Світлодіодні лампи для рослин

У зимовий час, коли сонячного світла з кожним днем стає все менше, рослини відчувають в ньому гострий недолік. Городники, які займаються вирощуванням розсади, розведенням рідкісних сортів квітів, стурбовані продовженням світлового періоду для зростаючих культур. Використання звичайній кімнатній лампи не розглядається ними як вдалий варіант.

Як вибрати лампу для рослин

Конструкція LED ламп складається з світлодіодних матриць. При виборі такого приладу потрібно знати, що не всі можуть використовуватися в якості додаткового джерела світла для рослин. Потрібно звернути увагу на такий основний параметр – діапазон спектра електромагнітного випромінювання (довжина хвиль). Людина сприймає окремі хвилі, як кольоровий потік, їх разом бачить, як білий світ. Для росту рослин краще використовувати диодную лампу з довжиною хвиль близько 430-455 нм (вона буде давати синє світло). Квітучі потребують червоному спектрі (660 нм).

Світлодіодні фитолампы для рослин

Світлодіодні світильники для рослин використовуються в квартирах для декоративних квітів, в приміщеннях, де в закритому грунті вирощується розсада. Для другого випадку знадобиться більше ламп, адже підсвітка повинна бути над кожним рядом рослин. Це дозволяє замінити природне світло штучним, створити комфортні умови в теплиці. Ще садівники з задоволенням використовують світлодіодні лампи для освітлення рослин в саду, що впливають на активне зростання, цвітіння, утворення плодів.

Переваги

Такі популярні на сьогодні led-лампи для рослин мають масу переваг перед газорозрядними, люмінесцентними лампами, лампами розжарювання. Вони дуже вигідні, мають значні характеристики, тому залучають професійних садівників і городників. Кращі світлові умови, ніж може створити світлодіодна фитолампа складно уявити. До основним і незаперечною переваг пристроїв (лід) відносять:

  • Довговічність. Термін служби фитосветильника може становити до 50 тис. годин, це трохи більше ніж 11 років шістнадцяти годинної роботи в день. Лампи розжарювання (для порівняння) здатні пропрацювати близько 1 тис. годин. Це доводить, що фитолампа для рослин просто створена для тривалої експлуатації.
  • Енергоефективність та енергозбереження. Практика показує, що энергоэкономия порівняно з газорозрядними лампами досягає 80%. 480-ватна система штучного освітлення по ефективності схожа з 700-ватної. Яскравіше буде газорозрядна лампа (з-за потужності), проте рослини не поглинають і 70% її випромінювань. Спектр світла, який відповідає за продуктивність набагато важливіше.
  • Простота в застосуванні. Світлодіодні лампи для рослин не вимагають ніякого додаткового обладнання (відбивачів, захисних стекол, спеціальних патронів). З їх допомогою можна вирощувати квіти, фрукти, овочі. Відгуки покупців в більшості позитивні.
  • Безпека. LED світильники нешкідливі для рослин, доглядають за ними людьми. Практично не нагріваються, тому не иссушают молоді зелені листочки. Можна встановлювати лампи на відстані 25-30 см. Навіть таке близьке розташування не вимагає постійного провітрювання, на температуру в приміщенні світлодіоди не впливають.
  • Екологічність. Світлодіодні лампи для рослин не виділяють шкідливих речовин, не містять ртуті. Допустиме використання в домашніх умовах (у квартирі, на балконі і т. д.)

Недоліки

Дивлячись на всі ці переваги світлодіодних ламп, деякі подумки задаються питанням: у чому ж підступ? Хотілося, щоб він був відсутній, але є недолік. Для деяких він зумовлює вибір, змушує відмовлятися від покупки. Цим істотним мінусом є висока ціна. Мало садівників-любителів або простих любителів квітів згодні віддати за таке чудо від 200 до 1500 доларів. Частіше світлодіодні лампи для освітлення рослин вигідні в професійній сфері вирощування квітів або овочів.

Досвічення рослин світлодіодами

На процес фотосинтезу істотно впливає не тільки спектральне вплив (синій або червоний світло), важливий ще світловий режим. Він укладений в регулярній зміні «дня» і «ночі» для рослин. З його допомогою вдається регулювати стадії цвітіння і вегетації, просто змінивши тривалість перебування на світлі і в темряві. Існують нейтральні види квітів, наприклад, на стадії розвитку троянди світловий режим ніяк не впливає. Перед тим як почати вирощувати будь-яку культуру, потрібно з'ясувати переваги, правила утримання ваших майбутніх насаджень.

Лампи для розсади

Розсада є маленькими, незміцнілими росточками, вимагають особливого догляду. Для її вирощення як не можна краще підходять світлодіоди для рослин. Вони здатні зробити умови комфортними завдяки постійній температурі, необхідним спектрами випромінювання на даному етапі розвитку. Денне світло (від люмінесцентних ламп) не дає того ж ефекту. Лід світильники рекомендують встановлювати прямо над розсадою, адже світловий потік тут направлений строго вниз, не розсіюється. Насаджень це не зашкодить, навіть зіткнення з поверхнею лампи не викличе опіку у ліста.

Освітлення для теплиць

Світлодіодне освітлення теплиць використовується з кожним роком частіше. Ніякі інші лампи не зможуть дати того ж ефекту (його можна побачити по продуктивності). Світлодіодна стрічка для рослин має клейку поверхню, її можна прикріпити на будь-яку установку. Вона міцна, не містить газу, від цього не вибухонебезпечна. В теплицях дуже волого, тому варто подбати про належний захист стрічки. В іншому випадку вона може вийти з ладу. Фахівці стверджують, що модульні системи набагато ефективніше. На їхню думку стрічки виконують більше декоративну функцію.

Відео: світлодіодний світильник для рослин своїми руками

Світлодіодні (LED) лампи для рослин (фитолампы) своїми руками (DIY) відео 1. ВСТУП

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!