Як схуднути під час вагітності без шкоди для дитини

Раніше вважалося, що жінка, яка чекає дитину, довжка їсти за двох. В наш час гінекологи рекомендують майбутнім мамам уважно ставитися до харчування і свого способу життя. Аби дитя народилося здоровим, а жінка не втратила привабливості після вагітності, вона повинна знати, як можна схуднути в цей непростий період.

Зайва вага і вагітність

За весь період очікування дитини читається нормальної збільшення маси тіла на 12 кг Коли жінка набирає набагато більше, то починає замислюватися, як схуднути під час вагітності, і не нашкодити плоду. Вага складається з навколоплідних вод, маси малюка, плаценти, додаткового об'єму крові і збільшення грудей. Нарощується і жировий прошарок, що пов'язано з підтриманням у жіночому організмі гормонального балансу.

З цієї причини вагітність і зайва вага – поняття дуже розмиті. Однак якщо жінка набирає його стрімко, це сприяє розвитку таких ускладнень, як варикоз, серцеві патології, гестоз. Найпоширеніша причина зайвих кілограмів – набряки, що вказує на погану роботу нирок. Майбутній мамі важливо вміти контролювати вагу, щоб уникнути неприємних наслідків.

Можна худнути під час вагітності

Гінекологи стверджують, що замислюватися про те, як схуднути під час вагітності, треба лише тим жінкам, кілограми яких загрожують стати причиною ускладнень для її здоров'я або розвитку малюка. Прибирати зайву вагу при вагітності слід, якщо сильна повнота дає небезпеку:

  • самовільного вигнання ембріона;
  • підвищеної крововтрати при пологах;
  • передчасних пологів;
  • важкою реабілітації.

Як схуднути вагітної без шкоди для дитини

Щоб скинути зайві кілограми, але не нашкодити малюкові, слід переглянути свій раціон і щодня виконувати спеціальні вправи для майбутніх мам. Схуднення під час вагітності буде проходити швидше при активному способі життя. Для цього потрібно:

  • регулярно займатися стрейчингом, розтяжкою, гімнастикою;
  • плавати в басейні;
  • ходити на масаж;
  • правильно дихати при ходьбі;
  • гуляти частіше на свіжому повітрі.

Дієта для вагітних для схуднення

Правильне виношування дитини вимагає перегляду харчування. Майбутнім мамам зниження ваги за допомогою суворої дієти неприпустимо. Однак щоб аліментарне ожиріння не стало причиною ускладнень, потрібно знати деякі нюанси:

  • дієта для схуднення під час вагітності повинна містити на 10% більше білків;
  • слід відмовитися від швидких вуглеводів (цукру, солодощів);
  • велика частина раціону повинна складатися з каш, овочів, злаків, бобових і твердих фруктів;
  • потрібно уникати надмірного вживання свіжих фруктових соків;
  • треба скорочувати час для термічної обробки їжі;
  • щоб скинути вагу, треба їсти важку їжу до 15 годин.

Вправи для схуднення при вагітності

Крім коригування харчування, як ще схуднути під час вагітності? Фізичні навантаження, які включають в себе комплекс на дихальні техніки і м'язову розтягнення. Особливу увагу має приділятися м'язів тазу, промежини, піхви. Тренування сприяють не тільки зниженню ваги, але і готують майбутню матусю до пологової діяльності, нормалізують роботу серця і судинної системи. Перш ніж робити будь-які вправи для схуднення під час вагітності, слід обов'язково сходити на консультацію до свого гінеколога.

Як скинути вагу під час вагітності

Надлишок маси тіла у вагітної жінки, як правило, починається з другого триместру. Як худнути під час вагітності, вирішує лікар в кожному індивідуальному випадку. Однак існують загальні рекомендації по зниженню ваги:

  • потрібно виключити затримку рідини (не їсти сіль, пити більше води);
  • додатково приймати вітаміни і мінерали;
  • знизити споживання шкідливих жирів, борошняних продуктів, солодкої випічки;
  • очищати м'ясо від шкірки до приготування;
  • харчуватися дробно;
  • рахувати калорії (2400 ккал/добу).

Схуднення в першому триместрі вагітності

Скинути зайву вагу на перших місяцях набагато легше, ніж на наступних. Як схуднути під час вагітності, якщо вже в першому триместрі жінка набрала велику вагу? Єдине, що потрібно – дотримуватися правила раціонального харчування. Сприяє схудненню в першому триместрі вагітності відмова від надмірно гострої і сильно солоної їжі, яка затримує воду в організмі.

Як скинути вагу під час вагітності у 2 триместрі

Якщо після 14 тижні вага став набиратися, то до свого меню слід поставитися серйозно. Схуднення для вагітних цього періоду включає один розвантажувальний день в тиждень, який бажано проводити на кисломолочних продуктах. Обережно слід ставитися до шоколаду і кави, так як ці ласощі не дають повноцінно всмоктуватися кальцію, необхідного для внутрішньоутробного розвитку дитини. Вживайте менше продуктів, що містять холестерин: вершкове олію, курячі жовтки, сало, здобні десерти. Краще замініть їх фруктами: яблуками, апельсинами, гранатами.

Як скинути вагу під час вагітності в 3 триместрі

Набряками, анемією і повторним токсикозом характеризується третій триместр, тому бажано дотримуватися вегетаріанського харчування, а ближче до пологів обмежити кількість споживаної рідини. У цей період часто бувають запори, які провокує надмірне споживання м'яса і молока, а злаки та овочі сприяють нормалізації травлення. Повноцінна вагітність і схуднення неможливі без фізичних навантажень. З цієї причини навіть на пізньому терміні не можна забувати про щоденної активності (рухах) і про ранковій зарядці.

Відео: чи можна схуднути під час вагітності

можна схуднути під час вагітності

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!