Чому огірки ростуть гачком

Серед городників самими невибагливими, некапризными овочами вважаються огірки. Їх насправді легко вирощувати, якщо дотримуватися певні правила догляду. В іншому випадку вони можуть вирости неправильної форми і малопривабливими на смак. Такі овочі складно закочувати, можна використовувати тільки для засолювання або на салат.

Чому закручуються огірки в теплиці

Головний ознака якості овочів – їх зовнішній вигляд. Чим рівніше і зеленішою огірки, тим краще для засолювання і для вживання в свіжому вигляді. Проте буває так, що люди висаджують один і той же сорт, приблизно однаково доглядають за плодами, але отримують різний врожай. Так чому ростуть нерівні огірки? На формування плодів впливають багато факторів, тому неможливо дати однозначну відповідь. Багато залежить від ступеня освітленості теплиці, зволоження, живлення, обраного сорту.

Нестача калію в ґрунті

Під час плодоношення огірків необхідно приділяти першорядне значення підгодівлі калієм. Якщо не вистачає даного мінерального речовини, плоди починають рости гачком, листя забарвлюється в темно-зелений колір. Крім цього, можна помітити такі характерні ознаки, як витягування рослин і велика кількість пустоцветов. Часто це відбувається з вини садівників, які люблять обробляти огірки азотовмісними добривами, із-за чого виникає порушення калійного обміну.

Чому огірки ростуть гачком у другій половині літа? Справа в тому, що з кінця липня по ночах знижується температура і рослинам з-за холоду складно поглинати калій. Якщо і до цього спостерігався недолік мінеральних речовин, ситуація стає ще гірше – огірки деформуються навіть в теплиці. Вирішити проблему допоможуть активні кореневі підгодівлі калійвмісними речовинами.

Різні сорти огірків в одній теплиці

Ще одна причина формування кривих плодів – сусідство різних сортів. Хоча всі огірки обожнюють вологе повітря, часті поливи, є між ними і відмінності. Наприклад, деякі сорти є пчелоопыляемыми, інші – гібридами, не потребують запилення. З цієї причини слід знати біологічні особливості огірків, щоб уникнути появи неправильної форми огірочків. Не можна вирощувати разом невідповідні один одному сорту в межах однієї теплиці. Як мінімум, можна спробувати ізолювати рослини нетканим матеріалом, марлею.

Полив огірків холодною водою

Чому огірки нерівні? Можливо, їх неправильно поливають. І огіркова розсада, і дорослі рослини люблять кімнатну температуру води в межах 18-23 градусів. Якщо ж полив здійснюється більш холодною водою, овочі реагують болісно: загальмовується їх розвиток, з'являються захворювання, плоди починають рости гачком. Щоб цього не допустити, огірки необхідно поливати водою кімнатної температури. Робити це треба акуратно, щоб не розмити коріння і не зламати стебла. Бажано поливати не з шланги, а звичайної садової лійки.

Особливості сорту

Неправильної форми огірки можуть виростати в результаті невірно підібраного сорту. Якщо садівник посадив світлолюбні, теплолюбні види гібридів, в кінці літа вони обов'язково будуть реагувати на зниження температури і зменшення світлового дня зміною форми. Такі сорти огірків необхідно садити раніше і збирати до настання осені (кінця серпня).

Умовно всі сорти гібридів діляться на 4 групи в залежності від відсотка формування потворних плодів. Найбільш вдалими вважаються Твикси, Отелло, Паратунка – у них менше ймовірності розвитку неправильних огірків. Якщо ж обрані такі сорти, як Патті, Чемпіон, Хлопчик з пальчик, у другій половині серпня майже у 100% буде спостерігатися стоншена частина плодоніжки або потворна форма плоду.

Чому ростуть криві огірки у відкритому грунті

Якщо овочі вирощуються на грядках без укриття, вони теж можуть бути неправильної форми. Причини ті ж самі, що і у випадку з парників. Овочам не до вподоби високі температури, нестача вологи, полив холодною водою, висока щільність посадки і так далі. Вони люблять добре харчуватися – лише за цієї умови плоди ростуть смачними і красивими. Дізнайтеся, чому огірки ростуть гачком у відкритому грунті.

Неправильний полив

У огірків така коренева система, яка потребує постійного зволоження. Подібно тропічним рослинам, овочі не можуть прожити без постійної вологості. Якщо їм не вистачає води, листя темніють, стають крихкими, якщо її занадто багато, пригнічується ріст пагонів, в грунті знижується кількість кисню, зменшується утворення плодів. Рослинам шкодить полив холодною водою з колодязя або свердловини. Рекомендована температура – не менше 18 градусів. Можна зробити висновок – огірки закручуються і у них з'являється гіркий присмак в основному з-за неправильного поливу.

Надлишок азотних добрив

Часто овочі закручуються з-за надлишку азоту в ґрунті. Садівники протягом літа посилено підживлюють рослини курячим послідом та іншими субстанціями, багатими вищевказаним мінеральною речовиною. При цьому вони забувають про те, що огіркам потрібен калій. Навіть якщо його вносили восени при обробці грунту або при посадці насіння навесні, цього мало. Для дозрівання здорових плодів потрібен калій, інакше в умовах надлишку азоту огірки будуть рости гачком.

Нестача тепла

Кращий час для вирощування огірків у відкритому грунті – початок і кінець літа. З настанням осінніх днів ночі стають холоднішими і овочі починають відчувати брак тепла. Температурні перепади стають причиною деформації плодів, тому що рослини перестають засвоювати корисні речовини з грунту. Майте цю інформацію на увазі, якщо хочете зібрати хороший урожай, постарайтеся приділити овочів більше уваги і навчитеся правильно доглядати за ними восени.

Що робити, якщо огірки почали рости гачком

Вивчіть прості рекомендації, які обов'язково допоможуть вирішити проблему плодів потворної форми:

  1. Раніше ви дізналися, чому осінні огірки ростуть гачком. Одна з причин – недостатній або неправильний полив. Щоб знизити потребу рослин в постійній вологості, можна злегка підгорнути стебла землею або провести мульчування торфом, перегноєм.
  2. Для захисту від нічних похолодань рекомендується спорудити найпростіші парники, використовуючи для цього звичайну плівку та металопластикові труби. Під укриття можна поставити пляшки з гарячою водою. В теплиці для профілактики утворення гачків можна використовувати обігрівальні прилади.
  3. Збирайте огірки часто, щоб не утворилися перерослі, потворні плоди гачком, які затримують ріст і розвиток нових.
  4. Якщо не впевнені, чому осінні огірки ростуть гачком, відрегулюйте полив. Обов'язково прогрівайте воду на сонці, а в похмуру погоду її можна розбавляти окропом.
  5. Якщо рослині не вистачає поживних речовин, проведіть кореневу підгодівлю. Корисно використовувати деревну золу, приготувавши з неї настій, розчин сірчанокислого калію.
  6. Якщо у теплиці ростуть гібриди і бджолозапильні сорту, ізолювати їх один від одного – натягніть між рослинами марлю.

Відео: чому деформуються огірки

ЧОМУ ОГІРКИ РОСТУТЬ ГАЧКОМ?РІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!