Глютен - що це таке і чим він шкідливий. Список продуктів, які містять глютен

Деякі речовини в їжі, повітрі, воді здатні викликати в людини реакцію організму, яка несе певну небезпеку для здоров'я. Що таке глютен і де він міститься потрібно знати, щоб уникнути проблем з ШКТ. Зустрічаються проблеми з-за цієї речовини вкрай рідко, але при їх наявності може відбутися зниження імунного захисту людини.

Що таке глютен

Глютен - що це? У хлібопекарській промисловості використовується спеціальне пружне еластичне тісто. Щоб його отримати, змішують воду з борошном, яка має глютен – білок, що міститься в ячмені, вівсі, житі і пшениці. Це ж відповідь на питання, що таке клейковина (друга назва через особливості текстури). Даний білок не має запаху, смаку, має сіруватим кольором. Була виявлена у деяких людей чутливість до глютену, яка веде до зниження імунітету, появи проблем з ШКТ.

Чим небезпечний глютен

Даний пшеничний білок небезпечний не для всіх людей, а лише для тих, хто має генетичну схильність, індивідуальну непереносимість. Називають це прояв (захворювання) – целіакія. За статистикою зустрічається непереносимість клейковини у 1% людей, але кожен третій може виявити прояви глютеновою алергії різного ступеня вираженості. З часом стан людини може погіршуватися, якщо не скоротити прийом білка за допомогою дієти.

Головна небезпека глютену в тому, що імунна система іноді розпізнає його як чужорідний елемент і починає вести з білком боротьбу, попутно руйнуючи стінки тонкого кишечника, робота ШЛУНКОВО-кишкового тракту значно погіршується. Уникнути цього прояви можна дотримуючись дієти, яка виключає всі продукти з глютеном. Вилікувати целіакію повністю на даний момент немає можливості.

Непереносимість глютену

Алергія на глютен виявляється вкрай просто – виключіть всі продукти харчування, які містять цей елемент. Тіло людини зможе через 10-14 днів повністю вивести всі залишки білка, відновиться флора кишечника. Після цього почніть знову вживати глютенсодержащие продукти. Організм швидко відреагує на зміну раціону при наявності підвищеної чутливості , алергії на пшеничний глютен.

Для людей, які не страждають на целіакію, їжа з змістом даного білка не несе ніякої шкоди, але і користі теж не робить. Відмовлятися просто так від пшениці (у якої є клейковина) не варто, тому що вона багата клітковиною, а вона допомагає організму людини. При бажанні можна скоротити споживання випічки, хліба (крім цільнозернового). Безглютенова дієта потрібна тільки людям, які дійсно хворі на целіакію.

Аналіз на глютен

Для підтвердження непереносимості клейковини використовується кілька діагностичних методів. Деякі з них болючі, тому перед проведенням лікарі намагаються виключити (або підтвердити) інші можливі хвороби, які провокують такі ж симптоми та прояви. Перед тим як проводити аналіз на непереносимість глютену перевіряють на:

  • кишкові інфекції;
  • спадкові патології кишечника;
  • харчову алергію;
  • імунодефіцит.

Якщо жоден з прогнозів не підтвердився, проводиться діагностичні процедури для підтвердження непереносимість глютену:

  1. Аналіз крові на імунологію. Вдається визначити наявність антиглиадиновых антитіл, аутоімунні антитіла до ретикулину, ендомізію. Якщо результат позитивний, то проводять наступну процедуру.
  2. Біопсія слизової кишечника. Можна встановити рівень клітин зі зміненими рецепторами, стан ворсинок, наявність запального процесу.
  3. Дієта. Спостереження за пацієнтом протягом 6 місяців після початку дотримання дієти без вживання глютеновых продуктів.

Продукти, що містять глютен

Для людей з непереносимість даного білка важливо дотримуватися дієти. З цієї причини слід знати, де вказана глютен і уникати цієї їжі. Зустрічатися він може в звичних деяких продуктах і напівфабрикатах. Список продукції де міститься глютен:

Макаронні вироби.

Локшина, спагеті, макарони, ріжки, полба, вермішель.

Крупи (злаки).

Ячна, вівсяна, перловка, пшенична, манна, булгур.

Висівки, борошно.

Житнє, пшеничне борошно, висівки цих же культур, вівсяне, ячмінне толокно.

Молочні продукти.

Морозиво, сир у пачках, йогурти, згущене молоко, молочні суміші, сирки, майонез.

Кондитерські вироби.

Печиво, хліб (житній, пшеничний). Сухарі, хлібні палички, соломка, здоба.

Напівфабрикати

Вівсянка у вигляді пластівців, вареники, сирники, млинчики.

Ковбасні вироби

Сардельки, готовий фарш, сосиски, ковбаса.

Алкоголь.

Пиво.

Приправи

Кетчуп та інші заводські соуси.

Їжа без глютену

Складно знайти, в який борошні немає глютену,тому що білок присутній у всіх злакових, з яких вона робиться. Виняток може скласти лише гречаний варіант, в якому немає клейковини. Всім, для кого клейковина є небезпечним елементом, слід знати перелік продукції, що не містить цей білок:

  • яйця;
  • всі сорти м'яса;
  • бобові: сочевиця, квасоля, арахіс, горох, боби;
  • морепродукти, риба;
  • картопля;
  • кефір, сир, молоко;
  • ягоди, фрукти: полуниця, яблука, чорниця, апельсини тощо;
  • трави, спеції;
  • овочі: цибуля, капуста, морква, помідори;
  • волоські горіхи, кешью, мигдаль;
  • алкоголь (крім пива);
  • чорний гіркий шоколад.

Дізнайтеся більше про сочевиці - користь і шкода бобових, приготування страв.

Існують спеціальні крупи без змісту даного білка. Виробники, як правило, вказують на упаковці «gluten free». Для дитячого харчування або дієти можна варити кашу з:

  • гречки;
  • рису;
  • кукурудзи.

Відео: що таке глютен і чим він шкідливий

Що таке глютен - Доктор Комаровський - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!