Як зняти наклейку зі скла автомобіля за допомогою хімічних та підручних засобів

Вінілові наклейки для скла автомобіля зроблені так, щоб триматися на поверхні довгий час. З цієї причини процес їх видалення дуже трудомісткий. При безграмотному підході можна пошкодити верхній шар скла. Зняти наклейки з автомобіля можна будівельним феном, механічним способом, побутовою хімією та деякими іншими методами.

Як зняти наклейку з допомогою будівельного фена

Найбезпечніший спосіб прибрати наклейку зі скла автомобіля – це скористатися феном.

Під впливом гарячого повітря клей змінить свої властивості, і відклеїти вінілову наклейку буде набагато простіше. Для досягнення кращого ефекту використовуйте будівельний фен. Послідовність дій:

  1. Прогрійте поверхню з вінілової наклейкою феном. Робити це потрібно протягом 5 хвилин.
  2. Постарайтеся обробити всі краї наклейки, але при цьому тримайте невелику дистанцію, інакше є ризик перегріти саме скло.
  3. Якщо на склі тонування зі зворотного боку, то обов'язково робіть перерви, оскільки вона може запросто оплавитися.
  4. Як тільки клей наклейки стане гарячим, акуратно піддягніть край пластиковим шкребком або нігтем.
  5. Врахуйте, що за роки експлуатації вінілова наклейка дає усадку. Вона може покритися невеликими тріщинами, які важко помітити візуально. При отклеюванні можна обірвати частина деталі, тому знімайте її дуже акуратно без загинів і різких ривків.
  6. Якщо процес буде ускладнюватися, то попутно підігрівайте феном залишки матеріалу.

Наприкінці слід видалити бруд і залишки клейового шару – даний етап може знадобиться після будь-якого методу демонтажу вінілової плівки. Використовуйте спеціальний засіб у вигляді спрею, яке руйнує залишки клеїть речовини. Купити його можна в будь-якому господарському магазині. Цілком підійде очисник скла на основі цитрусових або засіб кшталт «Антисиликона», яке містить уайт-спірит та інші добавки, швидко розчиняють стару клейову основу. Основні дії:

  1. Нанесіть хімічний склад на залишки клею і почекайте близько 5 хвилин.
  2. Далі спробуйте витерти залишки клею паперовим рушником. Постарайтеся уникнути прямого контакту зі шкірою. Якщо сильнодіючий засіб, то використовуйте респіратор і гумові рукавички.
  3. Видалити всі залишки наклейки і хімічні речовини за допомогою тканини без ворсу. Протирайте оброблювану поверхню обережно, щоб не залишити розлучень.

Механічний метод

Якщо у вас немає фена або ви вважаєте використання такого приладу небезпечним, то спробуйте відклеїти наклейку зі скла автомобіля бритвою. Цілком підійде одноразова модель. Перевага механічного способу видалення полягають у тому, що ви можете використовувати прості підручні засоби, а недолік – у великій ризик залишити подряпини на склі автомобіля. Крім того, такий спосіб не підходить для демонтажу елемента великих розмірів. Детальна інструкція:

  1. Для початку замочіть наклейку в сильнодействующем речовині. З сухою зробити нічого не вийде – бритва залишить дрібні подряпини і зробить демонтаж елемента більш трудомістким.
  2. Використання бритви порівняно із звичайним лезом більш безпечно, адже вона не має яскравих виступів. Врахуйте, що якщо наклейка дуже товста, то бритва може затупився вже після першого прийому.
  3. Знімайте плівку обережно, без швидких рухів. Постарайтеся видалити верхню частину елемента разом з клейовою основою.

Для видалення плівки зі скла автомобіля можна використовувати звичайну пластикову карту. Утримуючи її паралельно поверхні скла, повільно проштовхуйте під наклейку, потім позбавтеся від клейового шару. Альтернативою цим варіантом і бритві стане лезо з пластику, яке спеціально призначене для видалення предметів на клейовій основі. Застосування такого пристосування знизить ризик пошкодження скла автомобіля:

  1. Повільно заведіть пластикове лезо під край. Поступово видаліть з поверхні скла вініловий елемент разом з клейовою основою.
  2. Постарайтеся тримати лезо так, щоб воно було максимально паралельно поверхні, інакше можна пошкодити скло.
  3. Як тільки край плівки підніметься, у вас з'явиться можливість зняти її повністю. Стара наклейка, швидше за все, буде видалятися маленькими шматочками.

Побутова хімія

З рідин, що використовуються в побуті, впоратися з наклейками на автомобільних стеклах можуть спирт, бензин, гас, ацетон, різноманітні варіації ПАР (Фейрі, Уайт-спірит та ін). Застосування подібних засобів на прикладі спирту:

  1. Нанесіть невелику кількість спирту на серветку, ватяний тампон або паперовий рушник. Врахуйте, що спирт є легкозаймистою речовиною. Будьте обережні при застосуванні даного засобу.
  2. Потріть наклейку на склі спиртом. Він з легкістю розчинить клей, тому вам вдасться з легкістю видалити вінілову плівку.
  3. Для повного видалення потріть паперовим рушником, змоченим в спирті, забруднену ділянку.

Інші методи

Якщо ви не хочете ризикувати, використовуючи вищеописані способи, то спробуйте видалити наклейку зі скла автомобіля за допомогою ВД-40 (WD-40). Це ефективний розчинник, здатний впоратися з клейовою основою вінілової плівки. Будьте обережні, засіб не повинен потрапляти на поверхню скла або шкіру. Інструкція дуже проста:

  1. Струсніть і розпиліть WD-40 по поверхні наклейки. Зробіть це максимально рівномірно. Обов'язково захистіть руки, надівши рукавички.
  2. Щоб уникнути потрапляння розчинника на скло, нанесіть його спочатку на чисту тканинну серветку і протріть нею оброблюване місце.
  3. Видаліть вінілову плівку, використовуючи ніж з тупим лезом або скребок.

Ознайомтеся з іншими способами, які додадуть скла автомобіля колишній вигляд. Детальніше про них:

  • Нанесіть на удаляемую поверхню рослинне масло і залиште його до ранку. Потім ретельно видаліть. і насухо протріть скло.
  • Використовуйте засіб для зняття шпалер. Нанесіть його на видаляється елемент і почекайте деякий час, поки поверхня просочиться. Потім приберіть все те, що відходить, за допомогою шпателя. Продовжуйте наносити рідину до тих пір, поки плівка і клей не зникнуть зі скла автомобіля.
  • Видалити липкі плями зі скла можна і ефірними маслами (евкаліптовим маслом чайного дерева). Схема застосування та ж, що і з рослинною олією, але врахуйте, що ефірні засоби можуть чинити негативний вплив на шкіру і залишати незмивні плями.
  • Спробуйте використовувати для видалення наклейки або липких слідів чистячі засоби з лимонною кислотою або сік цитрусових. Зробіть кілька кругових рухів, щоб змити липкі сліди.

Відео

Як видалити сліди наклейок зі скла?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!