Глисти у цуценяти - види паразитів, причини виникнення і симптоми, препарати для лікування і профілактики

Кожен собаківник хоч раз стикався з проблемою глистів. Гельмінтоз – захворювання поширене, у дорослих собак часто протікає безсимптомно. Для цуценят глисти часто стають причиною загибелі або призводять до інвалідності при відсутності лікування. При цьому від зараження не застраховані на 100% навіть цуценята елітного посліду з серйозних розплідників.

Шляхи зараження глистами цуценя

Підібраний на вулиці цуценя практично гарантовано буде заражена глистами. Схожа ситуація з цуценятами, які купуються з рук, віддаються даром або купуються в сумнівних розплідниках. Тому таким вихованцям потрібно відразу проводити противогельминтозную терапію. Основний шлях зараження глистами – фекально-оральний: зовнішні джерела з розташованими на них яйцями паразитів (фекалії, предмети, трава тощо), забруднена їжа, зараження внутрішньоутробно, через материнське молоко.

Другий шлях зараження – безпосередній контакт з собаками-переносниками (або іншими тваринами), з проміжними господарями (кліщі, блохи). У більшості епізодів гельминтизация відбувається під час вигулу і спілкування з іншими вихованцями, тому важливо стежити, щоб щеня або доросла собака не контактували з дворовими мешканцями, не підбирали щось з підлоги, менше пересувалися там, де можлива наявність кліщів.

Шкода паразитів

Логічно, що глистова інвазія у цуценят негативно відбивається на здоров'ї (це не симбіотичне співжиття), хоча багато варіанти гельмінтозу протікають безсимптомно, але хвороба – це гарантоване скорочення терміну життя вихованця. Для породистого або дворового вихованця гельмінти без лікування – практично гарантована смерть через деякий час. Глисти у цуценяти вражають фактично всі органи і системи організму собаки:

  • травмування слизових оболонок ШКТ (шлунково-кишкового тракту), що волає кровотеча і запалення;
  • дисфункція роботи кишечника (запор, діарея, надмірне газоутворення, гикавка, відрижка);
  • зміна гормонального фону, що загальна інтоксикація організму, зміна поведінкової моделі, різкі зміни настрою;
  • порушення функцій серцево-судинної системи;
  • проблеми з диханням і легкими;
  • зниження ваги;
  • авітаміноз;
  • зниження імунітету, схильність до вірусних і бактеріальних інфекцій;
  • проблеми з обміном речовин.

Симптоми глистів у цуценяти

Симптоматика гельмінтозу приблизно однакова для дорослого собаки і цуценя, якщо захворювання протікає виражено. Важливо розуміти, що навіть кашель, задишка або розлад кишечника може бути ознакою паразитів, які оселилися в конкретній системі. Існують ознаки глистів у цуценяти, які гарантовано вказують на зараження, якщо їх присутньо мінімум 2:

  • слабка рухливість, відставання від нормального росту;
  • матова шерсть;
  • синюватий обідок білка очі, закисання повік;
  • вихованець худне при нормальному апетиті;
  • діарея, блювання, запор;
  • механічна закупорка кишечника личинками і дорослими особинами паразитів, непрохідність;
  • часта гикавка;
  • можливі харчові збочення (поїдання грунту);
  • наявність глистів, яєць, крові, слизу в калових масах;
  • роздутий живіт, бурчання;
  • збільшення печінки;
  • плутане дихання, кашель;
  • собака треться анальним отвором про підлогу або постійно вылизывается з-за свербежу;
  • при сильному зараженні поява дерматитів і дерматозів.

Лікування глистів у цуценяти

Дегельмінтизація проводиться тими ж засобами, що і профілактична терапія. Важливо починати лікувати паразитів якомога раніше, поки глисти у цуценяти не завдали незворотних ушкоджень здоров'ю. Рекомендується обов'язково відвідати ветеринара, щоб конкретизувати різновид гельмінта і підібрати відповідні ліки. Якщо такої можливості немає, то потрібно підбирати універсальний засіб і строго слідувати інструкції. Таблетки від видів паразитів:

  • дипилидиоз – Празиквантел, Фенасал, Ареколин;
  • токсокароз, анкілостомоз – Мебендазол, Пірантел, Фенбендазол;
  • парагонимоз, опісторхоз – Празиквантел;
  • ехінококоз, дифілоботріоз – Цестекс, Бунамидин.

Так як при гельмінтозі часто порушується робота кишечника, з'являється блювота, то в цьому випадку використовують спеціальні краплі. Їх капають на холку цуценя, ліки всмоктується в кров через шкіру і так добирається до паразитів. При лікуванні гельмінтозу терапія спрямована на два напрямки: позбавлення від глистів (їх яєць) і зниження інтоксикації організму цуценя.

Профілактика гельмінтів у молодняку проводиться через 4 тижні після народження. Повторне застосування – 14 днів і потім за схемою кожні 21 добу до вакцинації. Останній курс профілактики має відбуватися не пізніше, ніж за 10 діб до постановки вакцини (орієнтовно це відбувається в півроку). Антигельмінтики обов'язково даються собакам в будь-якому віці 2-4 рази на рік залежно від активності вихованця.

Правила прийому препаратів противогельминтных

Дегельмінтизація цуценят рекомендовано відбувається під контролем ветеринара. Особливо це стосується проблемних елітних порід, схильних до хронічних захворювань. Важливо правильно підібрати антигельмінтик, щоб інтоксикація організму і виведення глистів відбувалися в максимально щадному режимі. Основні вимоги при профілактиці і лікуванні гельмінтозу наступні:

  • глистогінні препарати не дають 4-тижневим новонародженим цуценятам, вагітним або перед в'язкою;
  • паразити виганяються в обов'язковому порядку за 10 днів до вакцинації;
  • максимально ефективно профілактика глистів відбувається в період інвазії (лютий-березень, в пік активності паразитів);
  • застосовувати протигельмінтні препарати для профілактики можна, якщо у цуценяти немає бліх і він цілком здоровий;
  • при ненормальний стан здоров'я вихованця (здутий живіт, атипове поведінка) лікування відбувається виключно під контролем ветеринара;
  • при самостійній терапії і профілактики важливо чітко слідувати інструкції до препарату;
  • ліки даються виключно вранці на порожній шлунок.

Народна медицина

Більшість засобів нетрадиційної терапії ефективно впливають тільки на тих глистів, які мешкають в кишечнику. Від тих паразитів, які оселилися в м'язах, тканинах органів все ж приймають лікарські засоби Пірантел, Празиквантел, Фенбендазол, Пипарезин, підшкірні ін'єкції або суспензії. Лікування глистів у собаки в домашніх умовах в ШКТ у цуценят проводиться тими ж засобами, що і для людини, тільки зі зміною дози:

  1. Сирі насіння гарбуза ефективні проти цестод, але фактично марні проти інших гельмінтів. Середня доза – 5 г очищених насіння на 5 кг ваги вихованця (логічно, що для цуценят дрібних порід слід робити перерахунок). Насіння слід потовкти в порошок і змішати з рослинним маслом або топленим салом. Ефект буде досягнутий, якщо засіб застосовувався не менше 5 днів.
  2. Моркву. Коренеплід практично не засвоюється організмом собаки, тому вийде майже неперетравлені. При цьому морква збирає слиз разом з глистами і яйцями зі стінок кишечника, знижують їх чисельність. Крім цього, корисними вважаються клізми з морквяним соком, але їх застосування обов'язково потрібно погоджувати з ветеринаром.
  3. Полин. Агресивне засіб проти глистів (слід бути гранично акуратним при лікуванні, дотримуватися точне дозування, терапію продовжувати не більше 3-х днів). Не більше 2 грамів сухої трави підмішують вранці в корм (не рекомендують цуценят дрібних порід і схильним з хронічними захворюванням). Другий варіант застосування – 1 ст. л. аптечної полину заварюють у склянці окропу. Цуценяті дають перорально по 1 ст. л. відвару 3 рази на день.
  4. Відвар ромашки з фенхелем. Цуценяті від глистів по одній столовій ложці кожної трави змішують, заливають 300 мл окропу. Дають по 1 ст. л. 3 рази в день.

Профілактика

Повноцінний захист цуценя можлива, хоч і трудомістка. Вище було зазначено, що перший прогін глистів у цуценяти відбувається на 2-4 тижні після народження залежно від породи. Потім – кожні 3 тижні до першого щеплення (6 місяців). Після цього віку собака вважається вже дорослою. До цього моменту слід виключити вільний вигул цуценя, щоб мінімізувати його спілкування з сміттям і органічними слідами інших тварин. Обов'язкова вітамінна підтримка.

Навіть домашні тварини, які ходять в туалет на лоток можуть заразитися гельмінтами: через м'ясо або рибу з ринку (годувати ними тільки після термообробки), яйця паразитів потрапили на хазяйську взуття (потрібна регулярна прибирання в будинку) і т. д. Всі аксесуари (підстилка, шлейки та інше) повинні регулярно прати і оброблятися протипаразитні засобами. Якщо в будинку кілька тварин, то профілактику потрібно проводити у всіх одночасно. Рекомендується також провести обробку від глистів і людей, тому що частина паразитів тварин небезпечна для людини.

Відео

Як боротися з глистами у цуценяти. Аскаридоз. 052-2506596

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!