Атрофічний гастрит шлунка - симптоми і лікування

Якщо гастрит перетворюється на хронічну патологію, він може викликати відмирання залоз стінок шлунка, що відповідають за вироблення ферментів, шлункового соку і привести до такого серйозного захворювання, як атрофічний гастрит. Хвороба вимагає постійної уваги, суворої дієти, регулярних лікувальних процедур. У цій статті ми докладніше розповімо, як відновити слизову шлунка при атрофічному гастриті, про способи виявлення та лікування захворювання.

Що таке атрофічний гастрит

Атрофічний гастрит – це запалення, витончення слизової оболонки шлунка, при якому спостерігається порушення функціонування клітин і атрофія видільних залоз. Ці залози з перебігом хвороби замінюються сполучною тканиною і не можуть продукувати шлунковий сік – головний елемент нормального травлення. Одне з найнебезпечніших наслідків хвороби – рак шлунка, який розвивається при ігноруванні симптомів відмирання залоз.

Симптоми атрофічного гастриту

Загальна клінічна картина хвороби атрофічний гастрит майже не відрізняється від звичайного гастриту. Атрофія шлунка може протікати без виражених больових ознак, зовнішніх проявів, довгий час практично не помітна, особливо якщо у хворого є інші захворювання шлунково-кишкового тракту. Діагностувати атрофічні зміни можна за допомогою ендоскопічних досліджень, аналізу антитіл в крові, рентгена. Симптомами атрофічного гастриту є:

  • ниючий біль в животі, який посилюється після їжі;
  • різка втрата ваги, дистрофія і анемія;
  • товстий білий наліт на язиці;
  • здуття живота, діарея, запор, відрижка, нудота, розлад шлунку;
  • неприємний запах з рота;
  • знижений апетит, слабкість, запаморочення.

Причини атрофічного гастриту

Серед причин атрофічного гастриту можна виділити супутні хвороби шлунково-кишкового тракту, які викликають запальні процеси в шлунку, різні інфекції, вікові зміни в організмі. До надмірного розвитку бактерій шлунка може призвести алкогольна залежність, неконтрольований прийом сильних ліків, інтоксикація, отруєння газом і іншими отруйними речовинами. Важливим чинником є і спадкова схильність, у цьому випадку виділяють аутоіммунну форму хвороби.

Види атрофічного гастриту

Атрофічна гастропатия може бути декількох видів. Вони розрізняються по локалізації, ступеня ушкоджень шлунка, характерних симптомів, особливостей патогенезу, формі змін і можливих наслідків для пацієнта. Лікування завжди краще піддаються ранні стадії хвороби, коли виникнення пухлини можна уникнути з більшою ймовірністю. Докладніше про види атрофічного гастриту читайте далі.

Гострий

Гострий атрофічний гастрит називають активним, оскільки це етап загострення запальних процесів, руйнування покривного епітелію шлунка. Також він може характеризуватися набряком стінок, полнокровием судин, інфільтрацією лейкоцитами, рідко – ерозіями на слизовій. Атрофічний гастрит може розвиватися під впливом токсичних факторів, симптоми – блювання, запаморочення, діарея, температура, лихоманка.

Хронічний

Хронічна форма – окреме захворювання, не пов'язане з ремісією гострого вигляду. Хвороба має негативний вплив на сусідні органи: печінка, дванадцятипалу кишку, підшлункову залозу, впливає на нервову і ендокринну системи. Хронічний атрофічний гастрит відрізняється тривалою внутрішньою деструкцією клітин без сильного запалення, що розвивається внаслідок зниження кислотності шлункового соку.

Вогнищевий

Атрофічний гастрит цієї форми нагадує звичайний гастрит у всьому, крім патогенезу. Дистрофія залоз виражається випадковими, нерівномірними ділянками, в яких підвищена кислотність. Інші залози шлунка компенсують це властивість більш активним виділенням соляної кислоти. Унаслідок такої дисфункції, вогнищевий атрофічний гастрит особливо відчувається під час прийому їжі, конкретно – молочних продуктів, жирного м'яса, риби: вони перетравлюються дуже погано, часто застоюються в шлунку, провокують блювоту, нудоту, біль.

Помірний

Формі характерні стандартні диспепсичні симптоми гастриту, встановити діагноз можна після гістологічного дослідження клітин. Помірний атрофічний гастрит – це повільний розвиток деструкцій і легкий ступінь запалення. Деформація клітин часткова, не має патологічного характеру, протікає слабко виражено, в чому і полягає небезпека: руйнування в клітинах все ж відбуваються і якщо не помітити їх вчасно, ймовірність онкології дуже велика.

Поверхневий

Атрофічний гастрит поверхневого типу діагностується за допомогою ендоскопії, характеризується незначними змінами в стінках шлунка, відсутністю виражених симптомів. При цьому стінки шлунка зберігають нормальну товщину або трохи тоншають, у залозах спостерігається мінімальна гіперфункція (занадто велику кількість ферментів, що виділяються). Поверхневий атрофічний гастрит виступає початковою стадією хронічної хвороби, іноді переходить у гострий.

Антральний

Ознакою є високі показники секреторної функції і часткове окислення середовища організму. Антральний атрофічний гастрит вражає антральний відділ шлунка (нижній, що примикає до 12-ти палої кишці), утворюються рубці, запалення. Інструментальні дослідження показують деформацію слизових оболонок, зниження активності перистальтики. Стінки стравоходу звужуються, здоровий метаболізм відсутня. Крім цього, вогнищева атрофія слизової антрального відділу шлунка провокує появу виразок і значне ущільнення стінок при прогресуванні.

Дифузний

Важливих, серйозних змін в тканинах при діагностиці і лабораторних аналізах не спостерігається, але можна помітити, що зароджуються вогнища дистрофії, у яких клітини можуть потроху відмирати, і інші мікроструктурні зміни в поверхневому епітелії. Дифузний атрофічний гастрит є проміжним етапом між поверхневою і більш важкою формою (гострої, осередкової).

Лікування атрофічного гастриту

Добитися регенерації, тобто повного відновлення пошкоджених залоз при лікуванні атрофічного гастриту практично неможливо, але зупинити процеси відмирання, регулювати їх розвиток і поширення в шлунку цілком реально. Для комплексної терапії використовують лікарські препарати: ферменти, вітаміни, протизапальні, іноді – гормональні та імуномодулюючі. Гарне вплив на стан хворого з діагнозом атрофічний гастрит надають фізіотерапевтичні методи, лікувальна фізкультура.

Де-Нол при атрофічному гастриті

Це протимікробний препарат, що містить бісмут – одне з корисних речовин при гастриті після алюмінію. Де-Нол при атрофічному гастриті лікар призначає у випадках, коли хвороба викликана діяльністю бактерій хелікобактер пілорі. Схема прийому для дорослих: 4 рази в день, за півгодини до їди. Поєднувати де-нол можна не зі всіма ліками, тому обов'язково консультуватися з лікарем, щоб виключити ризик небажаних реакцій. Головний побічний ефект – дисфункція нирок, тому лікарі можуть рекомендувати приймати препарат дозовано.

Лікування атрофічного гастриту народними засобами

Багато трави та продукти харчування можуть надати благотворний вплив на внутрішню оболонку шлунка, змусити її виробляти більше потрібного ферменту, вгамувати запалення і біль. При лікуванні атрофічного гастриту народними засобами важливо строго дотримуватися дієти, стежити за перебігом хвороби і регулювати список лікарських засобів разом з лікарем. Які народні рецепти можна застосовувати:

  1. Чорниця. Відновлює бактеріальний баланс, заспокоює діарею та біль у кишечнику. Потрібно перетерти чорницю з цукром і приймати по 1 ч. л. щоранку натщесерце: варення для цього не підходить, тільки свіжі ягоди.
  2. Банани проти запалення. Можна їсти кожен день по кілька плодів.
  3. Лопух, подорожник, чебрець, звіробій. Трави подрібнити, залити окропом (1 ст. л. трав на склянку), помістити в термос і настоювати ніч. Вранці процідити і випити протягом дня.
  4. Шипшина. Залити 2 ст. л. плодів склянкою окропу, кип'ятити 20 хвилин, процідити, випити за день в 3 прийоми.
  5. Картопляний сік – цей напій може бути щоденним допоміжним засобом для шлунка. Приймати по 0,2 соку за 30-60 хвилин до їжі.
  6. Овочеві соки: капуста + буряк, капуста + картопля + морква. Пити до їжі.

Дієта при атрофічному гастриті зі зниженою кислотністю

Лікування атрофічного гастриту зі зниженою кислотністю повинно починатися з дотримання дієти. В умовах хвороби шлунок втрачає здатність знезаражувати і правильно обробляти їжу, яка у нього потрапляє, тому раціон при діагнозі атрофічний гастрит потрібно складати ретельно. Всі продукти повинні бути ретельно подрібнені або перетерті в пюре, щоб не створювати додаткове навантаження на травлення, допускатися без обробки можуть м'які фрукти та овочі. Що включає в себе дієта при атрофічному гастриті зі зниженою кислотністю:

  • Відмова від алкоголю і міцних напоїв (кава, міцний чай).
  • Корисні напої: трав'яні чаї, шипшина, свіжовичавлені соки, лікувальна мінеральна вода.
  • Їжа не повинна бути занадто холодною (морозиво заборонено).
  • Не можна смажити з маслом, на грилі, на мангалі. Допустимий вид обробки – варіння на пару, гасіння, рідко – запікання (без олії, у фользі).
  • Легка випічка, хлібобулочні вироби, яйця, молочні продукти можна в розумних кількостях (якщо форма хвороби не забороняє їх).
  • Майонез та інші важкі соуси заборонені.
  • Перші страви: супи – пюре, овочевий бульйон.
  • При зниженій кислотності шлунка заборонені продукти, що викликають бродіння: свіжа випічка, молоко, кисломолочні продукти, кислі фрукти.
  • Корисні при зниженій кислотності: абрикоси (свіжі і курага), каші (вівсянка, гречана), запечені овочі, гарбуз, вся зелень, крім зеленого цибулі, відварна риба, яловичий язик, куряча печінка, чай, кава.

Профілактика атрофічного гастриту

Велика кількість жирної, шкідливої їжі з барвниками, емульгаторами та підсилювачами смаку, газовані напої, алкоголь, відсутність корисних мікроелементів у їжі – все це призводить до порушень в роботі тіла. Головне завдання для того щоб шлунок залишався функціональним і здоровим – це їсти більше свіжих фруктів, зелені, овочів, пити свіжовичавлені соки, каші і горіхи, займатися фізкультурою. Для профілактики атрофічного гастриту важливо стежити за своїм харчуванням кожен день.

При хронічному гастриті необхідно постійно перебувати під наглядом, робити огляди мінімум раз в рік, щоб попередити будь-які рецидиви, коли вони тільки почнуть проявлятися. Це не повинно означати, що все життя вам доведеться себе контролювати – просто спосіб життя і харчування потрібно зробити більш здоровим, правильним. Щоб втягуватися в цей процес легко і без зусиль можна читати відповідну літературу на тему здорового способу життя, шукати для себе позитивні моменти в ній і вірити, що ви перемогти атрофічний гастрит.

Відео: чим лікувати атрофічний гастрит шлунка

Провісники раку. Атрофічний гастрит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!