Алкоголь під час вагітності - можна пити, вплив на ембріон і наслідки узливань

Молоді люди, що регулярно вживають алкогольні напої, деякі в обмежених кількостях, інші навіть страждають від алкоголізму. Алкоголь під час вагітності на ранніх термінах і останніх тижнях суворо заборонений, це перше від чого слід відмовитися майбутній мамі. Вплив етилового спирту зі складу напою надає відчутні ефект на розвиток плода, призводить до непоправних патологій, згубно впливає на багато систем організму вагітна жінки.

Як впливає алкоголь на вагітність

У молодих матусь часто виникає дилема: чи можна вагітним пити? Будь-який лікар скаже, що це заборонено на будь-яких етапах вагітності і навіть перед самим зачаттям, якщо ви плануєте його. Рекомендується відмовитися від спиртного обом батькам, щоб виключити шкідливий вплив на майбутнього малюка. Нижче будуть наведені конкретні описи прикладів, як впливає алкоголь на вагітність. Згубну дію алкоголю поширюється на маму і на майбутнього малюка. Це призводить до розумових і фізіологічних вад дитини. порушення роботи внутрішніх систем жінки.

Шкоду алкогольних напоїв

Постійно проводяться різні дослідження, які виявляють взаємозв'язок між фізичними та розумовими вадами малюка з вживанням спиртного. Алкоголь і вагітність – виключають один одного речі, завжди призводять до негативних наслідків, вони можуть проявитися відразу або з часом. Спирт і продукти його розпаду засмічують судинну систему, примушують працювати на знос печінку, нирки та інші внутрішні органи людини. Шкода пов'язаний з його здатністю всмоктуватися в стінки кишечника, шлунка і потрапляти в кровоносне русло.

Ступінь впливу залежить від стадії алкоголізації – це проміжок часу, за який було випите спиртне, і інтенсивність його прийому. При вживанні в неконтрольованих кількостях на регулярній основі призводить до швидких патологічних змін у жінки. На дитину негативний ефект, який називають АСП (алкогольний синдром плоду), поширюється ще швидше. Нижче короткий список, який вплив алкоголю на організм дорослої людини:

  • ожиріння;
  • інсульт;
  • слабоумство;
  • гідроцефалія;
  • виразка кишечника, шлунка;
  • цироз печінки;
  • імпотенція (у чоловіків).

Вплив на плід

Якщо доросла людина сама свідомо робить вибір, то вплив спиртного на дитину ніяк не залежить від його бажання. Алкоголь під час вагітності – злочин з боку матері по відношенню до малюка. Відхилення, які відбуваються при внутрішньоутробному розвитку, якщо майбутня мати алкоголічка, носять назву АСП. Цей термін говорить про наявність безлічі порушень, які вказують на вплив спиртного на розвиток плоду. Вони створюють проблеми в житті (фізичні каліцтва, розумова відсталість).

Важка аномалія розвинена через зловживання при вагітності алкоголем – патології будови обличчя, затримка у фізичному розвитку, зростанні, мала вага при народженні. Ці діти складно піддаються навчанню, часто страждають вони від поведінкових, неврологічних проблем. Головна проблема – алкогольний синдром вилікувати не можна, це означає, що всі перераховані вище симптоми залишаться з дитиною назавжди.

При постійному вживанні жінкою спиртного під час вагітності може трапиться викидень, початися передчасні пологи (мертвонароджені або недоношені дитина). Вплив на кожної людини різний, наприклад, один келих для чоловіка – норма, для жінки – перебір, який викликає сп'яніння. Майбутній матусі під час вагітності дуже рекомендується навіть засоби від застуди купувати з обережністю, тому що деякі містять спирт (іноді до 25%).

В перші дні

Є думка, що спочатку спиртне ніяк не зашкодить малюкові. Алкоголь на першому тижні вагітності нібито не може потрапити до плоду, тому що не сформована плацента, що дитина не отримує від матері харчування. Це твердження не цілком правдиво, бо невелику кількість спирту, що потрапило в кров може не дати закріпитися клітини в матці, що перерве довгоочікувану вагітність. Лікарі настійно рекомендують парам, у яких присутні проблеми з зачаттям, відмовитися від спиртного задовго до спроб завагітніти.

Алкоголь на ранніх термінах вагітності критично небезпечний і тоді, коли ембріон закріпився. Призводить вживання до тяжких наслідків у розвитку плода, які викликають розумову затримку в розвитку, фізіологічні потворності. Для дитини цей етап складний, небезпечний і важливий, тому піддавати його додаткового ризику не можна. Багато досліджень підтверджують, що алкогольний синдром розвивається навіть при 3-4 малих дозах алкоголю. Якщо вживати 2 рази за день, то ризик знижується. Обмежувати потрібно не кількість, потрібно повністю припинити випивати.

У перші тижні

Спочатку запліднена клітина пересувається по матковій трубі в напрямку до самої матки. Яйцеклітина активно ділиться, потрапляє вже в порожнину в стані рихлого скупчення. Алкоголь в перші тижні вагітності може завдати непоправної шкоди клітинам, призводить до смерті яйцеклітини. Зрозуміти сам процес розвитку плоду і впливу спирту на нього при вагітності можна, якщо розглянути всі етапи:

  1. Запліднює яйцеклітину найактивніший сперматозоїд, потім клітина рухається до матки.
  2. Там знаходиться готовий до імплантації ендометрій. Через нього яйцеклітина вростає в оболонку матки, там продовжує ділитися.
  3. На цьому етапі частина клітин створюють ворсисту оболонку, яка називається «хоріон», яка потім стає плацентою.
  4. Алкоголь, який потрапив в організм, здатний проникнути в матку і завдати шкоди яйцеклітині, що іноді провокує викидні на перших тижнях вагітності.

На пізніх термінах

Регулярне вживання при вагітності спиртного приводяться до розвитку у малюка эмбриофетопатии. Діти з відхилення мають проблеми з рефлексом ковтання, відмовляються ссати груди. Жінкам настійно рекомендується гестаційний період утримуватися від усіх видів алкогольних напоях в будь-яких кількостях (навіть невеликих). Ймовірність розвитку вад знаходиться близько 50%. Алкоголь під час вагітності на пізніх термінах може викликати:

  1. Аномальний розвиток сечостатевої системи, анального отвору.
  2. Пороки серцево-судинної системи.
  3. Порушення розвитку верхніх, нижніх кінцівок.
  4. Гіпоплазію, відсутність пальців.
  5. Патологічні відхилення розвитку нігтьової пластини, дисплазію суглобів.
  6. Затримку внутрішньоутробного розвитку: гіпоксія (недолік кисню), малу вагу.
  7. Черепно-лицьові дефекти: широка і плоска перенісся, вузькі очі, низький лоб – все це наслідки вживання алкоголю під час вагітності.
  8. У ембріонів жіночої статі на пізніх стадіях вагітності під впливом спирту формується алкогольна эмбриофетопатия.
  9. У дітей проявляється порушений процес адаптації, відсутні або погано розвинені компенсаторні механізми, що призводить до гіпоглікемії і сильної збудливості.

На останніх тижнях

Перед терміном пологів спирт представляє ще більшу небезпеку, ніж раніше. Алкоголь на останніх тижнях вагітності потрапляє до плоду з плаценти. Спиртне – найнебезпечніше токсична речовина з усіх, які призводять до психічного, фізичного порушення розвитку дитини. Воно всмоктується в кров, без проблем долає плацентарний бар'єр.

Для малюка шкідливим є етиловий спирт, продукти його розпаду. Негативно алкоголь впливає на клітини тканин, органів майбутньої дитини, завдає непоправної шкоди нервової системи, особливо головного мозку. Відбувається порушення гормонального фону, обміну речовин, знижується кількість вітамінів. При хронічному алкоголізмі під час вагітності сильно зростає ризик народження дитини з дефектами, аномаліями, наприклад:

  • аномалії розвитку кінцівок;
  • слабкий набір ваги, відстале психічний розвиток (олігофренія);
  • ураження серцево-судинної системи;
  • черепно-лицьовими дефектами.

Вино

На рахунок цього напою думки у людей і фахівців розходяться, деякі стверджують, що на останніх термінах вино в дуже малих кількостях може позитивно впливати на формування плоду. Будь-які спиртні напої завжди шкідливі у великих кількостях і навіть самі передові лікарі рекомендують воздержать від вживання перед зачатиям обом батькам і під час виношування майбутньої мами.

Всі фахівці однозначно стверджують, що вино суворо заборонено на перших етапах виношування. У цей період відбувається формування плода і спирт може сильно вплинути на цей процес, спиртне має тератогенний ефект, безперешкодно проникає в органи, тканини малюка. Медики кажуть, що на більш пізніх термінах, червоно вино допустимо пити вагітним, напій збільшує кількість гемоглобіну у плода.

На ранніх строках

На перших порах гестації плацента ще не здатна захистити від зовнішніх шкідливих впливів дитини. У випадку ж з алкоголем навіть повністю сформований бар'єр не стає серйозною перешкодою. Вино на ранніх термінах надає такий же тератогенний ефект, як і будь-яке інше спиртне. Кожен етап формування майбутньої дитини дуже важливий і батьки несуть повну відповідальність за те, що з ним відбувається.

Якщо дівчина пила вино, не знаючи, що вже відбулося запліднення яйцеклітини, то може бути лише два варіанти розвитку подій: ембріон не сформується і про зачаття ви так і не дізнаєтеся або спирт не матиме на нього впливу і розвиток продовжитися. Головне припинити випивати відразу після того, як дізналися, що чекаєте дитину, інакше спиртне буде діяти на дитину як отрута. Ігнорування заборони на спиртне призводить до потворності майбутнього малюка.

У 2 триместрі

Основний упор прихильників цього напою припадає на деякі корисні властивості. Вино у 2 триместрі може допомогти майбутньої матері підвищити рівень гемоглобіну, це важливий момент, враховуючи, що у багатьох жінок розвивається анемія. Червоне вино сприяє кращій роботі шлунка, підвищує апетит, покращує роботу кишечника і виводить токсини. Все б це мало значення, якщо б не вміст в напої спирту, який для плоду на цьому етапі представляє серйозну загрозу, здатний викликати відхилення у фізичному, розумовому розвитку.

У третьому триместрі

Деякі лікарі стверджують, що до цього періоди всі важливі для малюка процеси вже пройшли і ризик порушити їх протягом мінімальний. Вино в третьому триместрі допускається, але дуже важливо враховувати якість і кількість напою. Важливо, що всі корисні властивості цього напою, проявляються тільки при помірному вживанні, ця рекомендація актуально не тільки під час гестації, але і в звичайному стані.

Якщо ви ніяк не можете чинити опір своїм бажанням випити алкоголю, то не частіше 2-х разів за тиждень можна випити до 100 мл червоного вина. Окремо слід запам'ятати, що цей алкоголь суворо заборонено при виразці шлунка, цирозі печінки, ішемії серця, панкреатит. Не рекомендують пити вино, якщо ви перебуваєте в пригніченому стані, в деяких випадках напій провокує депресію.

Пиво

Це ще один популярний напій, який з-за низького вмісту спирту прийнято вважати не стільки небезпечним. Пиво несе для майбутньої дитини таку ж небезпеку, як і інший алкоголь. Спиртне швидко через плаценту проникає до плоду, вражає тканини, органи, нервову систему дитини. При вживанні часто розвиваються у дитини такі відхилення:

  • зовнішні вади, дефекти: вовча паща, заяча губа;
  • судинні, серцеві патології;
  • внутрішньоутробне відставання в рості, розвитку;
  • деформація кінцівок;
  • післяпологові порушення росту, розвитку.

Часте вживання пива впливає на здоров'я і ріст плода, часто лікарі спостерігають алкогольних синдром у малюків. Це захворювання не піддається лікуванню і викликає проблеми зі здоров'ям малюка: не розвивається черепна коробка (мікроцефалія), маленький зріст, вага. Адаптаційні функції теж порушені, вони постійно кричать, не сплять, тривожаться, а з-за порушення хапальних рефлексів не вдається дитину погодувати груддю. Алкогольний синдром у дошкільному віці проявляється наступними симптомами:

  • косоокість;
  • недорозвинені скуловые дуги;
  • сплощений потилицю;
  • недорозвинена нижня щелепа;
  • коротка очна щілина;
  • вовча паща;
  • вузька, коротка верхня губа;
  • носогубна складка згладжена.

Під час вагітності вживання навіть слабоалкогольних напоїв призводить до народження дитини з нирковою недостатністю, пороків серця. Будь-який алкоголь, включаючи пиво, завдає шкоди дитині, провокує фізичне каліцтво, психічні розлади. На ранньому терміні вагітності зловживання цим слабоалкогольним напоєм призводить до викиднів, відшарування плаценти. Пиво має сечогінний ефект, тому створюється додаткове навантаження на ниркову систему, яка і так у цей час працює у посиленому режимі.

Безалкогольне

У молодих мам існує помилкова думка, що цей варіант напою не несе небезпеки для плоду через відсутність спирту в складі. Безалкогольне пиво має інший негативний фактор впливу. Напій проходить процес бродіння, тому в малій кількості все одно залишається спирт. Безалкогольне пиво має свої особливості приготування, щоб вийшов відтінок, присмак звичайного пива в нього кладуть спеціальні добавки, барвники у великих кількостях. Це канцерогени, консерванти, які здатні істотно нашкодити дитині.

Вживання напою не веде до 100% руйнації здоров'я майбутньої дитини, в деяких випадках матері при вживанні спиртного виношували цілком здорових дітей. Це говорить лише про те, що їм в цьому випадку пощастило. Якщо вам дуже хочеться пива, то допустимо раз в тиждень випити 100 мл цього напою. Обов'язково потрібно вибирати марку, яка складається тільки з натуральних продуктів високої якості.

На ранніх строках

Іноді дівчина продовжує випивати, не підозрюючи, що вже вагітна. На цьому етапі запліднена яйцеклітина тільки намагається закріпитися в матці, спиртне може сильно перешкодити цьому процесу, що призводить до викидня. Пиво на ранніх термінах потрібно перестати пити відразу ж, як стало відомо про положенні. При продовженні вживання алкоголю існує ризик відшарування плаценти, порушення розвитку плоду.

На першому триместрі відбувається внутрішньоутробне формування внутрішніх органів малюка. При ультразвуковому дослідженні можна визначити серцебиття плоду. Алкоголь на даному етапі вагітності може порушити процес формування систем нового організму. Перший триместр визначає майбутнє здоров'я малюка, наскільки добре буде працювати кровоносна система, внутрішні органи. Алкоголь пива швидко і без будь-яких перешкод проникає через плаценту, викликає гіпоксію і призводить до проблем з диханням, розвитку головного мозку.

Відео

Шкода алкоголю при вагітності

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!