їй охолонути протягом 2-4-х годин у холодильнику під кришкою.

Ще один спосіб засолювання

Цей спосіб є універсальним, так як дозволяє очистити ікринки від плівки вже в процесі самої засолювання. У високу скляну каструлю необхідно залити розсолом (на літр води - 12 столової ложки солі і чайну ложку цукру) і довести його до кипіння, щоб цукор і сіль повністю розчинилися. Потім охолодити до 50-60 градусів.

В теплий розсіл занурте ястики з ікрою і починайте збивати їх віночком. В процесі такої обробки плівка буде поступово накручуватися на віночок, звільняючи ікринки без пошкодження. Після того, як плівки повністю будуть видалені, ікру потрібно кожні 5 хвилин пробувати на смак, щоб визначити ступінь засолювання. Максимум через 20 хвилин розсіл зливається через друшляк. Ікра готова!

Пам'ятайте, при такому рецепті засолювання зберігати ікру довго не можна –ікра форелі повинна бути з'їдена протягом 2-3-х днів. Її також непогано б заморозити в холодильнику – смакові якості при розморожуванні збережуться.

Важливо!

  • Червона ікра форелі може зберігатися в холодильнику не більше 2.5 місяців;
  • Якщо ви випадково пересолили ікру, сіль частково видаляється чайною заваркою або кип'яченою водою.

Трохи фактів про форелі

Форель – це прісноводна червона риба, яка поширена по всьому світу – від Атлантики до Тихого океану. Ікра форелі, на відміну від ікри морських і океанських лососів, вважається самої дрібної за розміром – це напівпрозорі зерна жовто-оранжевого кольору, мають всього 2-3 мм в діаметрі.

«Дрібний калібр» не відбивається на її смакові якості і корисності. Більше того, ніж вона дрібніше, тим смачніше. Кожна ікринка на третину складається з чистого білка, насичена повним переліком вітамінів, жирними кислотами і мінералами. Продукт чудово засвоюється організмом і корисний людям будь-якого віку.

Профілактика атеросклерозу та імунодефіциту, поліпшення якості крові і кровообігу, зміцнення опорно-рухового апарату та зору, нервових тканин і клітинних мембран, зниження вмісту холестерину в організмі – все це властивості червоної ікри, яка вважається ідеальним продуктом харчування. Головне – не перестаратися!

Первинна червона ікра далека за виглядом і смаком від того, що ми звикли їсти. Витягнута з форелі, вона укладена в плівковий мішок і зовсім зовсім несмачна. Її потрібно очистити від пліви і посолити, але така «п'ятихвилинка» буде мати незвичний смак і термін придатності не більше доби! Тільки після ретельного сортування, промивання, засолювання і консервації заводським способом вона перетворюється в продукт, до якого ми звикли.

Пропонуємо вам детальну інструкцію, як правильно вибрати рибу для засолювання. Ви дізнаєтеся, як засолити червону рибу в домашніх умовах.

У цьому відео ви можете побачити ще один оригінальний спосіб засолювання ікри.

Як засолити ікру (салмон, лосось,осетер, щука, і тд.)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!