Підкладка під ламінат - як вибрати по виду, матеріалу виготовлення, товщині, виробника і ціною

Велике поширення на ринку підлогових покриттів придбав ламінат. Популярність цього матеріалу обумовлюється стильним виглядом, практичністю і цілим рядом інших якостей. Він дуже зручний в експлуатації і до того ж не вимагає якогось спеціального догляду. При цьому потрібно розуміти, що більша частина його довговічності та зовнішнього вигляду залежить від якості монтажу. З цієї причини при покупці ламінату слід заздалегідь вибрати відповідну підкладку під нього.

Що таке підкладка під ламінат

Під підкладкою мається на увазі своєрідна основа, поверх якої встановлюється фінішне покриття – ламінат. Її виготовляють з різних матеріалів: пінополістиролу, пінополіетилену та ін Важливе значення має товщина підкладки під ламінат, від якої залежить якість майбутнього підлогового покриття. Укладати її необхідно для вирішення наступних завдань:

  • Гідроізоляція. Ламінат являє собою пресовану папір, тому навіть вологостійкі варіанти даного покриття не варто випробовувати, поливаючи водою, в іншому випадку панелі розбухнуть. Товста здатна захистити підлогове покриття від вологи, яка надходить від цементної підстави.
  • Вирівнювання поверхні. При монтажі потрібно нівелювати поверхню, тому що від цього залежить довговічність замків. Технологія укладання допускає перепаду висот не більше 2 мм. При цьому врахуйте, що занадто товстий настил, який приховує нерівності підлоги, буде сильно прогинатися під вагою кроків.
  • Теплопровідність. Підкладка під покриття, розташоване над теплою підлогою, буде знижувати ефективність роботи такої опалювальної системи. Хоча для монтажу теплих підлог в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах країни можна знайти спеціальні види підкладок.
  • Звукоізоляція. Якщо під час монтажу ламінату під нього не поставити підкладки, то при кожному кроці звуки будуть посилюватися бетонним чи дерев'яним підставою. Рівне, м'яке підстава допоможе позбутися від дрібних шумів і скрипу. Деякі виробники пропонують на вибір ламінат з вбудованою підкладкою, яка приклеєна з тильної сторони ізоляції.

Види підкладок під ламінат

Щоб вирівнює підкладка під ламінат повністю відповідала вашим очікуванням, ознайомтеся з різновидами цієї продукції, а також їх плюсами і мінусами. Замовити продукцію, яка відрізняється практичністю, якістю і зносостійкістю, можна в будь-якому спеціалізованому інтернет-магазині з доставкою по пошті. Виробники пропонують такі види підкладок:

  • з пінополістиролу;
  • з пінополіетилену;
  • коркову;
  • хвойну;
  • комбіновану.

Пінополістирол

Підкладка такого типу є однією з найпопулярніших на вітчизняному ринку. Справа в тому, що в країні був налагоджений власний випуск продукції з екструдованого пінополістиролу – «Изошум»:

  • Характеристики. Складовими такого настилу є спінений полістирол, що перевершує гідності пінополіетилену. На прикладі «Изошум» можна виділити те, що жорсткість полістиролу допомагає виробу утримувати форму незважаючи на те, що в структурі матеріалу міститься велика частка повітря. При цьому він стає ефективним утеплювачем.
  • Плюси. Така підкладка має відмінні тепло - і звукоізоляційні характеристики, за рахунок чого її широко застосовують власники приватних будинків, оскільки вони зацікавлені в збереженні тепла. Звукоізолюючі властивості матеріалу будуть цінні і в квартирах багатоповерхових будинків. Після тривалої ходьби по пінополістиролу він не спрессуется, як хисткий спінений поліетилен.
  • Мінуси. Через кілька років деякі якості такої основи починають губитися, що говорить про недовговічність матеріалу. При загорянні полістирол виділяє велику кількість токсичних речовин і сприяє швидкому поширенню полум'я. Вирівнююча здатність матеріалу порівняно невисока.

Перш ніж зробити остаточний вибір, ознайомтеся з актуальними цінами на таку продукцію. Таблиця:

Назва і розміри товару в мм

Ціна в рублях

Isopolin 1000х500х3

50

Isopolin 500х1000х5

75

Tuplex professional 1100х910х3

902

ТМ SOLID 1050x500x5

459

ТМ SOLID 1050x500x3

229

ТМ SOLID (система гармошка) 1050x500x1,8

799

ТМ WIKIBAU PUZZLE (система гармошка) 1050X5000X5

569

Пінополіетилен

Деяку популярність придбала підкладка, виконана з пінополіетилену. Це обумовлено дешевизною даної продукції. Перед покупкою ознайомтесь з особливостями, позитивними і негативними сторонами:

  • Характеристики. Спінений поліетилен не відрізняється великою міцністю. Під навантаженнями він швидко спресовується і легко рветься.
  • Плюси. Пенополиэтиленовая вологостійка підкладка, не боїться грибка, цвілі, несприйнятлива до багатьох хімікатів і має непогані шумоізолюючі властивості. При цьому вона не до смаку гризунам. Її укладання є легкою, т. к. листи з'єднуються звичайним скотчем. Іноді таку подожку випускають дубльованої з алюмінієвою фольгою – такий варіант відображає теплове випромінювання.
  • Мінуси. Суттєвий недолік – недовговічність: вже через 1-2 роки матеріал втрачає пружність, форму і позбавляє ламінат підтримки. Якщо ізолон довго зберігається під прямими сонячними променями, то він піддається деструкції і розсипається потертю. До того ж цей матеріал накопичує статичну електрику, тобто він може електризуватися.

Щоб куплена поліетиленова підкладка виявилася кращою в плані співвідношення ціни і якості, вивчіть ціни на неї. Докладніше в таблиці:

Назва товару

Ціна в рублях

PenoHome (товщина 3 мм, рулон 10 м2)

165

PenoHome (товщина 2 мм, рулон 10 м2)

145

НСЕ СТЕНОФОН-190А (товщина 3 мм, розміри 1,05х10 м)

122

Ізолон 2 мм

20/1 м2

Ізолон 3 мм

25/1 м2

Пробкова

Якщо вас цікавить тепла основа, то зверніть увагу на корковий варіант, який випускається у вигляді пресованих листів або рулонів – іноді зустрічається матеріал із самоклеючим шаром. Про особливості:

  • Характеристики: Така підкладка ідеальна для підлоги дитячої кімнати, але вона відноситься до дорогих матеріалів, тому її недоцільно поєднувати з дешевими варіантами ламінату. Виробники пропонують пробку з гумою, бітумом або крихту коркову. Фактично пробка є кращим варіантом, але в сирих приміщеннях краще використовувати комбінований варіант з бітумом або гумою.
  • Плюси: Будучи в стислому стані з-за серйозних навантажень, корковий матеріал після звільнення від них здатний прийти до своєї початкової форми. За рахунок низької теплопровідності така підкладка для підлоги з ламінату забезпечує хорошу теплоізоляцію. Значна пружність збільшує експлуатаційний термін такої підстави, оскільки захищає його замки від сильних перегинів. Пробка не боїться цвілі і гниття.
  • Мінуси: Коркове підстава не боїться вологи, але легко пропускає її, тому під ним може накопичуватися волога. З-за високої щільності його не можна настилати на підстави, поверхні яких мають відхилення по висоті більше 2 мм і нерівності, тобто. стяжку потрібно ідеально вирівняти.

Наведена нижче таблиця допоможе вам заздалегідь ознайомитися із вартістю продукції. Детальніше:

Назва товару

Ціна в рублях

Cezar AXTON (товщина 2 мм, площа 10 м2)

950

Ibercork (товщина 1,5 мм, площа 10 м2)

1055

Amorim (товщина 2 мм, площа 10 м2)

805

Хвойна

Вибір матеріалу є складною справою, при цьому не забудьте звернути увагу на хвойне підстава, яка є новинкою. Одним з прикладів є «Изоплат». Докладний опис:

  • Характеристики. Хвойна підкладка є екологічною продукцією, що виготовляється з деревного волокна. Випускається вона у вигляді плит. Підлога в кімнаті з такою підставою відчутніше стає тепліше, т. к. плити з хвої є відмінним теплоізолятором. Виробники пропонують деревноволокнисті плити для підлоги товщиною 4, 5, 6 і 7 мм.
  • Плюси. Хвойні плити екологічно чисті і при цьому вони «дихають» – завдяки цьому під покриттям з ламінату не буде парникового ефекту. Такий настил забезпечує хорошу звукоізоляцію і вирівнювання основи.
  • Мінуси. Істотним недоліком хвойних плит є дорожнеча. З точки зору пружності вони поступаються класичної пробці.

Розкид цін на такий матеріал великий. Зорієнтуватися вам допоможе таблиця:

Назва товару і розміри в мм

Ціна в рублях

Steico Underfloor 790х590х4

150

Steico Underfloor 790х590х5,5

160

Steico Underfloor 790х590х7

190

Isoplaat 850х590

156/1 м2

LATTIALEIJONA (Латтильона) 850х590

153/1 м2

Комбінована

Цікавим варіантом є підстава під ламінат, виконану з пінополістиролу і поліетилену. Яскравим прикладом є продукція торгової марки Tuplex, в якій між парою шарів поліетилену розташовані кульки з пінополістиролу. Такий матеріал продається в рулонах. Особливості, плюси і мінуси комбінованого варіанту:

  • Характеристики. Верхній шар пенополистироло-поліетиленового матеріалу не пропускає всередину вологу, а тонкий нижній – дозволяє їй проходити до бульбашок, звідки вона виводиться назовні. Існують і інші комбінації, наприклад, деякі виробники пропонують ламінат, до нижньої частини якого приклеєний каучук з тонким нетканим матеріалом.
  • Плюси. Пенополистироло-поліетиленовий матеріал за рахунок своєї структури може вентилювати приміщення. При цьому він не дає волозі проникати всередину.
  • Мінуси. Недоліком є дорожнеча.

У продажу зустрічається не так багато комбінованої продукції – з таблиці, поданій нижче, ви ознайомитеся з деякими варіантами і їх цінами. Детальніше:

Назва товару

Ціна в рублях

Pergo

156/м2

Arbiton Secura Aquastop 2,2 мм

114/м2

Як вибрати підкладку під ламінат

Поширеною помилкою покупців є придбання товстої підкладки для вирівнювання поверхні. Для ідеально рівної підлоги вистачить 2 мм, а при наявності допустимих дефектів – 3 мм. Якщо нерівності виявляться більшими, а перепади великими і помітними, то впоратися з ними за допомогою тільки однієї основи не вийде. Підлога в такому випадку потрібно вирівнювати! Інші рекомендації:

  • При виборі настилу під ламінат орієнтуйтеся на товщину 3 мм залежно від випадку допускаються більш тонкі (1,8-2 мм) або товсті (4-5 мм).
  • Часто для настилу використовують щільні хвойні підстилають основи товщиною 3 мм. Таке рішення раціонально за умови, якщо це допускається виробником, але в будь-якому випадку максимальне значення має складати не більше 5 мм.
  • Якщо ви вибрали м'яку основу (полістирольну, пенополиэтиленовую та ін), то краще купити варіант 3 мм, але його не рекомендується укладати під ламінат в два шари. Це пояснюється тим, що в процесі експлуатації матеріал зімне і між подложечным шаром і панелями сформується простір.
  • Значення товщини гідроізоляційного шару та підкладки повинні бути пропорційні. Перший можна не передбачати, якщо придбати комбінований матеріал з бітуму і пробки – його потрібно буде укласти просоченням вниз.
  • Буває і так, що рівень чорнового заснування в приміщеннях різний. Вихід із ситуації – укладання подложечного матеріалу з різною товщиною, але в межах допустимого значення.

На бетонну підлогу

Вибираючи настил під ламінат на бетонну підлогу, не забудьте про конденсат, який може формуватися на бетонній основі. Для укладання на таку поверхню можна використовувати будь-яку підкладку, яка не піддається впливу вологи. Список підходящих варіантів:

  • спінений поліетилен;
  • екструдований пінополістирол;
  • склохолст;
  • корковий матеріал на бітумній основі;
  • комбінований варіант з двох шарів поліетилену з пінополістиролом між ними.

Для теплої підлоги

Для початку врахуйте, що занадто щільний і товстий шар стане перешкоджати обігріву приміщення, тим більше ламінат сам по собі має погану теплопровідність. Всі переваги водяної теплої підлоги зійдуть нанівець. Оптимальна товщина настилу під ламінат в поєднанні з такою опалювальною системою повинна складати 2-5 мм. На рівну основу можна укласти найтонший шар. Якщо є дрібні нерівності, то виберіть варіант завтовшки 3-4 мм Загальна висота ламінату і проміжного шару не повинна бути більше 1 див.

Відео

Як вибрати підкладку під ламінат? Товщина, види, поради щодо вибору та укладанні

Відгуки

Євген, 41 рікВирішив затіяти вдома ремонт підлоги, замінивши старе покриття новим – ламінованим. Щоб шумоізоляція при цьому була на гідному рівні, замовив підкладку Axton XPS товщиною 3 мм Продукція з полістиролу, порівняно недорога (175 р. за 6 м2) і легко укладається. Якість середня, істотних мінусів не виявив.
Антон, 38 роківЗацікавила поліуретанова підкладка Akustik Protect з пароізоляцією. Вона відрізняється тим, що має фольговані основу. Поглинання ударного шуму досягає 24 дБ. Матеріал екологічно чистий, без фторхлоуглеродов. Якість на високому рівні, але варто даний товар дуже дорого – 476 рублів за квадратний метр.
Ігор, 35 роківЗамовив по інтернету (орієнтуючись тільки на фото і характеристики) підкладку FlooRes, яка забезпечує вентиляцію основи за рахунок ребристої структури полімерної піни. Матеріал захищає ламінат від сирості і відмінно поглинає ударний звук. Додатково він відрізняється зручністю монтажу. Ніяких нарікань немає!
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!