Борна кислота від мурашок в городі: рецепти

Білий порошок без смаку і запаху, який розчиняється у воді – борна або ортоборная кислота. Цей хімікат коштує дешево, придбати його можна в кожній аптеці, тому засіб широко використовується в різних напрямках: у медицині, для боротьби з комахами, як мінеральне добриво, стимулятор росту.

Принцип дії борної кислоти

Основні властивості ортоборної кислоти – антисептичні та інсектицидні. З недавніх пір відноситься до заборонених, але використовується в сільському господарстві і промисловості. Вона має сильний і різнобічний токсичну дію на організм комах. На мурах вона діє кишково-контактно. Вологі приманки діють тільки як кишковий інсектицид, а сухі – як універсальний.

Потрапляючи в організм комахи, засіб починає роз'їдати стінки шлунково-кишкового тракту, висмоктуючи рідина з комахи, що призводить до сильного зневоднення. Борний розчин пошкоджує периферійну нервову систему, поширюючись по ній, що призводить до паралічу. Смерть від дії речовини настає вже через 2-3 години.

Дія інсектициду направлено на репродуктивну функцію, тобто кислота борна має стерилизующее дію. При тривалому використанні речовини популяція комах скорочується за рахунок того, що ті особини, які не загинули від отрути, втратили здатність розмножуватися, що призводить до природного вимирання.

Зверніть увагу, що засіб може бути токсичним для людини і тварин, тому рекомендується обмежити доступ до принадам або розташовувати їх віддалено, недоступне для дітей. При роботі з отрутою потрібно берегти органи дихання, шкіру та очі. При попаданні на слизові оболонки їх потрібно промити великою кількістю чистої води. При погіршенні самопочуття – звернутися до фахівця.

Боротьба з мурахами на дачній ділянці

Користь мурах полягає у знищенні садових шкідників – жуков листоїдів, гусінь на деревах, короїдів. Недоліком їх вважають поширення попелиці, яка може знищити майже будь-яку городню або садову культуру. У невеликій кількості комахи можуть принести користь, але надмірно розвинені популяції потрібно труїти.

Боротьба з мурахами на садовій ділянці починається з пошуку гнізда і вибору місця для розміщення приманки. Їх стежки ведуть від місця зберігання запасів до гнізда (королеві) і джерела води. Тут потрібно помістити пастки з отрутою, а також в місцях інтенсивного руху комах.

Існує два види приманок, щоб вивести мурах:

  1. Сухі – поміщають в місцях скупчення комах або на стежках їх пересування.
  2. Вологі або рідкі засоби можна використовувати на дачній ділянці або в будинку – вони володіють більшою ефективністю.

Рецепти приманок

Варіантів приготування приманок з використанням розчину борного існує багато – все залежить від наявності необхідних компонентів. Самий простий, але ефективний спосіб – просочити вату рідкою речовиною, розкласти його в потрібних місцях. Поступово популяція мурах знизиться або зникне. Порядок робіт:

  • Щоб приготувати гліцеринову приманку з'єднують 1 ст. л. води, третина ч. л. борного порошку, 2 ч. л. гліцерину, трохи цукру або меду.
  • З отриманої маси скачують кульки, розкладають у привабливих місцях.
  • Замість кислоти в будь-якому рецепті можна використовувати буру – аналогічний за властивостями речовина (пропорції зберігаються).

Рідкий засіб від мурашок на дачі

Отрута для мурашок з борної кислоти готується так: потрібно змішати 100 г води, 100 г цукру, 10 г ортоборної кислоти, 1 ст. л. варення або меду, для залучення комах. Розкласти приманку з блюдцем або пластмасовим крышечкам, поставити в місця скупчення комах. Посуд потім необхідно викинути.

Другий варіант цієї приманки передбачає використання цукрового сиропу окремо від отрути. Потрібно налити солодку воду в ємність і помістити її біля мурах. Навколо периметра посипати борний порошок. Комахою, щоб пробратися до сиропу, потрібно пройти ділянку з кислотою, що приведе до їх загибелі.

Суха отрута з борною кислотою

Для приготування сухих приманок рідина не використовують. Потрібно змішати цукор-пісок і ортоборную кислоту в рівних пропорціях. Таким порошком посипати мурашині стежки або місця інтенсивного скупчення комах. Така отрута для мурашок з борною кислотою діє повільно, але ефективно. Перший результат буде помітний через 7-10 днів.

Кульки з картоплею і яйцем від мурашок в городі

Для приготування такого засобу потрібно зробити 100 г картопляного пюре, додати три варених курячих жовтка, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. вершкового масла. Всипати 1 пакетик борного порошку. Вимісити однорідну масу, густої консистенції, з якої сформувати кульки. Приманку розкласти по місцях. Зверніть увагу, що не рекомендується перевищувати концентрацію порошку, т. к. смерть мурашки настане раніше, ніж він нагодує матку, яка дасть життя новому поколінню комах.

Ще один варіант – яєчні кульки. Для цього буде потрібно 2-3 яєчних жовтка і 0,5 пакетика борної кислоти, з отриманої суміші потрібно скачати кульки і розкласти в тих місцях, де спостерігається велике скупчення мурашок. Такі кульки ефективно діють на городі, якщо ви ще так і не знайшли мурашине гніздо.

Борна кислота з фаршем

Ефективний рецепт, який заснований на любові мурах до м'яса – кульки з фаршу. Цей спосіб можна використовувати, якщо у вас немає вільно гуляють тварин, т. к. таку приманку з задоволенням з'їсть кіт або собака. Для приготування потрібно змішати 2 великі ложки м'ясного фаршу з 5 г ортоборної кислоти. З отриманої маси сформувати кульки, які потрібно розкласти як приманку.

Відео

ЯК ПОЗБУТИСЯ ВІД МУРАШОК?БОРНА КИСЛОТА - СУПЕР ЗАСІБ ВІД МУРАШОК!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!