Прокол вух дітям і дорослим

Перед першим проколом вух пістолетом або спеціальною голкою в рівній мірі нервують і дорослі, і кожна дитина, незалежно від його віку. Діти бояться болю, а їх батьки – попадання інфекції і самого процесу, в ході якого травмуються м'які тканини і ніжний хрящик. Але більшість побоювань виявляються невиправданими, а мініатюрні золоті сережки були і залишаються кращою прикрасою для жінки, дівчини або дівчинки. Головне – проводити процедуру в стерильних умовах і дотримувати всі рекомендації по догляду за проколотими вушними мочками.

Що таке прокол вух

Класичний прокол являє собою отвір для прикраси, зроблене досвідченим майстром за допомогою одноразової голки або пістолета, який може пробити хрящик за лічені секунди. Жінки носять сережки з дорогоцінних і простих металів, замовляють в каталогах універсальні кільця і витончені шовкові кутаси на швензах. Навіть археологи регулярно виявляють докази інтересу до таким прикрасам у глибоку давнину. Наприклад, вік мумії Еці з проколотими вухами складає більше 5 000 років. Це свідчить про одне – сережки ніколи не вийдуть з моди.

Шкідливо чи проколювати вуха

Проколоті вуха – це красиво і зручно, адже сережки гармонійно завершують образ, приковують увагу до жіночої шиї і візуально роблять її більш стрункою. Але наскільки шкідлива або навіть небезпечна ця процедура? Багатьох бентежить той факт, що на мочці зосереджені 11 активних точок, що відповідають за мову, зір, зуби. У Японії навіть є страшна міська легенда про нові сережки і білу нитку, що стирчить з вуха і є оголившимся нервом. Убезпечити себе від будь-яких наслідків просто – потрібно робити проколи в професійному салоні та не нехтувати правилами обробки ранки.

Коли краще проколювати вуха дитині

Сучасні мами намагаються залучати дівчаток до індустрії краси в самому ранньому віці, тому сережки стають таким же невід'ємним атрибутом майбутніх модниць, як пустушки і улюблена брязкальце. Щоб не завдати шкоди здоров'ю дитини, бажано не впадати в крайнощі. Психологи рекомендують проколоти мочку вуха малюкові до 1-1,5 років, щоб спогади про стресі залишилися в глибокому дитинстві. Педіатри називають інші цифри і пропонують робити проколи до 8-11 років. Оптимальний варіант – осінь і весна (взимку заважає загоєнню шапка, влітку зростає ризик потрапляння інфекції).

Види пірсингу вуха

Перш ніж проколоти хрящ у вусі, варто визначитися з видом пірсингу. Найпоширеніший – прокол мочки, який роблять дітям буквально з народження за бажанням батьків. Крім цього, за допомогою спеціального медичного обладнання виконуються пірсинг хеликса або завитка, більш рідкісний і технічно складний дэйс для циркуляра або септум-клікер, індастріал для прямих прикрас (потрібно по 2 отвори для кожного вуха), прокол козелка (трагуса) або противокозелка (антитрагуса), тунелі, розтягування яких може зайняти кілька років.

Сережки для проколу вух

Високоякісні сережки для проколу значно спростили життя майстрам і любителям ефектних прикрас для вушних раковин. Для виготовлення сережок будь-якого діаметра використовують гіпоалергенний титан або хірургічну сталь, для декору – перли, штучні або натуральні камені. Секрет їх популярності полягає в тому, що аксесуар виконує функцію голки, не вимагає додаткових маніпуляцій або подальшого затягування сережок, що викликає дискомфорт. Прокол здійснюється миттєво, безболісно, а елегантні «гвоздики» можна носити, скільки завгодно.

Як проходить процедура

Вартість послуги багато в чому залежить від того, який спосіб проколу воліє майстер або клієнт. У неї може входити ціна сережок, якщо прокол проводиться пістолетом. Незалежно від репутації салону, щирості відгуків на сайті і того, скільки коштує проколоти вуха у конкретного фахівця, сам процес складається з наступних етапів:

  1. Підготовка. Вухо протирають дезінфікуючим розчином, намічають місце проколу асептичним маркером.
  2. Прокол. Процедура проводиться одноразовим інструментом – голкою або пістолетом. У першому випадку може використовуватися порожниста голка, наприклад, для проколу завитка вушної раковини, козелка, дэйса. Потім вставляється сережка. Пістолет спочатку «заряджають» прикрасами, роблять прокол і знімають з мочки, коли аксесуар знаходиться в потрібній точці.
  3. Дезінфекція. Для цієї мети використовують розчини, настоянки, перекис водню.

Прокол вух пістолетом

Переваги такого способу очевидні. Сережка моментально з'являється у вусі, причому асортимент «цвяшків» досить широкий, а сам прокол проходить без болю, шуму. Пістолет може налякати дитину, хіба що, своєю назвою, а за фактом процедура не є стресовою, на відміну від одного тільки виду медичної голки. Головна умова – він повинен бути стерильним. Майстер зобов'язаний продезінфікувати інструмент і працювати виключно в рукавичках, щоб не занести інфекцію.

Голкою

У деяких випадках голка – єдиний інструмент, за допомогою якого клієнт може отримати пірсинг своєї мрії. Наприклад, коли отвір потрібно зробити не в мочці, а в інших місцях. Голки бувають звичайними і порожнистими (порожніми всередині), частіше використовуються для того, щоб зробити прокол в домашніх умовах. Вони повинні бути стерильними і одноразовими, повторне використання не допускається.

Як проколоти хрящ вуха в домашніх умовах

Незалежно від місця і способу проколювання, процедуру рекомендується довірити спеціально навченим майстрам, які розбираються як у техніці, так і в естетичній стороні питання. Дізнавшись, скільки коштує проколоти вуха в центрі Москви або іншому великому місті, деякі наважуються зробити це самостійно. Щоб сумнівна економія не обернулася низкою несприятливих наслідків, необхідно дотримувати наступні правила:

  1. Зверніть увагу на стан здоров'я і відмовтеся від процедури, якщо страждаєте шкірними захворюваннями, алергією.
  2. Заздалегідь підготуйте інвентар: катетер (тканини не рекомендується проколювати швейною голкою через розширення вушка), дезінфікуючий засіб, вату, знеболюючий (від нього можна відмовитися або замінити кубиком льоду, загорнутим в тканину) і сережки, бажано, не з металу. Для особливо вразливих потрібно нашатир.
  3. Вимийте руки, протріть мочку дезинфікуючим засобом.
  4. Потрібну ділянку позначте крапкою. Місце виходу, тобто зворотний бік можна зафіксувати шматочком яблука, щоб голка не вколола палець і вільно пройшла через вухо. Якщо не знаєте, де проколоти вуха дитині, щоб не нашкодити, краще довірте це фахівцеві.
  5. Зробіть прокол стерильною голкою, акуратно вставте прикраса.
  6. Протріть сережку і дірку ватним диском, змоченим в перекису водню.

Як правильно проколоти вуха по точкам

Голкорефлексотерапія – це методика, за допомогою якої можна надавати позитивний вплив на біологічно активні зони, щоб поліпшити стан здоров'я. Неврологи дотримуються думки, що пошкодження однієї з таких точок не завдасть серйозної шкоди організму, але рекомендують робити проколи, згідно з докладним схемами – їх можна легко знайти в інтернеті. Точне розташування акупунктурних точок знають косметологи і лікарі-иглорефлексотерапевты, тому відповідальне захід бажано довірити перевіреним фахівцям в клініці.

Догляд

Неправильний догляд загрожує появою таких симптомів, як запалення хрящика, набряк, запаморочення, больові відчуття, нагноєння навколо отвору. Щоб не допустити потрапляння в ранку інфекції, а також попередити інші неприємні наслідки, важливо дотримуватися певних рекомендацій:

  1. Протягом 3-х днів після процедури не відвідуйте лазню, сауну, басейн. Відмовтеся від поїздки на річку, купання в будь-яких відкритих водоймах.
  2. У перші тижні треба протирати проколи антисептичним розчином або цілющою настоянкою календули двічі в день, прокручуючи сережки. Руки повинні бути чистими.
  3. Додатково обробляйте проколи після спортивних занять, прийняття ванни, прогулянки на свіжому повітрі, контакту з тваринами.
  4. Дочекайтеся повного загоєння. В середньому, у дорослих місце проколу заживає близько 2-х тижнів. Що стосується дитячого організму, то не поспішайте радувати дитини довгоочікуваними обновками. Сережки не варто змінювати раніше, ніж через півроку – дайте вушках дівчинки звикнути до розміру, ваги аксесуара.

Якщо болить або гноїться вухо

Стежити за здоров'ям органів слуху так само важливо, як і за станом внутрішніх органів. Якщо загоєння ранок супроводжується болем або виділенням гною, необхідно промити їх перекисом водню. Не обробляйте вуха дитини спиртом, щоб не викликати опік. Шанувальники народної медицини пропонують скористатися розчином морської солі, соком алое, перетопленной смолою хвойних дерев і навіть власною слиною, але ефективність цих засобів піддається виправданого скептицизму. Якщо вуха виглядають погано, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Протипоказання

Прокол хряща вуха – це швидка, відносно недорога і практично безболісна процедура, безпечна навіть для маленьких дітей. Стильні сережки з задоволенням носять не тільки жінки, але і чоловіки – така данина сучасній моді. Тим не менш, існує ряд протипоказань і індивідуальних особливостей організму, при яких небажано робити проколювання вух. До них відносяться:

  • цукровий діабет;
  • захворювання крові, шкіри, хрящика і вушних раковин;
  • ревматизм;
  • розлади неврологічного характеру;
  • важкі алергії;
  • схильність до келоидным рубців;
  • різні черепно-мозкові травми;
  • слабка імунна система.

Відео

ПРОКОЛЮВАННЯ ВУХ боляче чи ні? Мої перші сережки

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!