Що робити при сухості піхви: засоби для лікування

Протягом життя жінки стикаються з різними проблемами інтимного характеру, які не прийнято обговорювати в пристойному суспільстві. Обговорення, природно, вони не підлягають, але повинні стати причиною для звернення до фахівця. Сухість піхви – стан інтимної зони, коли кількість виділюваної організмом природного мастила різко зменшується (припиняється процес її виділення). В результаті нестачі рідини стінки піхви стоншуються, з'являються неприємні симптоми, які заважають здорової, активної життя.

Причини виникнення почуття сухості в піхві

У медичній практиці ця патологія носить назву атрофічний вагініт (кольпіт). Однак такий термін справедливий по відношенню лише до деяких варіантів виникнення патології. Процеси стоншування слизової оболонки піхви, зміни розмірів, втрати еластичності плоского багатошарового епітелію не завжди пов'язані з гормональними збоями жіночого організму. Інфекції сечовивідних каналів, велика кількість парфумованої інтимної косметики, тривалий прийом антибіотиків іноді стають причинами недуги.

Ряд гінекологів воліють термін «вагінальний атрофічний дерматит», який більш точно вказує на прояви захворювання. Типовими симптомами є:

  • паління в промежині;
  • відчуття стягнутості внутрішніх стінок піхви;
  • свербіж в області статевих губ, вагінальному отворі;
  • дискомфорт під час статевого акту, який супроводжується больовими відчуттями;
  • кровоточивість слизової внаслідок появи ранок, ранок на епітелії інтимної зони.

До вищеназваних симптомів приєднується ряд специфічних, якщо у жінки класичні ознаки кольпіту, викликані гормональними порушеннями організму:

  • Небажання статевої близькості з партнером. Низький рівень естрогенів знижує лібідо. До того ж, зниження чутливості, біль, сухість, кровотеча під час сексу негативно впливають на інтимне життя жінки.
  • Інфекційні захворювання. Зниження природного мастила призводить до тонкощі епітелію внутрішніх, зовнішніх статевих органів, погіршення корисної мікрофлори слизової, сухий слизової. Тому, патогенна середовище стає джерелом запального процесу в інтимній зоні.
  • Проблеми з сечовипусканням: часті позиви, печіння.
  • Загальне погіршення стану здоров'я, головні болі, млявість, слабкість.

Щоб нормалізувати функції залоз, збалансувати гормональну дисфункцію, усунути сухість, визначитися з правильним лікуванням, необхідно з'ясувати причини, які умовно можна розділити на три групи:

  1. Серйозні хвороби/захворювання організму. Встановити точний діагноз, призначити грамотне лікування допоможе тільки лікар. Спостерігається при:
    1. появі новоутворень;
    2. вагінозі, викликаним бактеріальною інфекцією;
    3. ендометріозі, міомі матки;
    4. запаленні слизових всього організму внаслідок порушення діяльності залоз (синдром Шегрена).
  2. Зміни гормонального фону жінки. У більшості випадків патологія виникає в момент менопаузи або при вагітності.
  3. Загальні причини. Проявляється при:
    1. неправильної інтимної гігієни;
    2. необгрунтованому використанні спринцювання;
    3. прийомі антибіотиків або сечогінних препаратів, ліків, що знижують тиск;
    4. алергічних реакціях на складові пральних порошків, мила, гелів;
    5. погіршення кровообігу органів малого тазу;
    6. нерегулярне статеве життя або її відсутності.

Популярне нині використання парфумованих гелів для душу несе небезпеку для організму жінки: віддушки, надлишок хімічних складових викликають порушення діяльності залоз слизових. Вони перестають нормально функціонувати, знижується їх секреція: в результаті з'являється неприємне відчуття. Не слід забувати про можливі алергічні реакції на компоненти інтимної косметики.

Кислотне середовище, що стимулює вироблення корисних молочнокислих бактерій статевими органами жінки, руйнується під впливом гелів, незбалансованих за рівнем кислотності. Оптимальний показник повинен складати 4-4,5 pH. Щоб позбутися проблем, слід відмовитися від новомодних дезодорированных коштів туалету на користь звичайного мила, туалетного паперу без домішок і добавок.

Обтягуючі білизна, здавлює судини і порушують кровообіг органів малого тазу; синтетика, часом неякісна, з якої зроблені трусики, шкідливі для здоров'я жінки. Недуга дає про себе знати роздратуванням, поколюванням, сверблячкою промежини. Замініть модне, гарне білизну з поліаміду не менш красивим і витонченим бавовняним – і ви забудете про проблему.

Іншою загрозою є недолік/відсутність гігієни інтимної зони. Патогенна мікрофлора витісняє корисні лактобактерії: багато жінок стикаються з кандидозом, викликаним грибком Candida. Поява неприємного запаху, свербіж і печіння, стоншення епітелію слизової сигналізують про неполадки організму. Навіть з урахуванням рясних виділень, з'являються ознаки атрофічного вагініту і дискомфорт.

Перед місячними

Чому неприємні відчуття періодично турбують здорових жінок репродуктивного віку перед місячними? Близько 10% представниць прекрасної статі звертаються до гінеколога з цією проблемою: за кілька днів перед початком менструації в організмі збільшується кількість гормону гестагену, який на короткий період пригнічує вироблення естрогену. Такі явища не відносяться до патологій і вважаються абсолютно нешкідливими.

Під час вагітності

Очікування материнства – прекрасний період життя жінки. Однак часом протікання вагітності супроводжується певними проблемами зі здоров'ям: ранкові нездужання, нудота, сухість в інтимній зоні, банальна молочниця зобов'язані перебудові організму, активності гормону гестагену. Матка, що збільшується, створює додатковий тиск на всі органи, результатом чого стає зміна мікрофлори піхви, зниження еластичності, поява симптомів свербіння і роздратування.

Після пологів

У післяпологовий період у більшості випадків вагініт проходить сам собою: нормалізується гормональний фон і секреционные залози піхви починають працювати у звичному ритмі. Близько 20% породіль скаржаться на відчуття сухості і печіння в зоні малих статевих губ. Пов'язано це з виділенням гормону пролактину, який на час «перебиває» естроген. Відновлювальний період триває від 60 до 90 днів. Жінкам, які народжували з допомогою кесаревого розтину, на відновлення гормонального фону гінекологи радять відвести до 120 днів.

При клімаксі

Менопауза (клімактеричний період) – час істотних вікових змін в житті жінки. Перебудова організму пов'язана зі значним зменшенням вироблення гормону естрогену. Сухість піхви виникає у 50% прекрасної половини у віці старше 55 років. При клімаксі дана патологія носить назву атрофічного вагініту. Звуження стінок піхви, втрата природної змазки, погіршення роботи залоз призводять до утворення лужного середовища, що викликає відчуття тертя, свербежу. Обов'язково звернення до гінеколога, який призначить гормонозамісну терапію.

При статевому акті

Неприємні відчуття при заняттях сексом негативно позначаються на статевому житті обох партнерів. Біль, дискомфорт, а, часом, кровотечі, відбивають бажання у жінки вести інтимне життя, та й чоловік від близькості отримає трохи задоволення. Проте, лікарі-гінекологи радять не відмовлятися від плотських радощів: гормональні свічки, лубриканти допоможуть налагодити сексуальне життя.

Якщо причиною є банальна недотепність, квапливість партнера, то рішенням проблеми стане збільшення часу на попередні ласки. Збуджуючись, організм жінки реагує посиленим припливом крові до статевих органів і піхви, посилюючи природне виділення секрету залозами. Постійне використання презервативів негативно впливає на кількість змащення, що утворюється в піхву: при подразненні епітелію слизової, постарайтеся відмовитися від кондома хоча б на деякий час.

Вікова сухість

Через 5-7 років після настання менопаузи кількість естрогену, що виділяється організмом, знижується на 80%. За даними вчених, у віці від 60 до 65 років більше 75% жінок страждають атрофічним кульпітом з усіма супутніми симптомами: зменшення просвіту піхви, сухість, кровоточивість слизової оболонки. Посилання на вік, небажання звертатися до лікаря можуть закінчитися плачевно: при даному захворюванні стоншується, втрачає еластичність не тільки багатошаровий епітелій піхви, але і стінки сечового міхура (тканини уретри).

Способи лікування

Визначити і призначити правильне лікування може тільки лікар-гінеколог після огляду, з'ясування причин виникнення вагініту. З необхідних процедур жінці доведеться пройти гінекологічний огляд, при якому лікар візьме мазок Папаніколау (для виключення онкозахворювань), призначить загальний (клінічний) аналіз крові, щоб уникнути можливого розвитку інфекцій сечовивідних шляхів.

Загальні заходи, спрямовані на усунення такої патології, як вагінальний дерматит, включають наступне:

  • При клімаксі жінкам можуть запропонувати негормональную або гормонозаменяющую терапію, щоб прибрати сухість і подразнення у піхві.
  • В період вагітності, під час годування малюка груддю жінкам лікар порадить застосовувати спеціальні зволожувачі – гелі, мазі, мастила місцевої дії, які не всмоктуються в кров, щоб убезпечити дитину.
  • При сухості через порушення правил інтимної гігієни краще відмовитися від будь-якої інтимної косметики, туалетного паперу або вологих серветок з ароматичними добавками.
  • Будь-які препарати, особливо, «Атропін», антигістамінні засоби, ліки, що знижують тиск, або сечогінні, слід застосовувати тільки при необхідності і за рецептом лікаря. Самостійне лікування небезпечно виникненням побічних ефектів: від сухості до запальних процесів у піхві та сечовивідних шляхах.
  • Відмова від шкідливих звичок, погіршують кровопостачання піхви і викликають сухість, свербіж, печіння.
  • Збалансоване харчування з високим вмістом бобових, жирних омега-3 кислот для нормалізації вироблення секрету залозами піхви і профілактики сухості інтимної зони.
  • Вести регулярне статеве життя з постійним партнером. На перших етапах для зменшення сухості бажано користуватися інтимними гелями-мастилами. Краще відмовитися від презервативів з ароматичними добавками.
  • Наявність хвороб сечостатевої системи, побічним ефектом яких є сухість слизових оболонок піхви, – привід для негайного звернення до лікаря. У цьому випадку може знадобитися хірургічне втручання або тривала процедура лікування.

Лікарські препарати: таблетки, свічки і креми

Нескладні випадки виникнення атрофічного кольпіту, незначно пов'язані з порушенням вироблення гормону естрогену, медики пропонують лікувати негормональними препаратами. Вони гарні і в тих ситуаціях, коли гормонозаменяющая терапія неможлива з ряду причин. Вагінальні таблетки гомеопатичні препарати, гелі та мазі, крему місцевої дії (зволожують слизову) допоможуть позбутися від неприємних відчуттів.

  • Перед статевим актом використовувати лубриканти без барвників та ароматизаторів.
  • Вітаміни А і Е – підтримають здорове стан епітелію слизової без роздратування.
  • Свічки на основі календули «Вагикаль» сприяють зняттю дратівливих факторів – печіння, свербежу, сухості, загоюють ранки і тріщинки.
  • Суппозитарии вагінальні «Феминела», «Цикатридин» овальної форми забезпечують тривале зволоження піхви за рахунок гіалуронової кислоти – еліксиру молодості, а алое, календули прибирають сухість.
  • Гомеопатичні препарати «Циклодінон», «Клімадінон» впливають на гіпофіз, стимулюючи вироблення естрогену, захищаючи інтимну зону від сухості.
  • Вагінальний гель «Гинокомфорт» прибирає симптоми кольпіту, нормалізує рівень кислотності піхви, захищає від інфекцій.

Гормонотерапія

При клімаксі, вікових змінах гормонального фону оптимальним рішенням проблеми сухості в зоні піхви стане гормонозаменяющая терапія. Самостійно призначені (за рекомендацією подруги, сусідки, інтернету) естрогенні препарати небезпечні для здоров'я: вони можуть стати причиною утворення злоякісних пухлин або виникнення дисплазії. Гормонотерапія пропонує використання вагінальних кілець, мазей або мастил, свічок, таблеток:

  • Гелі «Дерместрил», «Климара», «Дивігель» вводяться в піхву спеціальним аплікатором. Неприємні відчуття зникають протягом години.
  • Гормональні кільця встановлюються гінекологом. Містять певну дозу естрогену, який поступово вбирається епітелій піхви (ефективність дії від 1 до 3 місяців), позбавляє від сухості і печіння.
  • Свічки для піхви «Овестин», «Орипод» застосовують курсом: щодня протягом 2х тижнів, поступово знижуючи дозу до мінімуму до зникнення відчуття сухості.
  • В окремих випадках призначається систематичне вживання таблеток у складі комплексної гормонозаменительной терапії.

Як усунути сухість за допомогою народних засобів

Трав'яні збори, ванни, спринцювання – дуже вагомі помічники при лікуванні атрофічного дерматиту піхви. Враховуючи індивідуальні особливості (непереносимість, алергію), жінка зможе уникнути прояву симптомів сухість, свербіння і печіння в піхву, приймаючи усередину або роблячи ванни з лікарськими травами:

  • Вам знадобиться: кропива, материнка, календула в співвідношенні (60 г, 20 г, 30 г), ромашка і вероніка лікарська по 50 р. Залийте 0,5 л окропу і варіть не менше 5 хвилин. Залиште настоятися. Курс прийому – 10-12 днів по 100 мл щодня. Якщо сухість в області статевих губ не йде, зверніться до гінеколога.
  • Дуже добре прибирає сухість стінок піхви відвар матки борової і материнки. Змішайте по 50 г трави кожного виду, залийте 400 мл води і закип'ятити. Приймайте по третині склянки 3 рази на день до прийому їжі.
  • Спринцювання відваром календули – ідеальний спосіб позбутися від атрофічного кольпіту при клімаксі, прибрати відчуття сухості, стягнутості стінок. Щоб не порушити корисну мікрофлору піхви, кількість спринцювань при одному курсі – не більше 5.
  • Ванни з відваром кропиви собачої розслаблюють нервову систему, позбавляючи від сверблячки, дискомфорту: 60 г трави залийте 500 мл окропу і варіть 2-3 хвилини. Дайте настоятися півгодини, процідіть і додайте у ванну. щоб відчуття сухості зникло, приймайте такі ванночки не рідше одного разу на тиждень.
  • Прибрати сухість, зміцнити стінки піхви допоможуть саморобні тампони зі стерильного бинта, змочені рідким масляним розчином вітаміну Е. З'єднайте вміст капсули з 10 чайними ложками прокип'яченого рафінованої соняшникової олії, умочіть тампон в суміш і поставте на 5 хвилин в піхву. Можна використовувати для змазування слизової до зникнення симптомів.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!