Продукти для шкіри обличчя і тіла - необхідні вітаміни і мінерали, раціон харчування для молодості і пружності

Нерідко дівчата, бажаючи продовжити молодість і досягти ідеального стану шкіри, вдаються до різних косметичних процедур, роблять маски, скраби, виконують масажі, чищення, інші маніпуляції. Всі ці способи, хоч і працюють, дають поверхневий ефект, адже за зовнішній вигляд відповідально, насамперед, внутрішнє здоров'я. Щоб його підтримувати, потрібне правильне харчування, повне корисних речовин.

Вітаміни і мінерали для здорової і пружної шкіри

Без правильного харчування всі креми, маски, скраби будуть безсилі (хоча вони мають певну користь), тому потрібен здоровий, збалансований раціон. Майте на увазі, що найбільше дерма потребує таких мікро - і макроелементів:

  • антиоксиданти – можна знайти в шпинаті, полуниці, шипшині, кавуні, яблуках, томаті, зеленому чаї;
  • нікотинова кислота міститься в полуниці, кашах;
  • бета-каротин – є в солодкому перці, вишнях, черешнях, помідорах, зливі;
  • каротиноїди – можна знайти в більшості рослин, величезна кількість в зелених листках;
  • вітаміни – м'ясо, яйця, фрукти, овочі містять різні групи цих корисних речовин;
  • селен – захисні властивості від ультрафіолету завдяки цьому елементу можна одержати, включивши в раціон гриби, злаки, м'ясо птиці;
  • фосфор – основний джерело цієї речовини – риба і морепродукти;
  • протеїни – містяться в м'ясі, рибі, горіхах, молоці, яйцях;
  • жирні кислоти – є в насінні льону, горіхах, пісних оліях, морепродуктах;
  • залізо – цією речовиною багаті яблука, капуста, куряче м'ясо, кавуни, гречка, манго, морепродукти, гранат (якщо не любите його смак, зробіть гранатовий скраб);
  • цинк – можна знайти в живих йогуртах, кефірі, грушах, яблуках, кавунах.

Які продукти корисні для шкіри обличчя

Харчування для поліпшення шкіри обличчя повинне включати тільки натуральні продукти. Так, навіть ласуни можуть піклуватися про своє здоров'я, не змінюючи звичок, якщо замінять тістечка і здобу на чорний шоколад. Тим не менш, в основі раціону повинні бути овочі та фрукти, баланс білків, жирів і вуглеводів, різноманітність вітамінів, мінералів і мікроелементів. Це можна забезпечити завдяки вживання в їжу всіх груп продуктів.

Включайте в раціон м'ясо (прихильники вегетаріанства можуть замінити його іншими білковими стравами), рибу, фрукти, овочі, горіхи, гриби, молочку. Крім того, не забувайте пити багато чистої негазованої води. Вона сприяє відновленню організму на клітинному рівні, виведенню токсинів та інших шкідливих речовин, прискорює обмінні процеси, але її надлишок викликає набряки, бо пам'ятайте, що все має бути в міру.

Для зовнішнього застосування

Гармонійне використання продуктів зовнішньо допоможе домогтися приголомшливого візуального результату на дермі. Корисніше всього такі речовини, кожне з яких можна придбати в аптеці:

  • Кокосове масло. Містить джерело корисних складових, включаючи гіалуронову кислоту. Глибоко зволожує, усмоктуючись в нижні шари епідермісу, допомагає боротися з лущенням, розтяжками, тріщинами. Крім того, речовину можна використовувати для зняття макіяжу.
  • Кунжутне масло. Багате амінокислотами і вітамінами, що робить його ідеальним для дерми. Воно допомагає усунути почервоніння, позбавитися від сухості, в'ялості і втрати еластичності. Крім того, продукт заповнює вологу і дефіцит корисних речовин у клітинах. При регулярному тривалому нанесенні кунжутного масла на область навколо очей можна позбутися від дрібних мімічних зморшок. Благотворний ефект надає речовина на дитячу шкіру – з-за того, що продукт не викликає алергію, його використовують у будь-якому віці для пом'якшення тканин.
  • Масло какао. Рекомендується для тих, у кого в'яне суха дерма. Це речовина з приємним ароматом, яке глибоко проникає в шкіру, усуваючи зморшки, розтяжки, тріщини, знімаючи запалення, пом'якшує роздратування. Крім того, масло какао утворює захисну плівку від ультрафіолету і перепадів температури. Добре підходить речовина для нанесення на губи, навколо очей, навіть на п'ятки.

Дієта для шкіри обличчя

Враховуйте, що навіть корисні продукти для шкіри є теж треба в міру, оскільки надлишок вітамінів, мінералів і мікроелементів впливає так само негативно, як недолік. Крім того, деякі з них здатні викликати алергічну реакцію. Проконсультуйтеся з дієтологом щодо складання раціону, якщо маєте слабку або агресивну імунну систему. Нижче список з десяти категорій їжі, яку корисно вживати для здоров'я епідермісу.

  • Риба + морепродукти (включаючи морські водорості). Ці містять жирні кислоти Омега-3, цинк, ретинол і йод. Завдяки першим підтримується оптимальне зволоження, запобігає раніше старіння, розгладжуються зморшки, забезпечується насичення клітин киснем. Цинк, який міститься в основному в жирних сортах риби і устрицях, відповідальний за синтез колагену (речовина, завдяки якому дерма така гладка і пружна), прискорення процесів регенерації і кровообігу. Крім того, ця речовина знімає запалення, знижує активність сальних залоз, тим самим зменшуючи кількість вугрової висипки на обличчі.
  • Цитрусові. Лимони, апельсини і грейпфрути рекомендують вживати в їжу не тільки косметологи, але і дієтологи. Для епідермісу вони корисні тим, що стимулюють вироблення колагену, завдяки вмісту вітаміну С. Крім того, ця речовина є сильним антиоксидантом, тому нейтралізує негативну дію навколишнього середовища. Соки цитрусових можна використовувати для відбілюючих масок, щоб вирівняти колір обличчя, прибрати пігментні плями.
  • Рослинні масла.Так, оливкова олія містить жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, які сприяють самостійному зволоженню дерми. Абрикосове і обліпихова рекомендується вживати проти вугрової висипки або прищів. Лляна, пшеничне, кокосове – це джерело вітамінів, омолоджуючих шкірні покриви і прискорюють процеси загоєння.
  • Помаранчеві та червоні фрукти і овочі, зелені листові.Вони містять велику кількість вітаміну А – антиоксидантної речовини, яке вирівнює колір обличчя, усуває запалення і стимулюють вироблення меланіну, що сприяє рівномірної засмаги. Про нестачу бета-каротину кажуть лущення і дрібні тріщинки. Щоб вітамін засвоювався, вживайте оранжеві овочі та фрукти (наприклад, морква) в зв'язці з жирами, наприклад, рослинними оліями, вершками.
  • Горіхи. Містять амінокислоти, вітамін Е (великий вміст у фундуку, мигдалі), цинк (є в арахісі), селен. Щоб дерма була свіжою, волога утримувалася до клітинах, а колір обличчя вражав сяйвом, включайте різні види горіхів в щоденний раціон.
  • Цільнозернові злаки. Ця категорія має високий вміст клітковини, яка дуже важлива для здоров'я травної системи, чий стан безпосередньо впливає на зовнішній вигляд шкіри. Крім того, в цільнозернових злаках є вітамін В, що запобігає появі акне або подразнень.
  • Кисломолочні продукти.Вони корисні як при прийомі всередину, так і при зовнішньому застосуванні. Сир, кефір, живий йогурт вирівнюють, освітлюють колір обличчя, пом'якшують і освіжають дерму. Крім того, вся молочка містить культури бактерій, здатних очищати мікрофлору шлунка.
  • М'ясо та печінка тварин – основне джерело білка. Ще вони містять багато заліза, дефіцит якого виражається в ранньому старінні шкіри, втрати її еластичності й тонусу. У печінці також багато корисного вітаміну А.
  • Зелений чай. Діє як сильний антиоксидант, зменшує кількість зморшок, освіжає і тонізує, усуває відчуття стягнутості.
  • Натуральний чорний шоколад. Корисний тоді, коли в ньому немає ніяких добавок. Такий шоколад має в складі какао-масло – джерело флавоноїдів, поліпшують текстуру і тон шкіри, запобігають зневоднення клітин і забезпечують захист від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

Що потрібно їсти, щоб шкіра була красивою

Складаючи індивідуальний раціон, враховуйте, що деякі продукти можуть викликати алергію або бути протипоказані за станом здоров'я. Наприклад, особливої дієти повинні дотримуватися ті, у кого гастрит, виразка або інші розлади травної системи. Крім того, пам'ятайте, що велике значення має генетика – якщо у вашій родині акне не рідкість, проста зміна раціону не поліпшить стан дерми (що не відміняє того, що здорове харчування дуже важливо).

Раціон для жирної шкіри

Основні проблеми цього типу шкіри – висипання плюс занадто активна робота сальних залоз. Раціон для жирної дерми покликаний врегулювати цей дисбаланс. Проблема полягає в тому, що у експертів досі немає єдиної відповіді на питання, чому у деяких людей спостерігається надмірне виділення шкірного сала. На це впливає не тільки харчування, але стреси, генетика, неправильно підібрана косметика. Виключіть всі можливі фактори і намагайтеся дотримуватися таких порад з приводу раціону:

  • замініть вироби з борошна цільнозерновими – в них більше клітковини і менше цукру;
  • частіше вживайте в їжу фрукти, овочі, багаті антиоксидантами і вітаміном А – листя салату, брокколі, морква, гарбуз, абрикоси, мандарини, манго, папайю;
  • виключіть з раціону тваринні жири, замінюйте їх олією;
  • регулярно їжте відварну, запечену, приготовану на грилі або на пару, рибу – морські і прісноводні види містять поліненасичені жирні кислоти, які зменшують виділення шкірного сала;
  • пийте більше води, зеленого чаю без цукру;
  • віддавайте перевагу кисломолочним продуктам з низькою жирністю;
  • не вживайте в їжу готові закуски, страви, приготовані у фритюрі;
  • більше їжте сирої їжі (наскільки це допустимо);
  • курку вживайте без шкірки;
  • виключіть з раціону фастфуд.

Харчування для сухої шкіри

Цей тип шкіри виглядає чудово, поки його володарка молода, але перші ознаки старіння на ньому з'являються в ранньому віці – у вигляді зморшок, втрати еластичності і тонусу. Вживана їжа повинна заповнити недолік вологи в клітинах, розгладити дерму, повернути їй здоровий вигляд. Для цього з раціону варто виключити каву, алкоголь, більше висипатися і частіше робити живильні маски. Рекомендації щодо складання індивідуальної дієти:

  • пийте більше рідини;
  • їжте їжу з вмістом вітамінів А, Е, В – молоко, сир, кефір, натуральні йогурти, зелені овочі, морква, абрикоси, гарбузи, авокадо, диню;
  • щоб запобігти сухість, включайте в раціон яйця, спаржу, часник і цибулю – в них знаходиться сірка, яка прекрасно утримує вологу в клітинах;
  • вживайте всередину і зовнішньо оливкова, лляна олії;
  • сухі тонкі шкірні покриви потребують біохімічних альфа-кислоти – вони є у винограді, смородини, помідорах, яблуках, натуральному йогурті, цукрових буряках, тростинному цукрі.

Для пружності шкіри

Здоров'я, молодість і пружність дермі забезпечує кілька категорій продуктів. У першу входить проста очищена вода. Для красивої дерми рекомендується щодня пити не менше 2 літрів. Така кількість забезпечить нормальне протікання обмінних процесів організму, виведення шлаків, токсинів. Інші корисні продукти для шкіри особи і її пружності, а ще захисту від окисних процесів, включають:

  • баклажани, городню зелень, бобові, дріжджі, зерновий хліб, печінка – містять велику кількість вітамінів групи В;
  • зелений чай – багатий поліфенолами, так само, як брусниця, ожина, лохина, полуниця, боби, артишоки;
  • пісне масло, риба, яйця, насіння, арахіс – джерела вітамінів Д, К, Ф, що відповідають за пружність;
  • оливкова олія – зволожує, насичує вітаміном Е;
  • горіхи, насіння льону, морські делікатеси – омолоджують, завдяки вмісту ненасичених органічних кислот;
  • лимони, апельсини, грейпфрути, лайм, ківі, картопля, смородину, журавлину, шпинат – джерело вітаміну С, який стимулює вироблення колагену.

Омолоджуюча дієта та правила складання раціону

Заздалегідь ознайомтеся зі списком продуктів, що сприяють передчасному старінню організму. Якщо не включайте цю їжу з раціону, зберегти молодість шкіри ніяк не вийде:

  • консерви;
  • напівфабрикати;
  • занадто солона і гостра їжа.

Від такої їжі з'являються зморшки, набряки, втрачається тонус, пружність. Відновлення здоров'я шкірного покриву реально – при регулярному вживанні сирих овочів, фруктів, висівок, круп. Крім того, зробіть раціон:

  • зеленим чаєм з медом – потужним антиоксидантом, який виводить вільні радикали з організму, нейтралізуючи негативний вплив навколишнього середовища;
  • болгарським перцем, брокколі, оливками, морквою, зеленим салатом;
  • жирними сортами риби;
  • горіхами, насінням, рослинними маслами;
  • свіжими, квашеними овочами, що містять аскорбінову кислоту;
  • печінкою, молоком, горіхами, пивними дріжджами – джерелами біотину;
  • вареним м'ясом курки, індички – щоб заповнити недолік білка (особливо ферментів).

Підтримання водно-сольового балансу і зволоженості шкіри

Особа тільки тоді сяє красою, коли воно зволожене – ось чому воно так добре виглядає після водних процедур. Включайте в раціон ці продукти для шкіри, щоб домогтися такого ефекту не тільки після душу:

  • оливки;
  • натуральні йогурти – без цукру, але тим, хто любить солодке, дозволяється змішувати продукт з родзинками, курагою або м'якоттю ягід;
  • мед;
  • кріп, петрушку;
  • ягоди – основне джерело антоциана, що захищає від ультрафіолетового випромінювання;
  • вітамінні комплекси (ампули або таблетки).

Виключити рекомендується алкоголь і каву. Вони буквально «висмоктують» вологу з клітин, а ще негативно впливають на нервову систему. Замініть каву зеленим чаєм, цукром, какао або відварами трав (ромашка, володіє антибактеріальними властивостями, заспокійлива м'ята, меліса). Вживайте Алкоголь в мінімальних кількостях, причому тільки тоді, коли ви будете впевнені в тому, що він хороший – вина перевірених виробників або домашні.

Продукти-антиоксиданти

Ця категорія вже згадувалася вище. Антиоксиданти надзвичайно корисні для організму, оскільки виводять вільні радикали і захищають клітинні мембрани від руйнування. Цими властивостями володіють:

  • зелений чай;
  • овочі червоного або оранжевого відтінку;
  • фрукти, ягоди (смородина, полуниця, ківі);
  • риба – сприяє процесам регенерації, розгладжує зморшки;
  • сир – крім того, він джерело селену, вітаміну Е, кальцію;
  • боби і крупи – очищають організм від шлаків, токсинів.

Що з'їсти, щоб швидко і красиво засмагнути

Деякі продукти стимулюють вироблення меланіну – речовини, безпосередньо впливає на колір шкірних покривів. Так, він допомагає швидко придбати рівний загар. Цьому сприяють:

  • амінокислоти – триптофан, тирозин;
  • провітамін;
  • селен;
  • лікопін;
  • вітамін Е.

Знайти потрібні речовини можна в моркві, абрикосах, виноград, персики, морепродуктах, дині, кавуни (ідеально для літа), помідорах, м'ясі і печінці. Самі по собі ці продукти не викликають засмагу, але закріплюють і підсилюють, що робить його більш красивим. Крім того, склянка морквяного соку захистить шкірні покриви від ультрафіолету, сухості. Зворотну дію мають чай, кава, шоколадні вироби, жирні, копчені страви.

Продукти шкідливі для шкіри

Є ряд продуктів, які шкодять покривом, незалежно від типу. Вживати їх можна, але зовсім мало і як можна рідше. Повний список з цієї категорії:

  • Солодке і випічка. Не всі кондитерські вироби шкідливі – мед натуральний, шоколад, наприклад, відносяться до здорової їжі, а от тістечка, цукерки, печиво краще виключити. Крім того, здоба теж не є корисною. Калорійність – не єдина проблема такої їжі, оскільки ще вона викликає висипання на обличчі і тілі, гормональні збої.
  • Консервовані продукти. Шкодять не тільки покупні продукти з великою кількістю Е в складі, але і домашні заготовки з великою кількістю оцту, спецій і прянощів. Магазинні консерви можуть бути генномодифікованими, тим самим негативно впливаючи на здоров'я, а самостійно приготовані – негативно впливати на гормональну систему.
  • Фаст-фуд. Висококалорійна їжа, яка змушує дерму виглядати втомленою і передчасно старіти.
  • Газовані солодкі напої. Включають в себе барвники, Е-шки плюс цілий букет компонентів, небезпечних не тільки для шкіри, але для організму в цілому.
  • Напівфабрикати. Містять велику кількість шкідливих добавок, тому їх регулярне вживання негативно позначається на стані шкірних покривів.
  • Копчені продукти і м'ясні вироби. Ковбаси, сосиски, шинка такі смачні, тому що сповнені солі, спецій, стабілізаторів і штучних ароматизаторів, які серед складових позначаються як «нітрат», «бензоат», ін. Нічого натурального цих речовин немає, тому копченості шкідливі для здоров'я.
  • Снеки, готові закуски. Містять трансжири. Візьміть, нарешті, договір з собою, щоб віддавати перевагу здорові перекуси чіпсам.
  • Алкоголь, кава, енергетичні напої. Сушать покрови, а ще викликають ознаки раннього старіння.

Деякі речовини завдають шкоди, навіть якщо їх не приймати всередину. Тому уважно читайте склад косметичних засобів, які купуєте. В ідеалі, в них не повинно бути таких компонентів:

  • лаурилсульфат натрію;
  • парабени;
  • мінеральне масло;
  • пропіленгліколь.

Відео

Харчування для ідеальної шкіри – Все буде добре. Випуск 791 від 13.04.16

Топ-10 продуктів для молодості шкіри | Харчування для шкіри

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!