Як перевозити холодильник - упаковка та правила транспортування

Транспортувати холодильне електрообладнання рекомендується вертикально. При відсутності автомобіля потрібних габаритів допускається розміщення техніки горизонтально або під кутом 40. Порушення норм, правил перевезення можуть призвести до пошкодження корпусу, компресора, системи охолодження.

Як упакувати холодильник при переїзді

Правильна підготовка побутового приладу до перевезення на дачу або в інше приміщення знизить ризик пошкодження корпусу і внутрішніх конструкцій від поломок. З новим холодильником справа йде простіше.

Агрегат упаковується в заводській короб з пінопласту, вантажиться в машину і доставляється за адресою.

Пристрій вживане потрібно підготувати до процедури заздалегідь. Як це зробити:

  1. За добу до транспортування відключіть прилад від електромережі.
  2. Відкрийте дверцята, вийміть продукти з морозильної і холодильної камер.
  3. Витягніть лотки, решітки. Помийте їх, витріть насухо і упакуйте окремо, загорнувши в цупкий папір або відріз тканини.
  4. Розморозьте порожній агрегат, вимийте всередині і зовні.
  5. Протріть всі поверхні сухою ганчіркою.
  6. Компресор зафіксуйте транспортними розпірками. Якщо їх немає, пам'ятайте газети. Розташуйте їх навколо мотора і охолоджуючого контуру так, щоб ці деталі не рухалися. Закріпіть конструкцію скотчем.
  7. Щоб дверцята при переїзді не відкрилися і не пошкодилися, зафіксуйте їх реммневими стяжками, мотузкою-шпагатом або скотчем.
  8. Упакуйте холодильник в короб з пінопласту, оберніть пакувальної плівкою з повітряними бульбашками або картоном. Заклейте малярською стрічкою.

Як правильно перевозити холодильник

Після того, як ви запакували прилад, його можна вантажити в транспорт і перевозити. Правила транспортування холодильника:

  1. Переносите пристрій вертикально. Не качайте, не кидайте.
  2. Якщо ви транспортуєте агрегат без упаковки з пінопласту, при вантаженні не беріться за ручку дверцят.
  3. На дно автомобіля постеліть картон, щільне покривало або непотрібну ганчірку.
  4. Обережно опустіть холодильник у вантажівку або причіп легковий машини. Уникайте різких поштовхів, вібрації, ударів.
  5. Поставте агрегат, прикріпіть ременями, підпірками. Перевозячи техніку на близьку відстань по рівній трасі, можете не фіксувати корпус.
  6. Якщо одночасно з холодильником перевозиться інше майно, покладіть навколо пристрою тюки з одягом.
  7. Перевозячи прилад, намагайтеся не наїжджати на купини, плавно гальмуйте, повертайте акуратно. Рухайтеся на швидкості до 60 км/год.

Можна перевозити холодильник лежачи

Згідно порад виробників побутової техніки транспортування холодильника повинна проводитися у вертикальному положенні. Найбільше це стосується старих агрегатів радянського виробництва (Морозко, Дніпро) і саморазмораживающихся моделей Ноу Фрост (No Frost).

Другі забезпечені вбудованою підвіскою компресора, яка при горизонтальній перевезення або на боці може зірватися. Це призведе до порушення функцій мотора, збільшення шуму під час його роботи. Перші оснащені громіздкими, важкими моторами-компресорами, які при струсі, великий вібрації легко злітають з кріплень. До чого може привести «лежаче» переміщення агрегату:

  • поломки капілярної системи, трубопроводу для подачі фреону;
  • появі тріщин на компресорі;
  • витоку масла з двигуна і фреону охолоджуючої системи.

Якщо вертикально поставити агрегат в машині не виходить, можна перевозити холодильник лежачи. На боці, до якого примикає трубка для подачі фреону в теплообмінний апарат.

Якщо агрегат новий і його можна транспортувати горизонтально, то на заводській упаковці буде вказана сторона, на яку можна покласти холодильне обладнання.

Як зрозуміти, куди виходить трубопровід для подачі фреону, якщо стан техніки не нове:

  1. Увімкніть холодильне обладнання.Через півгодини поторкайте рукою трубки, які виходять з мотора. Шукана буде найгарячішою з них.
  2. Визначте, ближче до якої частини корпусу вона розташована. При навантаженні кладіть холодильне обладнання на протилежний бік.

Транспортування у вертикальному положенні

Будь холодильне обладнання завжди краще транспортувати вертикально.

На такому способі перевезення наполягає більшість виробників великої побутової техніки. Чим хороша така перевезення:

  • знижується ризик пошкодження корпусу, двигуна і інших деталей пристрою;
  • масло з компресора не затікає в трубопровід для пересування холодильного агента;
  • немає навантаження на пружинну підвіску двигуна.

Перераховані переваги будуть актуальні лише при дотриманні всіх правил перевезення:

  • ретельної підготовки агрегату;
  • правильної упаковці, транспортуванні і навантаженні;
  • міцної фіксації до кузова або бортах причепа.

Перевезення під нахилом

Якщо «стоячи» техніка в кузов машини не поміщається, а везти на боці ви побоюєтеся, нахиліть агрегат під кутом 40 градусів (не більше) і зафіксуйте. Перед тим, як перевозити, покладіть під холодильник м'які сумки з речами. Вони не дадуть пристрою розгойдуватися під час пересування, допоможуть транспортувати техніку без шкоди для її елементів конструкції.

Через скільки можна включати холодильник після транспортування

Перевізши побутовий прилад, не підключайте його до електромережі відразу. Холодильника після доставки потрібно відстоятися, щоб масло стекло назад в мотор-компресор. У середньому включення пристрою дозволяється проводити через 2-8 годин. В залежності від того, як холодильник був перевезений.

Взимку перевезений агрегат має відстоюватися довше мінімум на 2 години, оскільки масло при низьких температурах стає густішим.

Після впливу холоду речовині буде потрібно додатковий час для нагріву. Рекомендації по підключенню перевезеного холодильника:

  • після горизонтального переміщення вмикайте через 8 годин в теплу пору року, через 12 – в холодну;
  • якщо перевозили пристрій «стоячи», вводите його в експлуатацію через 2-3 години при плюсовій температурі, через 4 – при мінусовій.
Після транспортування на боці фахівці рекомендують включати техніку не раніше, ніж через добу.

За цей час масло гарантовано стече з системи кругообігу холодильного агента і повернеться в кожух мотора-компресора. Відразу після підключення не заповнюйте холодильну, морозильну камери продуктами. Дайте агрегату 2 години попрацювати порожнім, набрати потрібну температуру, підготуватися до охолодження великої кількості їжі.

Відео

Чому не можна перевозити холодильник лежачи? Тому що -можна!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!