Як прищеплювати яблуні восени

У садівництві використовуються щеплення молодих пагонів на старе дерево, тому що це набагато простіше, ніж посадити новий саджанець. Існують різні способи, як прищеплювати дерева. Робиться це для отримання нового сорту рослини, збільшення кількості, якості врожаю, створення більш стійких до холодів і хвороб порід. Щоб все пройшло успішно, потрібно знати, як прищепити яблуню восени на старе дерево. Із-за особливостей даного часу року необхідно чітко слідувати правилам і все робити в стислі терміни.

Коли прищеплювати яблуню

Відразу потрібно визначитися, коли ви будете прищеплювати яблуню. Досвідчені садівники воліють робити це навесні або восени, але можливо провести процедуру влітку або навіть взимку. Фахівці стверджують, що осіння щеплення справа не проста, але володіє своїми перевагами. Так, наприклад, щеплені в розщіп саджанці набагато легше переносять пересадку навесні і швидше приживаються. Щеплення яблуні восени дозволить вам заощадити час, якщо з якихось причин був пропущений весняний або літній період.

Якщо ви вирішили робити це влітку, то пам'ятайте, що червень, липень, серпень – спекотні місяці і дерево необхідно часто поливати водою. Навесні ж оптимальним часом вважається початок сокоруху, коли тільки розпускаються бруньки, а температура повітря +7, +9°С. Як правило, це початок квітня. При належній увазі і намаганні хороший результат може вийти в будь-який час року.

Терміни

Оптимальний період для щеплення яблуні – перші числа вересня. В цей час ще активну сокорух, яка з наближенням морозів стає все повільніше, листя вже починають опадати, а дерева переходять у фазу сну. Обов'язково потрібно встигнути до настання перших заморозків, щоб гілка прищепи встигла прижитися. В іншому випадку вона загине, а наступна перещеплення буде тільки навесні.

Важливо заготовити держак заздалегідь. Краще обрізку робити восени, зрізаючи з однорічного пагона гілочку довжиною не менш 40 див Обов'язково очищають кору від бруду. Рекомендується робити в ранкові години, похмурим і сухим днем. Зберігати краще щепа у торфі, тирсі або вологому піску при низькій плюсовій температурі в сухому місці, періодично зволожуючи субстрат. Це дозволить зберегти живці свіжими, набряклими, немов тільки що зрізаними.

На яке дерево прищеплювати

Для отримання бажаного результату важливо знати, що на що можна прищеплювати. Приміром, якщо у вашому саду зросла звичайна дичка, то до неї можна прищепити живець або нирку з маточного рослини, і вона почне приносити благородні плоди. Кращим підщепою вважається той же вид рослини, що і гілка щепи. Найпростіше яблуня восени прищеплюється до яблуні, груша до груші. Але селекційні роботи розширили межі даного правила. Зробіть в корі грушевого дерева щілину, помістіть туди нирку з яблуневої гілки і дерево буде плодоносити як грушами, так і яблуками.

Важливу роль відіграє сумісність підщепи та прищепи, тому потрібно правильно вибрати, на що прищепити яблуню. Айва відноситься до тієї ж «сім'ї», що та груша або яблуня, але існує цілий ряд сортів несумісних з нею. Чим ближче спорідненість дерев, тим краще. Навіть якщо щепа прижився добре, то не факт, що він буде довговічним. Так, більшість кісточкових добре приживається до абрикосу, але довго на ньому живе тільки сам абрикос. Це ж правило визначає і те, що можна прищепити на яблуню.

Способи щеплення

Існує два основних способи, як правильно прищепити яблуню восени на старе дерево – окулірування і копуліровка. Перший проводиться за допомогою нирки, а другий – живця. Однак щеплення яблуні ниркою найкраще проводиться навесні. Для осіннього періоду живці підходять набагато краще. Способів такого виду щеплень багато, тому ми розглянемо лише найпростіші, практичні варіанти.

Проста копуліровка використовується, якщо прищепа і підщепа однакового діаметра і їх вік не більше 2 років. Необхідно зробити з косою однакові зрізи, щоб вони повністю збігалися. Прикласти їх потрібно відразу ж, інакше поверхня підсохне, окислиться з-за чого зрощення буде проходити набагато гірше. Покращений варіант копулірування забезпечить більш міцне скріплення за рахунок додаткового поздовжнього розрізу. На зрізах необхідно зробити вздовж осі надрізи на третину і акуратно зіставити прищепу з підщепою.

Якщо діаметр гілок різний, то краще використовувати щеплення в розщіп. На дорослому дереві зріз розщеплюють хрест-навхрест або поперек. В нього вставляють живці, які на нижній частині повинні мати довгі косі зрізи. Якщо тварини пошкодили підстава дерева або скелетної гілки, то рекомендується використовувати щеплення містком. Це допоможе врятувати молоде дерево. По краях пошкодженої ділянки зробіть Т-подібні надрізи по кількості живців. Заведіть в них краї прищепи і закріпіть.

Як робити щеплення яблуні

Вам знадобиться держак з парою нирок від самого плодоносного рослини. Очистіть його повністю від всього бруду на корі, підготуйте інструмент. Ніж повинен бути дуже гострим, щоб розрізи на дереві швидше гоїлися. Кип'яченою водою обмийте місце зрізу на підщепі і прищепі, протріть всі чистою марлевою серветкою. Щеплення за кору проводиться наступним чином:

  1. На підщепі спиляти гілку так, щоб її довжина від стовбура була не більше 70 див.
  2. Зачистите місце спила ножем.
  3. Зробіть в корі гілки надріз по вертикалі довжиною 6 див. Лезо ножа повинно дійти до деревини.
  4. Розсуньте кору підщепи.
  5. На черешку прищепи зробіть косий зріз.
  6. Із зворотного боку від зрізу держак загострюють і вставляють під кору підщепи.
  7. Місце щеплення слід прив'язати плівкою, шпагатом або ізоляційною стрічкою.

Відео: як правильно прищеплювати плодове дерево

Головна мета щеплення плодового дерева – отримати здорове, урожайне рослина. Результату роботи доводиться чекати 2-3 роки, тому помилки в цьому процесі вкрай небажані. Зробити це не так складно, як виростити яблуню, але вимагає більшої уважності і підготовки. Відео про способи щеплень та заготівлю прищепи дозволять більш наочно розібрати всі моменти даного процесу.

Три способи прищепити яблуню

Щеплення плодових - 3 способу (1-31 березня 2015 року)

Заготівля прищепи

Заготівля живців 13 11 12

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!