Як не їсти після 6 вечора і схуднути

Важливим чинником, що негативно впливає на фігуру, лікарі називають вживання їжі на ніч. Однак розібратися, як не їсти після 6 вечора на дієті, вдається не всім, що призводить до незадовільних результатів спроб схуднути. Потрібно намагатися придушити в собі цей нестерпний голод, звідки він береться і можна без загрози для фігури підкріпитися перед сном?

Не їсти після 6 - міф чи реальність

Про ефективність даної методики – навіть в розрізі загального оздоровлення організму, особливо травлення, так і з міркувань схуднення – лікарі говорять давно. Однак вимога не є після 6 - міф або реальність, логічно або абсолютно абсурдно? Якщо б ця дилема вирішувалася парою слів, настільки довгі суперечки стосовно неї не велися б. Як «за», так і «проти» даної рекомендації існують вагомі аргументи, і які з них більш розумні вирішити важко. Єдиний доведений міф – до 6 можна їсти будь-яку їжу і худнути.

Чому не можна їсти після 6 години вечора

Головним поясненням заборони на вечірню їжу є вимога знизити навантаження з травного тракту. На думку прихильників твердження, що їсти після 6 шкідливо, біологічний годинник людини примушують до ночі активність внутрішніх органів знижуватися, ШКТ повинна уповільнювати свою діяльність, замість того, щоб перетравлювати їжу, особливо тяжку. Якщо вона працює, то робить це погано, і продукти стають шлаками, скапливающимися в кишечнику.

Однак існують і інші причини, чому не можна їсти після 6 години вечора:

  • Уповільнення метаболізму ближче до ночі провокує відкладення з'їденого ввечері в запаси, тому що продукують інсулін.
  • Відсутність активності після прийому їжі ввечері робить їжу, отриману в цей момент, перерабатывающейся не в енергію, а в жир.

Чи можна їсти після 6

Ключовий аргумент «проти» заборони на їжу ввечері після певної години теж спирається на роботу внутрішніх систем, тільки інакше. Більшість людей прокидаються і снідають в 7-8 год. ранку. Варто провести маленьку математичну операцію, щоб з'ясувати – без їжі людина проводить більше 12-ти годин, якщо не їсти після 6 вечора. Таке тривале голодування шкідливе для всього травного тракту, особливо підшлункової залози, яка повинна регулярно викидати жовч, щоб не відбулося її застою.

Так чи можна їсти після 6 вечора? Позитивний відповідь підкріплюють наступні твердження:

  • Тривалий голод, особливо ввечері – провокатор уповільнення обмінних процесів.
  • Чим довше голодувати ввечері, тим більше буде з'їдено вранці.
  • У випадку голоду після 6 вечора, виділяється шлунковий сік почне роз'їдати стінки даного органу, провокуючи виникнення гастриту.

Що буде, якщо не їсти після 6

Проблеми з травленням – головне наслідок тривалого утримання, в який би час доби відмова від їжі не відбувався. Ерозії, виразки, жовчокам'яна хвороба – все це результат довгих перерв між їжею, а то і голодування. Ще кілька версій, що буде, якщо, не їсти після 6:

  • У осіб, що йдуть від ожиріння, при повному виключенні їжі ввечері відбудеться різке падіння цукру – гіпоглікемія, яка призведе до зриву, оскільки вона вимагає терміново викликати сплеск інсуліну, щоб поліпшити самопочуття. Часті напади тягнуть за собою гіпоглікемічну кому.
  • Переставши вечеряти в 6 вечора і пізніше, ви ризикуєте отримати безсоння від голоду.
  • Розбите стан вранці, невситимий голод – вічні супутники тих, хто зумів навчитися, як не їсти після 6 вечора, засинаючи після півночі.

Як змусити себе не їсти ввечері

Вчені стверджують – перетворення певного дії в стійку звичку у людини йде трохи менше місяця. Якщо зуміти знайти спосіб, як змусити себе не їсти після 6 близько 3-х тижнів, після дана заборона буде сприйматися легше. Тут потрібно приділити увагу психології питання:

  • Чітко дайте собі відповідь, навіщо вам худнути – без серйозної мотивації ви не протягнете і доби.
  • Визначтеся, чи відчуваєте ви в реальності фізичний голод, або ж це звичка, або потяг до отримання гормонів радості.
  • Вчіться шукати щастя не в їжі, а якщо голод «від нудьги», знайдіть собі на вечір роботу, яка відволікає мозок.
  • Переконайте себе, що вам можна все, але за сніданком, зазнавши ввечері, після пробудження ви порадуєте себе улюбленим ласощами.
  • Приберіть з меж видимості високоуглеводние продукти і солодощі – чим рідше вони попадаються вам на очі, тим менше їх хочеться, особливо ближче до вечора.

Як привчити себе не є

Якщо торкатися не психологічний аспект питання, для відсутності бажання потягнутися до їжі ввечері потрібно уникнути появи почуття голоду до цього часу. Дієтологи дають кілька порад, як привчити себе не їсти після 6, не нашкодивши організму:

  • Переконайтеся, що відсутній явний дефіцит добових калорій (тобто не зайшли за нижню межу) – це часта причина, чому ввечері хочеться їсти.
  • Перевірте, чи виконана норма вуглеводів за день – їх нестача призводить до голоду.
  • Вечеряти бажано білком – він надовго насичує, відпаде потреба шукати способи, як не їсти на ніч, тому що знову прокинувся голод.
  • Не їсти ввечері продуктів, що стимулюють вироблення ферментів у шлунку і підйомів інсуліну: це джерела цукру, кефір, вівсянка, яблука.

Що робити, якщо дуже хочеться їсти ввечері

Наздогнала в 6-7 годин голод – природне явище, уникати якого сенсу немає. Організм повинен отримати законний вечерю. Значно важливіше розібратися, як не переїдати ввечері, але і запобігти бажання проковтнути цілого поросяти через півгодини після їжі. Дієтологи рекомендують звернутися до легким білків: нежирного сиру, курячої грудки, риби, морепродуктів, і доповнити їх овочами. Тільки позбавленими великої частки крохмалю, інакше ефект від спроб схуднути загубиться.

Однак, що робити, якщо ввечері дуже хочеться їсти навіть після вечері? Кілька рекомендацій:

  • З'їжте трохи зелені, цільнозерновий хлібець, перець, огірок або капусту – ці продукти завдяки клітковині будуть допомагати стримувати голод, а низька калорійність запобіжить набір ваги від їжі ввечері.
  • Заваріть м'ятний чай – він теж добре відбиває голод і ввечері корисний для ЦНС, оскільки розслабляє її, тому ви швидше заснете.
  • Знайдіть для себе психологічний вихід, як не їсти ввечері – гуляйте перед сном, приймайте ванну, проводите ароматерапію.

Дієта

Цей метод схуднення дійсно ефективний, але тільки на короткий термін. Скільки протримається ваш організм без їжі ввечері, втрачаючи запаси, перш ніж почати відкладати те, що отримає вдень – невідомо. Проте лікарі впевнені: дієта - не їсти після 18.00 абсурдна, особливо якщо передбачається безконтрольне споживання їжі до цього рубежу. Значно розумніше зробити ввечері «вікно» завдовжки 3-4 год перед відправкою в ліжко, тим самим орієнтуючись на власні біологічні годинники.

Відео

Олексій Ковальков: чому не можна їсти після шести?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!