Дротянка в картоплі – як позбутися шкідника

Личинка жука-щелкуна, довжиною 2-3 см, жовто-коричневого забарвлення – це дротянка. Якщо не позбудеться його популяції на ділянці, то про гарний урожай картоплі можна забути. Ненажерливі личинки ушкоджують майже всі бульби. Така картопля не підходить для тривалого зберігання, адже швидко псується.

Механічні методи позбавлення від дротяників

Жук-ковалика з'являється на ділянці з великою кількістю бур'янів (особливо пирію), загущеними посадками, сирої і кислої грунтом. Не терпить комаха, коли на городі ростуть бобові – квасоля, горох, соя, нут, боби. Щоб мінімізувати популяцію дротяників, на ділянці необхідно провести:

Агротехнічні заходи

Особливості

Знизити кислотність ґрунту

Для цього потрібно вносити в грунт вапно, крейду, порошок яєчної шкаралупи, деревну золу.

Висадити в заражених частинах городу нелюбимі комасі рослини

Для цієї мети підійдуть гірчиця, конюшина, люцерна, гречка і всі бобові культури.

Ручне очищення городу

Необхідно викопувати коріння бур'янів – щоб співали проса і пирію.

Уникати густоти насаджень

Не висаджувати вирощувані культури надто густо, при необхідності прорежать посіви, прополювати грядки.

Очищати ділянку

Прибирати старе бадилля, кореневища, сухі бур'яни.

Використовувати збагачену воду для поливу

Для цієї мети підійде сульфат амонію або аміачна вода.

Висадити на ділянці чорнобривці

Вони виділяють навколо себе фітонциди, які відлякують шкідників.

Перекопування городу

В кінці осені, перед першими заморозками потрібно проводити перекопування, щоб личинки, які опинилися на поверхні, вимерзли.

Проводити розпушування ґрунту

На поверхню потраплять яєчні кладки дротяників, які від сонця загинуть.

Дотримуватися сівозміни

Шкідники в більшості своїй загинуть, оскільки не встигнуть адаптуватися до поїдання нових культур.

 

Пастки

Використання приманок – це складна справа, яка вимагає регулярного уваги. На невеликих ділянках з допомогою пасток можна позбавиться від 20 до 80% популяції личинок. Всі приманки засновані на харчових уподобаннях дротяників, його прагненню до неосвітлених місцях з підвищеною вологістю і тепла. Популярні дієві варіанти пасток:

  1. Після збирання врожаю залишити на городі кілька купок з бур'янами або бадиллям овочів. У такому укритті зберуться личинки. Перед першими морозами ці купки з дротяниками необхідно зібрати і спалити. Аналогічні маніпуляції можна проводити навесні, але використовувати сіно, солому або гній.
  2. За 10-15 днів до висаджування картоплі рекомендується замочити насіння пшениці, вівса, кукурудзи або ячменю. На наступний день їх потрібно висадити в грунт у вигляді гнізд, розташовуючи їх через 50 см по городу. Набряклі зерна приваблюють комах. Після появи перших сходів, рослини потрібно викопати разом з дротяником. Процедуру можна повторювати протягом сезону, личинки воліють пророслі зерна картоплі.
  3. Вистелити на городі шматок клейонки, полити його густим цукровим сиропом або карамеллю. На цей запах прилетять жуки-ковалики і пристане до пастці.
  4. Насадити на тонкі палички сирий буряк, картоплю чи моркву. Засипати приманки в землю, овочем вниз, на глибину 12-15 див. Через 2 дні заготівлю дістати, зняти дротяників, засунути назад. Процедуру повторювати по необхідності.
  5. У банки покласти у приманки – нарізані сирі овочі. Приманку закопати в землю на горлечко банки. На 1 сотку городу необхідно 8-10 таких заготовок. У банку попадуться як дорослі особини, так і личинки. Регулярно комах необхідно вилучати і знищувати.

Хімічні препарати

Боротьба з дротяником на картопляному полі проводиться за допомогою ефективних хімічних препаратів:

Назва

Ціна в рублях

Особливості

Спосіб застосування

Престиж

250 за 20 мл

При правильному використанні пестициду пошкодження картоплі знижується на 60-75%. Захищає не тільки від личинок жука-щелкуна, але і від колорадського жука.

Обробка картоплі від дротяників проводиться свіжим розчином. для приготування розводять 50 мл препарату в 3 л води. Картоплю потрібно розкласти на плівці, обприскати отрутою. Через 2 години можна приступати до посадки.

Провотокс

50 за 120 г

Вузькоспеціалізоване ефективний засіб від дротяників. Володіє контактно-кишковою дією, вражає нервову систему комах. Діюча речовина – диазонин. Не викликає звикання.

Норма витрати препарат – 4 г на 1 кв. м. В підготовлені лунки викласти по 2-3 гранули пестициду. Через 2-3 тижні дротянка з'їсть гранулу і загине, не досягнувши віку розмноження.

Базудин

15-20 за 30 м

Порошкоподібний інсектицид універсального призначення.

Пестицид з'єднують з піском у пропорції 1: 4, ретельно розмішують. 1 ч. л. готової суміші засипають у лунку перед посадкою картоплі.

Актара

110 за 4 р

Інсектицид контактно-кишкової дії для захисту від комплексу сисних та листогризучих комах-шкідників.

Порошок розчиняють у воді згідно з інструкцією, обробляють лунку перед садінням картоплі.

Народні засоби

Натуральні народні засоби, якими обробляють грунт від дротяників, менш ефективні ніж хімічні препарати, але безпечніше. Для боротьби використовують:

  1. Слабо-рожевий розчин марганцю, яким поливають грунт перед посадкою. Витрата – 1 літр на одну лунку.
  2. Темно-рожевий розчин марганцівки для обробки безпосередньо картоплі перед посадкою. Бульби замочують у рідини, потім висаджують у грунт.
  3. Полити посадки відваром трав кропиви, зеленого кульбаби, мати-й-мачухи, чистотілу. По 100-150 г кожної трави залити 5 л гарячої води. Залишити на 24 години. Поливати за 1 л під кожну рослину.
  4. Лушпиння від цибулі додають в лунки з картоплею.
  5. По периметру і усередині городу висаджують чорнобривці, які виділяють фітонциди, які відлякують комах-шкідників.
  6. Соснову або ялинову хвою восени прикопують по городу, щоб відлякати дротяників.

Відео

Ефективний засіб від дротяників Верхозин Юрій

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!