Крепований папір - опис і особливості, застосування для виготовлення виробів, квітів та стерилізації

В рукоділлі і виготовленні виробів своїми руками часто зустрічається крепований папір. Це особливий матеріал, з якого можна виготовити пишні вироби будь-якого об'єму і форми. Ознайомтеся із видами перевагами і особливостями креповой папери, дізнайтеся, як зробити квіти, помпони, кулі або гірлянди з неї, прикрасити будинок або зал ресторану перед святами.

Що таке крепований папір

Вперше папір крепований з'явилася в 1856 році в Лондоні, спочатку застосовувалася в якості підкладкового матеріалу при розробці головних уборів. Сьогодні промисловість випускає широкий асортимент матеріалу різних кольорів, типів і сортів. Популярним напрямком використання матеріалу служить упаковка подарунків та декорування. Класифікація:

  1. По висоті (розмір флюта): тип Е(1,5 мм), тип В (3,2 мм), тип А (5 мм).
  2. За видом упаковки: в рулоні або листовий. Остання простіше в зберіганні.

В рукоділлі креповая папір – це мелкосетчатый тонкий, але міцний матеріал. Зовні вона являє собою паперове полотно, вкрите дрібними складочками, з-за чого матеріал схожий на дрібно складену гармошку. При необережному поводженні його легко порвати в поздовжньому напрямку. З неї добре виходять об'ємні або плоскі вироби, які відрізняються вишуканістю. Листи можуть збільшуватися в ширину шляхом розправлення, що дозволяє робити увігнуті і опуклі форми виробів.

Відміну від гофрованої

Папір креповая і гофрована – це дві різні речі. Багато звикли називати тип крепированный гофрованим, але це неправильно. Справжня гофра більш груба, має чітко виділені складки, тоді як креповая містить дуже дрібні складочки. Отримують матеріал допомогою гофрування (що в перекладі з французької означає пресування візерунка) – створення штучних складок шляхом множинного згинання аркуша.

На основі щільного паперу виготовляють гофрокартон, який використовується в якості захисного шару для упаковки крихких подарунків, скла, побутової техніки. За рахунок складочок матеріал створює «ефект подушки», захищаючи виробу від ударів та ушкоджень, не дають тим розбиватися. Матеріал можуть називати флютинг або лайнер, але вони відрізняються від крепового тим, що шорсткі і не такі пластичні, містять волокнисту наповнення.

Особливості

Переваги витонченої крепованого паперу: володіє гнучкістю, добре тримає форму. За рахунок цього матеріал використовується для створення декорацій, оформлення вітрин, стендів, образотворчого творчості у дошкільників і школярів. Широка колірна гамма стає в пригоді в декоруванні букетів, з неї можна зробити штучні квіти та композиції. Особливості крепированного типу:

  • робиться з переробленого вторинного матеріалу або макулатури;
  • використовується для оздоблення чи набивки;
  • коштує недорого;
  • зручність в зберіганні, не вимагає спеціальних умов;
  • легкий у творчості;
  • екологічний і безпечний для здоров'я людини і тварин, повністю розкладається в ґрунті, не забруднюючи навколишнє середовище.

Папір крепований для стерилізації

Крім рукоділля і творчості папір крепований може застосовуватися в медицині для стерилізації інструментів, одягу та посуду. Медики перед обробкою парою в автоклавах або газом етиленоксидом обертають одяг, постільна білизна двома стандартними листами і фіксують клейкою стрічкою. Попередньо на аркуші пишуть, що всередині, і коли заклали на обробку.

Після стерилізації властивості вмісту зберігаються протягом півроку. Для обробки інструментів листами вистилають дно лотків або автоклавів. У медичній практиці використовуються посилена, стандартна, м'яка і підкладкова різновиди матеріалу. Він відрізняється екологічністю, вологостійкістю, міцністю, еластичністю, відсутністю ворсу і невеликою вагою.

Зручно використовувати для обробки різних медичних приладів папір інших відтінків: так простіше сортувати готові простерилізовані речі і відразу закладати їх на зберігання в окремі відсіки. Лікарям залишиться тільки розкрити герметичну упаковку і відразу приступати до використання упакованої речі. Це скорочує час пошуків і оптимізує роботу.

Виробники

В рукоділлі майстрині і просто любителі воліють купувати папір італійського виробника Cartotecnica Rossi. До її плюсів відносяться наявність понад 57 відтінків кольору, можливість придбати двосторонній тип, з металевим напиленням або переходами кольору на одному аркуші. Таку папір радять для виготовлення квітів та букетів. Популярні німецькі виробники.

Китайські або польські марки в творчості не рекомендовано, тому що їх погано розтягувати, вони не приймають форму і не тримають її, швидко рвуться. У медицині затребувана папір німецької, французької та фінського виробництва (STERINA,STERICLIN, AMCOR FLEXIBLS SPS і STERIKING). Вони екологічно чисті, міцні. З вітчизняних виробників виділяють СтериТ від фірми Винар.

Вироби з крепованого паперу

Виготовити вироби з крепованого паперу для дітей буде в радість. Що можна зробити з матеріалу:

  • штучні ніжні квіти – зовні не відрізняються від живих, їх пелюстки можна пофарбувати аквареллю і зігнути в будь-якому напрямку (ромашки, півонії, анемони);
  • букети з цукерок – основа каркаса;
  • топіари на стержні;
  • помпони;
  • кулі;
  • серця;
  • об'ємні прикраси для картин, листівок і прикраси скриньок.

Квіти

Зробити штучні квіти з крепованого паперу своїми руками завдяки покроковим інструкціям буде легко. Існує безліч варіантів моделювання пелюсток квітів і букетів. Як виготовити тюльпан за схемою:

  1. Знадобиться папір рожевого та зеленого кольорів, бамбукова шпажка, клей "Момент" або ПВА.
  2. Ніжку для квітки обклейте тонкою смужкою матеріалу.
  3. Наріжте рожеві прямокутники, овальні краю зробіть із закругленням, закріпіть клеєм або ниткою три пелюстки на шпажці.
  4. Сформуйте пелюстки так, що краї дивилися назовні, а не всередину, скріпіть клеєм, на місця стиків наклейте ще три пелюстки, знову надайте форму, вогне.
  5. До ніжці приклейте довгастий листок.
  6. Для отримання об'ємного квітки прямокутники-заготовки перекрутіть посередині, зігніть навпіл.

Кілька квіток об'єднуються в букет. Більш складним виробом є топіарі – мініатюрна композиція, що імітує квітуче дерево. Для виготовлення знадобиться папір крепований, основа, клей, шпажки, нитки:

  1. Намотайте куля з серветок або зробіть основу з пластиліну. Зміцніть основу на квітковому горщику або баночці, замаскуйте.
  2. Виріжте кілька паперових гуртків різного кольору і діаметра. Найбільший червоний коло втисніть в основу рівно по центру, використовуйте для цього олівець.
  3. Зафіксуйте клеєм два малих гуртка. Повторіть з білої заготівлею, чергуйте шарами різні кольори.
  4. Заповніть основу листям зеленого кольору, закріпіть на підставці, прикрасьте стрічкою.

Аналогічно робляться брошки, шпильки для волосся – на основу клейте готові квіти, поєднуйте з намистинами і тканиною, носіть на свята. Чудово виглядають в якості прикраси анемони:

  1. Знадобиться біла, чорна папір, стрічка зеленого кольору, товстий дріт, ножиці, клей.
  2. Наріжте чорну смужку бахромою для тичинок.
  3. Виріжте чорний квадратик, трохи розтягніть, в центр покладіть ватну кульку, загорніть, закручуйте чорною ниткою.
  4. Приєднайте бахрому, ще раз закрутіть ниткою.
  5. Виріжте 10 білих пелюсток, приклейте до них коробочку з бахромою, приєднайте дріт.
  6. Обмотайте ніжку зеленою стрічкою.

Півонії вважаються одними з найкрасивіших квітів для прикраси весільних святкових урочистостей. Їх виготовлення вимагає застосування шаблону для пелюсток (див. фото). Покрокова інструкція:

  1. Знадобиться біла, жовта і зелена папір, дріт, ножиці, клейовий пістолет, скотч.
  2. Виріжте 6 великих серцеподібних пелюсток, по 7 маленьких і середніх з білого аркуша, п'ять листочків, три чашолистка із зеленого, жовті смужки наріжте бахромою для тичинок.
  3. Тичинки зберіть колом, зробіть кульку, до якого клейовим пістолетом прикріпіть по черзі спочатку маленькі, потім середні, потім великі пелюстки.
  4. До основи приклейте чашолистки.
  5. Дріт задрапіруйте зеленою стрічкою або скотчем, зміцніть листочки, зверху закріпіть бутон.

Найпростішим способом виготовлення маленьких паперових квіточок вважається складання готової стрічки крепованого паперу в стрічку. Наріжте матеріал тонкими довгими смужками і починайте скручувати з лівого краю проти годинникової стрілки. Акуратно згорніть до отримання потрібного об'єму або розміру, закріпіть основу дротом або степлером, обріжте кінчики стрічки. При бажанні зберіть квіточки в гірлянду.

Троянди

Найкрасивіші квіти для букетів – це троянди. Їх теж можна зробити з паперу крепированного типу в домашніх умовах. Дотримуйтесь інструкції:

  1. Знадобиться червона папір, зелена стрічка, скотч, дріт, нитки, ножиці, цукерки.
  2. Виріжте 4 прямокутника для пелюсток, один для стебла.
  3. На кінці дроту зробіть гачок, закріпіть на ньому цукерку, злегка затисніть кінчики фантика.
  4. Прямокутник для пелюсток складіть у п'ять разів, заокруглюйте кінці, розтягніть і оберніть цукерку. Прив'яжіть ниткою підстава, відкрийте пелюстки сильним розрізом, підкрути кінчики олівцем.
  5. Повторіть з іншими бутонами, наріжте зелену заготівлю бахромою, сформуйте чашолистки, обмотайте ниткою.
  6. Обклейте ніжку скотчем або стрічкою.

Більш простий варіант троянди нагоді для виготовлення плоских панно або заповнення блюдець або картин. Для виготовлення:

  1. візьміть степлер, тришарову папір червоного або білого кольору, кругла заготовка (підійде скотч);
  2. складіть 4 аркуша разом, обведіть з круглої заготівлі, кожну проткніть степлером двічі хрест-навхрест;
  3. виріжте кухлі по заготівлі;
  4. кожна пелюстка обімніть, розпряміть, щоб вийшла пишна троянда;
  5. при бажанні зробіть ніжку з дроту і зеленої стрічки, прикріпіть бутон ниткою.

Кулі

Прикраси з креповой папери стали популярними, адже вони відрізняються обсягами і гарним декором. Для оформлення святкового застілля спробуйте зробити кулі-стільники:

  1. Знадобиться папір крепований, картон, клей, двосторонній скотч, ножиці, голка, нитка.
  2. З картону виріжте шматок, що дорівнює діаметру кулі, розріжте навпіл.
  3. Тонкий лист в 40-45 шарів розріжте на прямокутні заготовки, промажте клеєм рівними смужками з проміжками.
  4. Покладіть зверху другий шар, проклейте новь, повторіть з усіма заготовками.
  5. Накладіть на отриману пачку з картону трафарет, виріжте півколо.
  6. Прошийте нитками краю, але затягуйте туго, інакше куля не розкриється.
  7. Склейте половинки двостороннім скотчем.
  8. Розкрийте куля, краю можна обробити пилочкою для недбалості.

Крім куль-стільників, можна зробити кульки-акордеони, які виглядають не менш красиво і об'ємно. Їх роблять аналогічно першим, але склейка йде не горизонтальними лініями, а на зрізах і заготівлі являють собою не півколо, а дугу шириною 3-4 див. інструкція:

  1. Першу заготівлю змастіть клеєм по внутрішній стороні дуги, накладіть другу, промажте її зовнішній край.
  2. Повторюйте шарами до потрібного об'єму (40-45 аркушів).
  3. У підсумку вийде, що заготовки, склеєні з сусідньої верхній або нижній дугою кромками, що дасть рифлену поверхню.
  4. Прошийте краю нитками, з'єднайте двостороннім скотчем, підвісьте розправлений куля-акордеон за петельку або гачок. При бажанні прикрасити намистинами, стразами.

Помпони

На відміну від куль, декоративні помпони зробити ще простіше. Ними можна прикрасити весілля, дні народження та інші свята. Дотримуйтесь інструкції:

  1. Знадобиться папір крепований, дріт або нитки, ножиці.
  2. Візьміть 8-9 листів різнокольорового або однотонного природного кольору, однакового розміру, складіть разом.
  3. Зігніть гармошкою з шириною кроку 2 см, в середині закріпіть дротом, ниткою або степлером. Якщо помпони будуть висіти, краще зробити гачок з дроту.
  4. Обріжте краю помпона з двох сторін, зробіть гострий або закруглений кінчик.
  5. Акуратно распушите одержаний помпон, підвісьте за зроблений гачок.
  6. Великі помпони зберіть в кольорові гірлянди, прикрасьте їм прорізи або стелі. Малими можна декорувати серветки, столові прилади.

Ціна

Папір крепований продається в спеціалізованих магазинах рукоділля, інтернет-сайтах товарів для виготовлення виробів. Приблизні ціни на матеріал по Москві складуть:

Опис матеріалу

Ціна в рублях

Рулон 50*200 см, щільність 32 г/м, Китай

19

Рулон 50*250 см, щільність 32 г/м, розтягнення 45%, Китай

25

Рулон 50*200 см, щільність 32 г/м, Чехія

26

Рулон 50*200 см, щільність 32 г/м, Німеччина

39

Відео

Як зробити помпон з паперу. Дитячий день народження. Паперові кулі для оформлення свята

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!