Як прищипувати огірки

На своїй ділянці багато вирощують огірки, адже це дуже популярний овоч. Кожному садівникові хочеться зібрати великий урожай, а з допомогою певних агротехнічних прийомів можна допомогти огірочків правильно розвиватися. Що таке прищипування рослин і як правильно її проводити, стане ясно з представленого огляду.

Навіщо потрібно прищипування огірків

Деякі городники вважають за краще обійтися без цієї процедури, при цьому збирають значний урожай. Однак на питання, чи треба прищипувати огірки, відповідь може бути тільки позитивним, адже від цього напряму залежить формування плодів. На головному стовбурі рослини часто утворюються чоловічі суцвіття, які в народі називають пустоцвіти, але для відмінного врожаю потрібні жіночі квітки, які з'являються тільки на бічних відростках.

Прищіпку рослин здійснюють з метою видалення зайвих квіток, які забирають сили і перешкоджають формуванню огірків. Дуже важливо під час прищіпки зберегти листя, в якій сконцентрована маса корисних речовин. Переваги процедури полягають в наступному:

  • починають утворюватися жіночі пагони;
  • знижується гіркота плодів;
  • з'являється можливість зібрати більше врожаю з куща.

Як прищипувати огірки, щоб підвищити врожайність? Потрібно дотримувати певні правила. Якщо відщипувати зайві пагони та квіти вчасно, то урожай буде кращої якості і в більшому обсязі. Селекціонери регулярно виводять нові види огірків. Наприклад, існують сорти, жіночі квітки на головному пагоні яких утворюються відразу. При цьому прищіпку все одно рекомендується проводити: вона стане відмінним стимулятором формування плодоносних суцвіть.

Ще одна важлива процедура для збільшення врожайності – пікіровка огірків. Для цього при пересадці розсади з підвіконня потрібно трохи прищипнути коріння. Кращий час для цього – п'ятий або сьомий день після того, як з'являться сходи, коли вже розвинуться сім'ядольні листочки. Рекомендується вибирати під розсаду ємності об'ємом 0,7-0,8 літрів, щоб висадка рослин пройшла успішно. У відкритий грунт культуру висаджують тільки через 30 днів.

Як формувати огірки в теплиці

Багато садівники вважають, що процес вирощування овочів у парниках і на грядці разюче відрізняється. Наприклад, потрібно прищипувати огірки в теплиці? Одні рекомендують це робити регулярно, інші не роблять зовсім. Проте вважається, що якщо вчасно відщипувати зайві квіти і пагони, то огірочки будуть смачніші. Як прищипувати огірки:

  1. Коли стебло рослини дістане рівня шпалер, на ньому слід залишити тільки 3-4 листочка.
  2. Листя навколо опори обламують, а стебло прив'язують до шпалері у двох місцях.
  3. Коли на кущі сформуються додаткові пагони, їх витягають і прищипують на висоту 50 див.

Якщо все зробити правильно, ваша культура буде плодоносити тривалий період часу, але процедура формування огіркового куща дуже складна. Людина, що не має певних знань і навичок у цій галузі, може не впоратися із завданням. Якщо ви зважитеся перший раз проводити прощипывание, краще порадьтеся з професіоналами.

Як правильно прищипувати огірки у відкритому грунті

Схема для культури, вирощуваної на грядці, може трохи відрізнятися, адже догляд за рослинами в грунті і парнику проводиться по-різному. Прищипування пагонів не є винятком. Доцільність проведення таких маніпуляцій при вирощуванні огірків на грядці залежить від того, як густо вони посаджені. Не проводиться процедура тільки для тих рослин, у яких короткі стебла, адже пагони при цьому не впливають на врожайність.

Потрібно прищипувати огірки у відкритому грунті? Обов'язково проводите видалення верхівок непотрібних пагонів періодично. Етапи формування пагонів:

  1. Видаліть верхівки пагонів. Робити це починають не раніше, ніж основна батіг досягне довжини близько 100-120 см, а бічні паростки близько 50 см. При цьому повинні бути пагони другого порядку довжиною до 20 див
  2. На основному паростку знищіть місце формування четвертого аркуша. На бічних пагонах варто відщипувати ділянку після другого аркуша.
  3. У гібридних сортів відщипувати потрібно тільки бічні відростки.

Прищіпка огірків насекомоопыляемых сортів

Всі сорти цієї культури ділять на види:

  • партенокарпічні;
  • комахозапильні.

У другому випадку для зав'язі плодів потрібна присутність запилювачів. Варто відзначити, що комахозапильні сорти особливо потребують прищіпки, адже на них утворюється багато чоловічих суцвіть. Крім того, існують особливі схеми проведення процедури, яку рекомендується чітко дотримуватися. Нижче представлений один із способів для запилюють видів огірків.

Інструкція по прищипыванию:

  1. Перед садінням огірків обробіть грунт поликарбонатами. Посадку виробляєте не густо, щоб кожне рослина могла добре розвиватися. Якщо земля у городі не дуже родюча, проводьте регулярні підгодівлі.
  2. Встановіть над грядками шпалери, до яких надалі будете прив'язувати ліани культури. Подвязывайте листи вільно, щоб не обмежувати їх подальше зростання.
  3. Розділіть кущ на головні і другорядні пагони під час підв'язування.
  4. Починати прищеплювати огірки можна відразу після того, як рослину в ґрунті зміцниться.
  5. Сформуйте петлі. Для цього на головному пагоні обріжте верхівки над шостим листом. Процедура стимулює утворення пасинків (другорядних пагонів). Залишайте на кожній батоги по три паростка, інші видаліть.
  6. Інші маніпуляції зводяться повноцінного догляду за культурою: видалення слабких листя та уражені шкідниками частин рослини.

Як прищипувати рослини партенокарпічних сортів

Особливістю самоопыляемых сортів огірків є те, що вони не потребують допомоги комах для зав'язі плодів. На таких рослинах велика частина суцвіть – жіночі, вони дуже швидко ростуть і утворюють нові пагони. Багато городників воліють не прищипувати партенокарпічні сорти, однак, процедура може принести користь, якщо проводити її правильно.

Пікірувати огірки потрібно за наступною схемою:

  1. Видаляють пагони над 5-6 листами.
  2. У пазухах перших чотирьох аркушів видаляють нирки.
  3. Бокові стебла вкорочують на 20 див.

Відео: як і коли прищипувати огірки

Сім'я Бровченко. Як і коли прищипувати огірки. Навіщо прищипувати огірки.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!