Рожевий лишай у дитини - лікування, ознаки і симптоми, фото

Поява лишай Жибера або рожевого лишаю у дитини характеризується ураженням ослабленого організму, і проявляється на шкірі плямами. При лікуванні патології потрібно дотримуватися профілактичні заходи, такі як зміна білизни, виділення особистих предметів гігієни та обмежену дієту. Не варто вдаватися до серйозної терапії – лишай проходить через кілька місяців.

Що таке рожевий лишай у дитини

Питириаз або рожевий лишай у дитини – це захворювання шкіри інфекційно-алергічного характеру. Зовні лишай виглядає як плями рожевого відтінку. Може з'явитися після переохолодження або перенесеної інфекції, зустрічається у дітей з низькою імунною системою. У більшості випадків плями сильно сверблять. Шкірні висипання не пов'язані з проникненням бактерії або вірусу в організм. Вони виникають як алергічної реакції у відповідь на потрапляння збудника. Лікарі-дерматологи відзначають, що в групу захворювання входять діти з 4 до 12 років.

Заразний рожевий лишай

Розеола у дітей відноситься до групи часто виявляються. Медикам не вдалося встановити мікроорганізм, що викликає симптоми. Заразний рожевий лишай? У медичній практиці є випадок зараження позбавляємо всієї родини, хоча офіційно вважається, що заразитися здоровій людині від хворого неможливо.

Захворювання погіршує настрій і зовнішній вигляд, однак не робить серйозного негативного впливу на здоров'я дитини. Фахівці знайшли цьому пояснення: рожевий лишай передається через клопів і вошей, особисті предмети вжитку – мочалки, іграшки, рушники і гребінця. За все своє життя людина може захворіти хворобою всього Жібера один раз: при попаданні вірусу виробляється стійкий імунітет.

Симптоми рожевого лишаю

У дітей і дорослих хвороба протікає однаково: продромальний симптоми рожевого лишаю виникають після того, як дитина перехворіла інфекційним захворюванням:

  • Спочатку поступово погіршується загальний стан, потім виникає перша пляма, ломота і слабкість.
  • Далі в області лопаток, грудей і на тулубі з'являється «материнська бляшка», що володіє інтенсивним рожевим кольором і великим розміром (від 2-х см).
  • Жовтий наліт утворюється в центрі, перетворюючись на дрібні лусочки, які лущаться. Для характерні плями рівні краї. Дерматологи кажуть про його схожість з медальйоном.

Рожеві плями, що лущаться, на тілі

Через тиждень після проникнення вірусу з'являються рожеві плями, що лущаться, на тілі. Вони дуже дрібні, розміром до 1 див. Такі прояви називають вторинними висипаннями, які утворюються на лініях Лангера – там ділянку шкіри більш гнучкий. У такому місці знаходяться пучки колагенових волокон. Прояв даних симптомів супроводжується свербінням.

Дитяча шкіра починає тріскатися і зсихатися, можлива поява дрібних вузликів під шкірою – в такому випадку хвороба швидше пройде. Висип з'являється на обличчі або на волосяній частині голови, на слизових оболонках. Сприятливими умовами для поширення висипки вважаються чутливі місця з потовими залозами: стегна, пахова область і передпліччя.

Рожевий лишай у грудничка

Лишай Жибера не обходить стороною і зовсім маленьких пацієнтів. Рожевий лишай у грудничка може з'являтися як алергія на вживання певних продуктів. Ознаки позбавляючи – рожеві плями – можуть проявлятися з початком першого прикорму або переходом на штучне вигодовування. У перші дні життя дитина піддається великій кількості вакцинацій, тому знижується імунітет. При першій появі на ніжній шкірі світло-рожевих цяточок потрібно віднести немовляти до лікаря, щоб той прописав діючі препарати і призначив лікування.

Причини рожевого лишаю у дітей

Спеціалісти називають кілька причин походження мікроорганізмів, здатних викликати рожевий лишай у дітей. Це може бути вірус герпесу 6 і 7 типів або стрептококи. Збудники відіграють роль пускового механізму, далі починається алергічний процес, у відповідь на який організм сигналізує рожевими плямами на шкірі. Все починається з того, що воші і клопи кусають місце укусу і виникає «материнська бляшка». Виділяють наступні причини рожевого лишаю у дітей, при яких знижується імунітет:

  • агресивні миючі засоби, жорсткі мочалки і миття рук з їх допомогою;
  • переохолодження організму;
  • травмування шкіри;
  • стреси;
  • порушення метаболізму;
  • перенесені інфекції;
  • укуси комах;
  • часті вакцинації;
  • розлади травного тракту.

Діагностика рожевого лишаю у дітей

Проблем з постановкою діагнозу не виникає при наявності «материнської бляшки». Захворювання легко дізнатися по вогнищу ураження: плями круглої або овальної форми з центром, що лущиться. На основі анамнезу, місць локалізації, лабораторних досліджень спеціаліст візуально безпомилково визначає хворобу. При спробі самостійної діагностики рожевого лишаю у дітей може виникнути плутанина: багато видів позбавляючи також починаються з появи рожево-червоних плям. Батьки можуть сплутати рожевий з висівкоподібному типом лишаю, що загрожує неправильним методом лікування.

Лікування рожевого лишаю

Даний вид лишаю не потребує медикаментозного втручання, проведення терапій. Він може пройти самостійно через 2 місяці. Під час присутності вірусу в організмі дитини слід акуратно купати за допомогою миючих засобів м'якого дії. Сприяти поширенню плям по тілу може неправильно підібрана паста або мазь. Необхідно правильне лікування рожевого лишаю.

Звернення до професійного лікаря-дерматолога допомагає дізнатися, які мазі або креми з протизапальну і протиалергічну дію потрібно давати. Діти з дуже слабким імунітетом відчувають ускладнення у вигляді підвищення температури – тоді допомагають антибіотики. Список корисних засобів, які можна використовувати при лікуванні лишаю:

  • Еритроміцин;
  • Тавегіл;
  • Ацикловір;
  • Ціндол;
  • Гідрокортизон;
  • антигістамінні препарати;
  • активоване вугілля.

Лікування рожевого лишаю маззю

Полегшити свербіж і подразнення допоможе лікування рожевого лишаю гідрокортизоновою маззю, механізм дії якої полягає у протизапальній властивості. Засіб зовнішнього застосування запобігає поширенню алергічних проявів, знімає набряк шкірного покриву в районі бляшки. Для лікування препарат наносять на пошкоджені елементи тричі на день тонким шаром. Інші назви коштів у вигляді паст, мазей і кремів, перед застосуванням яких потрібно проконсультуватися з лікарем:

  • Элоком;
  • Сіналар;
  • Лоринден А;
  • Саліцилової-цинкова паста (паста Лассара);
  • Флуцинар.

Ацикловір при рожевому лишаї

Препарат Ацикловір має противірусну дію і є ефективним проти різних шкірних ураженнях, викликаних збудниками герпесу. Ацикловір при рожевому лишаї гальмує поширення інфекції, зупиняє розмноження вірусу, стимулюючи роботу імунної системи. Таблетки особливо дієвими при перших ознаках лишаю. Препарат запивають великою кількістю рідини (дозування: 1 таблетка 5 разів у день). Відзначено, що при прийомі зупиняється поширення висипки по всьому тілу. У наступні дні бляшки бліднуть, з центру очищаються, потім зникають.

Лікування рожевого лишаю у дітей за Комаровським

Доктор Комаровський стверджує, що лікування даного дерматологічного захворювання має йти в комплексі з усуненням надлишкової вологості і дбайливим доглядом за шкірою. Фахівець рекомендує не намагатися вилікувати дитину самостійно. Для усунення ризику розвитку побічних ефектів, які можуть виникнути при неправильному прийомі медикаментів, при виникненні підозр варто звернутися до лікаря. За допомогою таких препаратів відбувається лікування рожевого лишаю у дітей за Комаровським:

  • сірчана мазь з протигрибковим ефектом;
  • препарат зовнішнього застосування під назвою Сінафлан»дозволяє знімати свербіж, але дозволений дітям віком від 2 років;
  • оксолінова мазь проти активного лущення;
  • з спреїв можна вибрати Пантенол або Экзодерил;
  • розчин діамантовий зелений або йод.

Лікування рожевого лишаю народними засобами

У вигляді алергічних реакцій та індивідуальної непереносимості багатьом дітям заборонені мазі і таблетки. У такому випадку можна спробувати лікування рожевого лишаю у дитини народними засобами. У раціон треба включати рисові або вівсяні каші, кисломолочні продукти, одягати дитину в бавовняну одяг. Серед найбільш популярних методів лікування можуть призначатися природні засоби на основі:

  • бузини;
  • чистотілу;
  • лаванди;
  • березових нирок;
  • яблучного оцту;
  • обліпихової олії.

Вищеперелічені інгредієнти звичайні: товари і сировину можна придбати в аптеці. Спосіб приготування дієвих ліків наведено нижче:

  1. Відвар з бузини. Взяти 1 столову ложку суцвіть рослини у висушеному вигляді і залити склянкою окропу. Після того як засіб настоїться близько 30 хвилин, пити по 3 ст. л. перед їдою тричі на день, 40 днів. Засіб ефективний, але якщо 1 курсу не вистачить, то його можна повторити через 3 тижні.
  2. Настойка із чистотілу. Взяти в потрібній кількості суцвіття і свіжі листя, додати горілку. Перелити в посудину з скла, щільно закрити на 14 днів. Перед вживанням розвести водою (1:5). Підходить для внутрішнього (тричі на день до їжі пити по 15 крапель) і зовнішнього застосування (два рази в день обробляти уражені зони ватними тампонами, змоченими в засобі). «Материнська бляшка» повинна зникнути через 10 тижнів.
  3. Оцет яблучний. Простий, але дієвий засіб застосовується зовнішньо у чистому вигляді. До повного одужання шкіра обробляється до 4-х разів щодня. Протягом тижня будуть помітні перші поліпшення, а лишайные плями зникнуть через два місяці.

Фото рожевого лишаю

Відео: чим лікувати рожевий лишай у дитини

Рожевий лишай Жибера у дітей - лікування

Відгуки

Єлизавета, 33 рокиКоли моїй дитині виповнився рік, з'явилися рожеві плями. Відвідавши дерматолога, стали проводити лікування йодом, гелем Фуцис. Вилікували за 21 день: перші два тижні мазали зазначеними препаратами, а на 3-ю – тільки гелем. Головне правило – не мочити місце водою, а якщо намочили, то відразу помазати йодом.
Маргарита, 27 роківПоява першого плями у сина в 5 років не наштовхнуло мене на думку про лишаї. Коли після ванни з'явилося друге пляма, то ми пішли до лікаря. Мазь Клотримазол допомогла за 4 тижні. Свербіж знімали капустяним листом: прикладали його на півгодини, попередньо змочували в сметані. Плями пройшли, але залишилися пігментні прояви.
Максим, 29 роківКоли грав з дитиною, випадково виявив пляма. Дружина повела сина до лікаря, сказали, що лишай Жибера. Причина виникнення – алергія. Виключили всі продукти-алергени, доктор призначив вітамінний комплекс (А, С і В) і саліцилову мазь. Школу відвідувати можна, а от ходити на плавання заборонили. Всі плями пройшли через 1,5 місяці.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!