Як зробити декоративний камін своїми руками для інтер'єру, покрокова інструкція з фото і відео

Фото вишуканих інтер'єрів квартир або будинків, головною прикрасою яких є декоративний камін, підкорили багато сердець цінителів затишку та краси. Створити такий самий цікавий арт-об'єкт у себе вдома або на дачі не складе особливої праці. Дизайнери придумали безліч способів облаштування оригінального вогнища, використовуючи недорогі матеріали і володіючи мінімальними навичками.

Що таке декоративний камін

Повноцінний осередок з димоходом, топкою, справжнім живим вогнем – розкіш, доступна не всім. Дизайнери припустили, що імітація каміна буде дуже виграшно виглядати в домашньому інтер'єрі. Такий декоративний об'єкт може бути не тільки простим прикрасою, але і функціональним предметом меблів – полицею для книг, компакт-дисків, домашніх фотографій.

Декоративний камін своїми руками

Мріючи про домашньому вогнищі, можна створити штучний камін своїми руками або придбати готовий виріб. Просте декоративне рішення – електричний фальш-камін в інтер'єрі, його можна придбати в будь-якому магазині побутової техніки. Електрокамін підійде для приміщень, що потребують додаткового опалення. Цікаво виглядає екокамін, в ньому використовується етиловий спирт з добавкою біоетанолу для створення рівного полум'я без диму, кіптяви. Біокамін в інтер'єрі користується великою популярністю, застосовуються не тільки підлогові, але і настільні, настінні еко вогнища

З гіпсокартону

Готові біо-, електропристрої хоч і виглядають привабливо, але не завжди підходять до інтер'єру, і за вартістю не всім доступні. Цікаве рішення - декоративні каміни з гіпсокартону. Нестандартний фальшивий вогнище дозволить перетворити вітальню, не витративши багато коштів. Ще одна важлива перевага: декорувати оригінальна споруда можна в будь-якому стилі, використовуючи камінь, цегла, дерево, кування.

Спочатку варто підготувати креслення в натуральну величину, щоб розрахувати розміри конструкції, окремих елементів. Знадобляться, крім гіпсокартонних листів, металеві профілі, самонарізи для металу. Покрокова інструкція допоможе реалізувати проект:

  1. До стіни кріпиться рама з металевого профілю, яка буде грати роль опорного елемента, виконується каркас з профілю, використовуються саморізи.
  2. Каркас обшивається гіпсокартоном.
  3. Стики гіпсокартону, місця кріплення саморезов зашпаровуються шпаклівкою, виконується вирівнювання, шліфування поверхні.
  4. Оздоблення каміна виконують штучним каменем, керамічною плитою, її можна прикрасити декоративними елементами з поліуретану, декоративною решіткою.

З картону

Коли хочеться створити недорогу, але ефектну декорацію в переддень новорічних свят, декоративний камін з картону ідеально виконає цю роль, особливо якщо подбати про оформлення: гірляндах, новорічних чобітках, свічках. Потрібно підготувати:

  • щільний картон (можна використовувати упаковку від побутової техніки);
  • будівельний скотч;
  • клей ПВА;
  • інструменти.

Прикинувши розміри майбутнього об'єкта, підготувавши креслення, можна приступати до роботи:

  1. За допомогою гострого канцелярського ножа, скотчу, клею ПВА з картону створюється портал. Складніше виконувати кутовий камін. Точно вымерив кут, потрібно розрахувати розміри конструкції, щоб не утворилося великих зазорів між стінами і верхній стільницею.
  2. Фронтальну частину декоративного каміна обробляють поліуретановими молдингам, в тому числі і навколо топки.
  3. Коли всі деталі міцно закріпляться, конструкцію шпаклюють, вирівнюючи всі похибки, шліфують.
  4. Фарбування виконують водоемульсійною фарбою.

З пінопласту

Якщо від ремонту залишилися матеріали, варто спробувати зробити декоративний камін з пінопласту. Вийде недорога імітація каміна в квартирі, якщо виконати все правильно:

  1. Листи пінопласту нарізають канцелярським ножем: дві деталі розміром 60х40 см і дві – 40х20 див.
  2. Заготовки склеюють під прямим кутом місця стиків, змащуючи клеєм ПВА і фіксуючи дерев'яними зубочистками, скотчем з внутрішньої сторони.
  3. У передній частині каркаса вирізують ножем топку.
  4. Каркас треба загрунтувати, зачистити дрібним наждачним папером, пофарбувати водоемульсійною фарбою.
  5. Декор виконують ошатною стрічкою, обробної папером, поліуретановими плінтусами, молдингами, декоративними елементами.

З дерева

Міцним і функціональним вийде фальш-камін з дерева. Точний креслення допоможе уникнути помилок і зайвих витрат матеріалу. Каркас виготовляють з дерев'яного бруса перетином 40х40 мм, для обшивки використовується фанера. Володіючи деяким досвідом в столярній справі, такий об'єкт можна змайструвати за кілька вечорів:

  1. Брус розмічають, з допомогою саморезов для дерева виконують основу каміна. Вертикальні стійки дюбель-цвяхами кріплять до стіни.
  2. Фанерний лист завтовшки 0,5-0,7 см розмічають і нарізають електролобзиком або ручною ножівкою відповідно розмірами. Зрізи обробляють наждачним папером.
  3. Фанеру кріплять до дерев'яного каркаса саморезами, обшиваючи основу і топку.
  4. Декор каміна виконують за допомогою оздоблювальної плівки, шпалер, декоративних панелей, поліуретанових багетів і молдингів.

Імітація вогню в каміні своїми руками

Який же камін без заворожливого полум'я? Виконати імітацію вогню в каміні своїми руками можна різними способами. Найпростіше рішення – встановити підсвічування, використовуючи лампу «Свічка» або світлодіодну стрічку. Цікавий ефект вийде, якщо виконати композицію, для якої необхідні:

  • дерев'яні гілки;
  • красиві камені;
  • мереживо;
  • фольга,
  • новорічна гірлянда;
  • клей ПВА.

Послідовність роботи така:

  1. Кожну гілку обмотують фольгою, зверху наносять шар клею і внахлест обмотують мереживом.
  2. Коли обклеєні гілки висохли, мереживну оболонку акуратно знімають, розрізавши вздовж гілки канцелярським ножем. П
  3. У вогнищі викладають камені в коло, в середину якого встановлюють світлодіодну гірлянду. Ажурні гілки ставлять вертикально, під кутом, щоб нижні краї спиралися на камені, а верхні стикалися один з одним. Можна зробити конструкцію більш міцною за допомогою клею, скотчу.
  4. Залишилося підключити гірлянду і милуватися мерехтливими вогнями.

Штучний вогонь для каміна

Існують і інші способи зобразити штучний вогонь у каміні – як дорогі, так і бюджетні. Наприклад, неважко виконати імітацію вогню з допомогою голограми, для чого потрібно придбати картину полум'я, зображену в тривимірному форматі. Встановивши картину в топці, потрібно встановити освітлення, застосовуючи світильники або світлодіодні лампи. 3Д зображення майстерно підсвічується мерехтливим світлом, посилить відчуття, що горить живий вогонь

Імітація дров для каміна

Використовуючи для підсвічування світлодіодну стрічку або гірлянду, можна викласти в топці мальовничу піраміду дров, замаскувавши між ними підсвічування. В інтернет-магазинах продаються спеціальні штучні дрова для каміну з пластику, кераміки. Потрібно лише підключити такі елементи до електромережі, і вони будуть гарно освітлюється зсередини вбудованими лампочками.

Фальш-камін зі свічками

Затишно виглядає в інтер'єрі фальш-камін зі свічками. При його облаштуванні важливо пам'ятати про пожежної безпеки. В топку каміна викладену негорючими матеріалами, встановлюють товсті свічки. Особливо виграшно виглядають композиції зі свічок різної висоти. Приємно запалювати вогники зимовими вечорами, їх мерехтливе світло створює особливу атмосферу тепла і любові.

Відео: Як зробити декоративний камін своїми руками

Створення фальш-каміна – захоплююче заняття, реалізувати подібний проект можуть навіть жінки. Головне – вивчити поради фахівців, добре продумати конструкцію і подбати про пожежну безпеку, якщо передбачається використовувати живий вогонь. Відео допоможуть зрозуміти основні принципи споруди декоративного каміна з різних матеріалів.

Фальш-камін своїми руками з гіпсокартону

камін #2. Розкішний електрокамін з гіпсокартону, весь монтаж. Fireplace design.

Імітація каміна своїми руками

Декоративний фальш-камін своїми руками за 1 день. Як зробити декоративний камін самому.

Фальш-камін з коробок своїми руками

Декоративний камін своїми руками

Як зробити штучний вогонь

Декоративний камін своїми руками. Імітація полум'я

Декоративний камін в інтер'єрі – фото

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!