Користь плавання в басейні для фігури. Чим корисне плавання в басейні

Фізичні навантаження для організму людини – завжди правильний вибір для підтримки активності тіла і духу. Щоденні виснажливі пробіжки і тренажерні зали, танцювально-спортивні методики, заняття йогою - це все зовсім не йде в порівняння з тим, яка користь плавання в басейні. Освіжаючі почуття і морально-фізичне задоволення – ось головні результати тренувань. Оскільки вода – основний і доступне джерело енергії і життєдіяльності людини, плавання в басейні необхідно поставити на перше місце за його значущості.

Яка користь від плавання в басейні для здоров'я?

Ось 5 основних впливів плавання в басейні на здоров'я людського організму:

  1. Підтримання м'язового тонусу. Під час заняття плаванням працюють абсолютно всі м'язи. Це сприяє підтримці хорошої форми, нарощування м'язової маси, необхідної для певної людини.
  2. Заряд бадьорості, гарного настрою приносять планомірні руху і вивірений дихальний ритм.
  3. Підтримання людського тіла у відмінній формі – це теж істотний результат плавання в басейні.
  4. Загартування імунітету. Завдяки регулярним заняттям люди покращують не тільки здоров'я свого серця. Імунна система теж піддається доброчинному впливу.
  5. Плавання стимулює легкі, забезпечує поліпшення їх працездатності, оскільки являє собою співвідношення фізичного навантаження і дихальної гімнастики.

Для жінок

Для кожної людини вибір відвідувати басейн або немає стає по-своєму гостро. Часто аргументом «ЗА» виступає підтримку стрункої фігури. Оздоровче плавання сприяє зміцненню і вирівнювання постави. Боротьба з целюлітом виходить на передній план при роботі над фігурою в басейні, оскільки під час тренувань м'язи підтягуються, і відбувається поліпшення обміну речовин там, де є проблемні зони.

Для чоловіків

Нарощування м'язової маси та набуття необхідної форми, не вдаючись до допомоги тренажерних залів, – основна причина, по якій чоловіки вибирають басейн. Тут вже необхідно урізноманітнити свої тренування такими техніками плавання, як батерфляй, брас, кроль. На думку фахівців, регулярне відвідування басейну корисно для поліпшення роботи чоловічої статевої системи.

Для дітей

Справжнє благотворний вплив заняття плаванням у басейні впливають на дитячий організм. Привчаючи дитини з самого раннього віку до водних тренувань, батьки стимулюють його фізичний розвиток. Плавання покращує дитячий сон, апетит і обмін речовин, сприяє зміцненню м'язів формуються. При цьому сам процес не обов'язково повинен бути тривалим. Дитині цілком вистачить тренування на 30-40 хвилин, щоб організм отримав свою користь.

Для вагітних

Починати тренування малюка в басейні найправильніше, на думку більшості дитячих лікарів, ще з перших днів вагітності. Зараз розроблені цілі комплекси занять з вправами, що дозволяють займатися як підготовленим досвідченим пловчихам, так і початківцям майбутнім мамам. Однією з таких методик є аква аеробіка для вагітних. Подивившись відео нижче, ви зможете переконатися в легкості вправ, внаслідок тренувань і користь від занять у басейні.

Аквааеробіка для вагітних і дитяче плавання

Користь для фігури при схудненні?

Плавання, як боротьба із зайвою вагою, залежить не тільки від інтенсивності фізичного навантаження на організм. Ще одним дуже важливим моментом є правильне харчування. Ось основні принципи, якими слід керуватися при використанні плавання в басейні як жиросжигающие програми:

  • Регулярні заняття плаванням. Фахівці рекомендують відвідувати плавальний басейн не рідше 3-4 разів на тиждень.
  • Для жінок із зайвою вагою плавання нагадує змагання на витривалість. Заняття повинно тривати близько 45 хвилин. Основний час приділяється безпосередньо плавання, тобто фізичної активності.
  • Будь спорт вимагає професійного підходу. Плавальні навантаження – не виняток. Тренування на початкових стадіях рекомендується виконувати під наглядом фахівця. Тренер проявить індивідуальний підхід при складанні плану занять, розрахунку навантаження для досягнення поставленої мети.

  • Дуже важливим моментом при заняттях плаванням з метою схуднення є обов'язкове проведення розминки. Прості, але якісні руху перед початком тренування забезпечать правильний розподіл навантаження на всі типи м'язів під час неї.
  • Протягом заняття слід брати невеликі тайм-аути, щоб відновитися. На професійній мові спортсменів це називається откупыванием.

При проблемах з хребтом

Оскільки вода зменшує навантаження на хребет, плавання відмінно підходить для вирішення виникаючих з ним проблем. Є можливість розслабити м'язи хребта і дозволити йому поставити кожну складову частину на своє місце. Міжхребетні диски розправляються і відпочивають. При сутулості рекомендують плавання на животі. Людям похилого віку і тим, хто веде пасивний спосіб життя, радять використовувати техніки кроль і брас. Плавання на спині сприяє зменшенню сплощення грудного вигину хребта.

Можна завдати шкоди, займаючись плаванням?

Басейн - це певний ризик. Пов'язаний він з тим, що вода, її температура і висока вологість у самому басейні є сприятливим середовищем для розмноження бактерій. Велика кількість шкідливих мікроорганізмів стійке до різних дезінфікуючих засобів. Надлишок хлору у воді може викликати роздратування на шкірі. Грибкові інфекції – одна з різновидів «басейнах» захворювань. Не забувайте про правильне дихання. Воно не врятує вас від перерахованих ризиків, але допоможе відчути всю користь плавання до кінчиків пальців.

Фізичні навантаження в басейні – величезна користь для організму, оскільки це покращує психоемоційний стан людини, благотворно впливаючи на всі органи. Людське тіло, вдячна за плідні водні процедури, відповідає взаємністю – стає більш підтягнутим. Після відвідування басейну збільшується витривалість, стабілізуються імунна система і обмін речовин. Благотворний вплив плавання на весь організм досягається шляхом регулярних тренувань. Вода – це життя, а плавання – засіб для її поліпшення.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!