Дієтичне м'ясо - нежирні і низькокалорійні сорти, рецепти приготування страв з фото

Якщо людина не вегетаріанець, то страви з дієтичного м'яса без жиру, приготовані за спеціально розробленими рецептами, повинні обов'язково входити в його раціон, адже завдяки цьому корисному продукту організм збагачується вітамінами і потрібними мікроелементами. Однак не все м'ясо можна вважати корисним, бо кожен вид відрізняється за смаком і складом.

Що таке дієтичне м'ясо

Кажучи загалом, пісні – це все сорти, у яких міститься мінімум тваринного жиру і холестерину, закупоривающего судини, що призводить до тромбозу і погано впливає на роботу серця. Білка ж і корисних амінокислот у такому дієтичному м'ясі набагато більше, ніж у звичайному. Крім цього, в ньому міститься фосфор, магній, кальцій, залізо і ще ряд потрібних організму вітамінів.

Яке корисніше для людини

Вибір дієтичного м'яса – складний процес, бо в магазинах представлено багато різних видів, причому не всі вони є дієтичними. Наприклад, свинину і баранину можна назвати низькокалорійними продуктами з-за вмісту жиру. Яловичина – менш жирна, але вибрати підходящий шматок теж вельми складно: краще брати телятину. На думку фахівців, індичка і кролятина – саме корисне м'ясо для людини і при цьому низькокалорійне. Ще в список дієтичного м'яса птиці можна внести і курячу грудку.

Птиця

Птицю завжди відносили до найбільш дієтичних продуктів. Однак гусака і качку в цей список внести не можна, бо м'ясо у них дуже жирне, а за калорійністю близько до баранині. Існує два основних види пісного і корисного м'яса птиці:

  1. Курка – дієтична, присутній практично на кожному столі. В ній міститься багато вітамінів, білка і корисних мікроелементів. Варто відзначити, що саме пісне м'ясо птиці – це куряче філе.
  2. Індичатина – не менш корисний птах. В її гипоаллергенном м'ясі міститься цілий ряд амінокислот, які допомагають організму швидко позбутися від холестерину.

Дієтичне м'ясо тварин

Якщо ви вирішили схуднути, але не можете їсти занадто «легку» і дієтичну птицю, то вам варто знати, що є ще і нежирне м'ясо тварин:

  1. Яловичина вирізка або тонка частина. Однак подбедерок брати не варто, тому як він буде важко засвоюватися організмом.
  2. Конина відрізняється своїм незвичним для багатьох смаком. Кінське відносять до найбільш пісним видами м'яса.
  3. Телятина – та ж яловичина, але корисніше, тому що в молодому м'ясі міститься набагато менше жиру.
  4. Кролятина – найкорисніше і нежирне тушки ссавців. Кролика навіть рекомендують включати в прикорм маленьких дітей.

Яке м'ясо вважається дієтичним

Сьогодні сортів м'яса існує величезна кількість, але багато хто намагаються вживати в їжу не просто смачну птаха або тварини, але ще і стежать, щоб обраний м'ясний продукт приносив користь організму в процесі схуднення. Так, індичка – сама низькокалорійна, на другому місці йде грудка курки. При виборі м'яса тварини намагайтеся схилятися до куску, у якому немає жирових прошарків.

Як готувати

До цього питання дуже ретельно підходять ті, хто хоче схуднути і налагодити свій раціон харчування. М'ясо для тих, хто сидить на дієті – незамінний джерело білка, який довго перетравлюється і блокує відчуття голоду. Щоб настільки корисний продукт не мав у складі такої шкідливої речовини, як холестерин, вам потрібно знати, як приготувати його правильно. Так, сидячи на дієті, м'ясні страви краще запікати, варити або робити на пару, причому бажано без спецій і солі.

У духовці

Запечена їжа відрізняється своїми корисними властивостями: під час термічної обробки вона зберігає аромат і природний смак. Ще плюсом даного способу приготування є те, що дієтичне м'ясо в духовці виходить більш соковитим і практично не втрачає наявних у ньому поживних речовин. Запікати страви можна просто на деко, в рукаві або загорнувши у фольгу.

На пару

Парові страви відрізняються від смажених і навіть тушкованих своїми смаковими якостями. Крім цього, даний спосіб приготування набагато більше підходить тим, хто намагається вживати менше шкідливої їжі. Дієтичне м'ясо на пару можна панірувати, робити з грибами, сиром або овочами, а готувати в пароварці, мультиварці або просто над вируючим в каструлі водою.

Відварене

Якщо ви перейшли на здоровий спосіб життя, то такий спосіб приготування їжі вам сподобається, адже тут теж можна придумати багато варіантів. Наприклад, якщо дієта не забороняє вживання м'яса з овочами, то зваріть дієтичний суп. Єдине, що варто враховувати, це те, що м'ясо потрібно відварювати окремо, а овочі пасерувати або тушкувати без масла.

Дієтичні м'ясні страви

Навіть якщо використовувати виключно нежирні сорти м'яса, можна отримати не тільки здоровий, але і дуже смачний обід, особливо якщо його доповнити ще якимись малокалорийными продуктами. Тим, хто думає, що приготування корисної при схудненні їжі – це складний процес, допоможе дана добірка рецептів, яка доведе, що дієтичні м'ясні страви робляться просто.

З яловичини

Такого роду м'ясний продукт володіє великою кількістю заліза у складі, вітамінів і білків. Вибравши нежирний шматок, важливо правильно його приготувати, а в цьому вам допоможуть дієтичні рецепти яловичини. Наприклад, відварити м'ясо зможе кожен, а от як загасити його так, щоб воно вийшло м'яким, знають далеко не всі, але дотримуючись рецептури, ви легко зможете це зробити.

Інгредієнти:

  • зелена квасоля – 200 г;
  • олія оливкова – 2 ст. л.;
  • яловичина – 700 р;
  • стебло селери – 1 шт.;
  • вода – 2 ст. л.;
  • морква – 1 шт.;
  • пряні трави – за смаком;
  • томати консервовані – 3 шт.;
  • крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.;
  • гарбуз – 150 г;
  • картопля – 2 шт.

Спосіб приготування:

  1. Промиту яловичину наріжте на дрібні частини, обсмажте шматочки на олії.
  2. Відваріть дрібні шматочки кореня селери, кружечки моркви. До м'яких овочів додайте яловичину.
  3. Посипте блюдо спеціями, засипте дрібні шматочки консервованих томатів.
  4. Тушкуйте суміш близько години, зробивши середній вогонь.
  5. Додайте в казан брусочки гарбуза, картоплі і квасоля. Залиште готуватися ще на 15 хв.
  6. Розведіть водою крохмаль, влийте вийшов соус до підготовлюваних продуктів, а через 15 хвилин зніміть страву з вогню.

Якщо хочете урізноманітнити свій раціон здорового харчування, зробіть фрикадельки з яловичого фаршу на пару. Важливо знати, що даного роду страву можна їсти при схудненні, але тільки м'ясну масу бажано перекручувати самостійно, взявши шматок свіжої яловичини. Не відкладаючи часу, приступайте до приготування нового для себе дієтичного страви.

Інгредієнти:

  • вирізка – 300 г;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • масло вершкове – 1 ст. л.;
  • рисова крупа – 50 г;
  • яйце – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Відварити рис.
  2. Яловичину промити, нарізати, перебити блендером або м'ясорубкою.
  3. Готову охолоджену крупу з'єднати з м'ясною масою, перебити суміш ще раз, а після вбити туди яйце, влити олію, заздалегідь розтоплене.
  4. Від загальної маси відщипувати потроху, формувати кульки, викласти їх на сковороду.
  5. До виробів влити воду, поставити посуд на вогонь.
  6. Після закипання варити м'ясні кульки 10 хвилин, подати.

Дієтична курка

Любителів корисна для фігури та здоров'я їжі точно зацікавить така страва, як куряче філе в мультиварці, доведене до готовності на «Варінні на пару». Страву можна їсти з гарнірами: рисом, овочами та картоплею. Курка для тих, хто сидить на дієті – один з ідеальних варіантів білкового вечері, тому якщо хочете урізноманітнити меню, обов'язково приготуйте філе курча з картоплею.

Інгредієнти:

  • вода – 350 мл;
  • приправи – за смаком;
  • базилік сухий – 0,5 ч. л.;
  • картопля – 4 шт.;
  • філе курчати – 600 г;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • цибуля – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Прохолодною водою обмийте філейну частину курчати, наріжте великими шматками.
  2. Овочі очистіть, поріжте кубиками.
  3. У чашу залийте воду, варіть 15 хв. курчати, включивши «Варіння на пару».
  4. Засипте до курчаті овочі, приправити суміш, перемішайте.
  5. Закрийте кришку кухонного приладу, не змінюючи режим, залиште страву готуватися ще на 30 хв.
  6. Подайте курча з овочами гарячим.

Шанувальникам дієтичного м'яса курки знайомий і такий рецепт, коли філе готується з зеленню і цибулею, а для яскраво вираженого пікантного смаку посипається меленим імбиром. Завдяки тому, що страва робиться в мультиварці, воно стає соковитішим, а за рахунок парового способу виходить абсолютно не жирним. Ознайомтеся з докладним описом процесу готування такого наїдки.

Інгредієнти:

  • філе курки – 500 г;
  • зелень свіжа – 0,5 пучка;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • імбир мелений – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Філейну частину промийте, наріжте середніми шматочками.
  2. Моркву поріжте на тертці.
  3. Зелень і цибулини подрібніть, підмішайте до інших інгредієнтів, присипте все імбиром, підсолити.
  4. Застеліть дно ємності для готування на пару папером, зверху розподіліть курино-овочеву суміш.
  5. Увімкніть «Варіння на пару», залиште техніку готувати страву 40 хв. Після вимикання потримайте страва всередині приладу ще хвилин 20.

Низькокалорійні страви з індички

Індиче філе в раціоні правильного харчування займає одну з провідних позицій за своїх корисних властивостей і низької калорійності. Індичка при схудненні може доповнюватися як овочами, так і крупами, а якщо блюдо правильно приготувати, то м'ясо вийде дуже соковитим. Подбайте про своє здоров'я і приготуйте багате вітамінами філе індички на пару.

Інгредієнти:

  • філе індички 450 г;
  • сир твердий – 200 г;
  • помідори – 2 шт.;
  • часник, спеції – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Індичатину промити, нарізати невеликими шматочками. Можна ще замаринувати філе в соку лимона або гірчиці.
  2. Сир перетворити у велику стружку.
  3. З лука зробити півкільця, з помідор – кубики, а часник дрібно порубати.
  4. У чашу пароварки (або мультиварки) викласти м'ясні брусочки, зверху розподілити цибулю, часник, потім помідори. Притрусити все сиром.
  5. Готувати філе під сиром близько 40 хвилин, трохи остудити і подати.

Тушковані тефтелі з индюшиной грудки з селерою підійдуть тим, хто любить ситно і смачно повечеряти, але стежить за фігурою і контролює раціон. Завдяки доданого в рецептуру кабачка готові вироби мають невисоку калорійність, а селера не тільки додає їм особливі смакові нотки, але і сприяє швидкому спалюванню зайвого жиру в організмі людини.

Інгредієнти:

  • часник – 3 зубчики;
  • кабачок – 1 шт.;
  • пластівці вівсяні – 2 ст. л.;
  • корінь селери – 1 шт.;
  • філе індички – 400 г;
  • спеції, сіль – за смаком;
  • цибулю, моркву – по 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Саму нежирну частина індички промити, порубати ножами м'ясорубки.
  2. Кабачок порізати на тертці.
  3. Корінь селери, цибулю, часник дрібно порубати.
  4. З'єднати в одній ємності всі подрібнені компоненти, перемішати їх добре.
  5. Засипати до маси спеції, сухі пластівці.
  6. Сформувати круглі тефтелі, відправити на дно каструлі.
  7. Влити в посуд півсклянки води, тушкувати все півгодини.

З кролика

Кролятина ще з давніх часів вважалася делікатесом і найкориснішою. Педіатри рекомендують давати цей екологічно чистий продукт малюкам в якості прикорму, а дієтологи стверджують, що менш пісного м'яса не знайти. Внісши в раціон дієтичні страви з кролика, ви зможете поліпшити роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, наситити організм вітамінами, зняти нервове напруження. Дуже смачно виходить, наприклад, кролятина, запечена в рукаві в духовці.

Інгредієнти:

  • тушка молодого кролика – 1 шт.;
  • кефір – 0,5 л;
  • зелень – 0,5 пучка;
  • цибуля – 4 шт.;
  • гірчиця – 1,5 ст. л.;
  • олія оливкова – 1 ст. л.;
  • перець, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Кролика промити, розрізати. Невеликі частини тварини скласти в миску, ретельно присмачити приправами, перемішавши руками.
  2. Нарізати у формі півкілець цибулю, закинути до м'яса.
  3. Залити заготівлю кефіром, щоб молочний продукт повністю покрив м'ясний. Перемішати кролятину, щоб всі шматочки добре промариновались, поставити ємність у холод годин на 10.
  4. До промаринованному м'яса покласти гірчицю, дати заготівлі постояти ще 10 хвилин.
  5. Змастити деко, викласти на поверхню кролятину, поставити в духовку на 15 хв.
  6. Присипати страву зеленню, полити маринадом, залишити потушиться ще хвилин на 10.

Даний рецепт дієтичних котлет з кролика підійде не тільки людям, які намагаються налагодити свій раціон харчування і схуднути, але й батькам, стежать, щоб в меню їхньої дитини були тільки корисні продукти. Приготування такої страви з м'яса займає зовсім небагато часу, зате ви отримаєте дуже смачні дієтичні вироби, добре підходять до будь гарнірів.

Інгредієнти:

  • масло вершкове – 100 г;
  • борошно – 0,5 склянки;
  • м'якуш білого хліба – з 3-х шматочків;
  • яйце – 1 шт.;
  • тушка кролика – 1 шт.;
  • вода – 0,75 ст.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • спеції, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Залити водою м'якушка хліба, цибулю порізати.
  2. Тушку кролика промити, потім відокремити м'ясну частину від кісток.
  3. Кролятину порубати в фарш на м'ясорубці, влити до маси розтоплене масло.
  4. Вбити до кроличьему фаршу яйце, добре все вимішати.
  5. Сформувати будь-якого розміру кульки (краще не надто великі), злегка приплюснути кожен.
  6. Підсмажити вироби на розпеченій сковороді, не наливаючи масло.
  7. Золотисті котлетки подати з гарніром.

Відео

Дієтична яловичина у фользі на пару в мультиварці Редмонд

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!