Добриво для полуниці для підживлення

Солодка і соковита полуниця – слабкість багатьох. Вона смачна і корисна. Її вирощування можливо на різних ґрунтах. Для хорошого розвитку плодів її необхідно підгодовувати. З цією метою повсюдно застосовуються добрива для полуниці, сприяють активізації росту ягідної культури та її активного плодоношення. Ознайомтеся, в яких пропорціях, коли і як використовувати підгодівлю для неї.

Коли удобрювати полуницю

Готуватися до нового садового сезону можна вже в період танення останнього снігу. Коли добриво вводиться в термін, швидше формуються нові бруньки. Не кожен сад або город має родючий грунт. Якщо грунт довгий час не удобрялся і вже виснажений, про багатий врожай можна навіть не мріяти. Регулярне підживлення необхідна і для ґрунту, і для самих кущів. При цьому особливої обережності вимагає обробка ремонтантних сортів ягоди. Вони більше інших видів сприйнятливі до підкормкам. З цієї причини їх удобрюють з тимчасовим інтервалом в тиждень.

Етапи підживлення

Добриво використовується в три етапи: після зими на початку садового сезону, в період плодоношення і восени. У перший раз полуницю підгодовують метою своєчасної стимуляції росту молодих пагонів і перше листя. Процедуру проводять в кінці квітня – початку травня. Повторно обробку роблять у липні. Друга підгодівля полуниці сприяє утворенню нових коренів і нирок. Перші плоди вже в липні. В третій раз удобрюють в середині вересня. Підживлення в цей період необхідна для підготовки культури до зимівлі.

Чим підживити полуницю

Добрива для ягідної культури бувають мінеральними, органічними і комплексними. Мінеральними добривами називають розроблені в лабораторіях синтетичні речовини. Найбільшим попитом серед них користується сечовина, селітра, сульфати, діамофоска. У їх складі знаходяться мікро - та мікроелементи (азот, фосфор, калій, мідь, цинк, молібден, кобальт, марганець). Існує багато підприємств, які займаються виробництвом мінеральних добрив (Гуми-Омі, Агрікол, Фертика, Акрон, ХимАгроПром).

Органічні добрива для полуниці – це речовини природного походження. До них відносяться:

  • курячий послід;
  • гумус;
  • деревна зола;
  • попіл;
  • кисле молоко;
  • дріжджі;
  • гній;
  • перегній;
  • бур'яни.

Слід розуміти, що використання органіки не принесе великих плодів, але вони абсолютно нешкідливі для людей. До того ж, внесення таких природних добрив не потребує обмежень у пропорціях: ними можна підгодовувати рослина в будь-якій кількості. Плодова культура буде вбирати в себе стільки корисних речовин, скільки їй потрібно.

Комплексні добрива розроблені з метою поєднати в собі дію мінеральних і органічних речовин. Випускаються готові варіанти, які включають в себе калій, фосфор, азот, магній («Зав'язь ягідна для полуниці», «Рязаночка» та ін). Серед великої різноманітності випускаються сьогодні препаратів даного виду слід віддавати перевагу тим, у яких азоту в процентному співвідношенні більше, ніж всіх інших компонентів.

Органічні добрива

Підживлення речовинами природного походження допомагає отримати багатий врожай без шкоди для здоров'я людини, рослин і ґрунту. До того ж, застосування органіки обійдеться набагато дешевше, ніж закупівля мінеральних або комплексних препаратів. Кожен з різновидів природного підживлення має свої особливості та переваги.

Гній і перегній

Гній (коров'ячий) – це суміш соломи, сіна з екскрементами тварин. Здавна застосовується як для підживлення ґрунту і різних культур (картоплі, помідорів, огірків та ін). Гній як добриво для полуниці є кращим варіантом підживлення у весняний період до початку цвітіння рослини. Готується наступним чином: на 10 літрів води розводять 2 склянки гною і додають 1 столову ложку сульфату натрію. Всі компоненти перемішуються до однорідної маси. Цією рідиною поливають область під кожним кущем (за 1 л).

Переваги застосування коров'ячого гною:

  • доступність і дешевизна;
  • висока ефективність;
  • насичення землі та ягідної культури необхідними мікроелементами та іншими корисними речовинами;
  • зниження кислотності глинистого ґрунту під впливом гною.

Перегній – це повністю розклався гній. Його вважають найкращою підгодівлею у весняний період. Перегній застосовують з розрахунку 5 кг на 1 квадратний метр площі грядок. Його можуть використовувати в період посадки при подальшому догляді за культурою. Для отримання перегною слід перекласти гній бур'янами. Добриво для полуниці буде готове через 7 місяців. Перевагами перегною є:

  • насичення рослин корисними речовинами, мікроелементами в легкозасвоюваній для них формі;
  • позитивний вплив на грунт – грунт, насичений перегноєм, створює сприятливе середовище для швидкого і правильного розвитку ягідної культури;
  • тривала дія підживлення – перегній, що живить рослину і землю протягом року.

Курячий послід застосовується як азотне добриво. Його готують наступним чином: на одну частину пташиної органіки беруть 20 частин води. Отриманий розчин наполягають протягом 3 днів і поливають по 0,5 л суміші під кожен ягідний кущик. Курячий послід широко застосовується серед садівників і городників завдяки доступності та ефективного впливу на темпи росту і розвитку ягоди.

Кисломолочні продукти

Відмінною підгодівлею є кисле молоко (закваска). Підтвердженням цього факту є твердження досвідчених садівників про те, що на врожайність благотворно впливає слабокисла грунт. Для нормалізації рівня кислотності землі можна внести в неї кисле молоко. Його відмінністю від іншої органіки є спосіб застосування: підгодівлю вливають не під корінь, а трохи віддалік від нього (приблизно 7-10 см від куща) або використовується метод обприскування.

Готується добриво для полуниці наступним чином: продукт змішують з водою у співвідношенні 1:2. Годують рослини до початку дачного сезону, потім після збору врожаю і восени. Переваги застосування кисломолочних продуктів:

  • збагачення відкритого грунту джерелом корисних речовин і мікроелементів (сіркою, кальцієм і ін);
  • значне підвищення врожайності та строків плодоношення;
  • швидкий ріст рослини;
  • підвищення захисних сил ягідної культури проти шкідників і хвороб.

Дріжджі

Доступним і зручним для приготування добривом є звичайні дріжджі. Цей йодований продукт корисний для рослини. Розчин для підгодівлі можна приготувати так: 1 кг дріжджів розводять в 5 літрах води. Отриману концентрацію перед застосуванням слід ще раз розбавити водою. На 0,5 л дріжджового розчину потрібно 10 л води. Після повторного приготування суміші необхідно обробити рослина. На 10 кущів піде 0,5 л розчину. Ллють його прямо під кущики.

Якщо під рукою лише сухі дріжджі в пакетиках, то розчин готують так: на одне відро води береться один пакетик продукту і дві столові ложки цукру. Для початку дріжджі розводять у склянці теплої води, потім додають в розчин цукор-пісок і перемішують до повного розчинення. Вже після вміст склянки вливають у відро з водою. Дають настоятися протягом 2 годин. По закінченні цього часу живильний розчин готовий до використання. Плюсами застосування дріжджів можна вважати:

  • цінний склад продукту (йод, залізо, фосфор, азот і ін);
  • стимуляція росту культури;
  • значне підвищення врожайності рослини;
  • зміцнення коренів;
  • позитивний вплив на стан ґрунту за рахунок насичення його корисними мікроорганізмами;
  • підвищення адаптації рослин до нових умов після пересадки та стійкості до хвороб.

Підгодовувати ягоду дріжджами бажано 2-3 рази протягом дачного періоду. Засіб використовується на початку сезону, вдруге – в період цвітіння та після збирання врожаю. При всіх достоїнствах у нього є і недоліки. Застосовувати його можливо лише в теплу погоду. При прохолодній погоді бродіння не відбувається і процес зупиняється.

Зола

У деревній золі міститься значна кількість корисних мікроелементів. Ця народний засіб багате калієм, фосфором, сіркою, залізом і багатьма іншими поживними речовинами, необхідними для росту і розвитку рослин. Для використання її треба ввести суху золу в борозенки грядок. Сипати порошок треба з розрахунку 150 г на 1 погонний метр. Для посилення ефекту бажано змішати попіл з торфом. Є у даного добрива один недолік: золу можна використовувати з сечовиною. Плюсами використання деревної золи є:

  • доступність;
  • стимуляція росту ягідної культури;
  • насичення ґрунту поживними речовинами і поліпшення його структури;
  • підвищення врожайності;
  • поліпшення смаку плодів.

Мінеральні добрива для полуниці

Смакові і зовнішні якості полуниці тільки виграють від застосування мінеральних добрив. Ягоди виростають великими, яскравими, солодкими і соковитими. Використання мінеральних вимагає обережності і строго дотримання пропорцій. Надмірні дози можуть завдати шкоди не тільки рослини, але й здоров'ю людини. Крайній термін введення мінеральних підгодівель – за 2 тижні до дозрівання плодів рослини.

Аммофоска і аміачна селітра

Полуницю «годують» на другий рік після посадки аміачною селітрою з розрахунку 100 г на 10 квадратних метрів. Це добриво вважається найбільш дієвим. Правда, в тих випадках, коли перед посадкою рослини було внесено в грунт багато органічної підживлення, амоній не знадобиться. Якщо суницю садять третій рік поспіль, то необхідно введення у грунт 10 г суперфосфату, 150 г аміачної селітри і 100 г хлористого калію.

Такий обсяг добрив знадобиться для 10 квадратних метрів корисної площі. Готовий розчин ллють під кущики. Сама рослина поливати не треба. Звичайно землю удобряє половиною підживлень у весняний період, а всю частину вводять після зняття врожаю. Заборонено збільшувати дози селітри. Вона насичена азотом, і надмірне використання може призвести до втрати цукру. Ягода буде водянистою і позбавленою смаку. У весняний період можна застосувати аміачну селітру в поєднанні з аммофоской у співвідношенні 1:2. Поливають засіб з розрахунку 15 г на 1 кв. м. в рідкому розчині з водою.

Нітроамофоска

Будь-мінеральна речовина має свої переваги і недоліки. Переважна більшість синтетичних підживлень небезпечні при використанні їх у великих пропорціях. Не є винятком і нітроамофоска (азофоска). Застосовувати її слід в правильних дозах. Так, в період посадки полуниці на кожен квадратний метр потрібно сипати по дві столові ложки гранул цього препарату. У випадках, коли рослина садять повторно, нітроамофоску застосовують відразу після зняття врожаю. Готують розчин так: на 10 літрів води потрібно додати 1 столову ложку підживлення.

Слід пам'ятати, що при своїй ефективності нітроамофоска вважається одним з небезпечних препаратів. Це синтетична речовина заборонено застосовувати безконтрольно, оскільки такий підхід може призвести до формування нітратів у ґрунті. Добриво відноситься до третього рівня небезпеки: воно легко воспламеняемо. Гранули засоби здатні вибухати. Слід не забувати і про незначний термін придатності нітроамофоски.

Комплексне добриво «Рязаночка»

Великою популярністю серед городників користується готова підгодівля для полуниці «Рязаночка». До її складу входять мікро - і макроелементи (азот, марганець, фосфор, цинк, мідь, калій, бор, молібден, кобальт). Для кореневої підгодівлі слід приготувати розчин з розрахунку 1 чайна ложка «Рязаночки» (4 г) на 10 літрів води. Рослина треба підгодовувати вранці і ввечері.

Готовий засіб витрачається в залежності від періоду розвитку ягідної культури. Так, на початку вегетативного розвитку полуниці розчин поливають з розрахунку 5 літрів на 2-3 кв. м. площі. При бутонізації на початку цвітіння і активного плодоношення ягоди на таку ж площу витрачається 10 літрів кошти. Востаннє рослина «годують» за 2-3 тижні до зняття врожаю.

«Рязаночку» можна застосовувати і позакореневих методом. Тільки в цьому випадку розчин готується інакше: ½ чайної ложки (2 г) додають на 10 літрів води. Отриманим засобом обприскують ягідну культуру вранці і ввечері в похмуру, але не дощову погоду двічі за дачний сезон. Достоїнствами «Рязаночки» можна назвати наступні властивості:

  • позитивний вплив на смакові і зовнішні якості плодів;
  • підвищення врожайності ягідної культури за рахунок застосування комплексної підгодівлі;
  • сприятливий вплив на стійкість ягоди до хвороб.

Особливості підживлення навесні

Удобрювати полуницю навесні слід обов'язково. Від того, наскільки правильно буде проведена ця процедура, багато в чому залежить подальший розвиток рослини і результат врожаю. Важливо знати схему підживлення ягідної культури, і що підживлення молодий полуниці у весняний період відрізняється від підгодовування її дорослих «родичів».

Як правильно підживлювати молоді рослини

Молоду полуницю, посаджену в осінній період, удобрювати ранньою весною немає гострої необхідності. При бажанні можна дати їй додаткове живлення, а для цього треба приготувати наступний розчин: на 10 літрів води додають 0,5 літра гною або пташиного посліду, 1 столову ложку сульфату натрію. Отриману суміш ллють під кожен полуничний кущ по 1 літру, не більше.

Як підгодовувати доросле полуницю

Дорослі рослини підживлюють тими ж засобами, що і молоді культури, тільки землю при розпушуванні посипають попелом із розрахунку 2 склянки на квадратний метр площі. Прекрасним біодобривом є настій кропиви. Нею наповнюють відро, заливають водою і настоюють протягом тижня (можна менше). Отриманим розчином обприскують рослини початку утворення кущиків і після зняття врожаю. Ефективно застосування коров'яку: на 1 його частина беруть 5 частин води і 60 г суперфосфату і 100-150 г, 1 відро води. Отриманий розчин вливають у борозенки, зроблені вздовж грядок глибиною 4-5 див.

Добриво для полуниці при посадці

Перше підживлення виконують в середині квітня. Для цих цілей застосовують коров'як або пташиний послід. При повторній підгодівлі, вже в період цвітіння рослини, полуницю удобрюють мінеральними засобами. І, нарешті, третю, завершальну підживлення проводять з використанням настою з бур'янів. Влітку хороша підживлення рідким гноєм. Восени можна застосовувати як органічні, так і мінеральні добрива.

Відео

ПІДГОДІВЛЯ ПОЛУНИЦІ НАВЕСНІ ДЛЯ ВЕЛИКОГО ВРОЖАЮ