Як гладити сорочку з коротким рукавом - покрокові рекомендації для ідеального результату

Щоб бездоганно випрасувати сорочку, важливо слідувати правилам: працювати в певній послідовності, вибирати відповідну техніку, враховувати рекомендації виробника. Попередньо виперіть одяг і висушіть на вішалці-плічках до злегка вологого стану.

Як правильно гладити сорочку

Отримати випрасувану річ можна за допомогою праски, парогенератори або відпарювача. Перед початком роботи слід запам'ятати нюанси, що стосуються складу матеріалу, фасону виробу, обраного способу прасування:

  • Сорочку з коротким рукавом простіше выглаживать праскою на прасувальній дошці з приставкою. Парогенератор, відпарювач, парову праску теж підійдуть, але для якісного результату знадобиться спеціальний манекен, інакше на речі можуть залишитися складки, заломи.
  • Якщо комір має підсилюють деталі (кісточки, фіксатори), перед тим як почати гладити, вийміть їх. Всі ґудзики розстебніть.
  • Пересохлу тканина вироби можна злегка збризнути водою з пульверизатора.
  • Температурний режим прасування вибирайте в залежності від тканини виробу. Основні рекомендації:

Матеріал виробу

Оптимальна температура, °C

Льон

200-220

Бавовна

150-200

Синтетика, стрейчева тканина

110-120

Шовк

Менше 110

Праскою

Професіонали рекомендують починати прасувати сорочки з коротким рукавом з дрібних і парних деталей. Якщо першими обробляти спинку або полички, при перевертанні випрасувані частини можуть пом'ятися. Найзручніша послідовність роботи:

  1. Комір. Його виворітну сторону гладять по напрямку від кутів до центру, потім повторюють, перевернувши на лицьову. Якщо передбачені фіксатори, їх вставляють, а комір відгинають на півсантиметра вище лінії з'єднання стійки і відкладний деталі. Потім знову легко проходять праскою по лицьовій стороні.
  1. Рукава. Першими гладять закоти (якщо вони передбачені), рухаючись від коротких бічних сторін до середини. Обробляють виворітну, а потім лицеву сторону, обходячи гудзики. Далі потрібно прасувати рукава. Один із них кладуть швом вгору і злегка натягуючи, гладять, уникаючи «стрілок» з боків. Переклавши короткий рукав бічною поверхнею догори, пропрасовують по черзі обидві сторони.
Важливо! Щоб погладити рукава без «стрілки», після обробки середній частині потрібно акуратно скласти його вздовж краю дошки, звісивши згином вниз. Так праска не зробить складки.
  1. Плечі і кокетка. Верх виробу гладять, надівши його на округлий кінець дошки. Комір краще підняти, а праска рухати вздовж лінії шва. Пересунувши тканина, пропрасовують пройми виробу.
  2. Полиці і спинка. При переході до великих частин виробу починати слід з полички з гудзиками. Її розкладають на дошці, повернувши коміром до округлому кінця. Гладять спочатку по виворітній, а потім по лицьовій стороні. Носиком праски обережно обходять гудзики, не торкаючись до них. Пересуваючи тканина вироби, гладять бічний шов, спинку, другу поличку, злегка натягуючи тканину.
Важливо! Випрасувану сорочку потрібно повісити на плічки, застебнувши верхній гудзик, і почекати. Після висихання вона буде менше м'ятися.

Парогенератором

При великому обсязі щоденної прасування відмінним помічником стане парогенератор. Користуватися їм буде простіше, якщо врахувати наступні рекомендації:

  • Перемикач пароутворення, встановлений на мале значення, допоможе заощадити електроенергію; на високе – погладити одяг швидше.
  • Лляні речі до початку прасування краще зволожити з пульверизатора.
  • У вертикальному положенні сорочки гладяться швидше і легше, ніж у горизонтальному.
  • Найкраще парогенератор підходить для виробів з тонких синтетичних тканин.

Відпарювачем

Цей прилад призначений тільки для прасування у вертикальному положенні. Існують підлогові відпарювачі і компактні ручні. При використанні будь-якої моделі пам'ятайте:

  • Прасувати треба, рухаючись зверху вниз, трохи відтягуючи тканина.
  • Щоб погладити на сорочці короткі рукави, важливо натягувати їх, відводячи убік.
  • Для прасування коміра потрібно користуватися спеціальної термостійкої дощечкою-підкладкою.

Як погладити сорочку без праски

Якщо під рукою немає праски, а сорочку потрібно погладити, вихід. Скористайтесь наступними способами:

  • Складку на лляному виробі можна прибрати, змочивши загнутий ділянку водою і енергійно струснувши сорочку кілька разів.
  • Щоб розгладити річ з тонкого шифону або синтетичної тканини, повісьте її на вішалку-плечики у ванній кімнаті і включіть гарячу воду. Пар розгладить смявшуюся тканина.
  • Білу сорочку з коротким рукавом можете обприскувати з пульверизатора спеціальним розчином (вода, оцет і кондиціонер для білизни в рівних частинах). Висохши, одяг розгладиться.

Відео

Як правильно гладити сорочку з коротким рукавом

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!