Ходунки для малюків

Як приємно бачити самостійно крокуючого зосередженого малюка! Перші кроки – найважливіші, так хочеться, щоб вони відбулися якнайшвидше. У цьому допоможуть ходунки для дитини. Вони вчать маленького чоловічка подовгу перебувати у вертикальному положенні, правильно ставити ніжки. При цьому дитина в безпеці, не впаде, ні про що не вдариться.

Коли можна садити дитину в ходунки

Точно сказати, зі скількох місяців можна садити дитину в ходунки, не візьметься жоден лікар. Є тільки чітко визначена нижня планка – не раніше шести місяців, оптимально – сім-вісім. Після виконання півроку, при вирішенні питання, купувати чи ні ходунки для малюка, потрібно звернути увагу на наступні фактори:

  • Постає дитина біля опори – це обов'язковий показник. Його наявність говорить про готовність опорно-м'язового апарату до ходьбі.
  • Сидить дитина самостійно, не заваливаясь на бік.
  • Чи готовий малюк психологічно, проявляє він бажання вставати, ходити або повзати.

Доктора особливо відзначають, що вплив ходунків на дівчаток і хлопчиків по-різному. За хлопчиків мами переживають, чи не завдасть іграшка шкоди чоловічим статевим органам, адже при ходьбі у сидінні ходунків яєчка пережимаються, труться одна об одну. Дівчатка ж частіше схильні дисплазії кульшового суглоба і ходунки можуть посилити хвороба, особливо якщо до цього її не діагностували. Для заспокоєння батьків можна сказати, що все добре в міру, якщо використовувати пристосування не більше 40 хвилин в день, то шкоди воно не принесе.

Як вибрати ходунки для дитини

Ходунки для малюків представлені трьох основних типів – власне, ходунки, ходунки-каталка, трансформер. У них різний принцип дії і різний вплив на організм:

  • Класичні ходунки треба підганяти по росту дитини, щоб ніжка твердо стояла на підлозі.
  • Ходунки-каталку малюк котить перед собою коляску, тримаючись за ручку. Вони формують правильний навички ходьби з перших кроків.
  • Ходунки-трансформер можна перетворити в прыгунок, якщо малюк втомився ходити самостійно і вередує.

Вибираючи, яка модель більше підійде, потрібно враховувати багато факторів – схильність дитини до рахіту, наявність дисплазії кульшового суглоба, правильність постановки ніжок. Малюкові 7-8 місяців більше підійдуть ходунки-трансформер, тому що в них можна грати в перервах між ходьбою. Ходунки-каталки відрізняються лише набором ігрових елементів на передній панелі.

Дитячі каталка-ходунки

Якщо класичні ходунки для дітей мають різну конструкцію, їх дуже важливо правильно підібрати під конкретну дитину, то ходунок-каталка таких зусиль не вимагає. Він має найпростішу конструкцію: являє собою стійку візок на чотирьох колесах, яку дитина везе перед собою і йде, тримаючись за ручку. Різні каталки відрізняються лише набором іграшок на передній панелі: це дерев'яні і пластикові сортери, музичні кнопки, різні ручки. Вибір величезний!

Трансформер

Трансформер названий так тому, що ці ходунки можна легко перетворити в прыгунок. Навантаження на незміцнілі ніжки малюка зникає, а задоволення від гри залишається. Якщо ви зупинили свій вибір на класичних ходунках для малюків або на трансформері, то при покупці варто звернути пильну увагу на наступні аспекти:

  • підстава ходунків – воно має бути широким і міцним, ідеально – трикутним;
  • спинка – висока і жорстка, для правильної постави;
  • сидіння – навпаки, не занадто жорстке, але широкий і глибокий, з матеріалу, що миється;
  • чим більше коліс, великих, повертаються в будь-якому напрямку, зі стопорами – тим краще;
  • висота повинна регулюватися під індивідуального дитини;
  • стільниця з іграшками і музикою не буде зайвою вже точно.

Скільки коштують

Ціна на ходунки для малюків дуже сильно варіюється. Можна знайти як бюджетний варіант, так і «наворочену» модель вартістю більше десяти тисяч. Все залежить як від виробника, бренду, якості іграшки і від набору супутніх функцій. Також ціна залежить від місця покупки – замовити в інтернеті помітно дешевше, ніж купити в звичайному магазині, але є істотний мінус – не можна «приміряти» товар до покупки. Нижче наведені найбільш популярні виробники ходунків для малюків і середні ціни на різні моделі в російських рублях:

Виробник

Ходунки-каталка

Класичні

Трансформер

Babygo

2500 р.

Chicco

2700-3700 р.

5000-6000 р.

6000-10000 р.

Capella

?

2500-5000 р.

3000-5000 р.

Jetem

3000-4000 р.

3000-5000 р.

Playskool

2600 р.

Рейтинг дитячих ходунків

Ходунки для дітей, як видно з таблиці вище, мають різну вартість. У гонитві за найкращим для дитини батьки часто беруть найдорожче, що зовсім не означає найкраще. Ходунки яких марок краще? Розглянемо нижче:

  • Babygo – одна з самих бюджетних марок, але і одна з найбільш «бідних» асортиментом, виробляють тільки ходунки-каталки у вигляді візків і машинок. Недолік асортименту з лишком перекривається якістю – легка, зручна іграшка зі світлом і звуком, що так подобається дітям. Не має шкідливого впливу на тазостегновий суглоб, так як малюк просто ходить за нею, як ходять дорослі, без підтримує сидіння, натирающего ніжки, в будь-який момент може сісти і відпочити.
  • Chicco – одна з найвідоміших марок виробників товарів для дітей. Ходунки для малюків цієї фірми представлені дуже широко і різноманітно, є всі типи – можна підібрати той товар, який буде зручний вашій дитині. Продукція виробляється в Італії, відповідає основним міжнародним стандартам. Безпечний гіпоалергенний пластик, яскраві ігрові елементи, приємні мелодії музичних вставок. Єдиний істотний недолік – ціна. Вона може переступати за десять тисяч рублів, але європейська якість того варте!
  • Capella – нарівні з Чікко ось уже майже 30 років виробляє дитячі товари. Головний продукт компанії – дитячі коляски, але ходунки теж є в лінійці. Асортимент їх представлено класичним варіантом і трансформером. Ходунки Капела високої якості, ергономічні, з ортопедичними сидіннями, дуже різноманітною і цікавою дітям ігровою панеллю. Дитина зможе пересуватися самостійно або з допомогою мами – завдяки зручній ручці управління іграшкою для батьків.
  • Jetem – популярна марка дитячого транспорту. Виробляє коляски, дитячі велосипеди та ходунки. Останні представлені в лінійці класичним варіантом і трансформером. Німецька якість поєднується з гіпоалергійністю матеріалів, яскравими ігровими елементами, зручним сидінням. Представлені тематики для хлопчиків і дівчаток. Ціновий діапазон широкий, верхня планка задерта не занадто.
  • Playskool – ходунки цього виробника представлені тільки одним різновидом – каталкою. Така обмеженість свідчить не про бідність виробника, а про відточеною спеціалізації – виробництво іграшок налагоджено до дрібниць. Крім звичайних для багатьох виробників каталок-візків, в асортименті цієї фірми є дуже незвичайні моделі у вигляді, наприклад, тварин, що додатково стимулює дитячу фантазію, розширює кругозір.

Відео: ходунки за і проти

Ходунки. За і проти. Консультація ортопеда

Відгуки

Ганна, 30 роківМоєму синові подарували ходунки-каталку, коли йому було 8 місяців. Він уже впевнено стояв біля опори і дуже хотів зробити перший крок. Ці ходунки дуже йому допомогли! І я як мама не турбуюся за його чоловіче здоров'я – шкідливого впливу такий тип ходунків не надає.
Катерина, 28 роківКоли доньці виповнилося 9 місяців і вона вже впевнено повзала і стояла біля опори, ми з чоловіком вирішили посадити її в ходунки. Вибрали декілька з фото, вивчаючи відгуки, потім купили в звичайному магазині, попередньо посадивши дочку у різні моделі. Зупинилися на трансформері і дуже задоволені!
Олена, 32 рокуМій син – дуже активна дитина у віці десять місяців, і він вже дуже хоче бігати, але ніжки ще слабенькі, тому виходить тільки повзати і залазити в найнесподіваніші місця. Вирішила придбати ходунки класичної моделі – вони дешевше трансформера, а основну функцію виконують. І дитина не влізе, куди не слід!
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!