Як вирощувати полуницю в домашніх умовах

Спочатку полуницею вважалася помилкова садова (ананасна або великоплідна) суниця, яка сталася від чилійської і суниці віргінської. Полуницю вивели в Європі, в 1739 році. Вона вважається продуктом гібридизації (процес одержання гібридів шляхом об'єднання різних клітин в одній). Якщо розбирати назва культури, то воно походить від слова «клуб» – щось кулясте і кругле. Існує величезна кількість різновидів рослини. Якщо ви знаєте, як правильно доглядати за ним, то завжди будете отримувати хороший урожай.

Як правильно вирощувати полуницю у відкритому грунті

Перед тим як вивчати вирощування суниці у відкритому грунті, ознайомтеся з особливостями культури. Рослина є багаторічним з прямостоячим опущеним стеблом заввишки 15-40 див. Корені проникають розташовуються на глибині 30-40 см, Листя прикореневі, зібрані в розетку, порівняно великі, нижня сторона волосиста з виступаючими жилками. Квітки білого відтінку від 5 до 12 штук, зібрані в суцвіття. Період цвітіння – 3 тижні. Плоди з'являються з розрослого квітколожа (на пензлику утворюється 3-5 ягід): спочатку утворюються дрібні коричневі «горішки».

Дерев'яніє стебло через деякий час після посадки культури. У процесі розвитку утворюються ріжки, вуса, квітконоси:

  • Розетки або ріжки з'являються в бічних частинах стебла. Утворюються бруньки, нагадують «сердечка». Чим крупніше дані освіти, тим більший урожай буде згодом. Враховуйте, що при розвитку рослина утворює ріжки все вище і вище над поверхнею грунту.
  • Вуса являють собою довгі батоги. Для посадкового матеріалу використовуйте вуса 1 та 2 порядку.
  • Квітконоси не призначені для розмноження.

Правильне вирощування полуниці – дуже трудомісткий процес. Особливості догляду наступні:

  • Взимку кущі не підмерзають до температури до 8-12 градусів, під снігом – до - 35 градусів. Якщо ранньою весною з'явилися бутони і квітки, то заморозки їх зашкодять: повністю позбутися врожаю не вийде, тому що культура квітне нерівномірно. Бутони витримують заморозки до 4-5 градусів, розпустилися квітки зберігаються до - 2 градусів.
  • Культура любить хороше освітлення, відкриті місця, але може переносити затінені ділянки. Висаджують кущі між рядами молодих рослин. Якщо розташувати полуницю під кроною великого дерева, то згодом утворюються дрібні ягоди.
  • Влітку потрібно частий полив, при короткочасному затопленні культура відмінно зберігається. Враховуйте, що плодоношення, розвиток погіршуються на перезволоженому або занадто сухий грунті.
  • Заміна кущів проводиться 1 раз в 2-3 року: іноді рослини зберігають 4-5 років, п'ятий рік перебування куща на одному місці вважається останнім.

Вибір місця посадки

Ідеальне місце для посадки – добре освітлений присадибну ділянку з рівною поверхнею, захищений від сильного вітру. Бажано, щоб земля була пухкою, окультуреної, без бур'янів: заздалегідь видаліть коріння пирію, в'юнка, осоту, будяка, яглиці. Ґрунтові води можуть залягати на глибині від 70 см. Не вибирайте ділянки, розташовані в низині, де переважає вологість, холодне повітря. Пам'ятайте, що в таких місцях урожай дозріває пізніше на 9-12 днів. Для посадки не підійдуть круті схили, тому що при таненні снігу земля вимивається, що призводить до оголення коренів.

При виборі ґрунту віддавайте перевагу суглинку середнього. Не саджайте в світло-сіру землю, торф'яну, глинистий, дерново-подзолистую грунт, грунт з великим вмістом піску: культура не переносить низького вмісту поживних елементів, нестачі вологи. Якщо на ділянці переважає глинистий або піщаний грунт, то попередньо проводите його окультурення.

Попередня очищення ділянки від бур'янів і шкідників

Основні шкідники – дротянка, сунична нематода, колорадський жук. Попередньо перевірте грядки на наявність личинок комах. Коли зійде сніг, зберіть і спаліть сухі рослини. Якщо виявили личинки шкідників і хочете, щоб вони загинули – посадіть алкалоїдний люпин. Крім того, грунт обробляють аміачною водою: для 1 сотки береться 20 кг. Якщо потрібно очистити ділянку від злакових бур'янів, то візьміть «Раундап»: 3 л на 1 Га.

Підготовка грунту

При близькому проходженні ґрунтових вод роблять високу грядку. Восени земля перекопується: на чорноземі – на глибину 30 см, на слабоплодородной ґрунті – на 18-20 див. Навесні ґрунт боронують, культивують: добрива розміщуйте на глибину 15 см, щоб вони перейшли в підходящу для рослин форму. Підготовка землі може проводитися за 1-2 місяці: грунт повинен осісти, устоятися. Пам'ятайте, що полуниця хворіє при високій концентрації солей в землі, тому не вносьте добрива перед посадкою. Полуниця воліє пухкий чорнозем, супісок. При необхідності внесіть добрива:

  • Якщо земля суглинистий, то внесіть перепрілий гній, торф або компост (на 1 кв. м відро добрива). При відсутності можливості використовувати органіку, застосовуйте нітроамофоску, нітрофоску (для 1 кв. м береться 2 ст. л.).
  • Для піщаного ґрунту використовуйте підвищену дозу гною, компосту, перегною на 1 кв. м 2-3 відра), дернової землі і деревної тирси (3-4 кг).
  • Важкий суглинок або глинистий грунт розбавте річковим піском з органічними добривами: для 1 кв. м використовують 3-4 кг піску, 2-3 відра гною або компосту.
  • Пам'ятайте, що культура добре розвивається в слабокислому, нейтральному ґрунті, з рн 5,5–7,0. При підвищеній кислотності ґрунту (рн нижче 5,5) проводять вапнування. Рекомендується вносити вапнякову або доломітове борошно, тому що ці добавки діють впродовж всього періоду вирощування культури на одному місці (близько 4 років). Норма внесення вапнякової або доломітового борошна – 3-4 кг на 1 кв. м. Додавайте вапно за 2-3 роки до закладання плантації під культуру. Якщо немає вапна, то вносьте золу – вона діє м'якше, містить корисні елементи. Зола вноситься перед перекопуванням землі (2-3 ст. на 1 кв. м).
  • Якщо земля лужна, то потрібно підкислення: використовуйте торф, тирса, перепрілий хвойний опад (10 кг на 1 кв. м) – добавки діють тривалий час. Золу застосовувати не можна. Якщо немає органіки, то використовуйте мінеральні добрива: підійде сульфат амонію, аміачна селітра.

Посадка і догляд за полуницею

Часто (особливо в літній період) висадка здійснюється дворядковим методом: саджанці розташовують на відстані 15 см один від одного у рівному ряду, на відстані 30 см висаджується наступний ряд, через 70 см розташовують подальшу двухстрочную стрічку. Поширена і однострочная схема висадки: кущики розташовують в одному ряду на відстані 15-20 см, через 70 см розміщується наступна строчка з рослинами. Зазначений метод підходить для гряд, які затінені деревами, великими кущами.

Коли можна садити полуницю

Якщо висадка проводиться навесні або восени, то робіть це якомога раніше: при затягуванні з роботою знижується врожайність. Осіння висадка проводиться з 10 серпня по 25 вересня, весняна – з 1 по 20 квітня. Іноді, щоб рослина встигла добре прижитися, здійснюють висадку з середини липня до кінця серпня: для роботи вибирається похмурий день, висаджувати краще після дощу або поливу грунту.

Вибір посадкового матеріалу

Перед тим як купити розсаду, зверніть увагу на стан кущиків. Вибір посадкового матеріалу ґрунтується на наступних моментах:

  • Бажано, щоб кущики були цілком сформованими, мали 3-5 розправлених листочків.
  • Зелень повинна бути насиченого кольору, без пошкоджень, плям, зморшок.
  • Якісні розетки є приземкуватими, мають великі рожеві або червоні центральні нирки: пам'ятайте, що від їх розміру залежить розвиток кущиків, урожай.
  • Якщо діаметр «сердечка» від 20 мм, то в перший рік отримайте до 300 г ягід. Кущики з витягнутими черешками, зеленими «сердечками», дають маленький урожай. Слабкі рослини погано переносять хвороби, швидко знищуються шкідниками, тому вибирайте міцні екземпляри.
  • Якщо кущі цвітуть, то віддавайте перевагу екземплярам з великими квітками. Не вибирайте розсаду з дрібними бутонами або з їх відсутністю.
  • При закладанні нової плантації купуйте по 3-5 примірників від кожного сорту: на ділянці повинно бути 3-4 сорту.
  • Якщо коренева система відкрита, уважно огляньте коріння: вони повинні бути світлими, довжиною від 5 см. Не купуйте екземпляри з темними корінням, тому що вони є слабкими і хворими, погано приживаються після посадки.
  • Вивчіть точку росту («сердечко») – місце повинно бути тонким. Якщо воно товсте, то кущик старий: ягоди будуть дрібні, плодоношення всього 1 рік.

Бажано, щоб коріння кущиків продавалися з землею: так рослини краще приживаються на новому місці. Якщо коріння відкриті, то посадку виконуйте як можна швидше. При затримці посадки прикопайте розсаду у вологу пухку землю (місце повинно бути затіненим). Крім того, коріння можна загорнути у вологий мох і зберігати розсаду у прохолодному приміщенні (льосі або підвалі).

Особливості осінньої посадки

Грядки готуються ранньою весною: під перекопування вносять добрива. Якщо на ділянці мало вільного місця, то грядки можна використовувати для посадки ранніх овочів, які не зашкодять полуниці: підійде цибулю, часник, моркву, селеру. Розсаду висаджують з 10 серпня по 25 вересня. Перед посадкою (приблизно за 5 днів) розсада зберігається у вологому, прохолодному місці.

Щоб рослина змогла швидко вкоренитися, обробіть коріння фунгіцидами (препарати для боротьби з грибками – «Агат-25К», «Браво», «Витарос», «Оксихом»), вмочіть у глиняному говорунці: при такому підході виключається ймовірність пересихання розсади. Якщо не знаєте, як робиться глиняна бовтанка, скористайтеся рецептом: візьміть ½ відра помаранчевої глини, залийте водою (рідина повинна прикривати глину), залиште настоюватися, після чого утворюється сметаноподібна суміш (якщо є грудочки, перемішайте масу). Вивчіть схему висадки кущиків:

  1. Попередньо зволожити грунт: земля повинна бути вологою, але не мокрою.
  2. Ящик з розсадою розміщуйте в тіні.
  3. Коріння укоротіть до 7-10 сантиметрів.
  4. Лунки робляться штиковою лопатою, розсада розташовується так, щоб «сердечка» перебували врівень з поверхнею грунту. Якщо «сердечко» (точка росту) розташовується глибоко, то рослина згниє, при високому розташуванні – не витримає зимівлю, вимерзне.
  5. Коріння присипаються землею, ущільнюються. Важливо, щоб в лунці коріння розташовувалися вільно, земля повинна щільно прилягати. При такому підході кущі не будуть висмикувати. Якщо земля не ущільнена, то рослина повільно приживається, може загинути.
  6. Полийте саджанці: для однієї рослини береться 0,5 л. Так саджанці поливаються, поки не приживуться. Після поливу мульчируйте грунт.

Весняна висадка розсади

Не затягуйте з посадкою: вдалий час перші числа квітня. Підготуйте грунт до настання зими: внесіть перегній (8-10 кг/кв. м) або гній (5 кг/кв. м), суперфосфат (100 г/кв. м) та калійну сіль (50 г/кв. м), після чого перекопайте грядку. Іноді восени не вдається удобрити грунт, тоді при посадці кущиків в кожну лунку рекомендується кидати по жмені перегною або деревної золи.

Вибирайте розвинені кущики, перед висадкою 3 дні зберігайте їх у прохолодному місці. Не забудьте обробити коріння фунгіцидами, глиняну бовтанку, як це описувалося при осінньої висадки. Між лунками і рядами робіть відстань 30 см Глибина лунок створюється такий, щоб у них вільно поміщалися коріння вертикально: найдовший корінь пріщіпніте, крайні листя обріжте (залиште 3-4 листки).

В лунку налийте теплу воду, потім опускайте коріння, поступово засинайте лунку мокрою землею, ущільніть її. Пам'ятайте, що точка росту повинна знаходитися врівень з поверхнею землі. Якщо садите в сухий грунт, то після ретельного ущільнення землі добре пролийте саджанці теплою водою. Навесні щоб уникнути вимерзання кущики накривають плівкою.

Технологія вирощування суниці у відкритому грунті

Якщо для рослин забезпечуються відповідні умови, то в перший рік після посадки активно розвивається коренева система, на кущах з'являються вуса. Що стосується квітконосів, то в перший рік їх рекомендується видаляти, завдяки цьому всі сили рослина буде направляти не на плодоношення, а на розвиток кореневої системи і зелені, що дуже важливо для молодих культур. Щоб згодом отримати хороший урожай, важливо вивчити не тільки правила догляду за рослинами, але і схеми їх посадки.

Рядковим методом

Запасіться саджанцями в кількості від 600 до 670 штук. Час посадки – квітень, липень-серпень-вересень (крайній термін – останні числа вересня). Якщо посадка влітку, то урожай буде в наступному сезоні. Працюйте в похмуру, вологу погоду. Грядки облаштовувати з півночі на південь. Найпоширеніший метод – дворядкова посадка: відстань між кущами – 15-20 см, між рядками – 30, між рядами (стрічками) – 70. При однорядковому методі відстань між кущиками 15-20 см, між рядками – 70. Робота починається з висадки 2 рядів з країв грядки. Вивчіть схему посадки:

  1. Якщо хочете захистити рослини від шкідників, уникнути загнивання плодів, то перед посадкою постеліть на землю лутрасил. Попередньо в ньому зробіть отвори для кустков на відстані 20-30 см один від одного: полотно розрізається ножем хрест-навхрест, згодом вийшли кути загинаються і притискаються грунтом.
  2. Щоб лав вийшли рівними, а грядки акуратними, на протилежних кінцях грядки зробіть відповідні мітки: для обчислення розташування рядів скористайтесь рулеткою.
  3. У зазначених місцях застроміть кілочки, натягніть на них шнур.
  4. З допомогою палички в ряду позначте місця для висадки кущиків.
  5. У зазначених місцях штиковою лопатою, кішками-розпушувачами або руками викопайте лунки.
  6. В лунку налийте літр води. Коли вода вбереться, додайте кущик, добре обліплені коріння його брудом. Далі лунка засипають сухим грунтом, яка щільно притискається.

За вказаною схемою здійснюється одне-, двох-, трьох-, чотирьох-, пятистрочная посадка. При жаркій погоді для рослин створюється тінь: використовуються зелені гілки або мішковина. Після поливу мульчируйте грунт, щоб не утворилася кірка. Якщо використовуєте укривний матеріал, як описано вище, то прибирайте його після зняття врожаю: під ним розмножуються мурашки та інші комахи, від яких позбутися дуже складно. У листопаді вкривайте кущі, якщо відсутній сніговий покрив.

У укрывочных тунелях

Якщо хочете, щоб полуниця швидко розвивалася і плодоносила на кілька тижнів раніше, то використовуйте укриття. Воно застосовується для ранніх сортів. Серед садівників поширений варіант вирощування культури з використанням плівкових тунелів (підійде тим, у кого немає теплиці). Як правило, вкривають рослини, які плодоносять перший або другий рік. Парники встановлюються у кінці квітня-на початку травня:

  1. Встановлюються дуги з дроту: розміщуються на відстані 1 м один від одного, їх висота до 0,5 м.
  2. Кінці дуг заглиблюються в грунт.
  3. На дуги натягується плівка, її слід ретельно закріпити.
  4. З боків і зверху плівка провисає, тому дуги фіксуються шпагатом.

Щоб згодом збирати хороший урожай, одну стінку тунелю зробіть відкривається: край плівки присипте землею або покладіть на матеріал важкі предмети. З іншого боку (протилежного) сторони, в кінці тунелю зберіть плівку і зав'яжіть у вузол, прив'яжіть до кілочків, які згодом вкопати в землю. При температурі вище 25 градусів усередині парника, потрібно провітрювання.

Поливайте полуницю 1 раз в тиждень, вранці теплою водою. Потрібна регулярна прополка. Удобрювати грядки («Нітрофоска», «Біогумус»), до цвітіння і після плодоношення проводьте обприскування, щоб захистити кущі від захворювань, шкідників (від борошнистої роси, довгоносика, суничного кліща обробка рідким профілактичним розчином «Карбофосом», «Інта-Віром», «Шерпою», «Актеллік»). Восени кущики накриваються соломою, лапником, стеблами кукурудзи, лутрасілом.

З використанням агроволокна

Урожай вдається отримати в ранні строки (на тиждень раніше, ніж при традиційному вирощуванні). Після того, як розтане сніг, кущики ховаються агроволокном, завдяки якому для рослин створюється хороша температура: матеріал ефективно захищає від тимчасових заморозків, сильного вітру. Коли на вулиці встановиться гарна погода, матеріал знімають.

Іноді потрібно отримати врожай на 2 тижні раніше. Рекомендується встановити під агроволокном тунелі:

  1. Фіксуються каркаси з дроту (довжина 2 м, товщина 4-6 мм).
  2. Дуги встановлюються уздовж рядів рослин на відстані 1 м один від одного.
  3. Кінці дуг закопується на глибину 30 див.
  4. Зверху дуги скріплюються.
  5. Накривається агроволокно, кінці якого закопуються.

Розведення полуниці на теплих грядках

Популярний сучасний спосіб вирощування проводиться з використанням теплих грядок. Спорудження створюється на поверхні землі або заглиблюється в грунт. Для конструкції використовуються дренаж, теплогенеруюча прошарок, грунт. При облаштуванні теплих грядок навіть при несприятливому кліматі (де до середини червня трапляються морози) можна отримати хороший, відносно ранній урожай. Можна створити:

  • Каркасну грядку, яка підходить для вологій місцевості, заболоченої ділянки. Підготовлені шари укладаються в короб: каркас робиться з дощок або шиферу.
  • Насипну грядку – підійде для місць, яким загрожує затоплення (підземні води повинні проходити далеко від поверхні). Перший етап – викопування неглибокій траншеї, далі заповнюється «начинка» з деревної стружки або сухих гілок (спочатку вкладаються великі, потім дрібніші), паперу (картон, газети, журнали), перегною, сухий пожухлої трави, листя (шар 10 см). Після укладання «начинки» полийте грядку теплою водою, присипте родючою землею. Краю грядки городу дошками.
  • Об'єднані грядки, при створенні яких об'єднують два попередніх методу. Нижні шари з органіки укладаються в траншеї, верхні – в короб.

Незалежно від того, який метод застосовується при створенні грядок, вивчіть послідовність шарів. Траншеї або короби складаються з:

  1. Дрібної металевої сітки, яка захищає від гризунів.
  2. Подрібнених сухих гілок, брусків, деревних відходів.
  3. Картону, газет.
  4. Тирси, дрібної деревної стружки.
  5. Свіжих рослинних відходів.
  6. Перегною.
  7. Шару землі.

Високі грядки для вирощування

Принцип створення піднесеного городу схожий з попереднім методом. Єдина відмінність – в засипці. Підведений город може не мати теплогенеруючого шару, іноді присутній тільки шар родючого ґрунту. Основні поради по створенню високої грядки:

  1. Якщо регіон північний, то створюйте город висотою 20-25 см: взимку грядка буде під снігом і культури не вимерзнуть. Борти висотою 40-60 см не покриваються снігом і промерзають, що негативно позначається на рослинах.
  2. При наявності підходу до грядці лише з одного боку, робіть ширину городу до 60 див. Якщо можливо двостороннє обслуговування, то робиться ширина 1 м.
  3. Для грядок використовується збалансований покупної грунт або перегній.
  4. Перед засипанням землі підготуйте каркас з дощок або шиферу.
  5. Після засипки не утрамбовывайте грунт, залишайте її пухкою, щоб до коріння надходили кисень, поживні речовини.
  6. Піднесену грядку можна зробити звивистій і тим самим прикрасити ділянку.

Правильний догляд в період цвітіння

Навесні вносите аміачну селітру (15 г/кв. м), суперфосфат (30 г/ кв. м), калійну сіль (10 г/ кв. м). Запилення відбувається в травні-червні-липні (залежить від регіону), в цей же час з'являються зав'язі. Вносьте азотні, калійні добрива, гній, золу. Щоб збільшити кількість суцвіть, отримати ароматні плоди, обприскати кущі розчином борної кислоти (1 ч. л. на 10 л води). Потрібно регулярне розпушування грунту. Видаляйте бур'яни, зайві листя, вуса, шкідників. Перед дозріванням плодів між кущами укладіть траву, солому, тирсу, хвою (соснові гілки).

Полив і підживлення

Великі ягоди дозрівають при гарному поливі. Навіть досвідчені садівники визнаються в труднощах при дотриманні балансу при поливі: важливо напоїти кущі і при цьому не перезволожувати коріння. При нестачі води коренева система пересохне, а якщо спостерігається надлишок вологи, то це призведе до появи гнилі. Щоб цього уникнути, дотримуйтеся рекомендацій:

  • Починайте полив з кінця квітня-травня (час активної вегетації).
  • Використовуйте лійку або поливайте зі шланга. Підійде і крапельний полив від виробників поливальних систем: живлення подається в кореневу систему. Розбризкувачі можуть бути круговими, віяловими, хитними, роторними.
  • Для 1 кв. м потрібно 10-12 л теплої води.
  • Частота поливу влітку – 1 раз на 10-12 днів, коли жарко – 3-4 рази в тиждень. Сухий восени поливайте грядки 2 рази в тиждень.
  • Полив здійснюється вранці.
  • Вода не повинна потрапляти на листя, суцвіття.

Розмноження полуниці і пересадка

Способів розмноження полуниці або садової суниці безліч. Робити це легко, якщо дотримуватися особливих рекомендацій. Найпоширеніший метод – отримання посадкового матеріалу за допомогою вирощування розеток, отриманих з вегетативних пагонів (вусів). Якщо на ділянці ростуть сорту, не пускають вуса, то можна скористатися поділом кущів або отриманням розсади з насіння.

Діленням куща

Цей спосіб використовують при вирощуванні ремонтантної полуниці, у якій практично відсутні вуса. Крім того, поділ куща може застосовуватися при нестачі великих розеток, отриманих від вусів. Ділять двох-трьохрічні кущі, у яких розвинена коренева система. Розмноження проводиться навесні або восени: викопується великий, урожайний кущ, поділяється так, щоб у кожної розетки залишалися коріння, далі кожен ріжок висаджується на постійне місце, ретельно поливається теплою водою.

Вусами (розетками)

Для розмноження вибирайте розвинені одно - або дворічні кущі з великими ягодами. Від кущів повинні відходити великі розетки. Під час догляду за рослинами видаляйте тільки самі дрібні пагони. У липні відріжте розетки з 5-6 листочками, посадіть їх в окремі горщики або на нове постійне місце: при пересадці не обтрушуйте грунт з коріння – так рослини краще приживаються. Не забудьте ретельно полити розетки.

Насінням

Часто даний метод застосовується для розмноження ремонтантної полуниці. Вибираються великі, стиглі ягоди, з них шар зрізається з насінням, який згодом розтирається на тканини, маса просушується на сонці. Коли маса висохне, знову перетріть її, відокремте насіння і зберігайте до посадки в паперовому мішку. Сіяти потрібно навесні: попередньо насіння замочуються на кілька днів у талої або дощовій воді (міняйте воду 2 рази в день). Якщо насіння куплені, замочіть їх на кілька годин у регуляторі зростання.

Посів здійснюється в кінці лютого або в березні. Щоб не зробити помилок, дотримуйтеся правил:

  1. Підготуйте ящик, на його дно викладіть дренаж (бита цегла, керамзит), створіть шар з листового перегною, річкового піску, родючої землі.
  2. Зволожити грунт.
  3. Зробіть канавки на відстані 5 см один від одного, глибина траншеек – 0,5 див.
  4. Після розподілу насіння в канавках насипається тонкий шар землі.
  5. Ємність накривається склом або поліетиленовим пакетом.
  6. Контейнер поміщається в кімнату з температурою 25 градусів: зберігайте ємність з насінням в приміщенні близько 2 тижнів.

Якщо садите в грядки, то замість поливу накрийте землю снігом (шар 10 см). Коли на вулиці потепліє, з'являться сходи. Після появи перших листків приступайте до пікіровці: розсаджуйте рослини на відстані 2-3 см один від одного, після появи 5 листочків пікірують згідно зі схемою 5х5 див Коли кущики зміцніють, пересаджуйте їх на постійне місце.

Коли і як обрізати полуницю

У деяких садівників виникає питання, чи варто обрізати зів'яле листя. Краще своєчасно видаляти засохлу листя, тому що під нею розмножуються комахи. При виконанні роботи враховуйте наступне:

  1. Обрізку виробляєте сухим похмурим ранком або ввечері.
  2. Використовується гострий секатор, ножиці.
  3. Видаляються жовті, сохнуть листя, зелень з плямами: не зрізайте листя під корінь, залишайте кущики зі стеблами, живцями довжиною до 10 див
  4. Зрізайте зайві вуса.
  5. Якщо є міцні розетки і ви зацікавлені в розмноженні вусами, то прикопайте відростки, щоб вони дали коріння.

Вирощування полуниці взимку в домашніх умовах

Багато любителі рослин експериментують з посадкою полуниці будинку: культура вирощується на балконі чи на підвіконні. Щоб отримати солодкі на смак плоди, багате вітамінами ласощі, вивчіть принципи технології:

  • Висаджування розеток проводиться в горщики: для 1 куща потрібний об'єм 3 л
  • Якщо використовується одна ємність, то садіть один сорт – це добре відіб'ється на якості врожаю.
  • На дно горщика укладають дренаж, далі насипається родючий грунт (5 частин перегною, 3 частини листяного грунту).
  • Вирощування полуниці в домашніх умовах може здійснюватися з допомогою гідропоніки: субстрат – кокосове волокно, мінеральна вата або перліт.
  • Замінюйте ремонтантні кущі 1 раз у півроку, ампельні – 1 раз в рік.
  • Полив крапельним способом.
  • Якщо є довгі батоги і високі кущі, то перев'яжіть їх або встановіть опори.

Відео

Як виростити ПОЛУНИЦЮ / Садову СУНИЦЮ з НАСІННЯ на підвіконні

Вертикальний спосіб вирощування полуниці. Вирощування полуниці.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!