Як садити помідори на розсаду правильно

Помідори – одна з найбільш популярних овочевих культур. Плоди томатів смачні, поживні і низькокалорійні, містять холін, знижує холестерин і стимулює утворення гемоглобіну. Вирощування помідорів – захоплююче, але трудомісткий процес. Сіянці помідорів примхливі і вимогливі до грунту, температури і освітлення. Вивчіть можливі нюанси, дізнайтеся, як правильно садити помідори на розсаду, і насолоджуйтеся багатим урожаєм корисних овочів.

Посадка томатів на розсаду

Перш ніж садити насіння заведіть робочий зошит. Ви зможете записати вибрані сорти насіння, час садіння, підживлення, погодні умови та іншу необхідну інформацію. Вибирайте сорти з різним терміном визрівання плодів, так перші ранньостиглі помідори дозріють вже до кінця червня, а долгохранящихся ви подасте до новорічного столу. Коли і як садити помідори на розсаду, вказують на упаковці насіння, якщо цієї інформації немає, дотримуйтеся наступних термінів:

  • високорослі гібриди і пізньостиглі сорти можна сіяти з 15 по 25 лютого;
  • середньостиглі сорти і гібриди – з 5 по 10 березня;
  • ранньостиглі сорти і гібриди – з 15 по 25 березня.

При сприятливих умовах паростки з'являються через 10 днів після посіву, середній термін вирощування розсади на підвіконні становить 55-65 днів до висаджування у відкритий грунт або теплицю. Саджанці пізньостиглих сортів, посіяні в лютому, садіть у теплицю в кінці квітня – початку травня. Середньостиглі томати садіть під плівкове укриття 10-20 травня, а ранні сорти висаджують на відкриті грядки в першій декаді червня.

Як вибрати насіння

Отримати хороший урожай допоможе правильний вибір насіння. Віддайте перевагу виробнику, про який чули або читали тільки позитивні відгуки. Купуйте насіння в спеціалізованих магазинах, перевірте термін придатності вказані на упаковці контактна інформація та ГОСТ. Вибираючи які садити помідори, визначитеся з використанням врожаю. Існують сорти з довгим терміном зберігання, сорти середніх розмірів для консервації, великі, м'ясисті плоди для виготовлення лечо або кетчупу, столові томати з соковитою, ароматною м'якоттю. Враховуйте такі фактори:

  • Гібриди або чистий сорт? У чистих сортів нижче вартість, менші вимоги до умов вирощування. Помідори зростуть на будь-якій землі і дадуть насіння, які можна садити в наступному році. При цьому сорти гірше протистоять хворобам, примхливі в запиленні, у них нестабільна врожайність. Гібриди першого покоління, з маркуванням F1, самозапильних, протистоять хворобам, стабільно дають хороший урожай на всіх кущах, плоди приблизно одного розміру. До мінусів гібридів відноситься вимогливість до родючості грунту, підкормкам, поливу, температурі повітря.
  • Враховуйте регіон вирощування томатів. Сорти, призначені для посадки в південних районах, загинуть в холодному, вологому кліматі.
  • Де будуть рости помідори в теплиці або відкритому грунті? Тепличні сорти вимагають правильного мікроклімату, комфортної температури і регулярного догляду, але радують багатим урожаєм. Теплиці зручніше для високорослих сортів, схожих на ліани. Вони дозволяють отримати більший урожай, при економії простору, за рахунок вертикального росту кущів. Відкритий грунт підійде помідорів, стійким до перепадів температур, і менш вимогливим до догляду. Зовні грунтові томати можуть програвати тепличним.
  • Зверніть увагу на колір – можна посіяти червоні, жовті, чорні, зелені та фіолетові помідори.

Підготовка насіння

Посадка насіння томатів починається з правильної обробки матеріалу. Великі і важкі насіння більш життєздатні, щоб позбутися від порожніх і дрібних екземплярів проведіть калібрування. Підготуйте сольовий розчин: чайну ложку солі розведіть на склянку води. Сортований насіння опустіть у підготовлену рідина, розмішайте і залишіть на 10 хвилин. Спливли видаліть насіння, що залишилися на дні промийте чистою водою, висушіть і поставте в тканинну серветку. Після відбору приступайте безпосередньо до підготовки насіння до посіву:

  • Знезаражування – обов'язковий етап для насіння, отриманих самостійно, для покупного матеріалу – бажаний. Способи дезінфекції:
  1. Витримайте насіння в 1%-ном розчині марганцівки півгодини, після вимочування промийте теплою водою.
  2. Нагрійте 3%-й розчин перекису водню до 40-45°С, їх слід протруїти насіння 7-8 хвилин, промийте.
  3. Каструлю, наповнену водою до половини, прогрійте до 60°С, посадковий матеріал в тканинному мішечку опустіть у воду, витримайте 30 хвилин, не підвищуючи температуру води. Після прогрівання покладіть мішечок на 5 хвилин у воду кімнатної температури.
  • Стратифікація – імітація природних зимових умов, стимулює схожість і загартовує насіння, допомагає отримати більш скоростиглі і життєздатні рослини. На вологе рушник помістіть насіння, скрутіть рулоном і приберіть на верхню полицю холодильника на три дня, стежте, щоб рушник залишалося вологим. Якщо насіння не багато, наприклад, для вирощування помідорів вдома на підвіконні, надішліть їх в холодильник, виклавши між змочених водою ватяних дисків.

Грунт

Родючий ґрунт характеризується водопроникністю, повітропроникністю, рихлістю, у складі грунту відсутні солі важких металів і присутні поживні речовини, рівень pH не перевищує 6. На ринку представлені збалансовані, які містять поживні речовини грунти для томатів, але не завжди характеристики, заявлені на упаковці, відповідають дійсності. Оптимальне рішення – приготувати грунтосуміш самостійно. Варіанти субстрату для помідорів:

  1. Змішайте рівні частини дернової землі, листового перегною і чорного торфу. В якості добрива додайте 50 г суперфосфату і 500 г золи на одне відро ґрунту.
  2. У рівних частинах з'єднайте дернову землю, чорний торф і річковий пісок. Як добриво для цього виду грунту приготуйте розчин. На 10 л води додайте 30 г суперфосфату, 20 г сульфату калію, 10 г карбаміду.
  3. Візьміть по одній частині дозрілого компосту і дернової землі, по половині частини торфу і піску. На відро суміші додайте 500 г золи.
  4. Можна використовувати торф'яні таблетки – садіть по 2 насінини у таблетку. Після утворення кореневої системи розсаду пересадите в окремі ємності.

Насіння садіть у продезінфікований грунт. Обробка землі знищить бактерії, спори грибів, нематод, яйця комах, захистить від поширеного захворювання сіянців – чорної ніжки. Методи знезараження:

  • Заморожування – грунт упакуйте в полотняний мішок і приберіть в морозильну камеру на 7 днів, взимку, при температурі не вище -15°С можна винести суміш на вулицю. Після тижня заморозки, помістіть грунт в тепло, після появи бур'янів поверніть на холод. Процедуру повторіть тричі.
  • Прожарювання – викладіть грунтосуміш на деко рівномірним шаром висотою 5 див. Розігрійте духовку до 90 °С, прокаливайте грунт півгодини. Не перевищуйте температурний режим і час проведення знезараження, це погіршить якість субстрату.
  • Пропарювання – грунт викладіть на друшляк або грати, помістіть над відром з киплячою водою на 45 хвилин. Пропарювання продезинфікує землю і наситить вологою.

Ємність

Широкий асортимент контейнерів для вирощування розсади в домашніх умовах дозволить визначити зручний і відповідний для вас варіант. Не забувайте, що садити насіння можна в ємкості, зроблені з підручних матеріалів. Такий спосіб мінімізує витрати і дасть друге життя непотрібним речам.

  • Торф'яні горщики – рослини садять в грунт разом з місткістю, коренева система не травмується, після висадки, ємність виконує роль добрива. Недоліком торф'яних горщиків є випаровування вологи через стінки, через що грунт швидше пересихає і вимагає частого поливу.
  • Пластикові ящики – зручні на початковій стадії вирощування сіянців, до пікіровки. У підрослих саджанців у такій ємності переплітаються коріння, що ускладнює висадку розсади в грунт і травмує кореневу систему.
  • Касетні контейнери – відмінне рішення, якщо пікірувати помідори перевалкою, з гладких пластикових касет зручно виймати саджанці з грудкою землі. Недолік касетної ємності в тому, що склянки з рослинами не можна розставити.
  • Пластикові горщики – бувають самих різних розмірів і форм, у дні для дренажу зроблені отвори. Горщики недорого коштують і використовуються не один рік, але займають чимало місця.
  • До саморобним ємкостей відносяться пластикові стаканчики від йогуртів та сиру, упаковки від яєць, обрізані коробки від соку, молока і пластикові пляшки. Не забудьте зробити дренажні отвори для відтоку зайвої води.

Ви можете придбати відповідні ємності або зробити їх самостійно, але завжди пам'ятайте про дезінфекції. Перед тим, як садити помідори на розсаду, опустіть тару в міцний розчин марганцівки на 3 хвилини, після чого дайте їй висохнути, або ретельно вимийте ємність розчином перекису водню, розведеним теплою водою у співвідношенні 1:1, сполосніть чистою водою, просушіть.

Температура

Батьківщина помідорів – Південна Америка і це рослини теплолюбні. Урожай зросте в будь-якій кліматичній зоні, але температурний режим відіграє важливу роль. За три тижні до висадки в грунт, як тільки дозволять погодні умови, загартовуйте саджанці. Виставляйте ємності на вулицю, почніть з 20 хвилин, поступово збільшуйте час загартовування. Кожної овочевої культури потрібен свій режим, для помідорів оптимальні величини на різних стадіях росту відрізняються:

  • Для стимуляції проростання насіння підійде температура 13-16°С. Після того, як насіння зійде, поступово підвищуйте температуру.
  • Саджанці активно ростуть при показники термометра від 20 до 25°с. Якщо розсада починає сильно витягатися, знизьте температуру до 18°С.
  • Якщо температура повітря опускається нижче 10°С, ріст сіянців зупиниться, показники нижче 5°С згубні для рослин.
  • Занадто високі цифри на стовпчику термометра також несприятливо позначаться на розсаді. Щоб помідори не загинули, температура повітря не повинна підніматися вище 40°С. щоб уникнути перегріву в теплиці відкрийте кватирки, в парниках торці. Не піднімайте плівку різко, запускайте свіже повітря поступово, щоб не переохолодити розпарені рослини.
  • Сприятливий температурний режим для вирощування помідор – 20-23°С вдень 16-18°С вночі.

Освітлення

Не менш важливо для томатів освітлення. При недоліку світла сіянці витягнуться, не розвинеться коренева система, кущики будуть слабкими і схильними до хвороб. Нестача світла до появи справжніх листочків, вплине на те, що квіткових кистей заложится менше. Розрахуйте, скільки рослин ви розмістите так, щоб забезпечити гарне освітлення всім саджанцям. Виконуйте нескладні правила та отримайте здорову, міцну, насичено зелену розсаду.

  • Коли насіння зійшло, зробіть додаткову підсвітку. В 15 см над сіянцями повісьте лампу денного світла. Для освітлення помідорів підійде спектр лампи 840, піднімайте світильник по мірі росту розсади.
  • Оточіть розсаду і лампи світловідбивальними екранами. Використовуйте ватман, біле простирадло, фольгу або інший матеріал, що відображає світло. Завдяки такій конструкції все освітлення дістанеться саджанцям і не потрібно «годувати» їх світлом цілодобово.
  • Вранці освітлення включайте в 6-7 ранку, якщо ви встаєте пізніше, хорошим рішенням стане автоматизація включення лампи. Для вирішення цієї задачі підійде простий механічний таймер.
  • Увечері орієнтуйтеся на рослини. Коли сім'ядольні листя піднімуться, вимикайте світильник.

Пікіровка

Щоб рослини отримали достатню площу живлення і не ображали один одного проведіть пікіровку – розсаджування підрослих сіянців із загальної ємності в окремі. У виконанні цього процесу є очевидні плюси:

  • відбір сильних і здорових сіянців;
  • загартовування розсади;
  • запобігання переплетення кореневої системи;
  • можливість врятувати розсаду від патогенів, у разі посіву в заражений грунт;
  • зупинка переростання розсади і розвиток потужної кореневої системи.

Пікіровка проводиться, коли сходи зміцніють, і з'явиться 3-5 справжніх листків. За добу обприскати розсаду розчином Епіне з розрахунку 7 крапель на 100 мл води. За дві години до пересадки, не переувлажняя, полийте під корінь теплою водою. Підготуйте грунт – проведіть знезараження, саджайте в грунт кімнатної температури. Виймайте саджанці дерев'яною паличкою. Способи пікіровки:

  1. Пересадка – зволожити грунт, щоб легше очистити корінь від землі. Підготовлені ємності наповніть землею на дві третини, в центрі зробіть поглиблення. Беріть саджанці за коріння або сім'ядольні листя, щоб не пошкодити крихкий стебло. Зробіть усічення головного корінця – пріщіпніте його на 0,3–0,5 див. Опустіть саджанець у посадочну лунку з заглибленням до сім'ядольних листків, ущільніть грунт біля основи. Приберіть рослини в затінене місце на 2-3 дні, після поверніть на підвіконня.
  2. Перевалка – при цьому способі коріння не пошкоджуються, і сіянцям не потрібна адаптація. Останній полив проведіть за два дні до пікіровки, це допоможе дістати коріння разом з грудкою землі. Нові ємності заповніть грунтом на третину, саджанець помістіть в центр, заповніть контейнер грунтом, полийте, виставте на світло. Якщо розсада після перевалки витягується, укрийте грунт фольгою, вона відобразить світло і запобігає переростанню.

Полив

Надлишок вологи для розсади томатів страшніше, ніж недолік, тому важливо дотримуватися правила зрошення. Використовуйте воду з температурою не нижче 20°С, інакше рослини захворіють. Згубна для розсади і жорстка вода, якщо немає можливості використовувати дощову або талу воду, до висадки в грунт поливайте помідори кип'яченої і відстояною водою. Для запобігання сонячних опіків ніжних листків, парникову поливайте розсаду ввечері або в похмуру погоду. Частота поливу залежить від віку сіянців, дотримуйтесь наступної періодичності:

  • Рясно полийте грунт, посадіть насіння, залиште до перших сходів під плівкою без поливу.
  • Через 2-3 дні після зняття плівкового укриття насіння масово проростають тоненькими петельками. Поливати в цей період сіянці не можна. Якщо грунт дуже суха, обприскати розсаду з пульверизатора.
  • Після появи першої пари справжніх листочків зрошує по мірі необхідності – коли грунт висохне і покриється кіркою.
  • За два дні до пікіровки полийте розсаду з лійки з розсіченою струменем.
  • Після пікіровки не зволожуйте ґрунт 5 днів. Полив ускладнить адаптацію саджанців до нового середовища.
  • Надалі зрошує розсаду, орієнтуючись на сухість грунту. Для саджанців, що вирощуються на підвіконнях, бажано, щоб волога надходила з піддону. Для парникової розсади важливо глибоко зволожити грунт для розвитку сильної кореневої системи, тобто потрібно рясний полив (промокання на 20 см углиб), приблизно раз на тиждень.
  • Перед висадкою в грунт рясно полийте саджанці, щоб не пошкодити кореневу систему помідорів при переміщенні.

Підгодівля

Для розсади помідорів важлива своєчасне підживлення. Брак поживних речовин, таких як азот, фосфор, калій, магній і кальцій позначиться на розвитку рослин. При цьому важливо пам'ятати, що надлишок мінералів так само небезпечний для розсади, як і недолік. Способи добрива поділяються на:

  • кореневі – поживні речовини надходять через коріння при поливі;
  • позакореневе – рослина отримує необхідні добрива через стебло і листя при обприскуванні.

Попередньо проведіть підгодівлю при замочуванні насіння. Придбайте спеціалізований мінеральний комплекс, що містить повний набір поживних елементів, наприклад Епін-Екстра, Циркон і мікродобриво Цитовит. Залиште насіння в розчині на дві години, після чого промийте чистою водою, загорніть у вологу тканину до проростання.

  • Перша підгодівля потрібно через три – чотири тижні після сходів. Орієнтуйтеся на появу двох перших справжніх листочків. Розведіть нітроамофоску: 1 літр води 1 чайну ложку добрива. Поливайте під корінь.
  • Друга і третя підживлення проводяться нітроамофоскою меншій концентрації через 7 і 14 днів після першої. Розведіть половину чайної ложки добрива на літр води, поливайте під корінь.
  • Після другої або третьої підживлення, залежить від часу проведення пікіровки, рослинам потрібна перерва в одержанні добрив.
  • Четверта підживлення потрібно через 10 днів після пікіровки, розчином суперфосфату.
  • До висадки розсади в грунт, чергуйте суперфосфат і нітроамофоску, зменшивши концентрацію вдвічі. Підживлювати рослини раз в 7–10днів, орієнтуйтеся на зовнішній вигляд саджанців.
  • Після висадки на грядки підгодуйте помідори через два тижні, до цього кущах вистачає поживних речовин, закладених при посадці.

Відео

Як посадити томати (помідори) на розсаду. Дуже зручно і компактно.

Як виростити розсаду помідор.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!