Очищення печінки по Малахову: як виконувати процедуру

Нетрадиційні способи підтримки здоров'я і авторські методики лікування різних захворювань, розроблені відомим телеведучим Геннадієм Малаховим, користуються особливою популярністю. Для відновлення функціональності, поліпшення роботи печінки він рекомендує регулярно проводити очищення органу з допомогою рослинних олій. На думку самого автора, ця методика агресивна, але дуже дієва.

Що таке чищення печінки

Печінка виконує в організмі роль очисного бар'єру. В ній розщеплюються вітаміни і мінерали, одержувані людиною з їжею і напоями, активні компоненти лікарських препаратів, очищається кров. Щоб орган працював правильно і не давав збоїв, його необхідно правильно підтримувати і періодично прочищати. Метод очищення печінки за допомогою засобів народної медицини називається тюбаж або безконтактне зондування.

Для чого потрібна

Тюбаж використовують для стимулювання жовчних проходів, поліпшення відтоку жовчі, спорожнення жовчного міхура. Методика сприяє очищенню нижніх і верхніх відділів кишечника, допомагає печінці позбутися від шлаків, токсинів, піску та інших токсичних речовин. Регулярна чистка допомагає запобігти інтоксикацію організму, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє створенню правильної мікрофлори кишечника, приводить в норму артеріальний тиск.

При правильному проведенні процедури можна позбутися відчуття гіркоти у роті, прибрати землистий колір обличчя, налагодити апетит, позбутися від метеоризму і запорів. Люди, які регулярно проводять тюбаж, стверджують, що у них налагодилося загальне самопочуття, посилилася працездатність, підвищився настрій. За неперевіреними даними, чищення печінки допомагає запобігти появі геморою і лікує запалення жовчовивідних шляхів.

Показання до проведення

В умовах стаціонару процедуру проводять шляхом введення в кишечник зонда. Основними показаннями для її призначення є різні захворювання печінки і жовчовивідних шляхів: дискінезія, хронічний холецистит, жовчнокам'яна хвороба, гепатити або панкреатити. Часто процедуру призначають не для лікування, а з метою діагностування патології або уточнення вже поставленого діагнозу.

В домашніх умовах очищення печінки частіше проводять з метою профілактики подібних захворювань та для поліпшення самопочуття. Серед головних показань для проведення тюбажа виділяють:

  • проблеми зі сном;
  • відсутність апетиту, загальна слабкість організму;
  • присутність гіркоти у роті, ніяк не пов'язане з споживанням їжі;
  • пожовтіння склер і шкірних покривів, землистий колір обличчя;
  • часті головні болі, мігрені, запаморочення;
  • різні розлади кишечника – діарея, запори, метеоризм, здуття живота;
  • болі в області шлунка, підребер'я, кишечника;
  • напади нудоти і блювоти.

Очищення печінки по Малахову в домашніх умовах

Тюбаж жовчовивідних шляхів і печінки, розроблений Геннадієм Малаховим, проводиться за допомогою рослинного масла і лимонного соку. Суть процедури полягає в тому, щоб активізувати очисну функцію печінки, запустити процес виведення жовчі, паразитів, шлаків, токсинів, конкрементів. Очищення печінки по Малахову проходить у кілька етапів:

  • Перший етап – підготовка, «пом'якшення» організму.
  • Другий етап – нормалізація режиму дня і дотримання фізичної активності.
  • Третій етап – прийом жовчогінного складу.
  • Четвертий етапи – зігріваючі допоміжні маніпуляції.
  • П'ятий етап – завершення очищення.

Малахов стверджує, що найважче людині дається перша чистка, так як організм сильно зашлакований і важко сприймає процес різкої детоксикації. Кожна наступна процедура буде даватися легше, викликати менше неприємних відчуттів. Щоб перша спроба не відбила бажання продовжувати, в процесі детоксикації слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • можна брати будь-яку рослинну олію, але краще переноситися оливкова або лляне;
  • якщо немає лимонного соку, його можна замінити концентрованою кислотою в порошку, соком обліпихи, журавлини або аґрусу;
  • якщо ви почали пити масло і відчули сильний приступ блювоти, спробуйте змінити позу, зробити перерву і продовжити процедуру через 30-40 хвилин;
  • якщо ви все ж вирвали, допивати масло не варто;
  • чищення печінки не слід проводити після тривалої низькокалорійної дієти або голодування, важкого трудового дня або нервового перенапруження;
  • при сильних болях в області підребер'я під час проведення чистки прийміть одну таблетку Папаверину, Но-шпи або іншого спазмолитика.

Коли краще проводити

На думку Геннадія Малахова, найсприятливіший час для очищення печінки – 10-13 місячні добу, ввечері перед настанням повного місяця. Крім того, слід правильно підібрати час року. В зимовий та літній період печінку краще не чіпати, дати їй час відпочити, відновитися після чищення. Проводити очищення печінки по Малахову краще ранньою восени (середина вересня – початок жовтня) або навесні.

Як розрахувати дозу оливкової олії і лимонного соку

Дозу масла і лимонного соку слід підбирати виходячи з розрахунків власної ваги і переносимості організмом продукту. Для новачків, чия маса тіла не перевищує 65 кілограм необхідно взяти 100-150 мл олії і соку. При проведенні повторних чисток дозування можна збільшити до 300 мл Якщо ж дані продукти погано переносяться організмом, збільшувати їх кількість не бажано.

Підготовка до процедури

Щоб очищення печінки по Малахову було максимально ефективним та пройшло легше, до процедури потрібно заздалегідь підготуватися. Робити тюбаж печінки в домашніх умовах відразу категорично не можна. Малахов радить почати процес з «розм'якшення» організму. Це дозволить розширити печінка і жовчні протоки для того, щоб стимулювати їхню видільну функцію і полегшити процес виходу жовчі, каменів, шлаків.

Чіткої поетапної схеми «пом'якшення» Геннадій Малахов не пропонує. Автор методики вважає, що кожна людина має право сам вибрати відповідний для себе варіант. Головне, що варто пам'ятати – організм обов'язково потрібно прогріти і одночасно з цим наситити вологою. Для цих цілей підходять парильні, лазні, сауни, ванни, душі. Людям з худорлявою конституцією тіла варто віддати перевагу гарячій ванні, можна додати в неї трохи трав для розслаблення. Пацієнтам з надмірною вагою краще відвідати суху сауну, всім іншим – парну.

Частота відвідування лазні/бані визначається індивідуально, в залежності від того, наскільки добре людина переносить тепло. Для досягнення необхідного ефекту оптимальний курс становить 1 процедура в день або через добу. Тривалість «пом'якшення» не повинна перевищувати 25 хвилин, а загальна кількість сеансів коливається в межах 3-7 разів. Обов'язкова умова банної підготовки – після кожної теплової процедури потрібно приймати контрастний душ або зробити обливання водою кімнатної температури.

Раціон харчування

За 3-4 дні до призначеної дати проведення очищення необхідно повністю перейти на вегетаріанську їжу. Варто відмовитися від вживання вершкового масла, риби, м'яса, яєць. Перевагу варто віддати кислим свіжим фруктам і овочам. Приймати їжу слід невеликими порціями 5-6 разів на добу. Готувати страви краще на пару, варити або їсти овочі в свіжому вигляді.

За 5-10 днів до початку проведення чистки по Малахову вранці, відразу після пробудження і строго натщесерце, потрібно випивати по 1 столовій ложці підігрітого до 40 градусів олії – оливкової, рослинного, лляного, кунжутного. Обов'язково протягом дня потрібно пити якомога більше свіжого натурального буряково-яблучного соку з розрахунку: 1 частина буряк на 5 частин яблук кислого сорту.

Режим дня і фізична активність

В етап попередньої підготовки Малахов радить включити щоденні фізичні навантаження. Це допоможе зміцнити організм і змусити краще працювати всі його системи. З ранку після пробудження можна робити легку зарядку, з нахилами тулуба вправо-вліво, присіданнями, підтягуваннями. Увечері – легкий, промінь, який прогріває організм біг. Пробіжка буде особливо корисна для людей з надмірною масою тіла.

Замість зарядки вранці можна робити легкий масляний масаж всього тіла, з подальшим прийняттям контрастного душу. Процедура протипоказана людям з ожирінням або жирною шкірою. Не менш важлива частина підготовки – правильний розпорядок дня. Обов'язково висипайтеся, багато відпочивайте, постарайтеся не нервувати в дні перед чищенням. Вставати краще в районі 7-9 годин ранку, лягати спати не пізніше 11 вечора.

Чищення печінки по Малахову - покрокове виконання процедури

У день проведення процедури варто бути максимально розслабленими і спокійними, не планувати жодних серйозних справ і поїздок. Тюбаж по Малахову починають проводити під вечір, приділяючи першу половину дня завершальній підготовки:

  1. Відразу після сну потрібно зробити очищающею кишечник клізму. Геннадій Малахов позиціонує себе як уринотерапевт, тому клізму рекомендує робити з сечею. При бажанні ви можете почистити кишечник спеціальними розчинами або звичайною водою.
  2. Приблизно в 9 ранку зробіть легкий сніданок, наприклад, вівсяну кашу на воді і фрукти. Випийте склянку свіжого кислого соку.
  3. До обіду, якщо почуття голоду долає, перекусіть овочевим салатом з капусти або випийте склянку кефіру. Після цього їсти нічого не можна.

Через дві години після останнього прийому їжі, починайте розігрівати печінка, закріпивши грілку в зоні проекції органу. Як тільки грілка почне остигати, додайте в неї гарячу воду. Заздалегідь поставте біля ліжка масло, лимонний сік, тазик (на випадок появи блювоти), аплікатор Кузнєцова, ватку, шматочок пекучого перцю. Після цього приступайте до повноцінного очищення:

Час

Необхідні дії

Можливі відчуття

19.00

Сядьте в зручну позу, зробіть два ковтки масла і стільки ж лимонного соку. Повторюйте прийом «напоїв» через кожні 15-20 хвилин, поки рідини не закінчаться.

Нудота, блювання.

21.00

Заткніть одну ніздрю ваткою, покладіть під язик шматочок пекучого перцю, а аплікатор Кузнєцова на бік. Дихання плавне, витягайте живіт на вдиху, втягуйте на видиху. Тривалість процедури 20 хвилин.

Відчуття печіння у роті, запаморочення, біль у правому підребер'ї.

23.00

Починається безпосередня чистка – послаблення випорожнень, діарея. У мазутообразных калових масах брудно-зеленого кольору можуть бути слиз, згустки жовчі, камені.

8.00

Необхідно випити 0,5 літра свіжовичавленого яблучного, бурякового, журавлинного соку.

Відчувається слабкість у тілі, може виникнути запаморочення.

12. 00

Якщо є апетит можна з'їсти легкий салат або вівсянку.

До обіду ще турбує пронос.

14.00

Зробити очищувальну клізму.

Можливий легкий дискомфорт, неспокій. Згодом настає повне полегшення, консистенція фекалій стане однорідною.

Закріплення результату

Правильний вихід з чищення не менш важливий, ніж сам процес. Після проведення процедури Малахов рекомендує утриматися від фізичних навантажень, більше відпочивати, дотримуватися режиму дня і дієту. У перші кілька днів можливе зниження апетиту, пийте більше соків, піде на користь відвар шипшини, ромашка. Після того як процес травлення налагодиться, можна поступово вводити в раціон нові продукти і страви.

Дієта після очищення печінки

Правильне, збалансоване харчування сприяє закріпленню результату і сприятливо позначається на стані здоров'я в цілому. В періоди між проведенням чисток потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • приймати їжу потрібно, тільки якщо долає почуття голоду, ніколи не переїдати або їсти «за компанію»;
  • відмовитися від вживання алкоголю, міцного кави, чаю, тютюнопаління;
  • вага однієї порції не повинен перевищувати 300 грам, якщо ж ви відчуваєте сильний голод, випийте склянку солодкого неміцного чаю;
  • завжди починайте ранок зі склянки свіжовичавленого соку – буряково-морквяного, гарбузового, яблучного, апельсинового;
  • в якості основної їжі повинні виступати кислі фрукти, овочі, вегетаріанські супи, дієтичні каші;
  • потрібно відмовитися від жирного, смаженого, копченостей, консервів, здоби, напівфабрикатів;
  • обмежити споживання солі, гострих спецій, соусів, грибів, бобових культур;
  • корисними для травлення будуть кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності, кисіль домашнього приготування.

Скільки разів потрібно повторювати процедуру

Печінка складається з чотирьох відділів, кожен з яких, на думку автора, прочищається за одну процедуру. Для повної чистки потрібно провести 4 сеанси з перерв дві-три тижні. Тим, хто вже неодноразово вдавався до тюбажу, старатися не варто. У профілактичних цілях тюбаж з рослинним маслом і лимонним соком потрібно проводити не частіше двох разів у рік. Для першого очищення печінки по Малахову обов'язково, щоб місяць перебувала в повній фазі.

Побічні ефекти і протипоказання

Перед тим як приступити до підготовчих процесів очищення печінки по Малахову ознайомтеся із загальними протипоказаннями:

  • вагітність, період лактації;
  • відновний період після проведення будь-яких хірургічних операцій;
  • гострі запальні або інфекційні захворювання;
  • загострення хронічних хвороб;
  • грижа;
  • наявність поліпів, злоякісних новоутворень в кишечнику;
  • нещодавно перенесені захворювань серцево-судинної системи – інфаркт, інсульт;
  • знижений тиск;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту – гастрит, виразка;
  • ерозія кишечника;
  • кровотечі.

Сам процес чистки у всіх відбувається по-різному. Найважче доводиться новачкам. Можливе виникнення наступних побічних ефектів:

  • Нудоти або позивів до блювання, що пов'язано з прийомом олії. Якщо через якийсь час трапилася блювання, при цьому в масах були присутні включення зеленого або чорного кольору, значить – шлунок очистився від шкідливої плівки і продуктів переробки їжі.
  • Рідкого стільця, з домішками слизу, зеленого кольору, що є підтвердженням вдалою очищення.
  • Біль в області діафрагми, боці – пов'язані з скороченням гладкої мускулатури.
  • Слабкість, біль у м'язах, тремор рук. Симптоми виникають після проведення процедури і проходять самостійно до вечора або до обіду наступного дня.

Відео

Золотий запас "Малахов+". Очищення печінки. Оливкову олію і лимонний сік.

8 канал «В гостях у Геннадія Малахова» "Печінка"

Відгуки лікарів

Михайло, лікар-гепатологОчищення печінки по Малахову небезпечно для здоров'я. Жоден кваліфікований медичний працівник не порадить її пацієнту. Подумайте хоча б про те, що невідомо як поведе себе організм після ударної дози масла, і немає гарантії того, що великі камені не застрягнуть в протоках. Тоді без екстреної операції не обійтися.
Тетяна, лікар-гастроентерологМетод очищення печінки по Малахову, на мою думку, не що інше, як плацебо. Особливо сумнівним виглядає клізма. Разом з сечею з організму виходить багато шкідливих речовин і близько 40 мг кортикостероїдів. Введення випорожнень в просвіт прямої кишки може привести не тільки до інтоксикації, але і нашкодити надпочечникам.

Відгуки пацієнтів

Максим, 45 роківОчищення печінки по Малахову стала для мене рятівною. Два роки тому я переживав втрату батька і часто випивав. З часом став відчувати себе дуже погано, з'явилася постійна гіркота в роті, сильна слабкість, болі в боці. Після трьох процедур чищення, яку порадив сусід, все як рукою зняло». Зараз не п'ю, навіть намагаюся правильно харчуватися.
Дарина, 52 рокиМетод очищення печінки по Малахову я побачила по телевізору. Робила, як радив автор, але замість аплікатора, використовувала магніт (подруга сказала, він підсилює ефект). Перші відчуття були жахливими, але на ранок стан прийшло в норму. Ще через день стало легше дихати, посилилася працездатність. Зараз планую повторну процедуру.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!