Дієтичний обід - рецепти і меню для схуднення з фото

Дієтичний обід для схуднення передбачає формування здорового раціону харчування на основі застосування низькокалорійних рецептів приготування страв. Раціонально збалансована їжа покращує метаболізм, прискорює засвоєння їжі, посилює життєдіяльність організму і фізичну активність.

Що таке дієтичний обід

Згідно з науковими дослідженнями опівдні організм людини активно виробляє ферменти, дія яких спрямована на розщеплення, переробку їжі. Дієтичні обіди насичують організм поживними елементами і вітамінами, необхідними для підтримки активного способу життя. Дієтологи наполегливо радять наповнювати денний раціон харчування низькокалорійними стравами з оптимальним вмістом білків, повільних вуглеводів, корисних жирів. Правильна їх пропорція визначає алгоритм стрункості фігури.

Дієтичний обід для схуднення

Раціональне поєднання поживних мікроелементів забезпечить організм енергією, сприяючи поліпшенню самопочуття в період дієти. Дієтичний обід для схуднення виключає вживання продуктів з цукром. Різке підвищення глюкози в крові провокує сонливість, занепад сил, активне пробудження апетиту ввечері. Обід для тих, що худнуть може включати корисні солодощі:

  • сухофрукти;
  • зефір;
  • гіркий шоколад;
  • мед.

Здоровий обід

Енергетична цінність їжі визначається калорійністю. Для підтримання життєдіяльності організму, необхідно певну кількість енергії, основними джерелами якої є білки, жири вуглеводи. Здоровий обід передбачає правильний підрахунок калорій в вживаної їжі. При цьому калорійність обіду повинна залежати від поставлених цілей. У всякому разі, худнути покладається з користю для здоров'я.

Що є на обід при правильному харчуванні

Корисна збалансована їжа дозволить позбутися від надмірної ваги, хвороб шлунково-кишкового тракту, втоми, нездужання, дратівливість. Обід при правильному харчуванні не повинен включати продуктів, що містять шкідливі добавки, серед яких емульгатори, стабілізатори, харчові барвники, антиокислювачі, ароматизатори, консерванти. Головні принципи правильного харчування дозволять максимально ефективно скласти обідній раціон:

  1. Обмеження у використанні червоного м'яса.
  2. Виняток споживання трансжирних кислот, що містяться в гідрогенізованих маслах, які присутні в чіпсах, цукерках, випічці.
  3. Застосування цільнозернових продуктів – джерел вітамінів класу В, Е, клітковини, цинку, магнію, фолієвої кислоти.
  4. Дотримання технології приготування в духовці, пароварці, мультиварці.

Варіанти обіду при правильному харчуванні

Збалансоване обіднє меню передбачає вживання страв з надмірним вмістом клітковини і білків. Один з варіантів обіду при правильному харчуванні виглядає наступним чином:

  • Капустяний суп. Каструлю наповнити літром води, покласти щіпку солі, перець, лавровий лист, селера, спеції, ложку оливкової олії. Порізати кубиками, попередньо очищений картопля, цибулину. Моркву натерти на крупній тертці. Подрібнити цвітну капусту. Всі компоненти варити протягом 30-50 хв. до повного приготування.
  • Риба в горщику. Оброблену рибу помістити в горщик, чергуючи шарами з кабачком, морквою, цибулею, цвітною капустою. Залити кефіром. Запікати в духовці при температурному режимі 180°С.

Що є на обід при схудненні

Щоб схуднути, важливо їсти здорову їжу. Дієтологи настійно рекомендують комплексно вживати продукти, що володіють жиросжигающие властивостями. Правильний обід для схуднення формується на дотримання головного правила: включення корисних мікроелементів, які надають на організм позитивний ефект:

  • Повільні вуглеводи втамовують апетит, поповнюють організм енергією, легкістю. Максимальна їх зміст сконцентровано у кашах, макаронах.
  • Білки зміцнюють м'язову масу, знижують пристрасть до солодкого. Містяться в м'ясі, морепродуктах, яйцях, сирі.
  • Клітковина очищає організм, прискорює метаболізм. Її джерелом переважно виступають овочі і фрукти.

Рецепти дієтичного обіду для схуднення

Калорійні страви сприяють уповільненню метаболізму, провокуючи ризик гнильної диспепсії у кишечнику. Корисні рецепти дієтичного обіду для схуднення дозволять приготувати прості і смачні страви:

  • Салат з кальмаром і авокадо. Кальмар відварити в підсоленій воді, нарізати скибочками. Подрібнити огірок, авокадо і 2 варених яйця. Викласти всі компоненти на блюдо, залити сметаною, прикрасити зеленню і шматочком лимона.
  • Ліниві вареники. На одну порцію потрібно змішати знежирений сир з яйцем, 2-3 ст. л. цільнозерновий борошна, ложкою манної крупи і сіллю. З отриманої сирної маси сформувати невеликі кульки і відварити. Готову страву вживати з натуральним йогуртом.

Що поїсти на роботі в обід

Сухі перекуси на обідню перерву – причина зневоднення організму, виникнення ожиріння, проблем зі шлунком. Щоб поживно поїсти на роботі в обід, важливо заздалегідь розробити ефективний раціон харчування, спрямований на активізацію роботи головного мозку і фізичної активності. Дієтичні страви на обід для офісу включають:

  • кашу;
  • курячий бульйон;
  • відварне м'ясо;
  • котлету на пару;
  • плов з тушкованими овочами;
  • запіканку;
  • легкі салати.

Смачний і корисний обід

Фрукти, ягоди, горіхи і сухофрукти – прекрасний варіант для перекусу. Смачний і корисний обід на робочому місці повинен наповнювати організм корисними речовинами. Серед рецептів страв для «офісних стін» виділяють:

  • Легкий салат з курки і виноградом. Відварене куряче м'ясо викласти на листя салату. Зверху додати виноград і кілька грамів меленого волоського горіха. Використовувати натуральний йогурт або лимонний сік як заправку. За умови зберігання в холодильнику салат буде залишатися свіжим протягом тривалого періоду часу.
  • Овочеві оладки з квасолею. Натерти кабачок або варений буряк, додати 3 ст. л. манної крупи, яйце, приправу або часник. Готуються оладки в духовці, розігрітій до 180°С. Обідати з консервованою квасолею і свіжим помідором.

Відео: як приготувати дієтичний обід

Легкий дієтичний обід. Панночка і Кулінар

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!