Весняна і осіння обрізка винограду для початківців

Все найважливіше відбувається раптово. Так сталося і з виноградом. Одного разу осел погриз його, але виявилося, що він зробив велику користь. Урожай з цих кущів був краще. З тих пір виноград почали обрізати. З плином часу догляд за кущами вдосконалився. І зараз, знаючи, як правильно проводиться обрізка винограду навесні, для початківців садівників не проблема домогтися гарного врожаю. Кущі зустрічаються практично в кожному саду, але тільки неліниві власники здатні домогтися смачних плодів і багатого врожаю.

Коли краще обрізати виноград: восени чи навесні

Обрізка винограду здатна збільшити урожай, поліпшити розміри і якість ягід, але доглядати за кущами теж стає набагато простіше. Поліпшення властивостей ягід безпосередньо пов'язано з тим, що винограду не треба віддавати свої сили і соки величезним лозах. Це надає можливість гронам отримувати більше харчування. Перед кожним починаючим садівником стоїть питання, коли проводити обрізку винограду: навесні, восени чи влітку?

Обрізають рослину восени або ранньою весною. Час варто вибирати, керуючись кліматичними особливостями регіону та сортами куща. Деякі території не дозволяють обрізати виноград пізньої осені. Це пов'язано з надто суворими зимами. У таких випадках обрізку переносять на ранню весну, поки виноградні нирки не почали набухати, а сік по лозах ще не рухається. Проводять обрізку, коли температура повітря стає 0-3 градуси, але ніяк не в травні. Весняна обрізка винограду здійснюється для молодих кущів і сортових, нестійких до морозів.

Якщо зими в регіоні не надто суворі, обрізання роблять пізньої осені, після 3 тижнів, як з куща опаде листя. Це сприяє кращому загоєнню «ран», запобігає ризик того, що кущ «заплаче» і втратить багато корисних речовин, що загрожує поганим урожаєм, а іноді і загибель рослин. Це часта помилка новачків, які не знають коли обрізати виноград навесні. Тому більшість садівників рекомендують проводити процес перед зимою. Обрізані восени кущі легше укрити від холодів.

Досвідчені винороби виробляють «обрізання» навіть влітку перед цвітінням. Цей процес відрізняється від того, що роблять навесні або восени. Влітку чистять виноград без секатора або інших гострих пристосувань. У цей період нижню частину звільняють від листя, залишаючи можливість гронам отримувати більше сонячного світла. В середній і верхній частині куща збирають ягоди.

Такий підхід вибраний не дарма. Більше поживних речовин дістається нижньої частини виноградного куща, де зосереджені всі грона. Винороби впевнені, що з-за сили тяжіння до верхньої частини не доходять всі мінерали, які необхідні для дивовижного смаку, а зайві плоди, які будуть відбирати сили біля куща просто ні до чого. Краще отримати меншу кількість виноградних грон, але з великими і смачними ягодами.

Правила і схема обрізки винограду для новачків

Сам процес – справа не складна, але вимагає певних знань. Неправильна обрізка винограду не дасть бажаних результатів, але здатна привести до загибелі куща. Процес краще проводити в кілька етапів, що дозволить уникнути помилок. Правила обрізки молодого і старого вже сформованого куща відрізняються між собою. Важлива умова, яку необхідно запам'ятати новачкам – прибрати всі зайві лози, але не більше. Головне правильно зрозуміти, що непотрібне, а які гілки треба залишити.

Другим важливим моментом у обрізку винограду є інструмент. Проводити роботи потрібно тільки міцним і гострим секатором. Це допоможе обрізати лози одним впевненим рухом. Пагони після цього не будуть розшаровуватися, процес пройде менш болісно для рослини. Для перших експериментів краще вибирати сорти з хорошою стійкістю і приживання, наприклад, виноград Ізабелла.

Обрізка молодого винограду

Якщо кущ росте перший рік, важливо визначитись, як правильно обрізати молодий виноград навесні. Завданням виноградаря стає формування за літо одного, але сильного втечі. Все інше прибирається. Слабкі пагони будуть відбирати сили, які потрібні для формування гарного виноградного куща. Віддавати перевагу при виборі втечі для рукава треба того, який розташований в лунці приблизно на 10 см нижче рівня землі. Навіть цього одного втечі знадобиться підв'язка. Опорою здатний послужити кілочок.

Іноді в перший рік на кущі утворюються суцвіття. Залишати їх все не має сенсу – приберіть, залишивши кілька ягід. Не шкодуйте про них, дворічний кущ подарує урожай більше в кілька разів. Якщо на виноградному кущі немає суцвіть, це не означає, що з нього не потрібно прибирати зайві листя і пасинкувати його. Такі дії є обов'язковими для отримання в майбутньому хорошого врожаю.

Обрізка старого винограду

Старі кущі стрижуть в кілька етапів. Перша обрізка відбувається у вересні, хоча листя ще не опало. В цей час багаторічні рукава звільняються від молодих лоз. Якщо гілки знаходяться трохи вище, їх позбавляють від пасинків, також обрізають приблизно десяту частину від довжини пагона. Другий етап обрізки винограду відбувається в той момент, коли листя вже опало, а поживні речовини не в лозах, а перейшли в корінь і рукави.

На другому етапі вибирають найбільш розвинені пагони. Один, розташований внизу, обрізають, залишаючи 3-4 бруньки. Ця втеча буде служити сучком заміщення. З іншого боку обрізають лози, залишаючи 5 або 6 очок, щоб тут у майбутньому утворилася плодова стрілка. Обрізаючи виноград, завжди залишайте кілька зайвих вічок. Вони знадобляться для формування лози у разі вимерзання, але якщо ці очі не знадобляться, їх обрізають навесні.

Якщо кущ раніше ніколи не обрізали, але він вже встиг сформуватися, не варто зневірятися. Запущений виноград ще вдасться врятувати. Для цього залишають кілька гілок для формування рукавів куща, всі інші без жалю видаляються. На рукавах залишають тільки ті пагони, які знадобляться для плодоношення в майбутньому. Можливо, 1 рік доведеться потерпіти без врожаю, зате після, кущ обдарує вас великими гронами.

Як правильно обрізати виноград на арці (альтанці)

Багато виноградарів воліють формувати кущі на арці або альтанці. Їх вирощування і обрізка має деякі особливості. Для альтанок і арок підійдуть тільки морозостійкі сорти винограду. Така опора не представляє можливості вкривати кущ. Основним завданням виноградаря стає формування правильної форми беседочного рослини. В іншому процес нічим не відрізняється від обрізки на інших опорах – видаляються слабкі і недозрівші пагони, до того ж не забувають про черешку заміщення і зайвих оченятах для підстраховки.

Для прикраси арок або альтанок часто садять дівочий або дикий виноград. Сорти невибагливі, але чудово виглядають на опорах. Головними перевагами таких видів є те, що вони практично не піддаються хворобам, швидко ростуть, добре приживаються. Для них підходить будь-яка земля, вони стійки до холодних, суворих зим. Ще однією перевагою є те, що для них необов'язково будувати спеціальну опору. Виноград чіпляється за найменшу шорсткість і здатний обплітати фасад будинку. Як це виглядає, подивіться на фото.

Правильний догляд за виноградом

Грона будуть великими, якщо забезпечити винограду відповідний догляд. Під час цвітіння дбають про те, щоб на кущі не було зайвих суцвіть – залишають всього по 1-2 на гілку, інші видаляються. Для отримання хорошого врожаю, майбутнім гроздям потрібне сонячне світло. З цією метою відщипують зайві листя, які створюють для них тінь і заважають нормально формуватися і розвиватися. Подбайте і про те, щоб корисні речовини не йшли в молоді зелені пагони. Їх рекомендується обрізати на рівні четвертого листка, розташованого за останнім суцвіттям.

Відео-урок по весняній формуванні куща винограду

Обрізка винограду восени не говорить про те, що навесні не потрібно ніяких робіт. Навпаки, весна – найбільш відповідний час для формування правильних виноградних кущів. В цей час видно, які пагони вижили після зими, і що можна ще прибрати. У відео-уроці нижче наочно продемонстровано усунення зайвих пагонів, які будуть заважати виноградного куща нагородити свого господаря багатим урожаєм. У ролику показані приклади не тільки для великих вже сформованих кущів, а й молодих. Наочне, доступне пояснення допоможе швидко освоїти процес навіть новачкові.

Весняна формування куща винограду. Уламка зайвих пагонів.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!