Посадка буряків у відкритий грунт навесні або восени

Цей овоч невибагливий, а його численні сорти підходять під різні умови. Головне, що його культивують завжди з однією і тією ж схемою. Посадка буряків проходить у чотири етапи: вибір сорту, підготовка грунту, посів і догляд за урожаєм. Важливо ще визначитися з моментом посадки і підготуватися до профілактики від інфекцій. Тоді смачний соковитий овоч порадує великим урожаєм.

Вибір сорту

Різновиди буряків діляться на три категорії: ранні, стиглі, пізньостиглі. Кожна з них відрізняється термінами дозрівання овоча:

  • ранні – 50-80 днів;
  • середньостиглі – 80-100 днів;
  • пізньостиглі – 100-135 днів.

Колір і форма коренеплоду залишається справою смаку, хоча городники помітили одну закономірність. Багато хто стверджує, що різновиди з однорідною м'якоттю і без кілець виростають самими соковитими. Досвідчені садівники радять культивувати відразу кілька сортів, що підвищить обсяг врожаю за рік:

Ранні

Ліберо

Високоврожайна буряк з довгим терміном зберігання.

Колір коренеплоду – червоний, форма – кругла. Його соковита м'якоть практично не містить кілець, досягаючи 250 грам ваги.

Незрівнянна А 463

Хладостойкий сорт, який переносить навіть сибірські морози.

Червоно-бордовий коренеплід має плескатої формою і важить до 400 грам.

Винегретная Мармеладка

Плоди виростають великими, досягаючи за вагою 500 грам.

Форма плоска, м'якоть щільна з насиченим червоним кольором.

Середньостиглі

Ларка

Голландський сорт з гарною лежкістю.

Темно-червоний плід дозріває округлим, досягаючи ваги до 300 грам.

Негритянка

Високоврожайний сорт, що вживається як у свіжому вигляді, так і в маринованому.

Форма видовжена, колір – темно-червоний. М'якоть соковита і ніжна, має червоно-фіолетовим відтінком. Граничний вага – 500 грам.

Смуглянка

Темно-червоний коренеплід цього сорту має плескату форму і досягає в масі до 500 грам.

М'якоть соковита, з червоно-фіолетовим відтінком.

Богема

Придатна до тривалого зберігання і невибагливий у догляді, володіє неабиякою стійкістю до шкідників і стрілкування, не вимагає проріджування.

Коренеплоди виростають щільними і круглими, досягаючи маси до 500 грам.

Носівський плоский

Сорт стійкий до стрілкування і високих температур, лежкість хороша.

Коренеплоди приплюснуті, гранична маса – 300 грам. М'якоть соковита, має червоним відтінком.

Пізні

Циліндра

Високоврожайна буряк з відмінною транспортабельністю. Стійкий до інфекційних захворювань.

Овально-циліндричні коренеплоди виростають до 16-ти см в довжину, досягаючи ваги до 250 грам. Темно-червона м'якоть ніжна і соковита.

Ренова

Відрізняється високою врожайністю і придатність до тривалого зберігання (до 7-ми місяців).

Темно-рожеві коренеплоди мають овально-циліндричну форму, досягаючи ваги до 350 грам. М'якоть темно-червона, щільна.

Одинпаросткова

Урожайний сорт, який не потребує проріджуванні.

Коренеплоди круглі, ніжна соковита м'якоть має темно-червоним відтінком.

Отаман

Холодостійка, придатна для тривалого зберігання.

Коренеплоди циліндричної форми мають бордовий відтінок. Граничний їх вага – 200-300 грам.

М'якоть соковита, ніжна, майже однотонна.

Буряк - огляд кращих сортів

Терміни посадки буряків

Поодинокі паростки з'являються вже при прогріванні грунту до 5-7 градусів. Масові сходи можливі тільки при прогрітій землі (13-16 градусів на глибині 8-10 сентиментів). Такі умови виникають приблизно з середини травня, коли у сіянців виростають 4-5 листків. Якщо посадка буряків навесні проводиться раніше цього місяця, то насінню загрожує загнивання в холодній вологій грунті. Деякі рослини можуть зійти, але потім вони все одно підуть в стрілку.

Підготовка грунту

Ділянка під цей овоч готується ще з осені. Буряках потрібно сонячне місце, оскільки вона любить тепло і яскраве світло. Їй добре підходять супіски, торф'яні землі глинисті ґрунти – рослини потрібно живильний і пухкий субстрат. Деякі культури, що виросли на цій же ділянці, можуть бути для неї як слушними, так і небажаними попередниками:

Відповідні

Небажані

  • томат;
  • огірки
  • перець;
  • зелень;
  • гарбуз;
  • кабачок;
  • бобові;
  • цибуля;
  • часник;
  • зернові культури.
  • найближчі родичі буряків (мангольд, кормові, цукрові, їдальня);
  • картопля;
  • капуста;
  • редька;
  • морквина;
  • селера;
  • пастернак.

Перекопування ділянки проводиться ранньою весною. Грунт для буряків у відкритому грунті повинна бути удобрений наступними елементами:

  • аміачна селітра – 15-20 г на 1 м2;
  • сірчанокислий амоній – 20-30 г на 1 м2;
  • суперфосфат – 30-40 г на 1 м2;
  • хлористий калій – 10-15 г на 1 м2;

Кислі грунту (Ph

Весняна посадка насіння

Посівний матеріал продається в двох варіантах: чистий і оброблений. Останні визначаються по яскравому рожевому або зеленоватому відтінку. Таким насінню обробка не потрібна – надмірне насичення стимуляторами і фунгіцидами шкідливо для овоча. Отже, в цьому випадку посів буряків навесні проходить без попередньої підготовки насіння. Їх просто занурюють у сухому вигляді у вологу удобрений грунт.

Чисте насіння вимагають іншого підходу. Вони мають коричневим відтінком, рідше – пісочним або зеленуватим. Перед посадкою їх обробляють наступним способом:

  1. Замочити на кілька годин у воді кімнатної температури. Спливли насіння необхідно прибрати – вони проростають пізно, а коренеплоди дозрівають маленькими і деформованими.
  2. Злити воду, загорнувши насіння в марлю. Вузлик необхідно занурити в розчин стимулятора проростання (Епін, Циркон або інші). Точний час витримки зазначено в інструкції по застосуванню препарату.
  3. Вийняти насіння з розчину, помістити їх в тепле місце на 12-24 години. Вони повинні набрякнути, після чого починають посів.

Посадка буряків насінням у відкритий грунт проводиться в борозенки. Їх розмічають на підготовлених грядках (оптимальна глибина – 2 см). Цю процедуру зручно робити простий дошкою. Її вдавлюють торцем в розпушений грунт, отримуючи борозенки з твердим ложем і однаковою глибиною. Необхідно ще зберегти дистанцію між рядами. Оптимальними значеннями є:

  • 10-15 сантиметрів для дрібних коренеплодів;
  • 20-30 сантиметрів для сортів з великими коренеплодами.

Канавки поливають і залишають воду усмоктуватися в землю. Далі насіння кладуть на дно борозенок з інтервалом в 4-10 сантиметрів. Оптимальні числа залежать від розміру коренеплоду і призначення сорту. Вони, як правило, вказані в описі на упаковці. Посаджені насіння засипають шаром грунту або перепрілого гною. Після цього їх додатково поливають водою.

Осіння посадка

Основний сезон для посіву буряків – весна. Посадка восени менш популярна, хоча такий підхід володіє вагомими перевагами:

  • Економія часу. Підзимовий урожай збирають набагато раніше весняного.
  • Простота у догляді. Насіння овоча не потрібно відмочувати, протруювати і просушувати перед посадкою в грунт.
  • Природна загартування. Насіння звикають до холодної грунті і стійко переносять заморозки ранньою весною. Збільшується і стійкість до різних захворювань.

Буряках характерний довгий період вегетації. Він становить 50-130 днів (залежить від сорту), тому осіння посадка особливо актуальна для регіонів з коротким влітку. Вона проводиться в кінці жовтня або початку листопада. Процес починається з підготовки субстрату:

  1. Грунт очищають від гички попередніх культур.
  2. Грунт перекопують приблизно на 30 сантиметрів в глибину. Добрива вносять ті ж, що і при весняній посадці.
  3. Формують грядку, розрівнюючи її поверхня граблями.
  4. Роблять борозенки глибиною в 3-4 сантиметри. Відстань між рядами дотримується так само, як і при посадці навесні.
  5. Насіння поміщають на дно заглиблень з інтервалом, зазначеним у описі до высаживаемому сорту.
  6. Борозенки з насінням мульчують шаром торфу. Додатковий шар тирси, листя або хвої дозволить ще краще захистити рослину від холодів.

Багато городників побоюються садити буряки під зиму. Це пов'язано з очевидними ризиками:

  • Насіння може прорости восени і загинути при настанні заморозків. Це відбувається при сівбі буряків раніше запланованого терміну. Він настає з кінця жовтня і закінчується на початку листопада. Вдалий час посадки визначають методом «по черепку», який полягає в тому, що грунт має бути заморожені і відтавати лише на кілька годин при світлі сонця.
  • Урожай може піти по стрілці або зовсім вимерзнути. Так трапляється через погану захисту від холодів. Спеціально виведені сорти, стійкі до холодів і стрілкування, мають більше шансів на виживання у таких умовах.
  • Насіння доведеться розміщувати вдвічі щільніше, ніж при весняній посадці. Ймовірність появи проростків підвищується, але вони ростуть скупчено і можуть «забивати» один одного. Така щільність посіву не потрібно сортам з хорошою схожістю та холодостійкістю.
  • Буряк підзимового посіву непридатна для тривалого зберігання. Її можна вживати тільки незабаром після збору.

Посів буряка під зиму

Висадка розсади

Розсадним способом вирощують ранні сорти буряка. Вони обов'язково повинні бути стійкими до стрілкування. Цими характеристиками володіють три популярні різновиди:

  • К-249;
  • полярна плоска;
  • холодостійка 19.

Розсаду вирощують за три тижні до того, як вона буде висаджена у відкритий грунт. Процес починається з передпосівної обробки насіння:

  1. Посівний матеріал загортають у марлю і замочують у слабкому розчині марганцівки.
  2. Насіння тримають у цій марлі 2-3 дні, поки вони не почнуть проростати.
  3. Далі їх виймають з марлі і розкладають в ящик з грунтом, яка повинна бути вологою, легкої і обробленої фитоспорином.
  4. Насіння присипають таким же грунтом і залишають ящик з ними в теплиці.

Догляд за розсадою стандартний – потрібен постійний температурний режим з щоденними проветриваниями. Висаджують її в похмуру погоду на відстані 4-5 см один від одного. Дистанція між рядами повинна бути такою ж, як і при весняній посадці. Центральний корінь сіянця обрізають приблизно на третину, стимулюючи його зростання в подальшому. Коли пересадка завершена, рослини потрібно прикрити нетканим матеріалом (Спанбонд, Лутрасил, Агрил, Спантекс, АгроСУФ, Агроспан). Захисні споруди з таким полотном зводять за допомогою дуг над грядками, щоб не пошкодити тендітні сіянці.

Догляд за буряком

Цей овоч невибагливий і посухостійкий. Шанси на високий урожай підвищуються при якісному догляді:

  1. Поливи буряків в жарку погоду, коли верхній шар грунту просихає, проводяться відстояною нагрітою водою методом дощування. Буряк поливають 3-4 рази за сезон, витрачаючи 2-3 відра на 1 м2.
  2. Можна підвищити цукристість коренеплодів, розчинивши столову ложку кухонної солі на відро води для поливу.
  3. Поливання овоча припиняють за два тижні до етапу збору врожаю. Це покращує і цукристість коренеплодів, і їх лежкість.

Правильно підготовлений грунт – основа харчування для буряків. Її можна додатково удобрити наступними підгодівлями:

  1. Азотні добрива слід вносити на початковому етапі зростання після першого проріджування. Городники використовують розчин пташиного посліду (1:12), або коров'яку (1:8) із розрахунком 12 л рідини на 10 м2. Процес буде зручніше, якщо зробити канавки в 5-ти см від сходів та пролити дренований грунт добривом.
  2. Калійні добрива, що вносяться при змиканні гички на лавах. Підійде деревна зола (1 склянка на 1,5 м2) з наступним поливом ділянки.
  3. Буде потрібно 2-3 підживлення комплексними добривами за весь вегетаційний період буряків. Вони повинні містити натрій, бор, мідь і молібден. Підійдуть Акварин, Здравень, Мікровен, Силиплант або Кристалон. Ці добрива вносять з розрахунку 800 г на 10 м2.

Поливи і підживлення – це ще не весь догляд за буряками. Овоч потребує розпушування, мульчування, прополки і проріджуванні:

  • Регулярне розпушування рятує ділянку від затвердіння грунтової кірки. Вона затруднює аерацію буряків, сповільнюючи ріст врожаю. Коренеплоди повинні залишитися цілими, тому нормальна глибина розпушування – не більше 3-4 див.
  • Мульчування – відмінна профілактика від бур'янів. Ця процедура позбавляє ще і від частих поливів і розпушування. Проводиться з використанням торфу, тирси, соломи та перегною.
  • Полоти буряки необхідно з моменту появи перших сходів до змикання листя. Тоді бур'яни овочу не загрожують.
  • Буряк вперше проріджують з появою 2-х справжніх листків. Проміжок між рослинами повинна становити 3-5 див. Друге проріджування роблять при дозріванні коренеплодів до 1,5–2 см в діаметрі.

Догляд за підзимового буряком мало чим відрізняється від весняної. Овочеві потрібні поливи, прополки і розпушування між рядами:

  1. Захисний шар мульчі прибирають з борозенок ранньою весною, коли сніг розтане.
  2. Ґрунт розпушують на глибину до 3-4 див. Якщо овоч дозріває повільно, то його можна удобрити азотними підгодівлями.
  3. Грядку проріджують через тиждень після появи всіх сходів. Це дозволить уникнути скупченості паростків.

Голова садова - Як доглядати за буряком

Хвороби і шкідники

Недуги вражають навіть найбільш стійкі сорти. Якісний догляд за овочем – це відмінна профілактика, але не панацея. Лікування зараженої буряків проводиться тільки зі знанням природи хвороби:

Хвороба

Симптоми

Лікування

Фомоз

Грибок, що проявляється у вигляді плям на нижніх листках рослини і сухої гнилі всередині коренеплоду.

Виникає із-за нестачі бору.

Цей елемент заповнюється підгодівлями борної кислоти.

Церкоспороз

Листя буряка покриваються маленькими плямами, розвиток коренеплоду сповільнюється.

Хвороба викликана недоліком калію.

Овоч необхідно підгодувати золою або хлористим калієм.

Несправжня борошниста роса

Нижня сторона бадилля відсихає або гниє, покриваючись сіро-фіолетовим нальотом.

Лікується обприскуванням фунгіцидами.

Корнеед

Інфекційне захворювання, при якому ніжка чорніє, а рослина незабаром гине.

Причина криється в недостатній аерації на важких сирих грунтах.

Вапнування і розпушування грунту знизять інфекційний фон.

Фузаріоз

Черешки листя темніє, а на коренеплодах з'являються тріщини з білим нальотом.

Хвороба розвивається при дефіциті вологи в посушливих умовах.

Необхідно частіше проводити поливи рослини.

Бура гнилизна

Проявляється у вигляді бурого/сірого нальоту на коренеплодах.

Виникає при надлишку вологи й азоту.

Уражені овочі потрібно видалити. Ділянка не використовувати для вирощування коренеплодів на термін 4-5 років.

Відео

Вирощування буряків. Як виростити буряк?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!