Посадка огірків в 5 літрових пляшках

Сезон ґрунтових овочів відкривають огірочки. Довгоочікувані хрусткі зеленці можна отримати без особливих хитрощів. Але виростити гарантований надранній урожай, взявши до уваги погодні катаклізми – задача більш складна. На допомогу городникові може прийти звичайна прозора поліетиленова пляшка.

Як садити огірки насінням

Посадка огірків в 5 літрові пляшки мало чим відрізняється від інших способів посіву гарбузових культур. Для кращого врожаю потрібно взяти насіння, зібрані два-три роки тому. Їх передпосівна обробка включає знезараження та замочування. Дезінфекцію насіння огірків можна провести з допомогою:

  • марганцівки;
  • кухонної солі;
  • мідного купоросу.

Яскраво забарвленим розчином марганцевокислого калію заливають насіння і витримують 10-15 хвилин. Якщо використовують сольову дезінфекцію – на склянку води беруть чайну ложку солі або купоросу. Після знезараження посівний матеріал ретельно промивають чистою водою. Дружні сходи виходять, якщо після обробки насіння залишити вологими для пророщування. Укладіть їх на шар мокрої тканини або паперу, прикрийте ще одним таким же шаром. Якщо насіння не будуть пересихати – до третього дня з'являться паростки.

Коли садити огірки у пляшки

Посадка огірків в 5 літрових пляшках – технологія, що має два варіанти. Об'єднує їх одне: поліетиленова тара стає мініатюрним парничком для юних рослин. але способи і час висадки насіння різняться. Обидва методу цікаві і варті уваги.

  1. В квартирі або опалювальної теплиці насіння висіваються в пляшки для розсади, яка пізніше «переїде» на грядку або під укриття.
  2. Посівний матеріал висаджується відразу в грунт і підростає під бутлями до настання стабільного тепла.

Від вибору технології залежать строки посадки. Посів на грядку під пляшки проводиться так само, як посадка огірків в парник насінням. Грунт повинна бути прогріта до 13-15 градусів. Якщо рік сприятливий, то така температура грунту встановлюється до кінця квітня, але затяжною весною – на два чи три тижні пізніше. Цих 15-20 днів вистачить, щоб виростити розсаду огірків. Якщо бутлі повинні послужити не тільки укриттям, але й розсадником час посіву насіння зміщується до середини квітня.

Як підготувати пластикові пляшки і грунт

Перед тим як посадити огірки на розсаду, підготуємо ємності і грунт. Вершину пляшки, нагадує конус, треба відрізати і зберегти. Кришка теж знадобиться. Оскільки перед висадкою в город у пластикової тари обрізається ще й дно, можна скористатися маленькою хитрістю: спробуйте надрізати бутель по колу пунктиром – відокремити денце буде легше, а розрізи замінять дренажні отвори.

Якщо ви плануєте дві-три п'ятилітрових пляшок готову ґрунтову суміш можна купити – підійде будь магазинний грунт для розсади. Але якщо посадка огірків в 5 літрових пляшках займе велику площу городу, то землю потрібно заготовити заздалегідь. Для кожної ємності знадобиться 1,5-2 літра грунту. Огірки воліють легкий ґрунт, насичений органічними частками. Це може бути суміш землі з:

  • кокосовим субстратом;
  • торфом;
  • компостом;
  • торішньої листям;
  • деревною стружкою.

Як садити огірки в теплиці

Якщо у вас є неопалювана теплиця, там можна виростити товарні огірки на два-три тижні раніше звичайного терміну. Секрет простий: п'ятилітрова пластикова пляшка як друге укриття зберігає температуру і вологість навіть при значному похолоданні, зберігає оптимальний мікроклімат. Посадка огірків у теплицю звичайна: сіють на глибину близько 2 см з інтервалом 30-40 див. У прозорої ПВХ-пляшки потрібно зрізати дно і получившимся накрити ковпаком лунку з насіниною.

Як правильно вирощувати огірки на балконі

Вирощування розсади в умовах будинку допоможе вам отримати врожай не тільки на дачі. Залиште два-три огіркових рослини на балконі, вони порадують вас зеленцями раніше, ніж їх «вільні» побратими. Для балконних рослин ємність заповнюється майже повністю, для розсади – на 1/3. Вирощуйте на балконі виключно самозапильних гібриди огірків. Балконні рослини потрібно вчасно поливати і підгодовувати. У них слід формувати тільки одне стебло, підв'язувати, видаляти бічні пагони.

Посадка огірків в грунт

Юні огіркові рослини висаджують на грядку разом з пляшкою, попередньо відрізавши денце. Прикопують їх так, щоб грунт ємності знаходилася на одному рівні з землею. Корінь при цьому не травмується і має можливість розвиватися. Верхній конус тримають закритим до настання стійкого тепла. При необхідності для провітрювання знімають кришку.

Відео: посадка огірків будинку

Вирощування огірків на балконі. GuberniaTV

Відгуки

Марина, 32 роки Для мене посадка огірків під ПЕТ-пляшки стала справжнім відкриттям. З цим міні-парників вони розвиваються дуже швидко, рано починають плодоносити. Мені подобається спосіб економним використанням грунту. Грядки з пляшками компактні, їх легко накрити при необхідності агроволокном. Під двома укриттями огіркам тепло навіть холодними травневими ночами.
Юрій, 44 роки Дача у нас далеко, їздимо туди тільки у вихідні. Стали сіяти розсаду огірків будинку в п'ятилітрових бутлях. Хороша ідея. Транспортувати легко, не поламали по дорозі жодного кущика. Висадили на місце прямо з тарою, обрізавши дно. Відрізав прямо над лункою, куди висаджував. Ком з корінням легко пошкодити. Почали, цвітуть добре, чекаю врожаю.
Марія Миронівна, 68 років Я дуже сумую по городу, але здоров'я не дозволяє працювати на землі. Син зробив мені подарунок – допоміг висадити на балконі огірки в п'ятилітрових пляшках. «Клавдія» – самозапильний сорт (коли-то він зростав у нас в городі), на моєму балконі відмінно плодоносить. Початок літа – а я вже їм салат з домашніми огірками.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!