Кондитерський мішок - як зробити своїми руками в домашніх умовах або як вибрати набори з насадками за ціною

Для прикраси випічки і солодких виробів професійні кулінари використовують кондитерські мішки. Любителі, подібно кондитерам, можуть придбати пристосування в магазині або зробити самі в домашніх умовах. Виріб, створене без особливих фінансових витрат з підручних засобів, допоможе господині прикрасити свій витвір кулінарного мистецтва.

Що таке кондитерський мішок

Вузький мішечок конусної форми, в який вставляються насадки для декорування тортів, тістечок, еклерів, інших кондитерських виробів, так і називається – кондитерський (кулінарний) мішок. З його допомогою можна намалювати на солодощах візерунки, квіти, прості малюнки, написи. Пристосування для прикраси випічки і кондитерських виробів можна придбати в магазині або зробити самостійно з паперу, щільної тканини, целофанового пакета.

Переваги

Для прикраси випічки можна використовувати кондитерські шприци або мішечки. Останній має певний ряд переваг:

  • великий обсяг дозволяє вміщати багато крему, вершків;
  • довговічність: можна використовувати не один раз;
  • різноманіття насадок, які підбираються за бажанням кулінара: зірочки, квіточки, звичайні лінії;
  • зручність: його можна тримати в одній руці;
  • не потрібно докладати багато зусиль, щоб видавити крем;
  • легке миття.

Різновиди кондитерських мішків

Існує три види кулінарних мішків. Одноразові матеріали виготовляються з харчового поліетилену, паперу, призначені для разового застосування. Для виготовлення багаторазових тканинних матеріалів використовуються вініл, бавовняна тканина, прогумовані зсередини. У комплекті йдуть насадки. Третій різновид – багаторазові силіконові, які виготовляються аналогічно тканинним, при цьому мають перевагу по експлуатації.

Одноразові

Після одного застосування одноразові мішечки деформуються, стають непридатними для експлуатації. Це відбувається з причини матеріалу, з якого вони виготовлені: поліетилен, папір зі спеціальним просоченням. Мішечки йдуть комплектом з довговічними насадками з нержавіючої сталі або без них (крем проходить через зріз). Одноразовий варіант можна зробити самостійно в домашніх умовах.

Перевага одноразових матеріалів – дешевизна (набір із ста мішечків коштує 100-200 рублів), простота використання (не потребує миття і сушіння). До мінусів можна віднести вузьку функціональність. Якщо у кондитера немає навичок, він може зробити лише прості малюнки. Для застосування одноразового мішечка потрібно зрізати кінчик так, щоб насадка була на 2/3 всередині, а решта визирало назовні. Якщо отвір зробити більше, насадка при натисканні може вилетіти.

Багаторазові

Тканинні і багаторазові силіконові мішечки після експлуатації промиваються, ретельно просушуються. Крім довговічності, до плюсів цих видів відноситься зручність ( їх можна підрізати, орієнтуючись на обсяг тесту) і йдуть в комплекті фігурні насадки, різноманітні по візерунках, товщині і консистенції. Мінус тканинного матеріалу щодо незручною експлуатації: його потрібно ретельно сушити, інакше розійдуться шви, якими скріплений інструмент. Багаторазовий силіконовий кондитерський мішок швидше сушиться, не має розходяться швів.

Чим замінити кондитерський мішок в домашніх умовах

Пристосування для прикраси випічки можна придбати в магазині або замінити його в домашніх умовах. Матеріал для виготовлення різноманітний, залежить від того , що є вдома. Замінити покупної матеріал можна поліетиленом, папером (кондитерський пергамент), пластиковою пляшкою, тканиною (щільний білий твк, який менш схильний до линьки), майонезним пакетом, канцелярським файлом, клейонкою. Можна вирізати візерунок на кришках від пластикових пляшок, тоді вийде кулінарний мішок з насадками.

Кондитерський мішок своїми руками

Будь-якого матеріалу, з якого виготовляється кулінарний мішечок, спочатку потрібно надати форму конуса. Якщо це тканина, то спочатку вирізати трикутник, з'єднати 2 сторони і зшити. Наступний крок залежить від матеріалу: спочатку потрібно відрізати кінчик, вставити (вшити) насадку або наповнити конус кремом і тільки після цього відрізати куточок. Це основний алгоритм дій для створення мішечка для випічки своїми руками.

З пластикової пляшки і целофанового кулька

Для виготовлення пристосування своїми руками потрібно: пляшка пластикова, маленький поліетиленовий пакетик, ножиці, канцелярський ніж, маркер. Далі потрібно поетапно використовувати ці матеріали:

  • Відріжте горлечко пляшки на відстані 4-5 см від кришки, з якої потрібно вийняти силіконову прошарок, проробити отвір діаметром 0,5-0,7 мм .
  • На силіконовій частині кришки намалюйте бажаний візерунок (зірочку, кружечок, квітка), виріжте фігурну іконку канцелярським ножем. Це насадки для кондитерського мішка своїми руками. Отриману фігуру вставити назад в кришку, ретельно вимийте всі від стружки і пилу.
  • Візьміть пакет, відріжте один кут на 2 див. Вставте його в різьбу, закрутіть кришку. Пакет повинен надійно кріпитися між кришкою і шийкою пляшки.

З паперу

Для виготовлення кулінарної пристосування з паперу (інша його назва – корнетик) вам знадобляться: лист непромокального паперу чи пергаменту для випічки, ножиці. Зробити матеріал буде неважко:

  • Складіть з паперу конус. Для цього зробіть з паперу квадрат, зігніть навпіл у форму трикутника, поверніть прямим кутом вгору . Кути отриманої фігури згортайте і закругляти, поки не вийде конус. Розмір конуса вибирайте від власних уподобань: чим менше кінцевий продукт, тим менше буде візерунок.
  • Верхні краї отриманого конуса відріжте, відігніть, щоб вони не заважали в процесі роботи.
  • Папір наповніть кремом, відріжте кінчик конуса.
  • Починайте прикрашати випічку красивими візерунками.

З целофанового пакета

Для виготовлення целофанового мішечка вам знадобляться: міцний щільний пакет, файл або матеріал, з якого зроблений рукав для випічки продуктів, ножиці. Якщо ви вирішите зробити пристосування з целофанового пакета, це не займе багато вашого часу. Навіть вивертати мішок не потрібно – варто відшукати гострий куточок пакета, влити в нього крем і акуратно ножицями відрізати кінчик. Кут можна зрізати повністю / не до кінця, що надає різний ефект узору.

Ціна

Купити кондитерський мішок з насадками можна у столиці, Санкт-Петербурзі і в будь-якому куточку країни в господарському відділі. Матеріал можна замовити через інтернет на алиэкспресс, придбати в спеціалізованих магазинах. Якість навіть у одного і того ж матеріалу (папір, силікон, тканина) може виявитися різним. У Москві можна придбати товар самовивозом або з доставкою додому:

Тип

Ціна, рублів

Одноразовий, 100 шт.

131-200

Паперовий

150-180

Силіконовий + 6 насадок

206-770 (зі стійкою-підставкою)

Відео

Все про кондитерських мішках

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!