Прискорення метаболізму для схуднення - продукти харчування та препарати для поліпшення обміну речовин

Виснажуючи організм постійним обмеженням в харчуванні, приймаючи різні препарати для поліпшення фігури, жінки не знають про те, що прискорення метаболізму для схуднення сприяє стрункості набагато сильніше, а ефект від отриманого результату збережеться надовго при дотриманні певних правил поведінки. Як запустити обмін речовин для схуднення – таке питання задають собі усі, кому набридли жирові складки на боках. Що ж таке цей загадковий метаболізм, і які фактори сприяють його збільшення?

Що таке метаболізм

Людина не могла б існувати ні дня без того, щоб у нього не здійснювався постійний обмін речовин в організмі. Слово «Metabolism» походить від грецького «metabole», що означає зміна, зміна. Процес поглинання їжі закінчується виділенням енергії, потрібної для нормального функціонування всіх органів людини. В організмі відбуваються складні процеси в клітках по розщепленню і засвоєнню складних цукрів і ліпідів – цих цеглинок, з яких складається щоденне енергозабезпечення людини.

Швидкість метаболізму

Будь-який організм являє собою окрему, особливу систему зі своїми індивідуальними настройками, тому швидкість обміну речовин у кожної людини своя. Проблема накопичення зайвих кілограмів буває пов'язана з низьким рівнем метаболічних процесів. Постійні дієти можуть сприяти ще більшого уповільнення метаболізму, тому що організм буде робити запаси ліпідів «про запас на голодні часи», а ефект від схуднення стане короткочасним.

Дієтологи виділяють кілька причин, що можуть зменшувати або збільшувати швидкість спалювання ліпідів у тілі людини:

  • генетичну обумовленість метаболізму;
  • співвідношення кількості витрачених і спожитих калорій;
  • гендерні відмінності відіграють досить істотну роль у чоловіків метаболічний обмін протікає з більшою швидкістю, ніж у жінок;
  • зв'язок кількості прожитих років з образом життя.

Підвищений метаболізм

Є люди, яким заздрять жінки, які не знають, як прискорити обмін речовин для схуднення – вони можуть їсти все, що заманеться, і не набирати вагу при цьому! Як їм це вдається? Відповідь проста: у них високий метаболізм, всі вступники калорії спалюються в топці організму, не перетворюючись на ліпідні запаси на проблемних зонах – животі, боках або на стегнах. Високий рівень метаболічних процесів характерний для молодих людей, накачивающих м'язи на тренажерах – адже для отримання м'язової тканини потрібно витратити набагато більше кілоджоулів, ніж для жирової.

Уповільнений метаболізм

З роками швидкість метаболічного обміну в організмі зменшується, він не так активно витрачає калорії, як раніше. В середньому швидкість метаболічних реакцій, зменшується на 3% в рік, і до 40 років жінки, раніше ніколи не зауважували у себе зайву вагу, раптом з сумом виявляють, що повільний метаболізм привів до зайвих кілограмів. Спроби розігнати по максимуму обмінні процеси з допомогою різних засобів і дієт не призводять до схуднення, а ваги показують все більш невтішні цифри.

Що прискорює метаболізм

Щоб зрозуміти, як збільшити метаболізм для схуднення, треба знати основні принципи роботи організму при здійсненні обмінних процесів. Якщо людина харчується з обмеженнями, що характерно для всіх дієт, то швидкість метаболічних реакцій знижується, щоб заощадити енергію, потрібну для нормального функціонування головного мозку і внутрішніх органів. Поліпшення метаболізму для схуднення можна налаштувати, дотримуючи певні правила поведінки:

  • обов'язково снідати їжею, насиченою складними вуглеводами;
  • не допускати голодування;
  • забезпечувати організм достатньою кількістю води, адже вона є прискорювачем обмінних процесів і допомагає розкрутити метаболізм;
  • як не парадоксально, але для схуднення потрібно іноді влаштовувати дні вживання висококалорійної їжі;
  • часто ходити в лазню, сауну або басейн, так як там добре спалюються калорії, що сприяє схудненню;
  • займатися спортом, бажано з силовими навантаженнями;
  • прискорення метаболізму для схуднення можливо, якщо кинути палити і вживати алкогольні напої.

Що уповільнює метаболізм

Вживання або відсутність у раціоні деяких продуктів може знижувати швидкість метаболічного обміну. Щоб підвищити метаболізм для схуднення, потрібно повністю відмовитися від випічки і солодощів, у яких багато жирів і вуглеводів. Крім цього, уповільнюють обмін складних цукрів і ліпідів в організмі недолік сну, відсутність в раціоні кальцію, вітамінів групи B і D, постійні виснажливі переїзди або перельоти.

Продукти, що прискорюють обмін речовин

Прискорення обміну речовин для схуднення можна отримати, вживаючи такі продукти для прискорення метаболізму:

  • напої на основі какао-бобів – кава, какао із знежиреним молоком;
  • гострі спеції, приправи, додані в їжу, сприяють схудненню;
  • вся цільнозернові їжа – овес, пророщена пшениця, хлібці з цільних зерен;
  • кисломолочні або будь-які продукти, які містять багато Ca, оскільки цей елемент підсилює метаболічні процеси, дозволяючи досягти стійкого ефекту схуднення;
  • овочі і фрукти, в яких багато рослинних волокон – капуста, огірки, яблука, всі цитрусові;
  • вживання зеленого чаю або чистою кип'яченою холодної води допоможе спалити жир.

Дієта для прискорення метаболізму

Схуднення з прискоренням метаболічних процесів можна досягти, дотримуючись певний раціон. Дієта для розгону обміну речовин – це, по суті, харчування здоровою їжею з великим вмістом вітамінів, клітковини і мікроелементів, яка впливає на апетит, знижуючи його. Їсти потрібно потроху, буквально один-два шматочка, але часто. Схудненню сприятимуть чергування розвантажувальних і «навантажувальних» днів, коли можна їсти нравящиеся висококалорійні продукти.

Препарати для прискорення метаболізму

Аптеки і магазини, що спеціалізуються на спортивному харчуванні, пропонують безліч медикаментів, які збільшують швидкість метаболізму. Часто зустрічаються дві групи таких засобів:

  • вітамінний;
  • гормональні препарати.

Анаболічні препарати для прискорення обміну речовин – це Анавар, Данабор і Оксандролон. Головними активними речовинами в цих ліках виступають чоловічий тестостерон або амфетамін. Їх приймають люди, які хочуть швидко збільшити рельєф м'язів і досягти спортивних успіхів. Однак постійно пити ці ліки не можна, особливо жінкам, тому що у них може катастрофічно змінитись гормональний фон, погіршитися травлення, а зовнішній вигляд придбає характерні чоловічі риси.

Гормональні засоби, що допомагають прискоренню метаболізму для схуднення, засновані на великій концентрації L-тироксину, що виділяється залозами. Прийом цих біостимуляторів підвищує швидкість обміну складними цукрами і ліпідами в організмі. Однак після скасування таких ліків у людей відзначається схильність до ожиріння, перебої в роботі гормональної та ендокринної систем.

Вітаміни для обміну речовин

Спільно з правильно організованим раціоном, схудненню сприятимуть деякі вітаміни для прискорення обміну речовин. Це майже всі вітаміни групи B, оскільки вони розганяють обмінні процеси, а їх нестача в організмі призведе не тільки до зайвої ваги, але ще і до поганого тонусу м'язів, постійного відчуття втоми, поганого настрою.

Трави для поліпшення обміну речовин і схуднення

Деякі рецепти народної медицини допоможуть прискорити процес схуднення. До них відносяться трави, прискорюють обмін речовин, настої та чаї на їх основі. Можна придбати готові збори, або приготувати в домашніх умовах відвари з трав, які прискорюють метаболічний обмін. Рецепт одного з них виглядає наступним чином: необхідно змішати плоди чорної смородини і сухі листя материнки по 1.ст.л., додати до них 3 ст. л. ягід ожини і залити 200 г води. Поставити суміш на вогонь, закип'ятити. Наполягати відвар півтори години, приймати протягом однієї доби.

Вправи для прискорення метаболізму

Прискорити процес обміну речовин, спалити зайві калорії і схуднути допоможуть фізичні вправи, головне, робити їх регулярно, а не час від часу, і обов'язково використовувати при їх виконанні кардионагрузки поряд із силовими тренуваннями. Вправи такого роду допоможуть наростити м'язові тканини, на підтримку яких витрачається набагато більше кілоджоулів, ніж на забезпечення енергією жирових прошарків. Якщо стан здоров'я не дає можливості посилено займатися спортом, то можна обійтися неспішними тривалими прогулянками в парку.

Як підвищити метаболізм в організмі жінки

Якогось одного чарівного засобу для прискорення метаболізму та схуднення не існує. Щоб завести і прискорити обмін складних цукрів і ліпідів в організмі, потрібно дотримуватися комплексних заходів – правильно харчуватися, вживаючи їжу, багату клітковиною, мінеральними речовинами і поліненасиченими жирними кислотами, приділяти увагу спорту. Якщо жінка поставила своєю метою схуднення за допомогою підвищення швидкості обміну складних цукрів і ліпідів, то потрібно відмовитися від будь-якого алкоголю, оскільки організм сприймає його як додаткове джерело калорій.

Обливання холодною водою або контрастний душ допоможуть налагодити метаболічний обмін у внутрішніх органах, сприяючи схудненню і спалюванню ліпідів. Масаж, особливо після сауни, коли все тіло розслаблене, принесе користь організму, тонізуючи, бодря його, сприяючи посиленню метаболізму. Регулярні заняття сексом спалюють калорії, допомагаючи схудненню.

Як збільшити метаболізм після 40 років

Клімакс і менопауза сприяють зміні гормонального фону, процес метаболізму починає сповільнюватися, жінка несподівано розуміє, що колишні заходи для схуднення не впливають на вагу, який повільно набирається. Чим прискорити метаболізм для схуднення, як себе вести, щоб скинути зайвий жир і позбутися від додаткових кілограмів? Дієтологи рекомендують визначити потрібний обсяг енергоспоживання для вашого віку, зросту і ваги, а потім, протягом дня, рахувати калорії в продуктах, і перевіряти, чи збігається їх кількість з оптимальним.

Відео: як прискорити метаболізм для схуднення

Головні фахівці в галузі дієтології авторитетно і аргументовано розповідають, яким чином треба себе вести, скільки разів за добу можна їсти, які продукти включити в раціон, щоб перезавантажити і нормалізувати метаболічні процеси для схуднення. Особливо актуально це для людей у віці за 40 років, коли обмін речовин сповільнюється, починається накопичення зайвого жиру на проблемних зонах.

Які продукти прискорюють обмін речовин

Обмін речовин. Прискорюємо метаболізм, худнемо.

Дієта для прискорення обміну речовин

3 способи прискорення метаболізму. Як прискорити обмін речовин

Як посилити метаболізм після 50 років

З віком повинна змінитися їжа. Продукти для метаболізму

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!