Що таке гігієнічний душ - як вибрати змішувач для унітазу або біде, способи монтажу та ціни

Плануєте облаштувати ванну порівняно невеликій площі при обмеженому бюджеті? Тоді вам потрібно встановити настінний гігієнічний душ – користуватися ним легко і дуже зручно. Він являє собою відмінну альтернативу біде. До того ж, таке сантехнічне рішення з кожним роком стає все більш популярним. До нього підключається як система холодного, так і гарячого водопостачання. Використання душа такого типу сприяє створенню всіх умов для інтимної гігієни.

Що таке гігієнічний душ

Вирішивши купити гігієнічний душ для унітазу зі змішувачем, для початку дізнайтеся, для чого потрібна така сантехніка. Важливо, що її наявність дозволяє спростити всі процедури, необхідні для особистої гігієни. Ви не пошкодуєте, якщо замовите монтаж душа з функціями біде – особливо якщо у вас є вихованець, лоток якого потрібно постійно прочищати. Крім того, такий душ для туалету можна використовувати для миття унітазу, ополіскування великих ємностей та інших дій, які можна виконувати в звичайній ванні (в санітарному плані).

Комплект гігієнічного душу

Таке компактне сантехнічне виріб, який відмінно підійде для невеликої квартири, включає душову лійку зі спеціальною кнопкою управління, шланг, тримач (кріплення) для лійки, змішувач – останній не завжди входить в стандартний комплект постачання. Основна відмінність лійки від звичайної полягає в наявності запірного клапана на рукоятці. Настінний тримач йде в одному комплекті з лійкою завжди, т. к. змішувач з гігієнічним душем або інша різновид вироби практично завжди розміщуються на стіні.

Що стосується матеріалу виготовлення, то він повинен бути екологічно чистим, якісним і не піддається корозійних процесів. У більшості випадків для виготовлення душа використовується латунь/нержавіюча сталь або інший матеріал, поверхня якого покрита хромом. Гнучкий шланг душа має металеве обплетення, а лійки виробляють із пластику зі спеціальним покриттям з металу/фарби.

Види

Якщо ви вирішили скористатися для проведення гігієнічних процедур спеціальним душем з додатковими функціями або без них, то передовсім, ознайомтеся з його сантехнічними конструкціями. Кожна модель може виготовлятися з різним набором, тому спочатку виберіть для себе варіант, який вирізняється зручністю використання. На сьогоднішній день існує чотири різновиди:

  1. Душ зі спеціальним змішувачем, який можна встановити в суміщеному санвузлі або там, де є можливість вбудувати раковину з краном.
  2. Настінний варіант – відрізняється від інших моделей тим, що прилад монтується безпосередньо на стіну недалеко від унітазу. При цьому лійка кріпиться спеціальним тримачем.
  3. Вбудований душ. У складі цієї моделі є спеціальна панель, яка кріпиться до стіни, а змішувач встановлюється безпосередньо за нею.
  4. Варіант з термостатом, наявність якого позбавляє від постійної регулювання холодної/гарячої води.

Переваги

Вирішивши, що вам потрібен унітаз з гігієнічним душем, врахуйте, що будь-які моделі такого сантехнічного вироби будуть виглядати цілком компактно і сучасно, що великий плюс для маленького туалету. Ще однією перевагою такого пристосування є те, що його зручно використовувати для підмивання, тим більше подача рідини, якщо придбати змішувач, буде здійснюватися як з системи холодного, так і гарячого водопостачання. До інших плюсів обладнання відносяться:

  • багатофункціональність у використанні;
  • доступна ціна;
  • простота в установці;
  • можливість монтажу в практично будь-якому місці.

Недоліки

Якщо вас зацікавив душ гігієнічного типу та озера в туалет, то перш ніж приступити до знайомства з каталогом доступних моделей, ознайомтеся з усіма мінусами. Цей сантехнічний прилад хоч і є зручним варіантом, однак передбачає розбір деякій частині обробки при установці прихованого варіанти. Після цього потрібно буде зайнятися ремонтом ванної. Крім того, щоб користуватися ним, необхідно наявність постійного, хорошого тиску води, тобто напору. У роздільних санвузлах з'являється необхідність покупки термостата.

Як користуватися

Така лійка для біде з душовим шлангом практично нічим не відрізняється від звичайного душа. Основна відмінність полягає в тому, що у нього є кнопка-клапан, який перекриває воду. Якщо правильно встановити це пристосування і грамотно поставити змішувач, то виконувати підмивання виявиться простіше в порівнянні з використанням біде. За допомогою гнучкого шланга можна без проблем підмити інтимні місця.

Змішувач для гігієнічного душу

Якщо замість того, щоб встановити біде, ви вирішили скористатися душем гігієнічного типу, який підійде для будь-яких розмірів санвузли, заздалегідь подбайте про придбання змішувача. З допомогою цього приладу ви будете проводити регулювання температури води – найбільш простим вважається однорижачний варіант. Залежно від способу кріплення змішувач може бути настінним і підключається до раковини з краном. Крім того, бувають змішувачі прихованого монтажу і зовнішні моделі. Перші є панелями, встановлюваними на стіну, другі – моделями, монтуються до труб.

Установка гігієнічного душу в туалеті

Існує кілька способів установки цього сантехнічного приладу, кожен з яких підходить для різних розмірів туалетних приміщень. Головне – вибрати варіант, який дозволить спростити процедуру підмивання. Найпростіше підключити цю систему до раковини з краном. Лійка в такому випадку розташовується між раковиною і кришкою унітазу. Щоб після цього продовжити експлуатацію душа, не забувайте перекривати воду після відключення кнопки, інакше запірний кран у лійці буде знаходитися під великим тиском. Інші способи монтажу:

  • Варіант для установки душа в туалеті, де є тільки унітаз. Як роботи, так і за вартістю такий спосіб є дешевшим – потрібно тільки встановити сантехнічний прилад щодо унітазу, наприклад, на тій же стіні за ним.
  • Прихований спосіб установки. Підводка при цьому варіанті ховається в стіні, а на її поверхні знаходиться тільки лійка, шланг, панель управління. Правда, з-за розбору частині обробки буде потрібно невеликий ремонт санвузла.
  • Ще один спосіб передбачає підключення душа безпосередньо до унітазу. У такому разі з'являється необхідність у виготовленні спеціальної розводки.
  • Спосіб установки з термостатом мало чим відрізняється від монтажу на стіну і прихованого варіанти. На відміну від них, у встраиваемом змішувачі є спеціальний відвід – елемент, з якого надходить вода. До нього і здійснюється підключення шланга.

Висота установки

Щоб встановити гігієнічний душ грамотно, потрібно визначитися з відповідною висотою його розташування. При цьому раковина встановлюється заздалегідь, щоб не помилитися з обраним місцем. У більшості випадків це виріб не мають занадто високо, оскільки використовують не тільки для гігієнічних процедур, але і для наповнення ємностей водою, чищення унітазу. Оптимальною висотою, згідно з думками фахівців і відгуками користувачів, вважається відстань у 80-85 см від підлоги.

Підключення

Незалежно від того, чи придбали ви сантехніку такого типу з низькою або високою ціною, вам потрібно правильно підключити її. Коли всі труби прокладені, а оздоблювальні роботи завершені, вам потрібно підключити змішувач з термостатом до висновків холодної і гарячої води. Затягніть гайки ретельно, щоб уникнути протікання, але постарайтеся не зірвати різьблення. Подальші дії:

  1. До висновку термостата/змішувача прикрутіть за допомогою гайки накидного типу шланг з лійкою.
  2. Візьміть свердло по кахлю, акуратно зробіть гніздо – діаметр 6-8 мм, глибина 60 мм.
  3. Забийте в зроблене гніздо дюбель, після зафіксуйте тримач для лійки з допомогою анкера.
  4. На останньому етапі включіть подачу води, перевірте герметичність всіх з'єднань, налаштуйте комфортну температуру води.

Як вибрати гігієнічний душ

Вибирати модель, яку можна купити в інтернет-магазині або в спеціалізованій торговій точці, потрібно з усією серйозністю. Придбайте відповідну різновид гігієнічної сантехніки у відповідності зі своїми вподобаннями. Врахуйте, що лійка для душу і біде не повинна бути занадто широкою, інакше напір не буде точковим. Переконайтеся в цілісності шланга, який виготовляють з пластику/гуми і обтягують металом. Можна вибрати багатофункціональний змішувач, який має додатковий відвід/регулятор температури.

Ціна

Німецький виробник Grohe продає якісні біде з душем гігієнічного типу за прийнятною вартістю. Ще одна фірма з Німеччини Hansgrohe пре вбудовувані моделі, які відрізняються високою вартістю, але при цьому мають більш тривалий термін служби. Ще одним хорошим варіантом є гонконгська компанія Bossini, що реалізує прихований змішувач і настінний душ:

Назвою

Ціна в рублях

Grohe BauFlow

9800

Cezares Olimp DIF 02 зі змішувачем

22622

Bossini Nikita C69002 BR

18259

Hansgrohe

2670

Фото гігієнічного душу

Відео

Про гігієнічний душ у санвузлах

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!