Шрами на обличчі - видалення медикаментозними і народними засобами, висічення рубцевої тканини хірургічно

Небажані косметичні дефекти на обличчі з'являються від незначних травм, хірургічних втручань, опіків, порізів, вугрів. Залежно від вираженості, причини, стану, форми, розміру, кольору утвореного рубця залежить спосіб його усунення. Це може бути як салонна процедура, аптечний препарат, так і засіб народної медицини.

Огляд аптечних засобів для видалення шрамів на обличчі

Рубець на шкірі часто можна видалити самостійно, використовуючи спеціальні креми, мазі, гелі. Аптечні препарати роблять розсмоктуючу, пом'якшувальна дія. Вони особливо ефективні для неглибоких шкірних ушкоджень, інакше без пластичної операції не обійтися. Лікарські засоби спочатку зменшують площу і глибину ушкодженого епідермісу, а потім освітлюють тканину.

Використовуючи кошти від шрамів на обличчі, важливо дотримуватися заходів безпеки: не наносити на відкриті рани, перед використанням проводити тест на алергічну реакцію, розподіляти тонким шаром на проблемну зону, уникати контакту кошти зі слизовими. При дотриманні всіх пунктів шрам стає менш помітним. До інших ефектів від застосування відносять:

  • нормалізацію кровообігу;
  • збільшення виробництва еластину і колагену;
  • посилення місцевого імунітету;
  • антибактеріальну дію.

Мазі

Контрактубекс – дієвий засіб боротьби з розтяжками, шрамами, в період післяопераційної реабілітації. До складу засобу входить алантоїн, екстракт цибулі Сіра, гепарин натрію. Такий комплекс розсмоктує кров'яні згустки, перешкоджає поширенню рубців, має бактерицидну дію. Завдяки цьому прискорюється процес загоєння і відновлення, розгладжується пошкоджена зона епідермісу. Засіб наносити на чисту шкіру вранці і увечері. Купити препарат можна, починаючи від 550 рублів.

Основа мазі Келофибразе – сечовина, камфора, гепарин натрію. Інгредієнти добре всмоктуються і зволожують шкірний покрив. У результаті відновлюється клітинний обмін, шкіра пом'якшується і зникає відчуття стягнутості. По інструкції препарат наносять 2-3 рази на день масажними рухами до повного вбирання. Свіжі рубці обробляють 1-1,5 місяця, застарілі – до півроку. Форма випуску – туба 50 р. Вартість – 2400 рублів.

Прозорий силіконовий гель Дерматикс містить двоокис кремнію і полисилоксаны. Препарат швидко всмоктується, утворюючи повітронепроникну плівку на шкірі. Завдяки цьому не відбувається втрата рідини з поверхні шкіри, і пошкоджена тканина розгладжується. Вартість за упаковку – 2000 рублів. Курс лікування – 2 місяці. Препарат наносять на шкіру 2 рази в день, відповідно до інструкції:

  1. промити і насухо витерти шрам;
  2. нанести Дерматикс;
  3. якщо через 5 хвилин гель не висох, необхідно видалити залишки серветкою;
  4. дочекатися, коли залишився шар підсохне.

Креми

Крем-гель Зерадерм ефективний не тільки щодо рубців і шрамів, але і лікує вугрі та прищі. Препарат застосовують після хірургічних операцій і лазерної корекції. Він здатний відновити давні пошкоджені шкірні покриви. Основний діючий інгредієнт – високомолекулярна сполука силікону. Протипоказань до застосування препарату немає, за виключенням алергічної реакції. Купити Зерадерм можна за 2300 рублів.

Видалити старі шрами на обличчі і запобігти появі нових можна за допомогою рідкого крему Скаргуарда. Активні компоненти – силікон, гідрокортизон і вітамін Е знімають роздратування, набряклість, свербіж, глибоко проникають в шкіру, зволожують її. В результаті шкіра розладнується і вирівнюється пігментація. Для нанесення засобу можна скористатися тонким пензликом. Протягом 5 хвилин засіб повністю вбирається в шкіру, після чого можна наносити звичайну косметику. Протипоказання: вагітність, діти до 12 років. Вартість препарату – 1200 рублів.

Гель для зовнішнього застосування Медерма стимулює регенерацію тканин. Завдяки легкій консистенції повністю вбирається, не залишаючи слідів. Вхідні до складу алантоїн і Екстракт цибулі Сіра утримують вологу, провокують вироблення колагену. Це призводить до того, що проблемна зона стає еластичною, гладкою, зникають кров'яні згустки. Форма випуску – тюбик 20 р. Вартість – 600-700 рублів.

Салонні процедури для видалення шрамів на обличчі

Позбутися від застарілих і глибоких рубців можна, скориставшись основними салонними процедурами:

  • Хімічний пілінг видаляє пошкоджений верхній шар шкіри. Регенерація тканин відбувається за рахунок кислот: гліколевої, саліцилової, трихлороцтової. Процедури проводять раз в 2 тижні. Сеанс триває 30 хвилин. Лікувальний курс становить 2 місяці.
  • Механічна шліфовка (алмазна дермабразія) здійснюється з допомогою вакуумного апарата. Прилад оснащений спеціальними насадками з напиленням у вигляді алмазних частинок. Даний спосіб нетравматичний, епідерміс після нього регенерується в найкоротші терміни. Проводити процедуру рекомендується восени або взимку, коли сонце не так активно.
  • Лазерна шліфовка шрамів на обличчі видаляє шар дерми на глибокому рівні. Завдяки цьому активізується ріст колагенових волокон. Додатково відбувається омолодження обличчя, шкіра стає гладкою і пружною. Тривалість сеансу й кількість процедур встановлюється індивідуально.
  • Механічний спосіб обробки на основі оксиду алюмінію – мікродермабразія. Суть процедури в лущенні верхнього шару епідермісу. Технологія проведення болюча.
  • Фенольний пілінг глибоко очищає шкіру. Ефект видно відразу і не вимагає повторення протягом кількох років. Після пілінгу важливо уникати перебування під прямими сонячними променями.
  • Лікування озоном рекомендується при рубцях, що утворилися після прищів. Препарат вводять підшкірно. Артеріальна кров збагачується киснем, в результаті чого посилюються захисні, регенеруючі властивості клітин. Процедура не має побічних ефектів.

Хірургічне видалення шрамів на обличчі

За допомогою пластичної хірургії можна згладити шрам і зробити його невидимим. В залежності від рівня косметичного дефекту обирається відповідний метод хірургічного видалення. Не варто забувати про можливі ускладнення: поява кровотечі, алергічної реакції, нового шрама, інфекційного зараження. При достатній кількості прилеглої до рубця шкіри проводять висічення шраму. Для цього видаляють тканину рубця, а краї шкірного покриву зшивають. В результаті маніпуляцій утворюється тонка, майже непомітна сполучна лінія шва.

Лікування рубців і шрамів на обличчі можна здійснити з допомогою Z-пластики. Хірургічна процедура змінює напрямок рубця в бік складок шкірного покриву. Алгоритм дій хірурга полягає у виконанні нових розрізів з обох сторін шраму. При цьому повинні бути дотримані умови: кут по відношенню до рубця 60 градусів, довжина надрізу дорівнює довжині рубця. В результаті виходять своєрідні трикутники, які покривають шрам в іншому напрямку. Утворюється зигзагоподібний розріз. Завершують операцію накладенням дрібних стібків.

Альтернативний варіант – W-пластика. У цьому випадку рубцевидный шрам штучно не подовжується: хірург уривається невеликі трикутники шкіри. Інший спосіб видалення шкірних дефектів – пересадка трансплантатів. В ході операції рубець січуть і покривають ділянку шкірним покривом з іншої частини тіла. Такий варіант використовують при значних шкірних пошкодження. Кращого косметичного результату можна досягти методом клаптикової хірургії. Суть процедури в переміщенні шкіри, підшкірної клітковини, судин, м'язової тканини з неушкодженої ділянки на проблемну зону.

Народні способи лікування шрамів на обличчі

Прибрати шрами в домашніх умовах можна за допомогою народних засобів. Ефективними в цьому відношенні є ефірні олії. Так, суміш неролі, м'яти і розмарину (пропорції 1:1:1) слід наносити на місце шраму кілька разів в день. Інші дієві способи:

  • Подрібнені гарбузове насіння і яєчну шкаралупу змішати з рослинним маслом до отримання густої консистенції. Перший результат з'явиться через 2 місяці використання.
  • Щодня змащувати шрам вітаміном Е., Корисно вживати продукти, багаті ним, наприклад, горіхи, арахісове масло.
  • Популярний засіб боротьби з рубцевою тканиною – Алое Віра. Регулярне застосування гелю пом'якшує та усуває шрами.
  • Змішати соду і воду в пропорції 5:1. Зробити таким скрабом масаж у проблемній зоні. Дати висохнути. Потім змити теплою водою. Проводити 2 рази в тиждень.
  • Зробити пюре з помідорів. При бажанні можна додати авокадо і огірок. Нанесіть консистенцію на шкіру. Через 15 хвилин змити.
  • Прокип'ятити протягом 10 хвилин листя базиліка. Відвар остудити, і змащувати уражені ділянки шкіри. Для більшого ефекту його можна вживати всередину.
  • Змішати 1 г муміє з 100 г будь-якого дитячого крему. Суміш нанести на проблемну ділянку на півгодини. Змити водою.

Відео

Як позбутися від шрамів, рубців

Відгуки

Єлизавета, 32 рокиПісля прищів абсолютно гладка шкіра набула шорсткість і нерівномірну пігментацію. Довелося шукати спосіб, як прибрати шрам на обличчі. Мені допомогло регулярне застосування маски з сметани, змішаної з лимонним соком. Така суміш добре відбілює. Після 2 місяців використання шкіра повернулася до попереднього стану.
Валентина, 33 рокиЗ дитинства у мене залишився невеликий рубець на обличчі. Раніше маскувала його товстим шаром гриму. Перед весіллям вирішила позбавитися від цього косметичного дефекту. Не пошкодувала грошей, придбала рідкий крем Скаргуард. Результатом залишилася задоволена: через місяць від десятирічного шраму не залишилося і сліду. Препарат рекомендую.
Галина, 34 рокиПісля операції у мене залишився незначний шрам на підборідді. Пробувала оливкова олія, лимонний сік і інші засоби народної медицини – безрезультатно. В аптеці порадили придбати Контрактубекс. Завдавала мазь вранці і ввечері протягом 3 місяців. Зараз на місці шраму залишилася тоненька ниточка.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!