Аденіум або троянда пустелі - різновиди та опис рослини, вирощування, догляд та лікування в домашніх умовах

Вперше даний представник роду деревних сукулентів був знайдений в місті Аден, розташованому на Аравійському півострові. Після стало відомо, що рослина зустрічається і в пустельних районах східноафриканського узбережжя. З місцем зростання пов'язане друга назва квітки – «троянда пустелі». Хоча немає ніякої схожості аденіума з трояндою, перший по праву вважається прекрасним прикрасою тропічного поясу і сухих, неживих барханів.

Що таке аденіум

У природі Adenium росте повільно, у нього м'ясистий стовбур, що досягає 2 метрів. Незвичайність куща полягає в поєднанні міцних, грубих стебел з великими, яскравими квітами. При цьому, дерево починає цвісти ще до появи на ньому листя. Пелюстки мають різний колір, залежно від сорту рослини. Суцвіття бувають білими, червоно-рожевими, синювато-бордовими, з прожилками, світлої серединкою, пр. Діаметр квіток досягає 60 міліметрів, цвітіння починається з півтора років.

Листя аденіума мають красиву форму: кінці загострені або закруглені, поверхня гладка, темно-зеленого кольору. У природі зустрічаються рослини з білими, червоними, жовтими, блискучим чи тьмяним листям. Цвітіння троянди пустелі припадає на початок весни і триває до кінця осені, але при правильному догляді кущ буде залишатися квітучим в будь-який час року.

Особливістю деяких сортів культури є каудекс – невеликий запасний резервуар для зберігання вологи, розташований над землею. Останній вкрай важливий для росту квітів за умов посушливого клімату. Пустельна троянда має й інші цікаві особливості: сік листя, суцвіть і стовбура отруйний. Аборигени збирають рідину і наносять на наконечники стріл для отруєння жертв. Щоб аденіум в домашніх умовах радував цвітінням і йому було комфортно, потрібно створити йому умови близькі до характерним для пустелі.

Види аденіума

При виборі сорту рослини пам'ятайте, що кущі з яскравим і кольоровим листям потребують особливого догляду, повільніше ростуть і для їх цвітіння потрібно докласти багато зусиль. Рід адениума налічує близько 50 видів, деякі з яких є плодом роботи по селекції рослини. Поширеними видами куща є:

  1. Аденіум Огрядний (Adenium Obesum, Nerum). Відмінна риса сорту – сильно потовщене до 1 метра підставу стовбура. Кора на стовбурі гладка, сизого кольору. Деревце досягає півтораметрової висоти. Стебло м'ясисте, має пляшкову форму. На кінцях гілок ростуть вузькі сіро-зелені листки довжиною до 10 див Влітку кущ покривається безліччю квіток діаметром до 4-6 см з рожевими, червоними, білими пелюстками. Квітки Аденіум Обесум зібрані в компактні щитковидні суцвіття.

  1. Багатоквітковий (Adenium multiflorum). Це один з найвідоміших південноафриканських сортів. Над каудексом рослини розташовується велика кількість розгалужених, тонких пагонів. Цвіте даний вид взимку, коли основна частина рослинності виглядає похмурою порівняно з глянцевими темно-червоними, рожевими, біло-червоними квітками, що покривають чагарник. Суцвіття розташовані на кінцях гілок, діаметр квітів становить 5-7 див. Особливість сорту – рожева або червона облямівка на пелюстках. Рослини «живуть» у різних середовищах існування: при більш суворих умовах чагарники невеликі і широкі, сприятливий клімат для мультифорума надає можливість розвиватися більше, як дерево. Рослина оснащене товстим підземним стеблом, завдяки якому здатний пережити тривалі періоди посухи. У природі багатоквітковий сорт розмножується насінням, які розносяться вітром завдяки наявності пучків шовковисте волосся. Ареал зростання Adenium multiflorum знаходиться в Замбії, Зімбабве, Мозамбіку, Малаві, Південній Африці і Свазіленді. Як правило, рослини вибирають піщаний ґрунт, солонуваті та інші види грунту з невеликою кількістю води або наносні освіти на скелястих породах, у відкритому полі, сухий лісистій місцевості
  2. Криспум (Adenium crispum). Даний сорт відрізняється довгими, вузькими листками, які по краях мають хвилясту поверхню. Велика частина каудекса знаходиться під землею, як ріпа. Тонкі корені ростуть нижній частині стовбура, розташованому нижче поверхні грунту. У рослини виростає кілька надземних вертикальних стебел, які рідко досягають висоти більше 30 см. Під час з травня по вересень в верхівкової листової розетки розпускаються трубчасті квітки. Пелюстки крипсума біля основи біло-жовті, а по краях насичено малинового кольору. В середині пелюстки розташовані 2-3 яскраві поздовжні смужки. Ареал поширення крипсума – Сомалі, Танзанія і Кенія. Цвітіння у сорту спорадичне, більш сильно проявляється взимку, під час дрімоти рослини.
  3. Импальская Лілія. Занесена в Червону книгу Свазіленду, Зімбабве і Замбії, де кущ на межі вимирання. Більша частина ареалу знаходиться в межах Національного парку Крюгер у Південної Африки. Головні загрози квітки – колекціонери, лікарський використання, дикі тварини і сільське господарство. Так, бабуїни знищують чагарник, щоб харчуватися бульбами коренів. Насіння импальской лілії дозрівають в стручках циліндричної форми довжиною до 24 див. Вони коричневі, оснащені пучком волосся, завдяки яким чудово розносяться по безлюдній місцевості. Велику частину часу квітка аденіум залишається голим. Листя импальской лілії пофарбовані в яскраво-зелений колір, мають довжину 10 см і розширений кінець. Перед цвітінням листя опадає. Зелень отруйна для тварин, включаючи рогату худобу. Незважаючи на токсичність, кущ використовується для приготування лікарських засобів.

  1. Боехмианум (Adenium boehmianum). Даний сорт поширений в західній частині Південної Америки. Adenium boehmianum зростає у виснаженій ґрунті малою кількістю води і під палючим сонцем. З віком каудекс у боехмианума зникає. У природі кущ досягає висоти 2-2,5 метрів, товщина стовбура становить 40-50 див. Квітки круглі, відрізняються рожево-бузковим або голубувато-білим відтінком з яскравим пурпурним зевом і трубкою віночка. Розмір останніх становить 5 см в діаметрі. Гіркий сік Adenium boehmianum використовується бушменами Намібії для приготування отрути, що наноситься на стріли для полювання на тварин. Токсин добувають взимку, після початку цвітіння куща. Бульби викопують, сік витягується за допомогою видавлювання або нагрівання товстих гілок і коренів на вогні. З-за короткою вегетації, періоду цвітіння і повільного зростання Adenium boehmianum рідко піддається культивування, хоча є кілька оригінальних декоративних гібридів з обесумом.
  2. Свазикум (Adenium swazicum). Різновид куща поширена в південній Африці, Мозамбіку, Свазіленді. Висота свазикума досягає 30 см, зрідка зустрічаються кущі до 65 див. Росте чагарник на відкритій місцевості, в піщаних солонуватих грунтах або на невеликих висотах. З потужного підземного кореня виростає кілька зелених, сірих або білих гілок. Стебла слабкі, ростуть горизонтально або звисають з горщика (якщо вирощувати аденіум будинку). З віком надземний каудекс пропадає. Завдяки селективним робіт серед свазикумов зустрічаються клони з вертикальним зростанням і темними суцвіттями гарної форми. Листя вузьке, довжиною 13 см, шириною 3 см, мають ясно-зелене забарвлення і злегка розширюються до кінця. Під яскравим сонячним світлом листя загинаються вгору вздовж поздовжньої осі. Свазикум – один з найвитриваліших, простих для вирощування сортів, який цінується за оригінальний колір суцвіть, компактність і тривалість цвітіння і хорошим зростанням в умовах квартири.
  3. Олиефолиум (Adenium oleifolium). Цей сорт відрізняється самим повільним зростанням, при цьому кущ «живе» на кам'янистих гірських хребтах, піщаних, скелястих грунтах, відслоненнях вапняку. Як правило, зустрічається в пустелі Калахарі (Південна Ботсвана), Південній Африці, східній Намібії. Зростає олиефолиум в сильно виснажених ґрунті з малою кількістю вологи за умови достатньої кількості сонячного світла. Листя оливково-зелені, довгі (5-11 см), вузькі, групуються на кінцях гілок. Квіти рожеві з білою серединкою, з'являються одночасно з листям влітку. Схожий на моркву стовбур досягає діаметра 30 див. Надземні гілки з віком набуває гладкість. Доросле дерево досягає 60 см у висоту. З соку олифолиума жителі Калахарі готують бальзами від укусів отруйних смій і скорпіонів. Сік кореневищ застосовують для лікування колік, лихоманки, як проносне.
  4. Сомалійський (Adenium var somalense). Дана різновид зростає в Кенії, Сомалі, Танзанії. Висота куща дорівнює 1,5-5 метрів, варіюється в залежності від місця зростання. У гігантського аденіума широку основу, конічний високий стовбур, у природі рослина створює власний скульптурний проект. Влітку сорт допускається тримати на відкритому повітрі в злегка затемненому або сонячному місці. Сомалійський квітка потребує постійному доступі свіжого повітря і світла. Взимку його слід тримати на яскравому місці. Оптимальна температура для Adenium var somalense – не нижче 12 градусів. Тривале переохолодження сомалійського куща призведе до пошкодження гілок. Adenium somalense легкий у вирощуванні і невибагливий. У цього сорту обов'язковий період спокою, що починається в листопаді-грудні і триває до весни. Взимку листя, як правило, відпадає.

  1. Нова (Adenium nova). Для виду характерний репоподобный каудекс. Нова має тонкі коріння, що ростуть лише в нижній частині стовбура, який розташовується нижче поверхні грунту. Кілька надземних вертикальних стебел досягають висоти 30 див. Зростає невеличкий кущ в Танзанії, в піщаному грунті. Листя у нього вузькі, довгі, з рівними краями і білими прожилками. Квітки блідо-рожевого кольору, до країв більш насичені. У деяких підвидів вони червоні. Цвіте чагарник в середині літа на протязі декількох місяців. Аденіум нова добре піддається селекції з іншими видами квітки.
  2. Сокотранский (Adenium socotranum). Росте на острові Сокотра в Індійському океані, на вивезення заборонено. Найбільша за розмірами різновид куща, досягає 4,6 м у висоту. Має ствол діаметром 2-2,5 м у підстави. Відмінність сокотранского аденіума від інших сортів полягає в короткому періоді вегетації. Рослина покриває листям на початку літа і зростає протягом лише кількох тижнів. Зустрічається Adenium socotranum серед каменів в пісочній, виснаженою ґрунті. Сік рослини циркулює по стовбуру, запобігаючи перегріванню куща. Восковидная поверхню кори та її микроанатомическая епідермальна структура забезпечує відбиття сонячної радіації.
  3. Арабська (Adenium arabicum). Зустрічається вздовж західного та південного краю Аравійського півострова. У посушливому кліматі Adenium arabicum не виростає високим, а має вигляд невеликого куща з широким надземним каудексом. При більш вологих умовах зростання аденіум має вигляд дерева. Блискучі, гладкі листя стають при зростанні сорти ще більш широкими. Максимальний розмір листя – 20 см в довжину і 12 см в ширину. Стовбур дерева може досягати метра в діаметрі. При культивуванні сорт має виражений стан спокою взимку, а листям активно покривається влітку, при цьому саудівська форма залишається зеленою круглий рік, але ростуть листочки лише під час спекотного літа.

Вирощування аденіума в домашніх умовах

Adenium невибагливий у догляді, але в домашніх умовах їм важливо підібрати підходяще місце. Квітка потребує тривалого, інтенсивному освітленні, не боїться прямих сонячних променів. Для нього оптимально розміщення на східних і південних підвіконнях. Взимку може знадобитися підсвічування, при нестачі світла стебла активно ростуть вгору і звужуються. Квітка з магазину варто поступово привчати до світла. Якщо раніше рослина зазнало брак сонячних променів, виносити його на світло спочатку слід на кілька хвилин, поступово збільшуючи час перебування на сонці.

Температура і вологість повітря

Пустельні квіти люблять жаркий клімат. Оптимальна для них температура становить 25-35 градусів. Спеціально знижувати температурний режим у період спокою не можна, але при необхідності Adenium протягом короткого часу може витримувати охолодження квітки 10-14 градусів. При зниженні температури нижче 10°C, є ризик загибелі рослини, оскільки при цьому формується негативний вплив на кореневу систему, викликаючи їх загнивання.

Вологість повітря в міських квартирах підходить для квітки, який нормально переносить сухе повітря. Adenium можна зрідка обприскувати, але перезволоження слід уникати, оскільки це призведе до швидкого в'янення рослини. Краще обприскувати з пульверизатора, при цьому вода не повинна потрапити на суцвіття, інакше останні змінять колір і не стануть менш привабливими.

Полив

У жаркий час аденіум потребує частого поливу, але надлишки рідини повинні відразу залишати горщик, а земля наполовину просихати. До зими поливи скорочують до 1 рази за місяць. Під час міжсезоння для квітки оптимальною частотою поливів буде раз кожні 2 дні, але попередньо краще перевірити, просох чи субстрат після останнього внесення води. Зайва волога для рослини більш небезпечна, ніж засуха, оскільки призводить до гниття коренів. Для контролю вологості можна використовувати спеціальний індикатор.

Якщо немає можливості регулярно поливати аденіум, поставте його в затінок. Зниження температури сповільнить зростання, споживання рідини і рослина не буде страждати через відсутність поливу. Якщо температурний режим не дає квітці розвиватися, а освітлення для нього недостатньо для зростання, слід на деякий час обмежити полив, щоб уникнути процесу гниття кореневої системи. Коли аденіум повернеться до нормального стану, полив поновлюється.

Грунт

Квітка пересаджують кожні 1-3 роки, при цьому краще вибирати широкі, неглибокі горщики. На дно насипають дренаж, а основний субстрат повинен мати нейтральну кислотність. Грунт для пустельної троянди повинна включати:

  • листову землю;
  • дернову землю;
  • пісок.

Підживлення рослини

Для правильного внесення добрив потрібно розбавити розчин мінеральних речовин. Використовують підгодівлі під час цвітіння адениума, при цьому починають після досягнення квіткою 2 місяців. Дорослі кущі підгодовуються навесні, влітку і восени, при вегетації. Для адениума підходять комплекси, використовувані для кактусів. Мінеральні суміші для квітучих кущів застосовуються в половинній дозуванні.

Пересадка та обрізка

Не варто поспішати з пересадкою, інакше замість очікуваного ефекту квітка може загинути. Оптимальний сезон для цього – зима. Молоді адениумы пересаджують кожні 2 роки, коли у них починається активний ріст, після це рекомендується робити не частіше разу за 2-3 роки. Коренева система зростає стрімко, зріла рослина пересаджують лише тоді, коли горщик внаслідок зростання коренів лопається.

Краще вибирати для аденіума світлі горщики, оскільки, перебуваючи під сонцем, вони нагріваються, що може привести до перегріву коренів і загибелі рослини. Горщик для пересадки має бути об'ємнішим, ніж попередній, при цьому тип матеріалу не важливий. Головне, щоб ємність була глибше і ширше. Після пересадки аденіум поливають не раніше, ніж через тиждень. Грунт слід використовувати для сукулентів, оскільки така суміш ідеально підходить для кореневої системи квітки: живильний субстрат, повітропроникний, пухкий, з нейтральною кислотністю.

Обрізка аденіума допомагає рослині придбати гарний вигляд, що нагадує бонсай. Маніпуляцію проводять рано навесні (перед вегетацією). Чим нижче буде обрізаний стовбур, тим більше тонких пагонів зросте. Їх допускається переплітати, проріджувати за власним бажанням. для збільшення висоти каудекса або його переплетення, під час пересадки рослина піднімають над землею. Крім того, висаджувати адениус можна під кутом. Гілки з часом випростовується.

Розмноження аденіума

Проводиться декількома способами. Чудово виростає аденіум з насіння в домашніх умовах, причому їх купують у спеціалізованих магазинах або замовляють через Інтернет. Кращий час для вирощування квітки – весна, хоча посіви можна проводити і під час інших сезонів, але тоді рослині знадобиться додаткова підсвітка. Варто розуміти, що насіння швидко псуються, тому затягувати процес їх внесення в грунт після придбання не рекомендується.

Вирощування аденіума з насіння

За пару годин до посіву насіння замочується в слабкому розчині марганцю. Грунт готується з суміші перліту, деревного вугілля і піску. Насіння заглиблюються на 1-1,5 см, грунт зволожується, після горщик накривається плівкою. Парник повинен стояти в теплому, світлому місці, при цьому попадання прямих променів сонця протипоказано. Щодня сіянці провітрюють, видаляючи конденсат. Сходи проявляються приблизно через 10-14 діб. Після відростання двох справжніх листків сіянці пересаджують без пікіровки в невеликі горщики, які заповнюють грунтом для дорослих рослин.

Живцювання

За допомогою вегетативного розмноження можна швидше отримати деревце, не втрачаючи його сортових ознак. Тим не менш, при такому методі розмноження аденіума формування каудекса залишається під питанням. При обрізку рослини можна взяти верхній держак довжиною 10 см. Зріз присипають деревним вугіллям і злегка підв'ялюють 1-2 доби. Висаджуються живці в перлитово-піщану суміш, а після їх містять при температурі 24-26 градусів.

Більш ефективним способом вважається укорінення повітряних відводок, при якому втечу не оделяется повністю. Надріз роблять по колу і обробляють корневиной, обмотуючи після сфагнумом. Зверху моху закріплюють плівку. Необхідно регулярно наливати воду під пов'язку на протязі місяця. По закінченню цього терміну можна побачити невеликі корінці – це означає, що живець можна повністю відокремити й посадити в горщик.

Щеплення сукулент

Верхівкові пагони можна прищеплювати на олеандр або аденіум. Даний спосіб допомагає отримати рослини з великим каудексом і різними видами пагонів. При щепленні на олеандр рослина виходить більш витривалим і активно квітучим. У спеціалізованих магазинах є можливість придбати квітку з декількома сортами щеп. На підщепі та підщепі роблять косі надрізи, сполучають їх, закріплюючи еластичною стрічкою або спеціальним спреєм для щеплення. Під час адаптації важливо берегти квітка від прямих променів сонця і своєчасно видаляти відростки з підщепи.

Шкідники і хвороби

Як для інших рослин пустелі, максимальну небезпеку для Adenium являє гниль. При недостатньому дренажі є ризик перезволоження коренів із-за застою води в горщику, внаслідок чого кореневища починають гнити. Крім того, для квітки небезпеку становлять шкідники, включаючи кліща, тлю і борошнистого червця. Для боротьби з останніми застосовуються традиційні засоби, наприклад:

  • Санмайт;
  • Талстар;
  • Актофіт.

Відео

Аденіум будинку: перша пересадка (пікіровка) сіянців аденіума. Обрізка і формування коренів.

Аденіум - Троянда пустелі. Догляд та особливості.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!