Соєвий соус при схудненні - користь і шкода, можна їсти на дієті і замінювати сіль у стравах

Популярний соєвий соус відрізняється не тільки приємним смаком, але і великою користю для організму. Його часто використовують у своїх раціонах різні дієти для схуднення. Особливості складу приправи – низька калорійність, великий вміст вітамінів. Пікантний продукт є відмінною заміною іншим заправкам, особливо сметани і майонезу. Дієтологи не дають однозначної відповіді, чи варто його застосовувати в їжу. Дізнайтеся переваги його вживання, як вибрати якісний соус.

Що таке соєвий соус

Темна рідина володіє різким специфічним запахом, солонуватим смаком. Натуральний соєвий соус для схуднення застосовується часто. Азіатський традиційний продукт раніше вважався екзотичним. Останнім часом він популярний не тільки в нашій країні, він поширений на всій планеті. Вам не складе великих труднощів знайти і купити якісний продукт в супермаркеті.

З чого роблять соєвий соус

Багато господинь задаються питанням, як приготувати таку заправку. Однак цей продукт – лише результат бродіння бобів сої. Сприяють процесу особливі грибки роду аспергіл. Склад соєвого соусу – боби, вода, обсмажена пшеничне або ячмінне борошно. Приготування натурального продукту може займати тривалий час: від 40 днів до 3-х років. Боби змішують з водою, всипають в суміш обсмажене борошно, поміщають в закриту ємність, залишають бродити без доступу кисню. Смак, колір, консистенція кінцевого продукту залежить від часу бродіння.

Деякі виробники використовують іншу технологію приготування. Її схема проста: соя має деякий час готуватися до сильної неорганічної кислоти (сірчаною або соляною), потім її гасять лугом (натрію гідроксидом). Коштувати така заправка буде недорого, але за смаковими якостями буде значно поступатися натуральної. Плюс до того, вміст канцерогенів у продукті завищена. Якщо в їжу щодня додавати таку підробку при приготуванні їжі, зросте ризик виникнення злоякісних утворень в організмі.

Завдяки набору корисних речовин соєвий соус рекомендують для вживання вегетаріанцям. Відомо про зміст величезної кількості антиоксидантів (більше в 10 разів, ніж у червоному вині). Хімічний склад натурального соусу:

  • макроелементи;
  • мікроелементів;
  • незамінні амінокислоти;
  • жиророзчинні вітаміни (А, Е, Д, К);
  • всі вітаміни групи В.

Користь і шкода соєвого соусу

Про користь азійських соєвого заправки для схуднення відомо багато, адже в склад входить велика кількість біологічно активних речовин, що надають благотворний вплив на організм людини. Класичний натуральний продукт зможе замінити жирний, майонез висококалорійний. Проте не єдиними смаковими якостями славиться заправка. Користь соєвого соусу:

  • завдяки великій кількості антиоксидантів організм людини пізніше старіє;
  • вживання є профілактикою онкологічних захворювань;
  • має заспокійливу дію, позбавляє від головного болю і безсоння;
  • містить велику кількість білка, поліпшує травлення;
  • рекомендується для вживання людям із захворюваннями серця, допомагає відновитися після інфаркту.

Навіть з огляду на користь цього продукту, помилково буде вважати заправку лікарським засобом. Пікантна добавка до страви може завдати шкоди організму, так що при її використанні потрібно бути гранично обережним. Зловживання може бути небезпечним для здоров'я. Шкода соєвого соусу:

  • канцерогени, що містяться в дешевих заправках, можуть призвести до онкологічних захворювань;
  • щоденне вживання загрожує ризиком виникнення гіпертонії, появи ниркових каменів, так як заправка містить велику кількість солі;
  • пригнічення репродуктивної функції у чоловіків.

Скільки солі в соєвому соусі

Не всім відомо чималий вміст солі в соєвому соусі: на 100 грам рідкої заправки припадає 4 грама кухонної солі. Досвідчені дієтологи, спортивні тренери радять вживати його в їжу для підтримки водно-сольового балансу. Це особливо важливо в період інтенсивних тренувань. Ось тільки вживаючи соєву заправку, потрібно відмовитися від солі (морський, кухонної) в інших стравах, інакше є ризик порушення роботи нирок.

Скільки калорій в соєвому соусі

Продукт низькокалорійний, тому його сміливо можна вживати тим, хто прагне схуднути або дотримується певної ваги. Жирів заправка не містить зовсім. Калорійність соєвого соусу – 50 ккал на 100 р. Така порція містить 6 г білка і 6,6 г вуглеводів. Бажано вживати цей продукт людям, чий організм не може засвоювати тваринний білок.

Можна соєвий соус при дієті

Задаючи тренеру або дієтолога питання, чи є соєвий соус на дієті, легко отримати різні відповіді. Низькокалорійний продукт з високим вмістом вітамінів володіє прекрасним смаком, відмінно підходить в якості заправки до гарячих страв і салатів. Існує маса джерел, де не забороняють вживання соєвого соусу при схудненні. Замінивши сіль на заправку, можна вивести зайву воду з організму. Враховуйте, що в день можна приймати не більше однієї столової ложки натурального соєвого соусу.

Гречана дієта з соєвим соусом

Можна вживати на дієті соєвий соус при схудненні для заправки страв. Найпопулярніша серед жінок гречана дієта триває 14 днів. За цей період часу необхідно щодня вживати варену гречану крупу без солі. У дієтичному раціоні допускається нежирний йогурт, кефір, фрукти в невеликій кількості (крім бананів і винограду), вода без газу, чай, кава. Крупа дуже корисна, приємний результат буде видний через 2 тижні. Не всі можуть відмовитися від солі, прекрасна альтернатива їй – соєвий соус при схудненні. Їм слід трохи заправити гречку.

Соєвий соус при дієти Дюкана

Ідеальний варіант для жінок, які бажають швидко схуднути – дієта Дюка. Визначають у ній 4 фази: Атака, Круїз, Консолідація, Стабілізація. Ця білкова дієта є одним з найбільш ефективних способів скинути вагу, особливо не обмежуючи себе в раціоні харчування. У фазу Атаки, яка триває 3-10 днів, потрібно завантажити свій організм білками, тоді кілограми йдуть прямо на очах. Їсти можна скільки завгодно, але лише дозволені продукти. Заповітний список очолює соєве заправка. Подальші фази дієти йдуть вже на закріплення результату.

Соєвий соус при безсольовій дієті

Ефективний спосіб схуднення шляхом виведення зайвої води з організму – безсольова дієта. Меню різноманітне, присутні ненаваристые супи, нежирне м'ясо (індичка, кролик, куряча грудка), риба різних сортів, фрукти, овочі, молоко, яйця, киселі, компоти, желе. Раціон харчування забороняє додавання будь солі в їжу. Є прісну їжу неприємно, але вживання продукту бродіння бобів врятує положення. Соєвим соусом при схудненні можна не тільки заправляти салати зі свіжих овочів, але і супи, тушковані продукти.

Рисова дієта з соєвим соусом

Монокомпонентная рисова дієта допомагає скинути до 5 кілограм зайвої ваги і зробити тіло струнким всього за тиждень. Принцип такого раціону харчування простий. За весь період дієти необхідно їсти тільки відварений рис, відмовитися від солі, цукру. Єдина дозволена приправа – соєвий соус. Кожна порція готової рисової крупи по вазі не повинна перевищувати 100 р. Раціон включає овочевий бульйон, гриби, горіхи, овочі свіжі. Важливо пити рідину, загальний обсяг якої повинен складати 2 літри (включаючи воду, йогурти, кефір). Таке харчування можна вважати збалансованим.

Як вибрати хороший соєвий соус

Користуючись простими правилами, можна вибрати класичний соєвий соус для схуднення на полицях супермаркетів. Якісний продукт гарантує насичений смак, він буде позитивно впливати на здоров'я вашого організму. Екзотична добавка володіє певним переліком корисних властивостей. Щоб не натрапити на підробку, необхідно навчитися відрізнити класичний соус від фальсифікату.

Прості рекомендації допоможуть вам у виборі:

  • Натуральний соєвий соус не буде дешевим. Вибирайте продукт дорогий відомої марки в скляній тарі.
  • Уважно огляньте упаковку. Етикетка повинна добре читатися, не бути в клеї, термін придатності повинен проглядатися і бути видрукуваний заводським штампом.
  • Зверніть увагу, за якою технологією був приготований купується вами продукт. Купуйте той, який виготовлений процесом природного бродіння.
  • Прислухайтеся до відгуками знайомих.
  • На етикетці подивіться склад. Там ви повинні знайти натуральні боби (допускається заміна на пасту місо), воду, борошно і мікроорганізми, що викликають бродіння.

Протипоказання

Не всім шанувальникам даної заправки відомі протипоказання соєвого соусу. На те є своя причина: вони практично відсутні у натурального продукту. Важливо знати, що в деяких випадках, заправка може викликати алергію. Причиною такої реакції найчастіше виступає індивідуальна непереносимість компонентів. Небажано вживати пікантну заправку:

  1. вагітним жінкам, в період годування груддю;
  2. маленьким дітям;
  3. людям, що страждають гострою нирковою недостатністю і порушеннями водно-сольового обміну.

Відео: Соєвий соус при правильному харчуванні

Соєвий соус

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!