Як позбутися від равликів на ділянці - біологічні та хімічні методи, профілактика

Виявити присутність на ділянці равликів просто. Про це свідчать висохлі доріжки слизу, фекалії і дірочки неправильної форми на рослинах. Крім того, що молюски поїдають зелень, листя овочів, вони переносять збудників гельмінтозів, небезпечних для людини. Позбавляються від равликів механічними, народними і хімічними методами.

Шкода равликів для рослин

Завдяки будиночка на спині, равлики «орудують» на ділянці не тільки вночі, але і вдень. Він захищає черевоногих молюсків від впливу сонячних променів. Якщо не почати боротися з ними вчасно, равлики:

  • знищать під корінь молоді саджанці;
  • поїдять соковиті листя рослин, внаслідок чого порушиться процес фотосинтезу і припиниться розвиток овочевих культур;
  • з'їдять квітки, що призведе до зниження врожайності;
  • зашкодять поверхню коренеплодів, і вони не зможуть довго зберігатися;
  • порушать цілісність оболонки плодів, що призведе до їх загнивання і зараження грибковими захворюваннями;
  • залишать на плодах, листі слиз, яка теж спровокує гниття;
  • рознесуть по ділянці спори паразитів – гельмінтів нематод.

Боротьба з равликами на садовій ділянці

Якщо вірити науковим фактам, то равлики можуть харчуватися листям понад 150 видів рослин, тому не варто сподіватися, що у вашому регіоні присутність молюсків безпечно. Боротися з ними потрібно починати негайно, відразу, як тільки виявили ознаки їх присутності і самих шкідників.

Досвідчені городники навчилися робити це різними способами: за допомогою хімічних препаратів, біологічними і механічними методами. Існують навіть спеціальні служби, які займаються знищенням шкідників. Якщо у вас немає бажання позбавлятися від молюсків на ділянці своїми силами, зверніться до фахівців.

Механічні способи

  1. Пивна пастка – ефективний засіб від шкідників. Увечері розставте по ділянці ємності, наповнені недорогим пивом. За ніч равлики сползутся на запах алкоголю, сховаються усередину ємностей і потонуть. Вранці ви зможете легко позбутися від шкідників. Якщо під рукою не виявилося пива, його можна замінити виноградним соком, або сумішшю з води, ½ ч. л. дріжджів і 1 ст. л. цукру. Ефект буде той же.
  2. Подібну пастку роблять зі свіжим молоком. Його наливають в трилітрову банку, яку закопують по вінця там, де є ознаки присутності молюсків. Метод працює аналогічно попередньому – вранці збирайте шкідників і викидайте. Періодично міняйте скисле молоко свіже.
  3. Змочіть пивом, соком чи солодкою водою ганчірочки, додайте їх там, де равлики часто повзають, накрийте приманку листям лопуха. Молюсків приверне смачний запах, тінь, вони туди сползутся, а вранці ви зможете від них позбутися.
  4. Намотайте по периметру ділянки мідну стрічку або розкидайте по території старі мідні монети.
    Проповзаючи по металу, шкідник буде відчувати щось на зразок електрошоку, оскільки слиз вступить в реакцію з міддю. В результаті черевоногі істоти не зможуть пересуватися далі.
  5. Позбавтеся від шкідників, посипавши міжряддя грядок вапном, яка призводить до висихання слизової поверхні шкідника, його загибелі.
  6. Розтовчіть висохлу яєчну шкаралупу, розсипте по междурядью на ділянці. Шкідники будуть різатися про гостру поверхню грунту і перестануть відвідувати грядки.
  7. Увечері розкладіть по доріжках, навколо овочів поліетилен, за ніч під ним збереться багато молюсків.
  8. Позбутися від черевоногих істот можна з допомогою ровів з водою. Викопайте на ділянці жолоби, заповніть рідиною. Шкідники або не зможуть перебратися, і покинуть територію, або потонуть у воді, оскільки не вміють плавати.
  9. Покладіть боком скляну банку там, де є доріжки слизу, наповніть ємність 2-3 столовими ложками кукурудзяного борошна. Равлики загинуть, наївшись приманки.
  10. Розсипте по землі кізельгур – подрібнене каміння, створені водою з дрібних копалин морських організмів. Повторюйте процедуру після дощу або поливання городу. Зверніть увагу, що слід використовувати нетоксичну різновид речовини.

Біологічні

Деякими городниками проводиться боротьба з шкідниками на городі народними засобами:

  1. Залучіть їжаків, жаб, жаб – хижаків, що харчуються молюсками. Для цього зробіть жабам на ділянці невеликий водойму, розставте мисочки з молоком або собачим кормом для їжачків.
  2. Зробіть годівнички, шпаківні для птахів. Сойки, шпаки, дрозди допоможуть і з задоволенням займуться поїданням равликів.
  3. Позбавтеся від шкідників, дозволивши погуляти по ділянці котів, собак, качок, курей. Одні грають молюсками, інші їх поїдають. Тільки обов'язково стежте за тваринами, птахами, щоб вони не столочили або не вискубли посіви.
  4. Посадіть поруч з грядками лавровий лист, часник, петрушку, чебрець, гірчицю, шавлія, розмарин. Аромат рослин відлякує шкідників. Такий же ефект дають м'ята, фенхель, пижмо, гібіскус, лілейник, азалія, розмарин, базилік, фрезія, наперстянка.
  5. Обприскуйте рослини, овочеві культури настоями з перцю, лаврового листа, завареною кавою.

Хімічні

Якщо інші методи не допомогли позбутися від шкідників, застосуйте пестициди:

  1. Метальдегид – токсичний, допомагає впоратися не тільки з равликами, але з іншими молюсками. Може використовуватися на ділянках, куди немає доступу маленьким дітям і тваринам.
  2. Фосфат заліза – шкідливий тільки для слимаків, равликів, тому може застосовуватися без побоювання за дітей і тварин.
  3. «Гроза», «Мета» - містять метальдегид, при роботі з ними слід надягати рукавички.
  4. Суперфосфат, калійна сіль – вбивають черевоногих істот. Розкидайте гранули по междурядью грядок і навколо рослин. Через півгодини повторіть процедуру.

Заходи профілактики

Щоб згодом не довелося боротися з равликами, рекомендується регулярно проводити такі профілактичні заходи:

  1. Частіше проводите прополювання грядок на ділянці, приділяючи особливу увагу місцям навколо рослин. Так ви знищите багато яєць равликів і знизите їх популяцію. Використовуйте культиваторну вилку і граблі.
  2. Почніть поливати грядки вранці, а не ввечері. Вдень молюски «орудують» рідко, а вночі пересуватися по сухій землі їм буде важко.
  3. Регулярно вспушивайте грунт, знищуйте бур'яни. Так ви теж позбудетеся від яєць, які відкладають молюски у верхніх шарах ґрунту, на смітної траві.
  4. Відразу позбавляйтеся від скошеної трави, дощок, каменів і різних нагромаджень, які служать притулком і сприятливим середовищем для життя шкідників.
  5. Підсушуйте ті місця на ділянці, де регулярно накопичується волога.
  6. Дотримуйтесь щільність посадок, регулярно проріджують грядки, щоб не створювалася тінь і не накопичувалася волога.
  7. Найбільш ласі овочеві культури – капуста і салат. З них рекомендується регулярно обривати нижні листя.

Відео

Як позбутися від равликів в саду
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!