Жирна шкіра обличчя - причини і особливості догляду, огляд косметичних засобів з описом, складом і фото

Нормальна, чутлива, комбінована, суха, жирна – це п'ять типів шкірного покриву обличчя. У кожного варіанту є свої переваги і недоліки. Жирна шкіра на обличчі – дуже поширене явище частіше серед підліткового покоління. У зрілих людей зустрічається всього в 5-8% випадках. З віком, починаючи приблизно з 30 років, у жінок і чоловіків, жирний тип шкіри може змінитися на будь-який інший.

Що таке жирна шкіра обличчя

Тип шкірного покриву зумовлений надмірною активністю сальних залоз. Вони працюють у посиленому режимі, виробляючи шкірне сало (себум) у надмірній кількості. Сальні клітини мають підвищену чутливість до статевих гормонів. У разі гормонального дисбалансу і слабкій реакції місцевого імунітету процес жирового обміну в епідермісі порушується, що тягне за собою появу різного роду висипань або вугрів.

Особливості

Шкірний покрив складається з епідермісу, дерми, підшкірної клітковини. У його внутрішньому шарі розташовані сальні залози, які включають секреторний відділ і вивідна протока, що виходить у волосяний фолікул. На шкірі розташовані також вільні сальні залози, які виділяють жир через пори. Функція секрету полягає в змазуванні волосся і шкіри для підтримки його пружності, еластичності, зволоженості. Секрет сальних залоз, змішуючись з потім, утворює тонкий водно-жировий шар, який володіє бактерицидними властивостями і оберігає шкіру від висихання.

Головною ознакою жирної шкіри виступає те, що вона починає лисніти і блищати через короткий час після очищення або вмивання. Якщо прикласти серветку до області носа, чола, підборіддя, то залишиться жирний відбиток. До того ж при з'єднанні шкірного сала із розшарованими природним чином лусочками шкірного покриву, формується щільна субстанція, яка закупорює пори, в результаті чого з'являються чорні крапки, акне.

До недоліків жирної шкіри обличчя того ж відносяться блиск і пористість. Перевагою епідермісу, схильний до надмірної вироблення шкірного сала, є відсутність схильності до зморшок. Жирна шкіра – це не захворювання, вона просто потребує більш ретельного догляду, ніж інші типи. Утворення надлишкового себума схильна Т-зоні (лоб, ніс, підборіддя). Візуальні прояви проблемного шкірного покриву:

  • зовнішня неохайність;
  • лискучий лоб, ніс, щоки, підборіддя;
  • відсутність бархатистості;
  • груба і товста текстура епідермісу з нездоровим відтінком;
  • розширені пори в Т-зоні;
  • вугри, прищі;
  • себорея.

Причини

Порушення в роботі сальних залоз надає забруднене навколишнє середовище, тривале перебування в погано провітрюваних, запорошених приміщеннях. Часто у людей з проблемним епідермісом, схильним до надмірного утворення себума, виявляються збої в діяльності травного тракту. У жінок жирність Т-зони особи може виникати при тривалому прийомі гормональних контрацептивів. Інші поширені причини жирної шкіри обличчя:

  1. Генетична схильність впливає на жирність шкірного покриву. Якщо один або обоє батьків в юнацтві мали проблеми в цій області, то велика ймовірність передачі цієї особливості у спадок.
  2. Гормональні порушення нерідко спостерігаються в період статевого дозрівання у хлопців і дівчат. Надлишок тестостерону провокує швидке дозрівання сальної залози, її збільшення в розмірах і продукування великої кількості шкірного сала.
  3. Неправильний догляд полягає в частому протиранні особи спиртовмісними засобами, застосування скрабів або пілінгів. Пересушування епідермісу позбавляє його ліпідного шару, а агресивний вплив, видаляє відмерлі клітини шкірного покриву, призводить до микроповреждениям. В цілях захисту організм дає команду сальним залозам посилено виробляти себум.
  4. Нездорове харчування або спосіб життя неодмінно позначаються на обличчі. Захоплення жирної, гострої, рафінованої, смаженої їжею, алкоголем веде до проблем з внутрішніми органами. Організм щосили намагається позбутися від шкідливих речовин у тому числі і через найбільший орган видільної – шкіру, а проявляється це збій у функціонуванні сальних залоз і запальних процесах на обличчі.
  5. Захворювання психіки, нервові розлади, стреси провокують викид в кров адреналіну. Нервові закінчення при цьому впливають на сальні залози аналогічно тестостерону.

Догляд за жирною і проблемною шкірою обличчя

Головними завданнями є усунення надлишків шкірного сала, відкриття пір, зменшення активності сальних залоз. Потрібно скоротити або повністю припинити агресивну дію на шкіру спиртових лосьйонів і тоніків, жирних кремів. Не можна зловживати скрабування і пилингами. Власницям такого типу епідермісу категорично заборонено залишати на ніч декоративну косметику, особливо шар тонального крему і пудри.

Засоби догляду

Ефективні засоби для жирної шкіри особи поділяють на професійні і домашні. Щодня лискучий епідерміс потрібно очищати, зволожувати, живити. Двічі в день вранці і ввечері вмиваються спеціально призначеними гелями, пінками, мусами з абсорбентами, кислотами, загоюючими і зволожуючими компонентами. Намилюють особа за допомогою подушечок пальців або ватного диска, змивають прохолодною водою. Ретельне очищення пілінгом рекомендується проводити не частіше одного процедури в тиждень, а скрабом допускається користуватися два рази в 7 днів.

Для глибокого очищення застосовують пілінг-гомаж. Маска-плівка м'яко, не травмуючи шкірного покриву, але ефективно видаляє відмерлі рогові клітини епідермісу і липкий шар, що сформувався сального секрету і пилу. Засіб, за консистенцією нагадує крем, діє м'яко. Після нанесення маски-плівки чекають її повного висихання, після чого скачують разом з прилиплими до неї жиру, бруду, мертвої тканини.

Один раз в 7-10 днів корисно робити маски з жовтої, білої або зеленої глини, вони очищають пори і абсорбує шкідливі речовини з поверхні епідермісу, підсушують його. Глину розводять теплою водою в пропорції 1:1, наносять, тримають 20 хвилин, після чого змивають. Якщо дуже жирна шкіра обличчя, використовують підсушуючі аптечні засоби – саліцилову або гліколеву кислоту, цинко-саліцилову пасту, які наносять по два рази в день.

Вирішити проблему з жирним блиском і запаленнями допоможуть тоніки, креми, емульсії, молочко з матуючим ефектом. Кошти скорочують вироблення шкірного сала, абсорбує надлишки себума, надають здоровий вигляд. Відомі марки гігієнічних засобів для проблемної Т-зони – Garnier (тонік «Чиста шкіра»), La Roche-Posay (спрей Serozinc, емульсія Effaclar Mat), SkinCeuticals (зволожуючий крем Daily Moisture), Biotherm (зволожуючий гель Purefect Skin Hydrating). До складу б'юті-продуктів, що надають особі матовість, входять:

  • зволожувачі (гліцерин, колаген, гіалуронова кислота, сечовина);
  • загоюють компоненти (Д-пантенол, екстракти календули, ромашки);
  • абсорбенти (деревне вугілля, різні види глини);
  • речовини, що скорочують вироблення себума (цинк);
  • кислоти (фруктові, гліколева, саліцилова);
  • поживні складові (вітаміни, мінерали).

Народна медицина рекомендує вмивання і парові ванночки з додаванням таких трав, як ромашка, липовий цвіт, м'ята, кропива, календула, звіробій, хвощ польовий та інші рослини з одночасним вживанням їх у якості настоїв для прийому всередину. Корисно наносити на обличчя фруктові або ягідні маски, які ефективно стягують пори, борються із запаленням, позбавляють від пігментних плям, покращують стан епідермісу.

Головні засоби макіяжу для жирної шкіри – це тональний крем і пудра з матуючим ефектом. Декоративні продукти, які маскують недоліки і прибирають надлишки себума, містять мінеральні речовини, абсорбенти. Loreal Paris (стійка пудра «Матування і комфорт» Infaillible 24, тональний крем «Матове покриття»), Les Beiges (тональний засіб Chanel Healthy Glow Foundation), Dr. brandt (праймер Pores Refiner).

Простий Догляд за Жирною Шкірою Обличчя: мої правила і бюджетні засоби для очищення шкіри

Як позбутися від жирної шкіри на обличчі

Для зниження сального секрету рекомендуються ванни з морською сіллю. Для цього розчиняють 300-500 грамів солі за п'ять хвилин до купання. Туди ж корисно додати ефірні масла лимона, апельсина, грейпфрута, мандарина (15-20 крапель) або трав'яні, хвойні або цитрусові відвари (500 мл відповідного компонента на вибір). Проводити процедуру бажано у вечірній час, перед сном.

Позбутися швидше від підвищеної жирності можливо за допомогою масажу низькотемпературним рідким азотом або льодом (кріомасаж), який проводять в косметологічній лікарні. В середньому потрібно провести 3-5 процедур для зменшення підвищеної секреції сальних залоз. Застосування лікувальних грязей допоможе оздоровити, глибоко зволожити дерму, одночасно підсушити зовнішній шар шкіри, наситити її вітамінами і мінералами. Методи нормалізації жирності шкірного покриву:

  • вживання натуральної здорової їжі, рослинна дієта;
  • правильний догляд, помірне використання декоративної косметики;
  • лікування у дерматолога;
  • косметичні процедури.

Лікування

Вилікувати шкірний покрив, схильна до жирності, цілком реально, якщо визначити джерело проблеми. У цьому може допомогти дерматолог, ендокринолог, гінеколог або гастроентеролог. Спочатку посещаютдерматолога, який при підозрі на той чи інший джерело проблеми направить до потрібного фахівця. Можливо, буде потрібно здати лабораторні аналізи, взяти зіскрібки з вогнищ запалення, щоб встановити фактори, що провокують проблеми з обличчям.

Лікувати проблемну шкіру краще комплексно – зсередини і зовні. Медикаментозне лікування полягає у застосуванні антибактеріальної і гормональної терапії (при необхідності). Використовують препарати, що містять Пантенол, Бензоїл пероксид, Изотретиноид, Адапален, Азалеиновую кислоту, цинк, сірку, мідь, бактеріоцини, вітаміни. Лікувальні косметичні процедури включають етапи:

  1. Зняття макіяжу з застосуванням бактерицидних емульсій.
  2. Глибоке очищення (ензимний пілінг, вапоризація, ультразвукова, хімічна, ручна або інструментальна чистка).
  3. Застосування заспокійливих тоніків.
  4. Усунення гіперкератозу (надмірне потовщення епідермісу).
  5. Нанесення сироваток і ампульних коштів.
  6. Масаж обличчя по Жаке або лімфодренажний з нанесенням лікувального концентрату.
  7. Накладення косметичної маски з очищаючим, імуномодулюючу, бактерицидну, кератолітичну, себорегулирующим, протизапальну дію.
  8. Нанесення фінішного денного крему.

У косметологічному салоні можуть запропонувати професійні пілінги (гліколевий, ультразвуковий, сухим льодом, AHA - або TCA-пілінг). Ефективні апаратні методи в боротьбі з жирною шкірою: дарсонвалізація, дезинкрустация, хромотерапія, ультрафонофорез. Глибокий зволожуючий і живильний ефект досягається шляхом мезотерапії, біоревіталізації.

Маски проти жирної шкіри

Дія сумішей на основі глини та інших абсорбентів спрямоване на зменшення вироблення шкірного сала, усунення жирного блиску, видалення токсинів. Ацетилсаліцилову кислоту додають в маски для проблемної шкіри, щоб підсушити гнійні пустули, прибрати камедоны, освітлити пігментні плями. Такі компоненти в масках, як ламінарія і пивні дріжджі забезпечують регенерацію, глибоке живлення, зволоження шкірних шарів. Ефірні олії цитрусових, гвоздики, персика омолоджують особа, пом'якшують шкіру, відновлюють її еластичність.

Маски проти лискучого шкірного покриву в домашніх умовах бажано робити 1-2 рази в тиждень. Курс процедур для отримання видимого результату становить від 5 до 10 сеансів. Витримувати суміш на обличчі потрібно від 10 до 30 хвилин, в залежності від інгредієнтів, індивідуальної чутливості. Підсушуючі маски з матуючим ефектом чергують з поживними, зволожуючими, протизапальними, очисними. Комплексний підхід забезпечить шкірі особи відсутність жирного блиску, здоров'я і красу на довгі роки.

Маска для жирної і проблемної Т-зони обличчя

Склад:

  • ацетилсаліцилова кислота – 2 таблетки;
  • масло манго – 4 мл;
  • яйце – 1 штука;
  • відвар подорожника.

Приготування:

  1. Таблетки розтовкти.
  2. Змішати з сирим яйцем.
  3. Додати масло.
  4. Розвести теплим відваром.
  5. Нанести маску на попередньо очищене обличчя за напрямами масажних ліній.
  6. Тримати не більше 10 хвилин.
  7. Змити теплою водою.
  8. Зволожити шкіру емульсією або кремом з матуючим ефектом.

Маска з тонуючим ефектом для профілактики зморшок

Склад:

  • крохмаль кукурудзяний – 30 г;
  • ефірне масло грейпфрута – 5 крапель;
  • сироватка для проблемної шкіри – 20 мл

Приготування:

  1. Змішати складові.
  2. Нанести на обличчя.
  3. Витримати 15 хвилин.
  4. Змити водою кімнатної температури.

Поживна і абсорбуюча маска

Склад:

  • ламінарія – 40 г;
  • активоване вугілля – 1 таблетка;
  • желатин – 2 г;
  • ефірне масло гвоздики – 3 краплі.

Приготування:

  1. Розмочити желатин до желеподібної консистенції.
  2. Сухі водорості подрібнити і залити теплою водою, витримати 3 години.
  3. Потовкти активоване вугілля і змішати з ламинарией.
  4. Додати кілька крапель ефірного масла гвоздики.
  5. Розпарити гарячим рушником обличчя.
  6. Нанести суміш на шкіру.
  7. Змити через 20-30 хвилин.

Маски для жирної шкіри обличчя - прибираємо пори, жирний блиск, відео від Арабиомания

Відео

Що Робити, Якщо у Вас Жирна Проблемна Шкіра Обличчя? Як Звузити Розширені Пори? Каже ЕКСПЕРТ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!