Як забронювати місця в літаку - способи та етапи процедури у різних авіакомпаній

Раніше за бажанням пасажира біля стійки реєстрації гостей можна було вибрати пасажирське крісло біля ілюмінатора або проходу. З недавніх пір всі великі авіакомпанії надають послугу самостійного бронювання місць на борту літака. Зараз є можливість резервування вподобаного сидіння в будь-якій частині салону авіалайнера без допомоги реєстратора.

Способи бронювання

Як тільки почнеться реєстрація можна підібрати комфортне місце з вільних згідно зі схемою салону літака. Пасажир вибирає підходящий для себе варіант резервування з наявних. Доступні способи бронювання крісел для пасажирів:

  • Вибір місця при купівлі квитка – простий і зручний варіант. Недоліком методу може виступити додатковий комісійний збір від 16 до 35 доларів США за послугу резервування.
  • Вибір номера крісла для пасажира при реєстрації онлайн – комфортний спосіб, економить час. Забронювати номер сидіння можна з будь-якого місця, де є доступ в інтернет. Недоліком є заборона деякими авіакомпаніями проходження онлайн реєстрації та бронювання сидінь пасажирам з маленькими дітьми, тваринами, багажем.
  • Вибір місця при реєстрації в аеропорту – це традиційний метод. Перевага – абсолютна надійність, а недолік – необхідність приїзду в аеропорт мінімум за 2 години до посадки.

Зверніть увагу! Деякі авіаперевізники блокують вибір пасажирських крісел, що знаходяться в перших рядах або в аварійних виходів. Сидіння призначаються вагітним, жінкам з грудними дітьми, дуже високим або повним громадянам, пасажирам з тваринами, людям з обмеженими фізичними можливостями.

Етапи процедури

Пасажирські крісла можна забронювати на офіційному сайті авіаперевізника. Компанії-посередники не надають можливості вказати місце за власним бажанням. Щоб самостійно вибрати номери сидінь при купівлі авіаквитка, необхідно:

  1. Зайти на офіційний сайт авіакомпанії.
  2. Визначитися з напрямком, датою і часом перельоту, кількістю пасажирів.
  3. Вказати бажані сидіння.
  4. Перевірити введені дані.
  5. Сплатити авіаквитки.
  6. Роздрукувати посадочні талони.

Швидко і зручно забронювати місце в літаку за електронним квитком можна за 24 години до вильоту, закінчується реєстрація за 45-60 хвилин. Пройти процедуру у віртуальному режимі можливо на офіційному сайті перевізника або за допомогою спеціального терміналу (стійки), розташованої в аеропорту. Покроковий алгоритм, як вибрати номер пасажирського крісла онлайн реєстрації:

  1. Відвідати офіційний інтернет-портал авіаперевізника або скористатися терміналом аеропорту.
  2. Пройти реєстрацію за номером квитка і рейсу або за кодом бронювання.
  3. Вказати бажані номери крісел на борту літака.
  4. Роздрукувати талони на посадку.
  5. Пред'явити реєстратору електронні квитки з вказаними місцями.

Іноді відсутня можливість вийти в інтернет, немає бажання самостійно оформляти квитки або є інші причини. За таких обставин забронювати пасажирські крісла можна у реєстраційної стійки. Якщо процес оформлення відбувається не на останніх перед вильотом хвилинах, то реєстратори часто цікавляться у пасажирів про те, де вони воліють сидіти, надаючи пасажирам розкладку крісел на борту літака.

Бронювання місць у різних авіакомпаній

У кожного авіаперевізника є свій офіційний сайт, де здійснюється бронювання місць в літаку за квитками і їх оплата. Відмінності стосуються часу початку і закінчення реєстрації обмежень на онлайн-бронювання пасажирських сидінь, необхідних документів. Особливості бронювання крісел для пасажирів у різних авіакомпаній:

  • Аерофлот – бронювання місць в літаку аерофлоту за квитками можливе не пізніше, ніж за 6 годин до вильоту. Реєстрація починається в аеропорту Шереметьєво за 2 години (онлайн за 24 год.) і завершується за 40 хвилин до зльоту. Біля стійки для оформлення документів на рейс буде потрібно пред'явити паспорт і квиток. Пасажири з тваринами, багажем, бажаючі отримати спецхарчування, інваліди проходять реєстрацію в аеропорту.
  • Уральські авіалінії – реєстрація в інтерактивному режимі починається за добу до вильоту, на транзитні і многоплечевые рейси оформлення відбувається за 12 годин. Закінчується онлайн-реєстрація за 4 години, а для деяких напрямків за 60 хвилин до зльоту з Шереметьєво або Домодєдово. Послуга «Вибір місця» у авіаперевізника платна (близько 1500 рублів). Для комфортного польоту можна заблокувати сусіднє пасажирське крісло, вартість від 2 до 3 тис. рублів.
  • S7 Airlines – реєстрування в онлайн режимі починається за 24 години і закінчується за 45 хвилин до зльоту повітряного судна з аеропорту Домодєдово або Внуково. Послуга «Вибір місця» коштуватиме 300 рублів, крім пільгової категорії пасажирів та осіб, які беруть участь у програмі лояльності. Обмеження існують на бронювання місць для людей, що летять нерегулярним рейсом або з тваринами, інвалідів, груп понад 9 осіб, дітей, здійснюють переліт без супроводу батьків.
  • Emirates – електронне реєстрування починається за 2 доби, а закінчується за 90 хвилин до вильоту з Домодєдово. Плата за вибір місця залежить від типу і розташування пасажирського крісла, варіюється в межах від 15 до 205 доларів США. Додатковий збір не стягується з пільгової категорії пасажирів, учасників програм лояльності, власників золотого або платинового рівня. Обмеження на онлайн-резервування сидінь передбачені для людей, що перевозять тварин; дітей, що летять без супроводу дорослих; людей з обмеженими можливостями і т. п.

Важливо! У всіх авіаперевізників купівля квитків біля аварійних виходів заборонена пасажирам, які подорожують з дітьми від 1 року. Під час польоту дитина здатна смикнути ручку аварійної двері, що призведе до розгерметизації салону літака та надзвичайної ситуації.

Відео

Як забронювати певне місце в літаку

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!