Причини та ознаки бульбита шлунка - форми захворювання, симптоми, діагностика і лікування

Коли люди звертаються до лікаря з сильними болями в животі, як правило, і призначають обстеження і в ув'язненні пишуть виявлену патологію. У деяких випадках виявляється хронічний ерозивний процес у дванадцятипалій кишці під назвою бульба шлунка - що це таке і як його лікувати буде описано нижче.

Що таке бульба шлунка

Патологія характеризується запаленням цибулини дванадцятипалої кишки, з цієї ж причини захворювання носить ще назву бульбодуоденит. Запалену ділянку лише прилягає до шлунку, тому наявність в діагнозі назви цього органу є невірним. Знаючи, що таке бульба і як його лікувати, слід розуміти, що мова йде більше про дванадцятипалої кишці. Патологією шлунка це стали називати тільки тому, що в більшості випадків ця недуга супроводжується гастритом.

Обидва захворювання мають загальний і схожий патогенез, часто виникають з-за одне одного, ускладнюють перебіг запальних процесів. Бульбодуоденит і гастрит володіють схожою симптоматикою, тому часто запалення цибулини дванадцятипалої кишці протікає приховано, маскуючись під напади гастриту. Ці дві хвороби сильно знижують рівень комфорту життя людини і потребують лікування.

Поверхневий

Це одна з форм патології, яка діагностується у людини. Поверхневий гастробульбит відрізняється тим, що біль в животі не є основним симптомом. Визначити його вдається на фіброгастродуоденоскопія, характеризується він злегка набряклими складками слизової оболонки шлунка, більш яскравим забарвленням, розширеними капілярами. Поверхневий бульба може провокувати явища рефлюксного закидання, в деяких випадках навіть в стравохід з цибулини. Пацієнт при такій формі бульбодуоденита може помітити наступні симптоми:

  • схильність до закрепів;
  • хронічне бурчання в животі;
  • дратівливість;
  • прискорене серцебиття;
  • озноб;
  • нудоту (рідко);
  • загальне нездужання;
  • постійне сильне почуття голоду.

Катаральний

Цей вид патології характеризується поверхневим запалення цибулини, спостерігаються набряк стінки кишки, десквамації епітелію. Катаральний бульба може бути гнійним, слизовим, серозним, даний фактор визначає характер випоту. Іноді відбувається поступова зміна ексудату під час розвитку бульбита шлунка. Частіше катаральна форма зустрічається в гострій формі і без гною. Лікарі стверджують, що такий бульба шлунка протікає швидко, легко піддається лікуванню і проходить без залишкових явищ.

Фолікулярний

Цей вид бульбодуоденита шлунка рас смаривается, як окремо стоїть форма, тому що стає патологія результатом імунної реакції на проникнення агресивних агентів або інфекції. Відбувається запалення, збільшення в стінці кишки лімфоїдних фолікулів, що і формує клінічну картину, яка дуже схожа з катаральній формою захворювання.

Ерозивний

Цю патології часто називають виразковий бульбитом, тому що на слизовій поверхні кишки утворюються ерозивні ділянки, які переростають у виразки. Це форма патології вимагає особливої уваги і термінової терапії, тому що висока ймовірність розвитку вторинної виразкової хвороби, появи кишкових кровотеч (якщо відбувається перфорація стінки), перитоніту. З рівною частотою діагностується гостра і хронічна форма ерозивного бульбита шлунка. Пацієнтів ерозивна форма переноситься важче, лікувати такий вид хвороби складніше.

Причини захворювання

У медицині традиційним етіологічним фактором розвитку хронічних і гострих запальних процесів ШЛУНКОВО-кишкового тракту вважається бактеріальна інфекція Helicobacter Pylori. Доведений факт полягає в тому, що цей мікроорганізм присутня в дванадцятипалої кишці, шлунку при виразках і запалення. Він є причиною або тільки супроводжує ці захворювання ШКТ точних даних до цих пір. Головними порушеннями харчової поведінки, які на думку фахівців стають причиною розвитку бульбита шлунку стають:

  • зловживання на голодний шлунок курінням, алкоголем;
  • гостра, жирна отрути, фаст-фуд;
  • переїдання;
  • пітливість;
  • запаморочення;
  • підвищена стомлюваність;
  • часті головні болі;
  • нерегулярні прийоми їжі.

Всі ці фактори викликають зміни кислотно-основного стану, що провокує в подальшому хронічні, гострі запальні процеси. Ще одна ймовірна причина – глистова інвазія, лямбліоз, часто виявляються у дітей, у людей з асоціальною, маргінальним способом життя. Рідкісною, але вірогідною причиною даної патології шлунка виступає гранулематозний ентерит, хвороба Крона. У пацієнтів чітко простежуються порушення в імунній системі, генетична схильність.

При хворобі Крона бульба буде одним з безлічі симптомів, синдромів захворювання, він не буде єдиний проявом недуги. Це пов'язано з системним характером патології ШКТ, а не осередковими симптомами. До причин розвитку бульбита відносять прийом деяких лікарських препаратів, шкідливі умови праці, роботи з агресивними речовинами, які можуть проникнути в кишечник.

Симптоми бульбита

Часто хвороба маскується під ознаки гастриту, проходить для людини безсимптомно. З цієї причини вчасно висунути версію про запалення цибулини складно. Найхарактернішими проявами бульбодуоденита можна вважати голодні болі через дві години після їжі вночі. Симптоматика гастриту і бульбита на ранніх етапах дуже схожа, тому діагностування утруднено. Бульба шлунка - що це таке і його симптоматика:

  • иррадиирущие до пупка ріжучі болі в животі;
  • вранці неприємний запах з рота;
  • спазми в лівому боці;
  • блювота, нудота, диспепсія.

Всі ці симптоми повинні стати підставою для занепокоєння, проходження обстеження з метою виявлення патології. Якщо розвивається індукований гіперацидний гастрит з гастроезофагеальним рефлюксом, до перерахованих вище ознак додається печія, тягне почуття біля грудини, відрижка кислим вмістом. Стихають ознаки після прийому антацидних медикаментів, стан хворого приходить в норму. Ці симптоми проявляються в багатьох, але це не означає, що в 100% випадків у людини розвивається бульбодуоденит.

Методи діагностики

Виявляють бульба шлунка, як правило, випадково на плановому обстеженні, тому що симптоматика маскується під гастрит. Аналіз крові нічого не показує, поки патологія не досягається виразкової важкої форми, СОЇ незначно підвищений. Рентген теж не дає повної інформативною картини. Можливість діагностувати захворювання з'явилася тільки після винаходу ендоскопічного обладнання.

Дослідження за допомогою ендоскопа стало золотим стандартом для виявлення хвороб ШКТ. Рекомендується його проводити спільно з эзофагогастроскопией, що допомагає отримати найбільш повну картину про стан слизової оболонки шлунка, дванадцятипалої кишки, стравоходу. Дані діагностичні методи покажуть:

  • ерозії;
  • набряклість;
  • виразки;
  • запалені ділянки;
  • кровотечі.

Гнучкий фиброскоп відкриває можливість не тільки діагностувати патологію, але і почати терапію пошкодженої ділянки. Для оцінки можливого чинника розвитку гастриту, бульбита, загального кислотно-основного стану ШКТ проводять добову рН-метрию. Якщо провести ендоскопію з якихось причин не вдається, то можна замінити її на антродуоденальну манометр і электрогастроэнтерографию.

Лікування бульбита шлунка

Патологію вилікувати легше, якщо вона буде виявлена на ранній стадії. Існує кілька напрямків того, як лікувати бульба. Максимальний ефект досягається комплексним підходимо до терапії, застосовують наступні методи:

  • медикаментозний;
  • народні рецепти;
  • дієтотерапія.

Медикаментозне

Починати лікування лікарськими препаратами можна тільки після консультації з гастроентерологом. Підбір медикаментів проводиться, виходячи з причини виникнення бульбита, морфологічної форми патології. Для терапії можуть бути призначені наступні види лікарських засобів:

  1. Антациди. Ця група довела свою ефективність при необхідності зниження кислотності. Як правило призначають Гастал, Ренні, Альмагель, Маалокс, які знижуються подразнюючу дію, яке вражає слизову шлунка. Можуть бути призначені та такі антисекреторні засоби як Омепразол, Ранітидин.
  2. Болезаспокійливі. При гострій формі бульбита лікар може призначити Но-шпу, Папаверин, Баралгін для зменшення больового синдрому.
  3. При глистяній інвазії буде призначено глистогінні (антигельмінтні) засоби: Сурамин, Левамізол.
  4. При інфікування бактеріями, ослабленні солянокислого бар'єру прописують антибактеріальні засоби. Призначення базується на мікробіологічному, лабораторному дослідженні.
  5. Легкі седативні препарати допомагають при стрессорном факторі виникнення бульбита шлунка.

Народне

Рецепти домашньої медицини домоглися високої ефективності при терапії патологій ШКТ. Народні кошти створюються тільки їх природних компонентів, тому вона добре комбінується з традиційними ліками без ризику викликати непередбачені побічні ефекти. Наприклад, молоко володіє обволікаючим ефектом, знижується запалення і подразнення слизової оболонки шлунка. Протизапальним ефектом при терапії бульбита мають фитосборы з:

  • ромашки;
  • подорожника;
  • звіробою;
  • квіток календули;
  • ісландського моху.

Позитивний ефект при лікуванні патології надає свіжоприготований морквяний сік, який потрібно пити за 30 хвилин до прийому їжі. Відвар подорожника допомагає впоратися із запальним процесом. Всі ці засоби при бульбите володіють реальним лікарським ефектом, безпечні для людини, але варто проконсультуватися з лікарем, щоб взаємний вплив медикаментів не анулювали ефективність лікування. Не рекомендується самостійно підбирати курс терапії.

Дієта при бульбите дванадцятипалої кишки

Одне з основних напрямків при терапії патології – нормалізація харчування, вживання тільки певного типу продуктів в їжу. Дуже важливий повна відмова від алкоголю і куріння, які надають сильну подразнюючу дію на слизову оболонку шлунка і травного ТРАКТУ. Їх вплив може сильно погіршити бульба дванадцятипалої кишки, викликати перехід від легкої до важкої форми.

При гострих нападах патології рекомендується повністю відмовитися від їжі на деякий час, щоб знизити запалення, набряк, біль, потім дозволяється вживати каші на воді або нежирному молоці. Дієта при бульбите дванадцятипалої кишки на неостром етапі дозволяє наступні продукти для вживання:

  • вживання кисломолочних продуктів: йогурт, кефір, ряжанка, молоко, нежирний сир, сир;
  • сухарі з білого хліба;
  • овочеві бульйони;
  • кисіль.

При патології шлунка з раціону назавжди слід прибрати газовані напої, сильно гостру їжу, смажені страви і копченості. Правильне харчування при бульбите потрібно дотримуватися все життя пацієнтам, у яких є схильність до розвитку захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Організм хворого може повністю відновиться, що дозволить повернутися до звичного харчування. Зразкове меню на день при терапії бульбита шлунка виглядає так:

  1. Перший сніданок – омлет на пару з морквою.
  2. Перекус – пюре з яблук, відвар із шипшини.
  3. Обід – суп з фрикадельками або відварений рис, кисіль.
  4. Полудень – сухарі, стакан молока.
  5. Вечеря – гречана каша, суфле з риби, салат з моркви.
  6. Перекус – чай (неміцний), пудинг із сухарів з грушевим пюре.
  7. Перед сном – чай.

Відео

Дуоденіт -- запалення дванадцятипалої кишки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!