Шорти гачком для дівчинки: схеми з описом

Літній період – це улюблена пора для майстринь, які володіють гачком. Цим нехитрим інструментом можна зв'язати будь-яку річ, навіть шорти для дівчинки. Отримана обновка буде виглядати не гірше покупної і навіть краще, адже ручна робота завжди цінувалася вище фабричної. При правильно підібраному матеріалі та техніці в'язання такі шорти будуть радувати дитини не один рік. У них не буде жарко, так як структура в'язки з дрібними дірочками дозволяє вільно циркулювати повітрю.

Як зв'язати шорти гачком

У рукодільниць, яким доводилося стикатися з гачком, виконання роботи не викличе багато запитань. Якщо у вас є навички в'язання цим інструментом, ви знаєте, що таке стовпчик з накидом і без, значить, сумніватися не варто. Перед тим як почати виконувати шорти для дівчинки гачком, прислухайтеся до наступних порад:

  1. Вибір матеріалу. Така річна річ, як шорти гачком для дівчинки, повинна в'язатися з щільної річної пряжі. Оптимальний варіант – це бавовна, льон, натуральний шовк, віскоза, бамбук або смесовка з цих видів. Не беріть акрил. Ця нитка хороша для дітей, але не в літню спеку. Сьогодні в магазинах для умільців можна придбати хорошу та недорогу бобінний пряжу італійського виробництва. Вітчизняний виробник теж випускає відмінна сировина для в'язання.
  2. Колір. Плюсом дитячого літнього одягу, в тому числі і шорт для дівчинки, є те, що для її створення можна взяти будь-яку розмальовку. Якщо вам нікуди подіти залишки від пряжі, то сміливо використовуйте їх, комбінуючи в смужки довільної ширини. В інших випадках – вибір за вами, головне, не бійтеся експериментувати і грати з кольором.
  3. Викрійка. В інструкціях до тієї або іншої моделі шорт для дівчинки часто зазначається, який матеріал був використаний, але це не гарантує стовідсоткового потрапляння в зазначений розмір. Фахівці рекомендують при створенні роботи орієнтуватися на викрійку і її параметри. Не лінуйтеся робити виміри, а також приміряйте виріб кілька разів в процесі в'язання. Не бійтеся розпускати – не все завжди виходить з першого разу.
  4. Щільність в'язання. Якщо ви вирішили слідувати строго по опису, то зверніть увагу і на зазначену щільність в'язання. Під цим поняттям мається на увазі, скільки петель і рядків міститься в 10 см в'язаного полотна. Для визначення зв'яжіть зразок тієї пряжею і тим інструментом, який ви будете використовувати в роботі. Якщо ваша щільність в'язання не співпадає з густиною, яка вказана в описі, потрібно буде робити перерахунок методом складання пропорції.
  5. Волого-теплова обробка. Перед тим як знімати мірки з зразка, його потрібно випрати таким способом, яким ви будете прати річ. Після прання потрібно дочекатися повного висихання зразка. При необхідності його можна додатково відпарити праскою. СОТ необхідна, щоб зрозуміти чи буде давати матеріал усадку і, якщо так, то наскільки.
  6. Догляд за готовим виробом. Тут все залежить від обраної пряжі. Бавовна і льон добре переносять прання в пральній машині, але краще в'язані речі прати руками спеціальними миючими засобами. Якщо шорти гачком для дівчинки пов'язані з віскози, то пам'ятайте, що цей матеріал легко розтягується під своєю вагою, а бавовна або льон, навпаки, після прання може трохи «підсісти».

Інструменти і матеріали

Для в'язання шорт для дівчаток вам будуть потрібні різні інструменти і матеріали:

  • пряжа бавовна (близько 150-180 м/50 г) – 300-350 грам;
  • гачок №2,5-3;
  • гумка близько 50 см або шнурок близько 1,2 метра для пояса;
  • маркери – 2 штуки;
  • ножиці.

За допомогою гачка можна підібрати необхідну щільність в'язання. Якщо ви в'яжете туго, то візьміть гачок на номер більше, ніж вказано в описі, і навпаки. При покупці інструменту, зверніть увагу на те, як він лежить в руці. Він повинен бути легким, із зручною ручкою і не мати задирок та інших неприємних дефектів. Якщо є можливість, придбайте хороший дорогий інструмент – він стане в нагоді вам в майбутньому.

Для тих, хто незнайомий зі скороченими позначеннями, стане в нагоді наступна інформація:

  • ст – стовпчик без накиду;
  • стн – стовпчик з накидом;
  • пст – напівстовпчик;
  • пп – повітряна петля;
  • пв – підйом петлі;
  • п – піко.

Схеми шорт для дівчинки гачком

Умовно майстер-клас з в'язання шортиків для дівчинки можна розділити на три частини (деталей): основна частина, ластка і стегнова частина. Коли вони будуть відв'язані, необхідно буде доопрацювати виріб: вточить шнурок або гумку, зробити обв'язку облямівкою. Прикраса у вигляді оборочки віялових візерунком по низу штанин робити необов'язково. Якщо ваша дитина віддає перевагу стилю пацанки, то така прикраса буде виглядати недоречно.

Подумайте про пояс шорт для дівчинки. Не полінуйтеся і зробіть усе, як треба. Деякі майстрині вывязывают ланцюжок повітряними петлями і протягують його у верхній частині шорт. Такий одяг буде погано сидіти, часто сповзати і, що найнеприємніше, врізатися дитині в шкіру на талії. Досвідчені умільці радять вив'язати основну частину довшим на 2-3 см, підвернути її зверху, пришити з вивороту. В отриманий отвір втягується гумка або звичайний покупної шнур. Не беріть атласну стрічку. Це красиво тільки на фото, на ділі вона ковзає і часто розв'язується.

Поетапне опис в'язання

В'язання шорт здійснюється за простою схемою. Можете в'язати звичайними стовпчиками з накидами або без – як вам зручніше. В'язання в обох випадках виходить щільною, таке полотно відмінно тримає форму. В'язання починається з верху, тобто з пояса. Коли основна частина буде в'язана, настає черга ластовіци. Якщо дівчинка, на яку в'яжеться обновка, зовсім крихітка, то на цьому виготовлення виробу, за винятком додаткової оборки, можна закінчити, отримавши шортики-трусики. Дівчаткам старше потрібно стегнова частина для шорт.

В'язання основної частини

Дитячі в'язані шорти в'яжуться по колу. Створення основної частини має такі етапи:

  1. Наберіть гачком повітряний шнурок, рівний по довжині обхвату стегон дитини.
  2. З'єднайте шнурок в коло. Зробіть підйом петлі.
  3. В'яжіть по колу ст або стн. У вас повинно вийде приблизно 224, 274 або 326 петель на обсяг 50, 60, 68 см в бедрах. Пам'ятайте, що ваше кількість петель може відрізнятися від зазначеного, все залежить від щільності в'язання.
  4. Для тих, хто буде робити пояс з шнурком. Через 4 см зробіть отвори для шнурка у центрі переду. Для цього розділіть в'язання на дві частини і поставте в цих місцях маркери. Не доходячи до першого маркера, провяжите дві вп, далі пропускайте дві петлі і вводите гачок у третю петлю. У вас вийде отвір для шнура. В наступному рядку на місці двох вп провяжите ст або стн.
  5. Через 6 сантиметрів почніть робити рівномірні додавання по 4 петлі в ряду через кожні 4 див. Шорти будуть розширюватися вниз.
  6. Через 27 (30, 33) см в'язання основної частини закінчується.

Ластовіци

Ця частина шорт потрібна, щоб забезпечити дитині комфортне рух. У трикотажній промисловості ластки являє собою ромбоподібний щільний шматочок тканини, який вшивають в промежину. У в'язанні шорт гачком для дівчинки ластки часто має форму прямокутника, розширеного до задньої частини, і виконується наступними кроками:

  1. Розділіть основну частину полотна умовно на дві частини за кількістю петель. Прикріпіть у цих місцях маркери. У тих, хто робив отвори для шнура, маркери вже стоять.
  2. Довяжите до першого маркера, потім зробіть ще 7 стовпчиків.
  3. Поверніть в'язання, дійдіть до маркера на передній частині і зробіть ще 7 стовпчиків. Ширина ластовіци складе 14 стовпчиків.
  4. Поверніть в'язання і повторіть 2 і 3 пункт.
  5. Коли довжина ластовіци досягне 5 см, додайте 2 ст (по 1 ст з кожного краю).
  6. Через 2 см збільште кількість петель ще на 2 штуки аналогічним способом. Разом вийде 18 ст.
  7. Коли загальна довжина ластовіци досягне 10 см, її потрібно буде пришити за допомогою гачка до задньої частини шорт, де встановлений маркер, так: 9 ст – до маркера, 9 ст – після маркера.

Стегнової частини

Коли ластки буде готова, ви побачите, що в'язані шортики для дівчинки розділилися на дві частини, замкнені у коло. Це дві майбутні штанини шорт для дівчинки, довжину яких ви можете коректувати самостійно. Якщо продовжити їх подовжувати, то можна отримати бриджі або штани. Стегнова основа в'яжеться по черзі наступним чином:

  1. Провяжите петлі сектора основи і сектора ластовіци по колу.
  2. Продовжуйте роботу, роблячи надбавки, як зазначено в описі основний основи.
  3. Коли довжина першої штанини складе 7 см, перейдіть до другої штанині.
  4. Обробляти низ за допомогою оборки за малюнком чи ні – вирішувати вам. Можете пришити мереживо або зробити бахрому.
  5. Виперіть шорти, висушіть і отпарьте. Для цього виріб спочатку фіксують на горизонтальній площині.
  6. Виконайте оформлення паски, як зазначено вище.

Відео

Літні шорти гачком

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!